BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 7 miesiąc temu #377478 przez nataleczka_92
Kasiulka kochana nie przejmuj się tak. Gdyby poród był taki straszny to kobiety nie rodziły by po raz kolejny. Oczywiście zgodzę się że to może nic przyjemnego. Ale ta chwilę można się przemeczyć i później skarbus nam to wynagrodzi.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #377485 przez Koni
iwonka_wwa no właśnie to takie śmieszne że się czeka na to kiedy cię coś zacznie mocniej boleć :P

Ja z jednej strony wiem że to nieuniknione i chciałabym być już po ale z drugiej strony boję się tego bólu no i tego szycia i czy dzidziusiowi nic nie będzie :dry: Eh pomyślmy sobie że za miesiąc o tej porze wszystkie będziemy mieć wiszące na cycu dzidziusie :)

12 lata 7 miesiąc temu #377494 przez Madeline
Koni ja marzę o tej chwili, kiedy będę miała swoje maleństwo przy sobie i kiedy je będę mogła pierwszy raz przytulić :)

12 lata 7 miesiąc temu #377496 przez chłopek
hej ja byłam u mamy u mnie nic się nie dzieje maluszek sie rusza.
kiedyś chyba Madeline pisałaś ze twój mąż nie dostanie opieki? moja mam mi mówiła że na opiekę nad żoną jak urodzi przysługuje 14 dni, nad dzieckiem 60dni w ciągu roku, i za to płaci ZUS wiec jak ma od lekarza zaświadczeie ze ma nad tobą opiekę to pracodawca ma g... do gadania bo i tak dostanie urlop

12 lata 7 miesiąc temu #377509 przez Kasiulka
U mnie też nadal bez zmian ;/ ech...

12 lata 7 miesiąc temu #377510 przez chłopek
no to pozostaje nam czekać

12 lata 7 miesiąc temu #377511 przez Madeline
Chlopek serio? Boże jak się cieszę, to super. A gdzie mam załatwić takie zaświadczenie? W szpitalu po porodzie?

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #377513 przez chłopek
w szpitalu ci wystawią jak wyjdziesz, i to mąz zanosi do zakładu pracy, dostaje też jeden dzien urlopu okolicznosciowego z tytułu urodzenia dziecka.

12 lata 7 miesiąc temu #377515 przez nataleczka_92
Chłopek do tego urlopu nie potrzeba zadnego zaswiadczenia.
zaswiadczenie ze szpitala lub od lekarza jest potrzebne tylko do becikowego,tzn od ktorego tygodnia ciazy kobieta byla pod opieka lekarza i czy wizyty byly regularne.
urlop tacierzynski czy ojcowski przysluguje 14dni po urodzeniu dziecka do roku czasu mozna to wykorzystac trzeba zlozyc wniosek 9dni wczesniej przed planowanym terminem urlopu i pracodawca nie moze odmowic. i za to placi normalnie pracodawca a nie Zus.

12 lata 7 miesiąc temu #377516 przez mamusia-85
Witajcie:)!
Ja dzisiaj z bolem glowy sie mecze i troche mi niedobrze...Pewnie od pogody, bo byla u mnie burza, z ulewa i graobiciem na szczescie wielkosci paznokcia i akurat bylismy na dzialce, troche sie balam, ze samochod ucierpi, ale nie bylo tak zle :blink:
Mala dzis malo sie rusza i kopie wiecej wierci sie, ale jakos niemrawo... :dry:
Ja tez doszukuje sie objawow i zastanawiam sie kiedy, wszyscy mowili, ze chyba urodze szybciej, ale zaczynam sie bac, ze przenosze, ale w sumie do terminu jeszcze troche zostalo, tak do 17 dni... :(
Tez chcialabym zeby to juz bylo, ale zaczelam sie tez bac, bo to coraz blizej i moze sie zaczac w kazdej chwili...Moja mama rodzila mnie i moja siostre dzien przed terminem, a tesciowa trzech synow tez przed terminem zobzaczymy czy to sie sprawdzi.
Moj maz tez nie dostanie tacierzynskiego (14 dni), bo pracuje w kowalstwie artystycznym u prywaciarza i jak zaczne rodzic to bierze 13 dni normalnego urlopu, bo tyle mu tylko zostalo :(

12 lata 7 miesiąc temu #377517 przez chłopek
ale nie mówie o tacierzyńskimm tylko o opiece na członka rodziny, i przysługuje męzowi 14dni, i w szpitalu przy wypisie sie mówi ze sie chce opiekę i wypisują i to płaci Zus, a tacierzyński to swoją drogą i to faktycznie wyplaca pracodawca.

12 lata 7 miesiąc temu #377518 przez Koni
Madeline ja też marzę o tej chwili żeby już móc tulić Kaceprka i ubierać go w te cudne ciuszki które mam w domu, patrzeć na niego jak śpi i móc wycałować ;) Najchętniej to bym przespała czas porodu ale to chyba każda z nas tak ma :D

No to na razie u żadnej z nas nic się nie dzieje więc czekamy :)

12 lata 7 miesiąc temu #377527 przez Madeline
Dzięki dziewczyny za informację, bardzo mi się przydadzą. Porozmawiam jutro z mężem jak wróci z pracy, bo dziś idzie na tą imprezę i wróci późno w nocy.

Ja idę się wykąpać i wskakuję do wyrka, włączę sobie jakiś film i może mi wieczór zleci.

Miłego wieczoru. Do jutra :)

12 lata 7 miesiąc temu #377659 przez iwonka_wwa
chłopek a to nie jest tak, że te 14 dni na opiekę, to jest tak jak L-4 płatne 80%?
A okolicznościowego nie ma 2dni?

mamusia 85 a tacierzyński Twój mąż musi dostać - nie ważne czy pracuje u prywaciarza czy w firmie państwowej. Tak jest w kodeksie i każdy pracodawca musi tego przestrzegać.

Madeline a jak Twój nastrój? Ja się trochę kimnęłam i znów wstałam zła jak osa. Mam dość tego nastroju, zła na wszystko i wszystkich :angry:

No ale życze wszystkim miłego wieczorku, może jutro będzie lepiej.

12 lata 7 miesiąc temu #377676 przez nataleczka_92
Mnie dziś chyba z 5osób pytało kiedy wkońcu urodze... Już na samym końcu to po prostu odpowiedziałam że jak przyjdzie czas to urodze. Bo mam dość tych pytań, na dodatek każdy tylko gada jaki masz duży brzuch, jaka jesteś spuchnieta itp. Jakby to ode mnie zależało albo jakbym tego nie wiedziała!!!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka