BezpiecznaCiaza112023

listopad 2015

9 lata 9 miesiąc temu #986394 przez MlecznaMama
spokojna Twoja rozczochrana.... na pewno wpadniecie na jakieś wspólne imię! Zapytaj Męża jakby zdrabniał imię Eustachy bo nie umiem sobie wyobrazić zdrobnienia dla takiej egzotyki. :) ja dla córci musiałam sama wymyśleć bo maż nie miał weny i jak wymyśliłam to się cieszył.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu #986450 przez agadzie84
No to podaję:)

1 kg pomidorów
połowa czerwonej papryki
mały ogórek gruntowy albo kawałek szklarniowego (tylko trochę, do smaku)
ćwiartka cebuli (można mniej, można troszkę więcej, jak kto lubi)
2 kromki chleba albo 1 bułka ( jak bułka to namoczyć troszkę, żeby była miękka
1/4 szkl wody
1/8 szkl. oliwy z oliwek
sól i pieprz - do smaku, ale niekoniecznie

Pomidory można obrać, wszystkie warzywa pokroić, dodać wodę i oliwę z oliwek i zblendować.
Jak pomidory były nieobrane to przetrzeć już zblendowaną zupę przez sitko.
Wstawić do lodówki. Albo jeść od razu, ale schłodzona jest najlepsza;)
Bezpośrednio przed podaniem można dodać ugotowane na twardo jajko, albo jeść z chlebem, można też pokroić w kostkę świeżego ogórka i pomidorka i dodać...
Aaaa, no i ocet - ja akurat nie daję, ale Hiszpanie przed jedzeniem dolewają sobie octu winnego albo więcej oliwy z oliwek albo i jedno i drugie... ja akurat jem bez żadnych takich,dla mnie najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Na gorący dzień to idealne danie.

9 lata 9 miesiąc temu #986510 przez iwkaa
Hej jestem jestem jak jak zawsze na weekendzie jade do mamy a tam dla mnie internet nie istnieje więc tak:
po wizycie ok wszystko dobrze maluszek rosnie zdrowo maluszek bo ja tez będe miała SYNA!!!!!! a to niespodzianka do dnia dzisiejszego jeszcze to do mnie nie dotarło chyba za bardzo nastawilam się na córke i teraz trudno jest mi się z tym oswoić ale to troche by sie zgadzało bo tą ciążę przechodzę gorzej no i od poczatku imiona wybrane tylko dla chłopca na ale jeszcze czasem cos się może zmienić.... :)

9 lata 9 miesiąc temu #986517 przez patruska91
Iwka gratulacje synka :) normalnie same chłopaki będą :P

U nas dziś leniwy dzień :) Wczoraj byliśmy na wycieczce w Ustroniu w leśnym parku niespodzianek :) sarny chodzą tam po miedzy ludźmi i zboże to z plecaka by wyjadły : :laugh:

A co tam u was jak samopoczucie ? :)

9 lata 9 miesiąc temu #986535 przez agadzie84
Ooo to jestem jedyna która jeszcze płci nie zna;)
Przy takim gronie chłopaków to dziewczynkę mieć by wypadało :p
Okaże się za jakiś czas.

9 lata 9 miesiąc temu #986605 przez Patrizia
agadzie84 dzieki za przepis na pewno spróbuje :)

iwkaa Gratulacje SYNKA :) i super ze z maluchem wszystko pieknie ładnie :)

patruska91 lubie takie wypady wypoczełaś i sie zrelaksowałas :)

Ja standardowo tez w wekend niedostepna zawsze poza domem teraz tez nie bede miec zabardzo czasu bo sistra mojego przylatuje z naszym chrzesniakiem ale postaram sie byc na bieżącą :) moje samopoczucie w miare ale bola mnie ostatnio biodra i plecy po nocy chyba na prawde musze ta poduche znalesc nie wiem czy doczekam do lipca ::P tak to wszysto gra i buczy dzisiaj mam wizyte z polozna wiec moze uda mi sie serduszka posluchac :D :D maly fika coraZ bardziej czasami to widac jak brzuch lekko faluje mam łożysko na przedniej ścianie wiec i tak to jest mniej odczuwalne ale ciesze sie ze juz sie zaczelo takie codzienne szalenstwo z brykaniem u mamuni w brzuszku :)

Ksawerek(*)

9 lata 9 miesiąc temu #986633 przez charmingcandy
Hej kochane zostałam tu zaproszona przez PATRIZIA ;) jestem w drugiej ciąży w 20 tygodniu ;) termin mam na 5 listopada ;) mam już synka który ma 3 latka teraz mam zagadkę w brzuszku myślę że córcia ...
zobaczcie moj post może wy coś się wypowiecie
www.zapytajpolozna.pl/forum/z-%C5%BCycia...4-pom%C3%B3%C5%BCcie

9 lata 9 miesiąc temu #986637 przez Patrizia
Witaj u nas :D ciekawa jestem jaka będzie opinia reszty dziewczyn co do zdjęcia ???

Ksawerek(*)

9 lata 9 miesiąc temu #986642 przez Patrizia
U nas jak narazie same chłopaki jeszcze tylko jedna mamusia czeka na poznanie płci więc jeśli u Ciebie potwierdzi sie dziewczynka to będzie jak na razie rodzynkiem :)

Ksawerek(*)

9 lata 9 miesiąc temu #986655 przez charmingcandy
ahhhh oby była to córcia ;) spełniło by się moje marzenie i miała bym wspaniałą parkę

9 lata 9 miesiąc temu #986666 przez agadzie84
O matko, ja to się w ogóle na zdjęciach USG nie znam...ale faktycznie, żeby siusiak do kolan w życiu płodowym?...nieeee, obstawiam że pępowina.

Mi w sumie wszystko jedno jaka płeć, z tym że dla dziewczynek są ładniejsze rzeczy :p
A apropo przechodzenia ciąży... w sumie nie wierzę jakoś w zabobony, jedni mówią, że z dziewczynką się gorzej przechodzi, inni że z chłopcem...jeśli miałabym patrzeć na przykładzie mojej mamy i babci to powinna być dziewczyna, bo obie znosiły pierwsze ciąże (właśnie z dziewczynami) bardzo źle, a te drugie - już z chłopakami o nieba lepiej.
I tak opcje są tylko 2 - albo będzie Żubr albo Żubrówka;)

Jakiś słabszy dzień mam dziś, ale już i tak jest o stokroć lepiej, mam o wiele więcej energii, już mnie nie mdli ciągle i nie mam sensacji :D Odrzuca mnie wprawdzie od niektórych zapachów, ale już nie w takim stopniu jak wcześniej :)
Od jutra zaczynam chodzić na aquaaerobik, na pewno dobrze mi to zrobi, trochę ruchu.
I mieszkanie trzeba zacząć sprzątać, bo ostatnio jakoś...no lenia miałam ;)

Patrizia bardzo polecam ten przepis, właśnie na takie gorące dni:)
Dziś montuję naleśniki, 2 rodzaje, z pieczarkami i z twarożkiem na słodko:) Mój brat wieczorem dziś wyjeżdża, a i jeszcze mam ostatnie egzaminy, dziś ustny.

9 lata 9 miesiąc temu #986670 przez iwkaa
charmingcandy co do zdjec to sie nie wypowiem bo ja tam nic nie wiedze :) ale radze odpuść z czasem sie wyjaśni najgorzej nastawić sie na jedno a bedzie drugie :) sama tak robiłam i musiałam odpuścić po ostatniej wizycie myslałam że bedę mieć drugą córkę a jednak ma być syn i co śmieszne było "robione" na córke :) i szczerze narazie jeszcze nie do końca się potrafie z syna cieszyć ale staram się to przyjąć w końcu do swojej wiadomości także cierpliwości bo zwariujesz!!!!!!!! :)

9 lata 9 miesiąc temu #986674 przez iwkaa
agadzie to trzymamy kciuki za egzamin! :)
a aquaaerobik swietna sprawa ponoc a w ciazy to tym bardziej u mniej w miescinie tez jest ale pozno wieczorami nie chciało by mi sie na 21 chodzic bo o tej godz to juz odpoczywamy :)
a z tym przechodzeniem ciązy to tez nie wierze ze córka urode zabiera czy brzuch na dziewczynke inny na chłopca tez inny jedyne co to swoje ciaze co do plci mozna porównac ale i to nie koniecznie moze byc prawda :)

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #986685 przez agadzie84
Iwkaa tak jak mówisz;)
Faktem jest że bardzo poprawiły mi się włosy, skóra jest gładka jak nigdy (oliwka!!) i paznokcie jakby szybciej rosły - ale to podobno bardzo często tak jest.
A aqua aerobik mam tu kilka razy w tygodniu, bo mamy dużą siłownię, połączoną z basenem i jest naprawdę mnóstwo zajęć.
A twarz - tak jak przed ciążą - raz ładna i gładka a raz średnia.

I tak dowiem się w lipcu, a może i nie? Bo dziecko może się odwrócić...w razie czego mam wizytę w sierpniu u mojej pani ginekolog w Polsce.
Ale na pewno dam znać:)

9 lata 9 miesiąc temu #986752 przez Patrizia
a ja na poczatku ciąży myślałam ze dziewczynka bedzie nie mogłam na siebie patrzeć jakaś taka niewyjściowa byłam i inaczej odczuwałam tą ciąże niż poprzednia ale im większa dzidzia tym skłaniałam sie do chłopaka i sie potwierdziło, ja niby nie wierze w zabobony ale niektóre przestrzegam :P :P np zdjełam naszyjnik bo ponoć nie powinno się nosić bo dziecko może sie owinąć pępowiną hehe
Łazienkę wypucowałam aż sie zmęczyłam :P teraz siedze i wcinam czekoladę z orzechami :P :P a o 18:30 wizyta u położnej :D

agadzie84 trzeba zrobić zakłady o Twojego bąbla ja stawiam ze Żubrówka będzie :P :P :P

Ksawerek(*)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia