BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 8 miesiąc temu #357992 przez magda__kielce
Hej kobitki :) ciezko po 2 dniach za wami nadazyc ale przeczytal wszystko dokladnie :)
jak sie dzis czujecie???? ja nawet dobrze tylko w daszym ciagu boili mnie takosc lonowa ale coz tak podobno musi byc :)
A jesli chodzi o gotowosc do przyjscia na swiat maluszka to ja tez jestem prawie gotowa dzis ostatnia tura prania posciel i kocyki i bedziemy gotowi no i prasowanie ;)

A z tego co tu czytam cos sie spiesza te dziudziunie na ten swiat:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #358018 przez Kasiulka
nati.olsztyn jakie to przykre :( powiedz ile płaciłaś w laboratorium za wymaz z pochwy?
rozumiem, że chodzisz prywatnie? ja tak samo i powiem CI, że w następnej ciąży nie popełnię już tego błędu - owszem mam usg kiedy chcę itd, ale za wszystkie najdrobniejsze badania muszę płacić! to jest porażka - kupa kasy na wizyty + kasa na badania + dobra dieta + witaminy i inne rzeczy... na tych wizytach możnaby sporo oszczęzić i kupić coś więcej dla Małej :angry:

Joanna ja prałam wszystko ręcznie w proszku Dzidziuś :)

chłopek odpoczywaj dużo! Niech maleństwo wytrzyma do terminu :)

magda__kielce jak ja Ci zazdroszczę! My musimy kupić jeszcze materacyk do łóżeczka, pościel, ceratki, papmpersy i pewnie milion innych rzeczy.

Królowapo tym co przeczytałam w wypowiedzi Natalii to zaczęłam na poważnie rozważać, ale czy ostatecznie kupię monitor to się okaże.

Wam tez tak puchną stopy? Matko posiedzę chwilę przy komputerze, albo pochodzę i jużmam balony. I za każdym razem panikujęczy to nie zatrucie ciążowe :ohmy: ale po odpoczynku opuchlizna schodzi, więc chyba panikuję bezsensu.
Jestem już na prawdę zmęczona... jak wracam z uczelni to przez kilka godzin dogorywam nim za coś się zabiorę :dry: podziwiam Was wszystkie, które jeszcze pracujecie.
CIągle mi gorąco i piję tyle ile w życiu nie piłam! :ohmy: też tak macie?

12 lata 8 miesiąc temu #358020 przez magda__kielce
Kasiulka naszczescie mialam duzo zeczo od siostry jedynie czego mi brakuje to kosmetyki ale zaduzo kasy poplynelam juz w tym miesiacu :P
to chyba juz tak bedzie do porodu :laugh:
Mnie tez puchna nogi ale niema tragedi niema co warjowac za szybko chociaz sama tez widze ze swiruje czesto

12 lata 8 miesiąc temu #358021 przez Joanna
Jakie jesteście aktywne od rana :lol: podziwiam, że prałyście ubranka w rękach, ale ja pozostaję przy pralce:) teraz chyba kręgosłup odpadłby mi od schylania się nad miską z wodą :laugh:
kasiulka właśnie zamówiłam proszek Dzidziuś, naprawdę ładnie pachnie :)
chłopek odpoczywaj ile się tylko da. Zobaczysz, że urodzisz blisko terminu :blink:
teraz mi się przypomniało...wczoraj zapytałam mojego ginka odnośnie liczenia ruchów dziecka, stwierdziła, że odchodzi się od tego, to funkcjonowało dawno temu, ew. ruchy mogą liczyć kobiety, które przebywają w szpitalu, bo mają na to czas i spokój :) kobieta instynktownie wyczuwa jak dzidzia porusza się i wie, że wszystko jest w porządku, więc nie ma potrzeby liczenia:)wspomniała tylko, że blisko terminu porodu czasem trzeba to robić.

12 lata 8 miesiąc temu #358027 przez magda__kielce
Ja tez nie pralam w rekach tylko w pralce uzywalam plyny do prania dzidzius i dodatkowo plukalam
A co do tych ruchow to mnie powiedzial zeby raz dziennnie zwrocic uwage zeby w ciagu godziny ruszl sie 10 razy ale nie fisiowac i lezec plackiem i caly dzien liczyc tylko kiedy sobie leze i odpoczywam

12 lata 8 miesiąc temu #358054 przez iwonka_wwa
Witam wszystkich!

Królowa ja zdecydowałam się na zakup monitora oddechu (tzn. planuję)takiego do łóżeczka. Fakt, drogie strasznie to urządzenie, ale jak się tyle teraz czyta o tej śmierci łóżeczkowej to wole nie ryzykować.

Chłopek ja też często mam uczucie takiego kłucia w okolicach pępka - maluch tak się chyba jakoś układa, ale pokręcę się, poszturcham go i po jakimś czasie kłucie ustaje.

Mi nasiliły się te kłócia w pachwinie ledwo przez to chodzę i doszedł do tego ucisk w okolicy kości łonowej. Ale byłam wczoraj u gina i powiedziała, że to normalne, że już niestety będę odczuwać taki dyskomfort podczas chodzenia. Przynajmniej mnie zbadała, bo gin do którego normalnie chodzę tylko wyniki badań sprawdza i tyle. Chciałam nawet się przepisać do tej co byłam wczoraj, ale położna mi powiedziała, że jak tam prowadzę ciążę, to już tam muszę chodzić bo tamta przychodnia będzie rozliczać się z mojej ciąży :/
No ale trochę ponad miesiąc zostało, więc wytrzymam.

12 lata 8 miesiąc temu #358063 przez magda__kielce
iwonka_wwa a ja sie juz obawialam ze tylko mnie to dotyka :laugh: ja tez mam takie bole kosci lonowej :(
A co do monitora oddechu bardzo bym chciala ale chyba finansowo niedam rady

12 lata 8 miesiąc temu #358083 przez nati.olsztyn
Kasiulka Wiesz, jeśli chodzi o zdrowie moje i Maluszka to mogę płacić ile trzeba, ale trzeba też wymagać... Moja gin. chyba po prostu nie zna się na usg w ciąży, bo ostatnio robiła mi na początku żeby stwierdzić ciążę, a tak to bazuje na tych prenatalnych... A za wymaz płaciłam 23, za każdą wizytę 120.

12 lata 8 miesiąc temu #358121 przez nataleczka_92
hej mamuśki:)
co do wizyt to ja chodze na NFZ i co wizyta mam usg i mam naprawde superowego gina:)
proszek i plyn do plukania tez mam Dzidzius,pieknie pachnie.

wogole to pamietacie jak wam pisalam o tych moich bolach w biodrach??? normalnie w ostatnim tygodniu to nie mialam jak spac bo i lewa i prawa strona mnie bolala,ale zaczelam sobie zwijac koc i klade miedzy brzuch a nogi i jest bossko :P zadnych boli nawet w pachwinach czy krzyzu,a takto w nocy siku ledwo moglam wstac.

12 lata 8 miesiąc temu #358122 przez Madeline
Hej kochane :)

Ja powoli zbieram się do wizyty u mojego gin, ciekawa jestem czy sprawdziła wyniki na ten paciorkowiec. Bo przyjęła mnie ostatnio do siebie jak miała dyżur na oddziale w szpitalu i ten wymaz poszedł tak jakby ze szpitala, no i obiecała, że będzie pamiętać i że sprawdzi przed dzisiejszą wizytą, ale znając ją i jaka jest zabiegana to na bank zapomniała :/

Dzisiaj w nocy chyba ze trzy razy wstawałam do wc, bo mój maluszek tak się nisko ułożył, że miałam wrażenie że mam go między nogami :) Dosłownie chodzić nie mogłam, ale teraz jest już wszystko oki.

Miłego dnia kochane :)

12 lata 8 miesiąc temu #358185 przez Koni
Królowa ja kupiłam monitor oddechu do łóżeczka. Dokładnie ten: www.angelcare.pl/ac1100-opis.htm
Ma nianię z wideo i maty ale jest strasznie drogi u mnie siostra się dołożyła w prezencie dla maluszka więc kupiłam ;)

Kasiulka śliczne zdjęcie w awatarku :)

nati.olsztyn przykra sprawa z taką wizytą u mnie też pewnie już nie zobaczę maluszka tym bardziej że w zeszły poniedziałek miałam USG ale pociesza mnie fakt że niedługo będę patrzeć na niego do woli ;)

Madeline zawsze możesz prać w Persilu non-bio to jest proszek do delikatnej skóry i w Irlandii tylko takie się stosuje dla dzieci bo specjalnych nie robią ;)

12 lata 8 miesiąc temu #358223 przez iwonka_wwa
Mamuśki! Muszę powiedzieć, że naprawdę podziwiam Was, które jeszcze do pracy chodzą. I nie chodzi tu o pogodę, bo czy słońce, deszcz cy śnieg nie jestem w stanie posiedzieć przy biurku nawet kilka godzin, nie mówiąc już o staniu na nogach. Ale dla Was to dobrze - maluszki uczą sie wytrwałości już w brzuszkach :laugh:

Dziś niby dobrze się czułąm, pojechałąm do biblioteki, zrobiłam szybki obiadek i już mnie kręgosłup boli :/

12 lata 8 miesiąc temu #358242 przez sister.anna
Hej Mamusie !

My wlasnie po ostatnim usg, Malutka wazy juz 2863g i przekroj ciemieniowy glowki 9cm, wszystko w normie takze super. Jest glowka w dol ale to sama moge odczuc :)

Chcieli mnie namowic na dodatkowe badania dla ich kliniki ( tu gdzie bede rodzic to jest mega wielki szpital), takie co wsadzaja na godzine do tuby i skanuja, ale to jest strasznie halasliwe i powiedzialam ze nie bede dzieciatka stresowac. Juz nie mowiac o promieniowaniu i uczuciu klaustrofobii... lepiej myslec o sobie i dzieciatku teraz.

Iwonka ja tam w pracy to ostatnio lepiej odpoczywam niz w domu, tyle ze czasem kosc ogonowa boli od siedzenia, ale w domu to zawsze sie za cos ostatnio wezme i sama sobie daje w kosc :blink:

Nataleczka poducha miedzy nogami to swietny sposob na ciazowe spanie. Ja mam takiego duzego banana to sobie miedzy nogami i pod brzuch podkladam teraz.

Koni w UK jest jeszcze taki proszek dla dzieci specjalnie Fairy sie nazywa, ale drogi na maxa. Ponoc kazdy non-bio jest tak samo dobry, nawet w platkach mydlanych dobrze prac. A w PL ponoc w aptece mozna dostac lupiny migdalow czy czegos ktore sie pienia fajnie i sa calkowicie bio-ekologiczne ale ja nie probowalam.

12 lata 8 miesiąc temu #358264 przez Madeline
Kochane ja już po wizycie u gin, w sumie dziś tylko tak byłam :) hehe miałam badanie ginekologiczne, szyjka w normie,tętno maluszka w normie. Gin mówiła, że na twardnienie brzucha i boleści mam brać nospe. Zwolnienie do 12 czerwca dostałam i gin się śmiała, że to może być moje ostatnie zwolnienie bo może już do tego czasu urodzę :P Następna wizyta 30 maja, dostałam również skierowanie na morfologię i mocz. Zrobiłam część zakupów tych co miałam w planie, zostało mi jeszcze majtochy, wkładki laktacyjne, stanik do karmienia i jeszcze jedną paczkę podpasek poporodowych, bo była tylko jedna, a jedna to zdecydowanie za mało, a mam zamiar spakować 2 potem najwyżej mąż mi dowiezie. No i tak jak pisałam, moja rozstrzepana ginekolog zapomniała sprawdzić wyniki na tego paciorkowca :) :(

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #358270 przez Koni
sister.anna no ja właśnie prałam i płukałam w Fairy ;) ale tak naprawdę jest to taki sam proszek jak każdy inny non-bio tyle że ten jest popularny dla dzieci.

Ja pewnie też bym się nie zdecydowała na takie badania więc rozumiem. A mała to już kawał dziewczyny :P

A do kiedy ty pracujesz?

Madeline dobrze że wszystko w porządku teraz tylko czekać na 37 tydzień i rodzić :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka