- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- Monia_T
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- dominia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3
- Alina2408
- Wylogowany
- gadatliwa
- smile or die
dominia moze sprobuj spirytusem zeby wysuszyc..
- kasia123m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
jak to robicie ze dzieci spia na brzuchu.najpierw usypiacie a potem kladziecie?jadla przy poloznej 60 i ulala bo jej nieodbioam w trakcie..
- Madlen
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mój promyczek słońca :-)
Satine dzięki, odstawiłam na razie. Myślę czym tu dopajać, radzili glukozą, kupiłam, ale czytam, że jest niezdrowa. Chyba poszukam innej herbatki.
Z pupką już ok.
I spał ładnie bez marudzenia.
Teraz pojaiwiły mu się szorstkie czerwone plamki na buźce, smaruję bepanthen, limomag.. Przy tym schodzi skóra. Pozostanę w niepewności do jutra, po położna wtedy przyjdzie, po południu. Chyba, że Wasze dzidzie też to miały. Może to hormony po porodzie, albo jakies uczulenie.
Mrufka ślicznie wyglądasz ze swoją baletnicą
Jestem w szoku, że tak szybko zaczęłaś ćwiczyć
Kasia ale Tosia wystrojona jak modelka
Gabilee też myslałam, że to będzie prostsze mam tak jak TY
i jeszcze te cholerne tabletki..
no i ból po cc, skurcze..
Dominia Ola zdrówka dla Was
Co do szwów to ja mam sobie obciąć sama końce..niby jak... poczekam na położną..
Michasia Ja ubieram w body zazwyczaj z długim, zależy jakie wpadnie w ręce. Na to pajacyk. I w rożek albo kocyk. Nie mam pojęcia czy dobrze.
Wydaje mi się, że za pobyt w szpitalu nie płacą, a jedynie za urodzenie.
- Monia_T
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- sylwia1986
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Olu mój też kicha i zdarza mu się kaszlnąć.. Poobserwujemy troszkę. Tobie i Domini życzę szybkiego powrotu do zdrówka, bo takie przeziębienie potrafi być męczące..
Gabilee też na początku miałam takie myśli, czemu to dziecko nie ma załączonej instrukcji obsługi, choć nadal jest ciężko, to widzę z dnia na dzień drobne postępy.
Madlen mój ma trądzik niemowlęcy a skóra na brzuszku i rękach schodzi mu bardzo, wygląda jakby liniał..
- dominia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3
Madlen nie umiem sobie wyobrazić tych czerwonych plamek ?? a to, że skórka mu schodzi to się nie przejmuj, mojemu całe czoło zeszło i jeszcze z brwi mu złazi ubierasz Adasia dobrze ja też zakładam body z długim, na noc pajaca a w dzień kawtanik i śpiochy chyba dobrze opisałam te części garderoby niemowlęcej
Kasia u mnie też może to coś papra .. dzisiaj pomemlamy tym alko .. może będzie poprawa, boję się, że coś się stanie z tym pępusiem
Sylwia brakowało mi Ciebie
- Satine0
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Gabilee Moja mała też dużo ulewa. Póki dzieci nie tracą na wadze przez to to jest to normalne. Ale dzisiaj kupię tego klina to będe spokojniejsza. Chociaż ona jak ulewa to na rękach i np. jak robi kupe w trakcie jedzenia i się mocno napina to leci strumień.
Madlen Możesz małemu podać trochę wody przegotowanej
Domina Nam pępek odpadł po tygodniu niczym nie smarowałyśmy. No ale jeszcze dalej się goi. Mam podczas kapieli do przemywać i do sucha wycierać gazikiem. No i tym octaniseptem psikam od czasu do czasu i czyszczę
- buziaczek18
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- princess
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Madlen u mnie w książeczce i karcie wypisowej powypisywali bzdury. Napisali, że położenie dziecka było główkowe, ilość wód płodowych w normie... Tymczasem Adaś siedział pośladkowo i miałam małowodzie. Do tego w jego książeczce zdrowia napisali, że w ciąży miałam upławy... Tego nei mogę pojąć, skąd oni to wzięli?
Do kąpieli używam płyn z Nivea i mój Adaś po nim ok. W szpitalu zalecali, żebym kupiła właśnie jakiś emolient i smarowała mu krocze po każdym przewinięciu Alantanem... Dla mnie to przesada. Smaruję go kremem Nivea, Alantanem tylko podrażnienia. Po co od razu używać specjalistycznych kosmetyków skoro nie dzieje się nic poważnego i tak jak piszesz, po jakiejś maści schodzą te plamki, więc ja bym chyba już na Twoim miejscu zrezygnowałabym z emolientu.
Mój też się budzi co 3 godziny. Tylko jak się porządnie naje, czyli zje dwa cyce i 90 ml MM to wtedy śpi nawet 5 godzin
Pliszka ja mam fotelik firmy Caretero. Stawiam go bezpośrednio na podłodze, kładę pieluszkę pod główkę, i przykrywam Adasia kocykiem. On sobie leży i obserwuje a ja w tym czasie mogę coś zrobić, oczywiście mając go na oku. Leżaczek koniecznie musi być rozłożony całkiem na płasko na tym etapie naszych maluszków.
Używacie już wielorazowych pieluszek?
Mrufka a gdzie się Twojej Niuni potówki pojawiły? Śliczne z Was dziewczynki
Gabilee i jak Leoś, był lekarz? Po karmieniu i odbiciu kładziesz małego na boku?
Do przemywania pupy stosuję chusteczki Nivea a skórkę podrażnioną wacikiem z wodą (od dzisiaj wybróbuję rumianek). Jak jest duża kupa, albo przy przewijaniu się obsika to podwijam bodziaka pod pachy i wkładam tyłek pod prysznic, szybkie mycie mydełkiem i gotowe Chusteczki jednorazowe chcę stosować tylko poza domem i zamówiłam na allegro małe myjki z flaneli, zamierzam nimi myć dupkę i potem je prać.
Do kąpieli dodaję płyn do kąpieli i szmapon 2w1 Nivea, po kąpieli smaruję mleczkiem Nivea. Pupę tłustym kremem Nivea z puszki "SOS", rowek zasypuję mąką. Na noc do pieluchy wkładam specjalną bibułkę, jako dodatkową warstwę chłonną bo zdarzało się często, że pielucha przeciekała. Oliwek nie cierpię, sama nigdy ich nie stosowałam i nie będę tym męczyć dziecka. Oliwka zatyka pory, skóra nie oddycha i łatwiej się po niej robią potówki, krostki itp. Do tego plami ubranka, i śmierdzą po niej tłuszczem.
I jest taka zasada, że jeśli dodajemy do wody jakiegoś kosmetyku (oliwka do kąpieli, emolient itp.) to nie myjemy już żadnym mydłem czy żelem. Takie maluszki sie nie brudzą i dopiero większe brzdące, które czołgają się po podłodze czy bawią w piaskownicy myjemy konkretniej.
U nas Sudocrem nie pomógł i nie zaszkodził. Lepszy jest Alantan a już najlepsza jest mąka ziemniaczana.
Pępuszek nam się nie babrał W szpitalu zabronili czymkolwiek go traktować, jedynie odginać i przemywać wacikiem wydzielinkę. Kikut odpadł po 2 tygodniach i teraz pępuś wygląda pięknie
Wczoraj wieczorem wypiłam Bavarię celem rozhuśtania laktacji no i w nocy obudziłam się zalana mlekiem. Ciekawe, czy to zasługa piwa czy też placebo.
Kasia a jak u Ciebie po Karmi?
- aleksiaa88
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
Co do rożka posiadam na razie taki zwykły miękki ale zastanawiam się nad takim utwardzanym, boję się, więc wolałabym twardszy na początku. Podzielcie się waszą opinią jaki rożek i jak z karmieniem.
Co do specjalnej poduszki tzw rogala to takiego nie posiadam i nie zamierzam go mieć więc.
- princess
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- kasia123m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
paula jakie mleko mialas a na jakie zmienilas...dzis Tosia znow kupy nierobi od rana..boje sie ze popoludniu znow bedzie plakac jak wczoraj..nie wiem czy bebilon to dobvre mleko kurde..od poczatku je je i bylo ok.Tyle ze dostawala tez wiecej mojego..terazmojego jest mniej i chyba jest problem z kupa..nie wiem co robic..kupic bebilon czy moze zmienic mleko..
ja tez moze wyprobuj ten nivea..plyn do kapieli i szampon..pojde potem do sklepu..mam nadzieje ze tu bedzie...bo emolum mi sie skonczylo..wiec i tak cos musze kupic..
dziwie sie Princess ze Ci wpisali glupoty w ksiazeczke jak bylo inaczej..dziwne..
a ktore dzieci sa tylko na mm i nie maja zaparc?i na jakim mm?
a bavaria tez bezalkoholowa?kurde moze bym sprobowala..
- Paulaaa
- Wylogowany
- rozmowna
- Amelia-19.02.2013 Oliwia-29.09.2008
- Otrzymane podziękowania: 1
Wiecie, ze moja mała dalej ma kikuta?! Wisi na włosku. Mam wrażenie, że dziś odpadnie. Rano jak zobaczyłam jak zwisa to normalnie szok. Boję się młodą przebierać, bo boję się że jak zahaczę pampersę tą klamerkę (zostawili jej klamrę) to jej to po prostu wyrwę i będzie katastrofa.
Jeszcze nie mamy peselka małej. Babeczka powiedziała dziś, że jeszcze parę dni musimy poczekać. Jakoś dłuuugo to trwa.
Na 02.04 mamy umówione pierwsze szczepienie. Jakie szczepionki wybieracie???