BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

11 lata 9 miesiąc temu #586141 przez Pliszka
Dzięki dziewczyny :) Czyli sofa i stół, jeszcze dziś zamówię leżaczek, widzę, że one są do 18kg, więc trochę nam posłuży :)

Pati, mój Oluś się wybudza przy przewijaniu, ale generalnie staram się go nie budzić ;) Choć mnie czasem kusi, bo jak długo śpi to zaczynam za nim tęsknić ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #586142 przez Madlen
Satine dzięki.

Aganobla najgorzej wstać z łóżka racja. Niby mam pomoc, ale w nocy wstaję ja. Najszybciej mimo wszystko wstaję i wiem najlepiej jak co zrobić :)
No i najszybciej się uspokaja jak ja go tulę.

Ostatnio właczam mu szum z komórki nagranie morza i zaraz spokojniutki się robi. :lol:

Pati życie Ci szybko wynagrodzi to że jestes taka dzielna i dobra mamuśka.
Jak czytam słowa, którymi opisujecie macierzyństwo- mam identycznie :)
Z dnia na dzień bardziej..

Alina no właśnie chciałabym sama wszystko robić ale w dzień pod moim okiem coś tam pomagają :) Ale mają dokładną instrukcję obsługi.

Ale z Was radosne ładniusie kobietki na zdjęciu.

Pati ja nie wybudzam, to grozi katastrofą :lol:

Jadzia bardzo Ci dziękuję. :kiss:
No nagadały mi, ze będzie miał problemy z otyłością jak tak dalej pójdzie...
Wplatam między jedzeniem herbatkę Hippa i może troche oszukuje żołądek..
Daję mu 70 co 3 h. Ale nie będę świrować jak się obudzi wcześniej i będzie chciał ssać. No co... kocha jeśź jak mama. Ale mama teraz dieta. :)
Mam tone do zrzucenia. A ćwiczyć nie mogę i długo nie będę mogła.

No mam kolejną zagwozdkę. Lekarz w szpitalu mówił, że jest w niektórych miejscach zaczerwieniona, sucha skóra- od tego, że był przenoszony. Kazała kąpać w Oilatum, a potem smarować całe ciało Linomagiem.
Na suche pomógł Linomag.

Chcę dziś kupić jakiś emolient na próbę (wczoraj kąpałam w próbce) ale czy warto?
Nie chciałabym by się przyzwyczaił do Oilatum..
Czerwone plamki na tyłku smarowałam dziś Bepanthen i chyba widać już poprawę(Linomag wydaje mi się słabszy)
Wietrzymy też pupę. Leży na podkładzie higiennicznym, dwa juz osikał.
:)
W ogóle zauważyłam, że jak jest nerwowy to wtedy te plamki są megawidoczne.

Jak Wy sobie radzicie z podrażnieniami na ciałku noworodków?
Wietrzycie pupy?

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #586188 przez [email protected]
Hej :) Gabryś przespał 5 godz,od 1 do 5 rano :) trochę się wystraszyłam że tak długo bez cyca ale chyba ok,pojadł sobie o 5 konkretnie :laugh:

Alinka myślałam że napisałam :ohmy: pięknie wyglądacie :)

Madlen wietrze pupę kilka razy dziennie,kładziemy się razem i karmie wtedy,Gabryś leży na ceratkach z flanelą,super są do przewijania i wietrzenia,muszę kupić jeszcze ze trzy,myję pupę wodą z mydełkiem i czasem rumiankiem bo miał małe odparzenie na pupce,smaruję pachwinki linomag a pupę na razie sudocremem,mojemu synkowi też schodzi skóra i też moja mama mówi że był przenoszony,smaruje linomag z wit.A+E najbardziej stópki,do kąpieli mam oilatum ale już nie używam,wolę mydełko bambino i włoski też umyłam i jest ok,po kąpieli masuję i oliwka z hippa,jest super,szampon też mam ale jeszcze nie używaliśmy,ojlatum moim zdaniem nie radzi sobie na razie ze skórą synka,poza tym włoski trzeba myć i płukać w osobnej wodzie,po ojlatum są brzydkie

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #586213 przez kasia123m
ja do kapieli mam emolium...po nim niczym niesmaruje...skora nawilzona...na poczstaku mylalm mydelkiem bambinio i smarowalam oliwka...W dzien jak byla sucha skora to wtedy smarowalam oliwka bambina a po kapieli w emolium juz niczy,kupie napewno jeszcze jedna butelke bo narazie sie sprawdza...widzialam tez ze nivea ma balsam do kapieli odrazu z oliwka..moze tez warto wyprobowac.Dostalam od poloznej probke nivea na odpazenia..wchlania sie duzo lepeij niz tlusty sudocrem.A wogole sudokrem to polecam na wielkie odpazenia...a jak jest troche pupa odpazowna to siwtnie sobie radzi bepanten plus wietrzenie,...Noi jak najczesciej myje pupe wacikami i woda..nawet jak jest wielka kupa to z grubsza przetre chusteczkami a koncze wacikami..i odpazen narazie brak.
tata mi pokupowal jakies kosmetyki..ktos mu doradzil zeby takie rzeczy kupil..glupota..ja czyjemus dziecku bym komsetykow niekupowala bo niewiadomo jakie toleruje..wolalabym pieluszki kupic czy chuteczki...szkoda xze sie niezapytal.
wypilam to piwo karmi..zobaczymy ile odciagne kolo 13-14...kazalam tez m kupic jakies suszone owoce do przegryzania,migdaly,hernatnniki bo juz nie wiem co jesc..:(a myslicie ze sernika kawalek moge?to w koncu zapiekany ser jak w drozdzowce/

a kto wie czy po cesarce mozna spac na brzuchu i od kiedy???

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #586220 przez Pliszka
kasia, ja śpię na brzuchu :blink:

Madlen, na suchą skórkę olkowi pomogł płyn do kąpieli i kremik oilatum. Skórka jest piękna.jak plyn nam sie skonczył kupiłam babydream bo tez go nie chce przyzwyczajać do emolientów, a skoro problem rozwiązany to nie kupowałam kolejnej buteleczki i nadal jest super. Używamy też mydełka Bambino. Po kąpieli nadal smaruję całe ciałko kremem oilatum, a po każdym przewinieciu pupkę i okolice Bepanthenem.
Na odparzenia pomógł nam Tormentiol z Ziai, zniknęły szybko i od miesiąca nie wracają :)
Wietrzymy się dla przyjemności bo Olek uwielbia wymachiwać nóżkami z gołą pupą :laugh:

Alina, Olek też śpi od 18-19 do 1-2, a potem do 5-6 :laugh: Żyć nie umierać :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #586246 przez Madlen
Aganobla ale super nie wiedziałam, że są takie ceratki. To widzę wiele rzeczy stosujesz.
Czemu dziecko nie jest łatwiejsze w obsłudze? ;)

Kasia wczoraj kąpałam też w emolium miałam próbkę, ale slisko w wanience po tym. No ale M. kąpał.
Próbke nivea na odparzenia tez mam, jeszcze nie stosowalam nic z nivea bo kazała w szpitalu linomagiem po kąpieli w oilatum.
No chyba ale trzeba własny system wypracować a nie ślepo się zdawać na lekarzy..

Też się zastanawiam czy nie zastąpić chusteczek wacikami, chociaż to megawygodne.

A może by tak linomag, sudokrem, bepanthen, nivea zmiksować i tym smarować :side:

Wydaje mi się, że jak nie boli to można spać na brzuchu. Mi na razie to nie grozi. Bóle przy wstawaniu, skurcze cały czas. I silne leki.

Dodatkowo chyba szkodzi mi ten Bromergon. Głowa pęka, cycki spuchnięte, bolą, słaba jestem na maxa. Jakby działał odwrotnie, choć bałam się go brać i nie zwiększyłam od wczoraj dawki..Dziś wezmę 2.
Może któraś go brała (oprócz Gabilee) i wie coś na ten temat?
Musze szukać w necie jakiś info.

Adaś urodził się we wtorek. Połozna powinna jutro przyjść, co??

Pliszka dzięki.
Jeny moje dziecię budzi się co 3h, jak Wy to robicie, ze tyle śpi..
Może jak dostanie więcej mleka to wtedy..
Chociaż on dopiero ma 5 dni...

11 lata 9 miesiąc temu #586264 przez xpatiiix3
Pliszka no właśnie mój jak mocno zaśnie to i przewijanie go nie obudzi a można go przewracać ile się da, ja go na ręce wczoraj wzięłam i trochę pogadałam pogłaskałam i rozebrałam troszkę zimno mu się zrobiło i się przebudził dopiero :P

Madlen dokładnie każdego dnia ja to mam ochotę małego tak wyściskać hehe wycałować, ale on taki delikatniutki hehe i się boję mocniej go tak przytulić :P

Co do kąpieli ja kąpie w emolium :) po kąpieli niczym nie smaruje tylko te suche miejsca delikatnie kremem nawilżającym do ciałka i twarzy z nivea i jest lepiej :) już prawie wszędzie zeszłą ta skórka sucha :P mam próbki z nivea krem na odparzenia i powiem że dla małego zszedł czerwony tyłeczek a miał od piątku odparzony delikatnie :P

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]

11 lata 9 miesiąc temu #586313 przez Martyna
Madlen mój Robercik też miał bardzo wysuszona skore i położna polecila dodawać do wody do kąpieli ciekła parafinę. Skora jest od razu inna. Dodatkowo stopy i dłonie smarowałam linomagiem a po kąpieli oliwka Bambino.

Dzisiejsza noc przespana ale 2 poprzednie były straszne a dodatkowo M przeziębiony i się do nas nie zbliża.

11 lata 9 miesiąc temu #586316 przez Satine0
Madlen Na podrażnienia Sudocrem :) a jak nie pomoże to spróbuj Tormentiol. Możesz też próbować mąki ziemniaczanej :) Tak mi ciotka mówiła, ale na szczęście małej pupka wróciła do normy po sudocremie.
A co do herbatki to też muszę cię ostrzec. Wczoraj się nasłuchałam od ciotki, że herbatki mało i co kilka dni jeżeli nie ma problemów z kupkami...bo po tej herbacie dużo się sra a teraz nie czas na "odchudzanie" maluchów. Ewentualnie możesz dawać Adasiowi trochę przegotowanej wody :)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #586385 przez mrufka
Hej mamusie :kiss:

Madlen biedna wiem co przechodzisz ja tragicznie znosilam okres po pierwszej cc wiec naprawde ci wspolczuje ale jeszcze troszke i bedzie dobrze.

Pliszka Alina Pati ślicznie wygladacie, wasze pociechy rowniez macierzynstwo sluzy :laugh:

Buziaczek Zuzia słodki pączus :) A ty jak radzisz sobie z gromadka?

Kasia moja polozna mowila ze sernik jabecznik drozdzowki babki ciasteczka kruche markizy waniliowe spokojnie mozna jesc. Ostatnio nawet pize zrobilam na ciescie drozdzowym bez pieczarek i malej nic nie bylo.

A mojej czupurce potowki sie pojawiły :angry: tylko nie wiem czemu bo nie mam goraco ani ona grubo nie jest ubierana. Dziewczyny po cc ja juz dawno spie na brzuchu a cwiczyc tez cwicze krece hula hopem troszke ;) a tu my :silly:
Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #586404 przez Alina2408
Pati moja sie juz wybudza w momencie robierania wiec woda dziala na nia kojaco bo jest ciepla :)

pliszka nasz jest malutki dlatego ze rodzice m maja lezaczek taki wiekszy po siostrzenicy marka wiec pozniej przejdziemy na tamten tylko ona zajmuje duzo miesca a my mamy go malo wiec teraz sluzy nam ten :):)

madlen mialam podobnie bo po tych moich szwach tez mi bylo ciezko sie ruszyc i strasznie to przezywalam ale tylko ja to robilam najszybciej i najspokojniej :)

madlen to dobrze ze sluchaja twoich instrukcji bo ja mialam na poczatku problem z mama bo ona musiala po swojemu i w koncu nie wytrzymalam i jej dowalilam w zartach bo cos sie pytala m choc juz nieco narzucila swoja wole wiec powiedzialam kochanie mama powiedziala to tak musi byc... i tak kilka razy jej z usmiechem powtorzylam i dopiero dotarlo...
a i nie martw sie kilogram,ami mnie zostalo juz tylko 3 kg a przeciez nie cwicze ale bede musiala bo to cialko nie takie jak powinno byc takie sflaczale a ja nie chce takiego...
te plamki to pewnie sie robia bardziej czerwone bo to kwestia ukrwienia... jak sie nerwuje to i plamki sie czerwienia pewnie w przyszlosci bedzie miec rumience z nerwow... ja pupe wyleczylam bepanthenem i jestem z niego mega zadowolona zobaczysz za moment nie bedzie tego widac mozesz smarowac tez te niby suche miejsca tym bo moja mama dostala bepanthen na poparzemnia po radioterapii wiec jest to bezpieczne a tam ten przeciez chodzi o natluszczenie...dziekujemy za mile slowka...

aga dziekujemy za komplement :):) wszystkim naszym maluchom schopdzila skorka...

kasia ja jadlam sernik i nic malej nie bylo...

madlen powinna przyjc jak najszybciej ale to roznie bywa...a co do spania to uwierz mi ze dni maja znaczenie... im ich wiecej tym lepiej niunia spi w nocy... chodz dzis i ma wene w dzien najpierw posypiala a teraz spi na dobre od godzinki...

mrufka jakie z was slicznotki :)

...nie oddam Cię nikomu...

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #586415 przez Martyna
Trochę nadrobiłam :)

Alinka mam nadzieje ze humor już lepszy :) a Nataszka przesłodka :kiss: po prostu cudowna :)

Pati super ze na tabletkach się skończyło. Śliczna z Ciebie mamusia a Marcelek słodki :kiss: i szczęśliwy ze ma taka fantastyczna mamę :)

Buziaczek Zuzia słodki pultynek :kiss: :kiss:

Dominia gratulacje :)

Pliszka straszna ta opryszczka! Mój M też się do nas nie zbliża bo przeziębiony. Ślicznie wyglądacie :)

Madlen super ze jestes w domku i cieszysz się z macierzyństwa :)

Mrufka a jestes pewna ze to potówki. Ja myślałam ze Mały je ma a okazało się ze to trądzik niemowlęcy. Położna mi powiedziała ze to przez moje hormony Małego tak wyrzuca krostkami

11 lata 9 miesiąc temu #586422 przez Alina2408
martynka humor powiedzmy ze jako taki... ale dziekuje za troske...

...nie oddam Cię nikomu...

11 lata 9 miesiąc temu #586434 przez dominia
My bylismy po 12 juz w domu :) zostaly mi 3 egzaminy :/ ale .. juz blizej niz dalej :)

Alinka zapomnialam z tego wszystkiego napisac, ze obydwie z Nataszka jestescie sliczne :)

Mrufka bardzo mlodo wygladasz :) Adusi czuprynka mnie rozbraja :) nie moge sie napatrzyc :) piekna mama i cora :)

Bylam z mama w galerii .. Tata i Dziadek pilnowal mojego Skarba :) chcialam sobie cos kupic na swieta i upatrzyc na chrzciny i nic nie znalazlam ! :/ a jak bylo cos fajnego to takie drogie, ze odniechciewa sie wszystkiego ;) musze isc zobaczyc jeszcze na targ .. Troche gorsze jakosciowo ale zmieszcze sie z bluzka i spodniami w takiej cenie jak w galerii za same gacie :/ ehh ta kasa rozplywa sie jak woda .. Chociaz od kiedy urodzil sie Igi to jakos wiecej w tym portfelu zostaje hehe :) a jakim cudem to nie wiem :)

Wariuje .. Jutro caly dzien siedze z moim maluszkiem i nie ruszam sie na krok :) musze w koncu po 3 dniach sie porzadnie nim zajac i nacieszyc :) oj to Nasze macierzynstwo :)

Cichutko tu dzisiaj :) niedziela :) Gabilee dawno nie widzialam, zajeta pewnie Leosiem :)

Madlen widzisz .. Te tabletki to chyba jakis syf ;) mowie Ci, ze laska co w szpitalu lezala kolo mnie ledwo po nich funkcjonowala :) obserwuj siebie :)

Ja uzywam sudokremu, chociaz moj Igor tfu tfu jeszcze ani razu nie mial odparzonej pupuni :) profilaktycznie czasem smarne troszke :) zazwyczaj na noc i po naszej mega kupie :)
Emollium wlewamy do wanienki, zaledwie kilka kropelek :) skorka juz jest wspaniala :)

11 lata 9 miesiąc temu #586464 przez Satine0
A ja do kąpieli mogę wam polecić Ziajkę płyn natłuszczający :) kosztuje ok 12 zł a jest naprawdę super :)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka