BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 7 miesiąc temu #369777 przez Kasiulka
Dobrze że mówicie, bo czytałam w internecie że laski zakładały pas na następny dzień po porodzie i coś mi nie pasowało. Kurcze ale tyle tygodni jak się będzie czekało to coś da ten pas? Nataleczka Tobie się ta skóra wciągnęła?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #369785 przez Madeline
Hej kochane :)

Ogólnie to tak jakoś nastroju nie mam, kolejny dzień gdzie spędzę go sama :( Bo mąż wraca dopiero po 19 i dziś jedziemy do teściowej, bo wczoraj była gdzieś na urodzinach i nie chcieliśmy jej specjalnie wyciągać, żebyśmy mogli wpaść na kawę.

Ostatnie parę dni mocno mnie brzuch swędzi, Was też?

A jeśli chodzi o te pasy, to na razie o tym nie myślałam :)

Jest szansa, że przyszły tydzień szybciej mi zleci, bo w poniedziałek z rana na badania i sprawy papierkowe pozałatwiać, we wtorek do koleżanki z pracy idę na kawunie, a w środę do ginekologa, a potem to już jakoś zleci :D

12 lata 7 miesiąc temu #369789 przez Kasiulka
Madeline zazdroszczę Ci planów na przyszły tydzień :) też bym sobie kogoś odwiedziła ale w sumie mam tyle na uczelni do załatwiania cały czas.

12 lata 7 miesiąc temu #369813 przez gumis24
a ja tez slyszalam ze pas poporodowy nosi sie ODRAZU po porodzie do okolo 8-10 tygodni bo wlasnie wtedy ma to najwiekszy sens...i poza tym ze pomaga w obkurczaniu sie macicy to podtrzymuje brzuch,wspiera rozciagniete ciaza miesnie i zapobiega powstawaniu rozstepow ktore moga sie pojawic rowniez po ciazy..zaczynanie noszenia pasa po 8 tygodniach od porodu mija sie z celem i nie bedzie az tak dobrych efektow..zreszta w wiekszosci krajow sie to stosuje...moja siostra nosila pas odrazu i ma plaski brzuszek trzeba oczywsicie miec dobrze dobrany rozmiar nie za duzy nie za maly...

12 lata 7 miesiąc temu #369826 przez Madeline
Kochane mam pytanko: mi od paru dni, bardzo często twardnieje brzuch i jak siedzę sobie i, np. oglądam film, to mam wrażenie, że skóra na brzuchu mi się nie rozciąga tylko właśnie wręcz odwrotnie, nie wiem jak to nazwać. Spina? Dosłownie mam takie uczucie, jakby mi się zwężała i wtedy mam bardzo twardy brzuch. Wy też tak macie?

12 lata 7 miesiąc temu #369834 przez Kasiulka
gumiś ja właśnie też tak słyszałam i teraz to już na prawdę nie wiem co o tym myśleć :dry:

Madeline to są chyba tzw. skurcze przepowiadające

12 lata 7 miesiąc temu #369835 przez Madeline
Kasiulka ale mnie to wcale nie boli, tylko ciągnie

12 lata 7 miesiąc temu #369837 przez nati.olsztyn
Madeline Ja miałam takie bezbolesne spinania bardzo często po ok.25 tyg a tak od ok.34 dużo rzadziej... teraz to raczej tylko bolesne twardniecia i skurcze mam...

12 lata 7 miesiąc temu #369838 przez Madeline
Nati a ja wcześniej nic takiego nie miałam, od czasu do czasu twardniał mi brzuch, ale bez boleśnie, a teraz po kilka razy dziennie ale też bez żadnych bóli. Chyba mój organizm jest trochę do tyłu, skoro piszesz, że Ty miałaś to już wcześniej a ja dopiero teraz ;)

12 lata 7 miesiąc temu #369840 przez Kasiulka
Madeline ale sk [file/] skurcze przepowiadające są często bezbolesne :) tak czytałam :) macica sobie ćwiczy, ale jeszcze nie tak intensywnie żeby bolało :)

12 lata 7 miesiąc temu #369841 przez nataleczka_92
Kasiulka ja po tym jak dostalam mocniejszego krwawienia wogole nie nosilam pasa,a po ciazy nie bylo nawet sladu. brzuszek caly sie wchlonal. i jak mialam wizyte 6tyg po porodzie u gina to sladu nie bylo ze w ciazy bylam. oczywiscie kazda z was zrobi jak bedzie uwazac ale ja pasa nie kupuje, poczekam az maly sie urodzi i wtedy zobaczymy.
Koni kupilam wszystko co bylo potrzebne, tzn trzy koszule dla siebie, recznik,reczniki papierowe,szlafrok, kapcie,podpaski, pampersy,chusteczki nawilzone,kosmetyki dla malego,smoczka,butelke(oczywiscie nastawiam sie na karmienie piersia), nozyczki do paznokci,rozek, reczniczek z kapturkiem, skarpeteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczke do wloskow.

12 lata 7 miesiąc temu #369845 przez gumis24
kasiulka ja mam 2 pasy jeden z apteki ten na poczatek ktory jest elastyczny ale nie jakos strasznie sztywny (cos jakby moze gruby bandaz elastyczny)ale na pewno podtrzymuje brzuszek i go sciaga.Poza tym przy tym pasie wlasnie jest notatka ze juz 24godz po porodzie mozna zaczac robic delikatne cwiczenia brzucha!oczywiscie o ile porod przebiegl ok i na pewno nie po cesarce... zreszta jest tam cala instrukcja z obrazkami,cwiecznia oddechowe i napinanie miesni,oczywiscie wszystko bardzo" delikatnie",nie forsownie...a na pozniej tj przypuszczam jakies 2-3 tyg mam belly bandit ale on kosztowal az 80 euro..jest duzo sztywniejszy wydaje mi sie ze zaczynanie noszenia pasa 8 tyg po porodzie mija sie z celem...ale wiadomo ze decyzja nalezy do kazdej z nas... ;) ja kupilam rowniez produkt z US taki pas na biodra ktory ma pomoc wrocic im do pierwotnego stanu sprzed ciazy nie bylam zdecydowana ale mam kilka kolezanek ktore "po dzieciach"maja naprawde spore biodra i chcialabym tego uniknac..moze to wszystko wyda sie niektorym z Was "szalone" :laugh: ale dla mnie wyglad mojego ciala jest bardzo wazny, oczywiscie we wszystkim trzeba zachowac zdrowy rozsadek

12 lata 7 miesiąc temu #369846 przez gumis24
nataleczka_92 a moze mialas ten pas zbyt sztywny lub za mocno sciagniety??bo ja jeszcze nie slyszalam aby on nasilal krwawienie...

12 lata 7 miesiąc temu #369847 przez nataleczka_92
gumis24 ja napewno sie tutaj z Toba nie zgodze. cialo kobiety po ciazy nigdy nie wroci do formy sprzed ciazy,chocby byla cala owinieta pasami. ja nigdy nie mialam ani talii ani bioder a po pierwszej ciazy jest i talia i biodra,i chocby niewiem co to przeciez biodra sie "nie wchlona". pozatym nie rozumiem jak mozna cwiczyc brzuch po 24godz po porodzie jak niektore kobiety ledwo moga sie ruszyc do lazienki chocby pod prysznic...

12 lata 7 miesiąc temu #369849 przez Koni
Hej mamusie :)

U nas dalej upały :P Normalnie po ponad 20'C ale tutaj słońce jest intensywniejsze nie mniej jednak słoneczko 4 dzień z rzędu to już sukces.

Co do pasa to hm może po prostu każdy pas jest inny i stąd te różnice w stosowaniu, ja na pewno nie założę pasa od razu po porodzie co najwyżej 2 tygodnie po ale nie wcześniej bo nawet do 2 tygodni nie wolno ćwiczyć. Zresztą wydaje mi się że to wszystko też będzie zależeć od tego jak my się będziemy czuły bo różnie to może być a taki pas dodatkowo przeszkadza i uwiera.

nataleczka_92 to już wszystko masz teraz tylko rodzić. Ja muszę jeszcze poprasować całą stertę i dzisiaj się za to zabieram.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka