BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

9 lata 2 miesiąc temu #1008545 przez Nefri
No strasznie tu cicho, nasze forum umiera!!!! :(
Mała dzisiaj się jeszcze do Lidla przejadę, bo tez jakieś fajne buty dziecięce zimowe rzucili, ale chyba sie skuszę na te z Decathlonu.
My za 2 tygodnie jedziemy na 4 dni do Wisly, chyba mu wezmę na wszelki wypadek też kurtkę zimową, bo nigdy nie wiadomo, jaka pogoda będzie.
Super, że Filip taki opiekuńczy, sprawdza sie w roli brata. A te książeczki przyszły? Tymek non stop ogląda tę książeczkę, co mu kupiłam, i ciągle pyta o ten obrazek z badania usg i z porodu, bo tam jest na rysunkach przedstawione jak mam ma duży brzuch i leży rozkraczona, a na następnym obrazku trzyma już dzidzię ;) U naszych znajomych w październiku urodzi sie synek, więc w listopadzie sie do nich wybierzemy, co by mały zobaczył co go czeka :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #1008556 przez Nefri
A to mój Bob Budowniczy :laugh:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

9 lata 2 miesiąc temu #1008630 przez Brukselka
Hej!
Ja mam teraz cholernie napięty grafik, krótko śpię i mocno się eksploatuję. Ola przyniosła z klubiku katar i już drugi tydzień ciągnie się glut. Tydzień temu pierwszy raz w życiu miała kaszel. Dziś już lepiej, ale trochę kataru zostało. Ma też jakieś problemy ze snem, bo miała parę dni drzemki po pół godziny i jazdę do 22., a wczoraj zasnęła dopiero przed 23. Wszystko na nie, sporo płaczu i dziwne lęki. Widać, że emocje na najwyższych obrotach.
Napiszę więcej, jak odsapnę, pewnie za parę dni, bo teraz mam niezłą jazdę. Ale czytam, więc może jednak forum nie zamera? :blush:

Dziś uciekliśmy na wieś, a tu taka niespodzianka od dziadków - cały ganek w dyniach!

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

9 lata 2 miesiąc temu #1008642 przez jeta
Forum absolutnie nie zamiera! Jestem! I nigdzie się nie wybieram.
Jakoś na dniach was nadrobię i odpiszę! W pracy masa zajęć - początek roku. W domu też jakoś mało czasu - dopiero skończyłam prasować.. :pinch:
Jeszcze chwilka i będę online ;)

9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #1008743 przez marti1234
Cześć!
Mała zmobilizowałam się i poniżej przepis na szynkę gotowaną:
ok. 1kg szynki wieprzowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyzki oleju
Zalewa:
2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, 2-3 łyżki soli, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, opcjonalnie gałązka rozmarynu, 2-3 ziarna jałowca.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, związać sznurkiem do wędlin (ja robię to tak: kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki ) natrzeć solą i przyprawami, skropić olejem, włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 24-36 godzin - mi zdarzyło się zapomnieć i robić mięso po 48 i wychodziło jeszcze lepsze.
Składniki zalewy wymieszać w wysokim garnku. Włożyć szynkę (mięso powinno być całe zakryte), przykryć garnek doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 10 min. Po 12 godzinach zagotować ponownie i ostawić. Ponownie zagotować po 12 godzinach (łącznie gotujemy 3 razy przez 10 min). Po ostatnim gotowaniu szynka studzi się w tej zalewie. Gotowania się dopiero uczę ale szynka wychodzi zawsze dobra ;-)
Brukselka przybij piątkę...Adaś też chory, aktualnie pobija swój rekord bo nie chodzi do złobka od poniedziałku i minimum zostaje z nami do środy. We wrześniu był w żłobku tylko 12 dni. Adaptacja przez to wygląda bardzo słabo. Mały przeżywa, źle sypia, buntuje się itp.Moja mama wyjechała w piątek-Adaś dzis zostaje u dziadków więc znowu separacja. Mam kolejny egzamin pod koniec października więc siedzę w książkach kiedy tylko mam chwilę...
Nefri super zdjęcia. Widzę, że działka w super miejscu bez sąsiada zza przyszłym płotem. Świetnie, że robota idzie pełną parą :D Byłaś w Lidlu? Ja się miałam wybrać ale wreszcie nie miałam czasu. Widziałam też spodnie ocieplane i dresy. Adaś w żłobku ma przykaz chodzić w dresach (bez guzików szlufek, pasków, sznurków itp) więc muszę mu kompletować co i raz nowy dres...w sierpniu kupiłam mu w tesco dresy na 98 i już są za małe..
Dziewczyny forum nie zamiera przechodzi mały kryzys tylko, ale jeśli chodzi o mnie będę nadrabiać. Ostatni egzamin mam 27 października, potem zajecia też tylko do połowy listopada i potem trochę oddechu, także będę bardziej aktywna :-)
Buziaki i miłego wieczoru!

9 lata 2 miesiąc temu #1008763 przez Gosica
Hej :)
Ja też się nigdzie nie wybieram stąd i obiecuję poprawę;) tylko muszę się zebrać w sobie żeby trochę ponadrabiać :) W najbliższym czasie się za to wezmę;)

[/url]

9 lata 2 miesiąc temu #1008818 przez Gosica
Młody śpi,matka bierze się za nadrabianie zaległości ;)
Mała82 wizyty teściowej nie zazdroszczę,teściowa jest dobra byle na odległość ;) Fajne te śniegowce. My kupiliśmy w H&M-ie Szymkowi buty na zimę.I już się wstrzymuję z innymi zakupami bo młody niedługo będzie miał więcej butów niż ja,a moja kolekcja jest duża ;)
Marti1234 się babcia popisała,że o Twoim T nie wspomnę... Przepis na szynkę również polecam,robiłam,można zrobić też z schabu,wychodzi przepyszna domowa i co najważniejsze zdrowa wędlinka. Jak postawiłam ją na stole to żadna inne kupna wędlina nie została ruszona,a tą domową goście wprost pochłonęli. Tyle że ja mam w przepisie gotować po 5 min a nie 10
Nefri Boski Bob Budowniczy :)
Brukslelka zdrówka dla Oli,śliczna jest :)

A teraz co u nas
W dalszym ciągu lęki za mamą,jak złapie fazę to nie mogę zniknąć z jego pola widzenia bo jest niesamowity płacz,buntować się też buntuje ale ogólnie nie jest źle.
Na zdrowie też nie mam co narzekać,Szymek złapał katar ale po 2 dniach mu przeszedł i na razie spokój.
Ja się zdecydowałam zapisać na prawko w tym roku,a raczej do wczoraj byłam zdecydowana. A wczoraj Ł. mnie uczył jeździć i już mi ta pewność mija,stres miałam wiekszy niż przed wejściem na porodówkę ;) jeszcze kierowanie to ok ale reszta... Mówie Wam taka sirota jestem że nie wiem czy jest się sens brać za to bo nie widzę siebie jako kierowcy,raczej jako postrach innych kierowców :laugh:
Biznes na który się napaliłam na razie ani drgnie,tak że lipa.
I tak to jakoś się kręci.
No chyba tyle miałam do napisania :)
Pozdrawiamy :)

[/url]

9 lata 2 miesiąc temu #1008821 przez Gosica
Aaaaa!
Jako że dawno nie dodawałam fot,to teraz świeża dostawa w większej ilości :)

[/url]

9 lata 2 miesiąc temu #1008832 przez Nefri
Gosica Szymuś przepiękny, a jaki pomocnik ;) Dużo nadrabiania nie miałas, bo jak widać, nie wiele tu piszemy ostatnio ;) ;) ;)
Marti po jednej stronie ogrodzenia mamy szwagierkę i teściów w sezonie pewnie, a tak po drugiej stronie drogi nikogo a z bokow działkowiczow, więc nie stałe, poza tym jest dużo drzew, no i się oslonimy jeszcze od sąsiadow, więc będzie super. Ja przepisu nie wyprobuję, bo się tylko drobiu dotykam jeśli już, gotując coś dla malego. Wieprzowiny i wołowiny nigdy nie jadl, ale na pewno fajnie tak samemu wędlinę upiec, można śmialo dziecku podawać.

My wczoraj mieliśmy drugie zajęcia na basenie, maly mial lepszy humor, podobało mu się, więc jest dobrze. Poza tym miałam wczoraj wizytę u gin, z dzieckiem wszystko ok, tylko trochę mam krótką szyjkę, póki co biorę nospę i magnez, staram się nie forsować, ale wiadomo jak to jest, mając w domu dziecko :(

9 lata 2 miesiąc temu #1008890 przez Nutka

9 lata 2 miesiąc temu #1008966 przez mała82
Nefri książeczki doszły, ale Filip najbardziej z nich polubił ulicę czereśniową :D:D:D Czyli nic w tematyce dzidziusia i pieluch :) No mury już nieźle się prezentują, no ale z takim pomocnikiem inaczej być przecież nie może :)
Odpoczywaj na ile Ci Tymek pozwoli oczywiście, bo wiem jak to u nas wygląda. Przed chwila przytachałam Filipa na rękach ze sklepu, zasiedzieliśmy się trochę przy ptakach i już była pora jego drzemki.

Brukselka a co to za klubik? Jak się to nazywa? Myślę, żeby też poszukać czegoś takiego dla Filipa. U nas zasypianie o 22-23 to standard. Wczoraj uśpiłam go o 20 to po godzinie wstał i nie szło już go uśpić, siedział z nami i poszedł spać o 23. Za każdym razem jak go położymy wcześniej to on traktuje to jako drzemkę. A my za każdym razem mamy nadzieję,że może tym razem nie wstanie po godzinie. Wczoraj popołudniu kimnął tylko 15 minut więc jednak była szansa, że prześpi cała noc, ale nic z tego. Miła niespodzianka od dziadków :)

jeta pracuj i wracaj :) Ja nie prasuję w ogóle :P

marti1234
przepis zapisany :) Dzięki :) Mogłaś pstryknąć fotkę telefonem i wrzucić tu zdjęcie a nie męczyć się z przepisywaniem. NO pewnie adaptacja potrwa długo przy takich nieobecnościach :( U nas w użytku rozmiar 86, niektóre 80 i 92.

Gosica ja mam prawko, ale nie jeżdżę wcale. Na początku kilka lat jeździłam, ale wg mnie nie nadaję się do tego iw cale w tym nie czuję. Mąż mnie trochę męczył, że mam wsiąść z powrotem, iść na dodatkowe kursy jak potrzebuję, ale już mu przeszło. Tak jest po prostu bezpieczniej i dla nas i dla innych na drogach :D Ale przystojniak z tego Małego Szkodnika :D:D:D

Wczoraj wyjechali od nas znajomi z malutką, a w piątek jedziemy do teściowej i wracamy z nią do nas :ohmy: :ohmy: :ohmy: Chyba sobie zaplanuję dużo prac domowych :D:D:D
A w sobotę urodziła moja kuzynka Marysię, będzie kuzynostwo w tym samym wieku prawie :)

9 lata 2 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #1008980 przez mała82
To i ja prześle kilka fotek z wakacji, tylko takie mam w telefonie a z aparatu jeszcze nie ściągnęliśmy :)

9 lata 2 miesiąc temu #1009189 przez Brukselka
Mam chwilę oddechu, to piszę :cheer:

Jeśli chodzi o klubik, to trzeba szukać np. kawiarni przyjaznej dzieciom. Najpewniej organizują tam też jakieś zajęcia. Według mnie świetne są gordonki - to dobre hasło do wyszukiwania klubików w necie :P To takie zajęcia umuzykalniające, Ola po nich podśpiewuje cały tydzień. My akurat mamy pod nosem jedną taką kawiarnię, gdzie są i gordonki, i nasze przedprzedszkole (3 godz. do południa, różne zajęcia, spacer, takie miniprzedszkole - a ja w tym czasie pracuję sobie w tej kawiarni). Podobno świetne jest też Musical babies, ale to już za dużo. Dla dziewczyn z okolicy Warszawy - Nefri? - polecam Smykofonię - spotkania z muzykami i różnymi instrumentami ( www.smykofonia.pl ). Takie zajęcia moga być też przy prywatnych przedszkolach. Generalnie trzeba szukać. Ja dodatkowo jestem na fb w grupie Co robić z dzieckiem w stolicy i tam też dużo info. Ale i dużo reklam i śmieci niestety.

U nas dziwnie ostatnio. Ola była chora, katar ciągnie się już chyba 3 tydzień. Ale maly na szczęście.Cały czas kiepsko śpi. Robi sobie drzemkę ok. 12., a później zasypia dopiero koło 23. Ostatnio często budziła się o 2. i do 5. nie mogła zasnąć. Ogólnie ten sen jakiś taki delikatny. Z jedzeniem też gorzej.Często płacz , do mamy i w ogóle dramat, jak nie ma misia. Chyba właśnie tak objawia się u nas bunt dwulatka. Bunt jest też, oczywiście - ciągłe nie, agresja wobec zwierząt i czasem nas :(
Ale oprócz tego jest też rozkoszna, a jej uśmiech... Eh, co wam będę mówić :P
Jeszcze więcej gada. Zdania złożone nawet. I śpiewa, czasem całe zwrotki.Chyba muszę się podszkolić, żeby kichy nie było kiedyś.

Powiem wam, że powoli rozglądam się za jakimś przedszkolem, na wypadek gdybyśmy się nie dostali do państwowego. I jest u nas w okolicy tzw. leśne przedszkole. Dzieciaki 80% czasu spędzają na powietrzu, bez względu na pogodę, sami robią sobie posiłki itd. i kusi mnie to trochę, ale... trochę drogo, wszystkiego wychodzi ok. 1300 zł. Czy to są normalne ceny za prywatne przedszkole? ( lesnadroga.pl ).

9 lata 2 miesiąc temu #1009258 przez jeta
No jestem! :P

marti1234 -

Ależ ja Ci współczuję tej całej sytuacji. Musisz być twarda babka!

Nefri - rzeczywiście spore rozmiary Tymonka :) U nas od dłuższego czasu 13 kg na wadze, but 24.
My też robimy pasztet z cukinii. Uwielbiamy. Tylko ja robię z bułką tartą. Czemu Ty nie dodajesz? Z jakiegoś powodu unikasz? Jeśli mogę zapytać.
Bez bicia przyznaję, że ciastek nie zrobiłam jeszcze. Ale na pewno zrobię!
U nas z kupowaniem jest na odwrót - mąż powstrzymuje mnie ;)
Fajne fotki. Bardzo lubię oglądać zdjęcia Tymona. Zawsze mam wrażenie, że oczka mu się śmieją ciągle.
Mam nadzieję, że doczekasz do końca ciąży bez żadnych niespodzianek!

Brukselka - Twoją Olę natomiast widzę na fotkach jak małą łobuziarę. ;)
U nas do zdań złożonych jeszcze daleka droga, ale prawie każdego dnia zaskakuje nowym słowem. Cudne to jest!

Gosica - ale pomocnika masz!

mała82 - Artur ładne, chociaż z imionami jest tak, że zwykle nam się z kimś kojarzą, jak napisała marti. Ale jeśli wam się komponuje z nazwiskiem i nie kojarzy z nikim nie fajnie - to imię wybrane ;)
O kurde! Ale fajne buty! I rozmiaru nie ma :( Szkoda...
O jakie fajne zdjęcia! Aż się kolejnych wakacji chce...

Nutka - ???

Pokrótce odpowiedziałam. Teraz będę odpowiadać na bieżąco, żeby nie było przedawnionych tematów ;)

Trochę co u nas...
Od kilku dni nie chce pić rano mleka. Czasem wypije pół kubka, co zajmuje mu masę czasu, albo nie pije nic. Nie wiem czy mu odstawić jeśli przez kilka kolejnych dni nic się nie zmieni, czy po jakimś czasie wrócić do tego. Jak jest u was? Co radzicie?

Miałam coś jeszcze i nie pamiętam.... No nic, dopiszę później. I wrzucę zaraz jakieś foto jak skopiuję z aparatu.

9 lata 2 miesiąc temu #1009264 przez jeta
Kilka fotek :)

Załączniki:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka