BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

11 lata 9 miesiąc temu #587321 przez Monia_T
Dominia słyszałam, że octanisept przyczynia się do paprania pępka. Sporo dzieci trafia przez niego nawet do szpitala. Ja jestem zwolenniczką starej sprawdzonej metody, czyli spirytusu. Starsze położne i lekarze też to polecają. Może spróbuj przemyć kilka razy takim gotowym alko-gazikiem, zobaczysz jaki będzie efekt, a na pewno nie zaszkodzi.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #587323 przez dominia
Monia wlasnie myslalam o tym alko .. w takim razie maz dzisiaj kupi :)

11 lata 9 miesiąc temu #587329 przez Alina2408
monia dziekuje a co do ubezpieczenia to u nas tez jak bylam wczesniej w szpitalu i napisalam ze bylo zagrozenie przedwczesnym porodem to dostalam kase a jak pozniej rodzilam to za urodzenie bo ksiegowa powiedziala ze za pobyt juz nie i to w pzu... ale sie zastanawiam czy nie zadzwonic do doradzcy i sie spytac...

dominia moze sprobuj spirytusem zeby wysuszyc..

...nie oddam Cię nikomu...

11 lata 9 miesiąc temu #587331 przez kasia123m
nam pepek odpadl dzis..ale ok kilku dni smaruje spiritusem bo ocinosept nam papral.zostal wystajacy korek ale polozna nie pozwolila kleic.kazala klasc na brzuszkuu i luzno klasc mloda niech cwiczy miesnie brzucha.z zew tez mam spiritusem przemywac...kazala nam tez dopaac Tosie sama woda bez glukozy bo coraz wiecej ma sztucznego pokarmu.

jak to robicie ze dzieci spia na brzuchu.najpierw usypiacie a potem kladziecie?jadla przy poloznej 60 i ulala bo jej nieodbioam w trakcie..

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #587336 przez Madlen
Dzięki za opd. w sprawie maści. Nie odpisałam wczoraj, bo potworny ból głowy mnie dopadł.

Satine dzięki, odstawiłam na razie. Myślę czym tu dopajać, radzili glukozą, kupiłam, ale czytam, że jest niezdrowa. Chyba poszukam innej herbatki.

Z pupką już ok.
I spał ładnie bez marudzenia.

Teraz pojaiwiły mu się szorstkie czerwone plamki na buźce, smaruję bepanthen, limomag.. Przy tym schodzi skóra. Pozostanę w niepewności do jutra, po położna wtedy przyjdzie, po południu. Chyba, że Wasze dzidzie też to miały. Może to hormony po porodzie, albo jakies uczulenie.

Mrufka ślicznie wyglądasz ze swoją baletnicą :)
Jestem w szoku, że tak szybko zaczęłaś ćwiczyć :ohmy:

Kasia ale Tosia wystrojona jak modelka :)

Gabilee też myslałam, że to będzie prostsze :( mam tak jak TY
i jeszcze te cholerne tabletki..
no i ból po cc, skurcze..

Dominia Ola zdrówka dla Was

Co do szwów to ja mam sobie obciąć sama końce..niby jak... poczekam na położną..

Michasia Ja ubieram w body zazwyczaj z długim, zależy jakie wpadnie w ręce. Na to pajacyk. I w rożek albo kocyk. Nie mam pojęcia czy dobrze.

Wydaje mi się, że za pobyt w szpitalu nie płacą, a jedynie za urodzenie.

11 lata 9 miesiąc temu #587344 przez Monia_T
Kasia Igę odkładam na brzuszek do łóżeczka jeśli zaśnie w takiej pozycji na mnie. W ciągu dnia jak nie śpi kładę ją na brzuszku dla zabawy i ćwiczeń, ale sama tak nie uśnie.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

11 lata 9 miesiąc temu #587363 przez sylwia1986
Ja już po zdjęciu szwów, położna stwierdziła że bardzo ładnie się goją i nic nie bolało :) pogoda paskudna!!! i pada śnieg z deszczem...

Olu mój też kicha i zdarza mu się kaszlnąć.. Poobserwujemy troszkę. Tobie i Domini życzę szybkiego powrotu do zdrówka, bo takie przeziębienie potrafi być męczące..

Gabilee też na początku miałam takie myśli, czemu to dziecko nie ma załączonej instrukcji obsługi, choć nadal jest ciężko, to widzę z dnia na dzień drobne postępy.

Madlen mój ma trądzik niemowlęcy a skóra na brzuszku i rękach schodzi mu bardzo, wygląda jakby liniał..

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #587366 przez dominia
Igor mi dopiero usnął od 9:30 nie spał :dry: a ja sama w domu .. co prawda Tata jest ale na polu robi przy drzewie na kolejną zimę .. jeszcze się nie zdążyłam przebrać z piżamy bo mojemu Synowi ostatnio pachną rączki i jak Go odłożę to krzyczy, że mu nie pasuje ;)

Madlen nie umiem sobie wyobrazić tych czerwonych plamek ?? a to, że skórka mu schodzi to się nie przejmuj, mojemu całe czoło zeszło i jeszcze z brwi mu złazi :) ubierasz Adasia dobrze :) ja też zakładam body z długim, na noc pajaca a w dzień kawtanik i śpiochy :) chyba dobrze opisałam te części garderoby niemowlęcej :S

Kasia u mnie też może to coś papra .. dzisiaj pomemlamy tym alko .. może będzie poprawa, boję się, że coś się stanie z tym pępusiem :(

Sylwia brakowało mi Ciebie :kiss: :)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #587394 przez Satine0
Dobry :)

Gabilee Moja mała też dużo ulewa. Póki dzieci nie tracą na wadze przez to to jest to normalne. Ale dzisiaj kupię tego klina to będe spokojniejsza. Chociaż ona jak ulewa to na rękach i np. jak robi kupe w trakcie jedzenia i się mocno napina to leci strumień.

Madlen Możesz małemu podać trochę wody przegotowanej :)

Domina Nam pępek odpadł po tygodniu ;-) niczym nie smarowałyśmy. No ale jeszcze dalej się goi. Mam podczas kapieli do przemywać i do sucha wycierać gazikiem. No i tym octaniseptem psikam od czasu do czasu i czyszczę ;-)

11 lata 9 miesiąc temu #587473 przez buziaczek18
Madlen ,ja też Zuzi podaję tylko gotowaną wodę i jest oki,domina,nam pępek odpadł po niecałym tygodniu ale smarowalismy tylko płynem riwanolem tak nam kazała położna i nic nam się nie paprało na szczęscie ,jak odpadł kikut to też maczałysmy pałeczkę w riwanolu i czysciłysmy aż jest super czysty ,i nie slimaczy się,u mnie 2 dzieciaków chora,ja też oby tylko Zuzia nie załapała :( ,takie pogody do dupy,,,

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #587479 przez princess
Alina dzięki, że mi napisałaś o tym ubranku, mama powiedziała, że w imieniu siostry kupi ubranko dla małego na chrzest, także 2 stówki mam w kieszeni :)

Madlen u mnie w książeczce i karcie wypisowej powypisywali bzdury. Napisali, że położenie dziecka było główkowe, ilość wód płodowych w normie... Tymczasem Adaś siedział pośladkowo i miałam małowodzie. Do tego w jego książeczce zdrowia napisali, że w ciąży miałam upławy... Tego nei mogę pojąć, skąd oni to wzięli?
Do kąpieli używam płyn z Nivea i mój Adaś po nim ok. W szpitalu zalecali, żebym kupiła właśnie jakiś emolient i smarowała mu krocze po każdym przewinięciu Alantanem... Dla mnie to przesada. Smaruję go kremem Nivea, Alantanem tylko podrażnienia. Po co od razu używać specjalistycznych kosmetyków skoro nie dzieje się nic poważnego i tak jak piszesz, po jakiejś maści schodzą te plamki, więc ja bym chyba już na Twoim miejscu zrezygnowałabym z emolientu.
Mój też się budzi co 3 godziny. Tylko jak się porządnie naje, czyli zje dwa cyce i 90 ml MM to wtedy śpi nawet 5 godzin :)

Pliszka ja mam fotelik firmy Caretero. Stawiam go bezpośrednio na podłodze, kładę pieluszkę pod główkę, i przykrywam Adasia kocykiem. On sobie leży i obserwuje a ja w tym czasie mogę coś zrobić, oczywiście mając go na oku. Leżaczek koniecznie musi być rozłożony całkiem na płasko na tym etapie naszych maluszków.
Używacie już wielorazowych pieluszek?

Mrufka a gdzie się Twojej Niuni potówki pojawiły? Śliczne z Was dziewczynki :)

Gabilee i jak Leoś, był lekarz? Po karmieniu i odbiciu kładziesz małego na boku?

Do przemywania pupy stosuję chusteczki Nivea a skórkę podrażnioną wacikiem z wodą (od dzisiaj wybróbuję rumianek). Jak jest duża kupa, albo przy przewijaniu się obsika to podwijam bodziaka pod pachy i wkładam tyłek pod prysznic, szybkie mycie mydełkiem i gotowe :) Chusteczki jednorazowe chcę stosować tylko poza domem i zamówiłam na allegro małe myjki z flaneli, zamierzam nimi myć dupkę i potem je prać.

Do kąpieli dodaję płyn do kąpieli i szmapon 2w1 Nivea, po kąpieli smaruję mleczkiem Nivea. Pupę tłustym kremem Nivea z puszki "SOS", rowek zasypuję mąką. Na noc do pieluchy wkładam specjalną bibułkę, jako dodatkową warstwę chłonną bo zdarzało się często, że pielucha przeciekała. Oliwek nie cierpię, sama nigdy ich nie stosowałam i nie będę tym męczyć dziecka. Oliwka zatyka pory, skóra nie oddycha i łatwiej się po niej robią potówki, krostki itp. Do tego plami ubranka, i śmierdzą po niej tłuszczem.
I jest taka zasada, że jeśli dodajemy do wody jakiegoś kosmetyku (oliwka do kąpieli, emolient itp.) to nie myjemy już żadnym mydłem czy żelem. Takie maluszki sie nie brudzą i dopiero większe brzdące, które czołgają się po podłodze czy bawią w piaskownicy myjemy konkretniej.

U nas Sudocrem nie pomógł i nie zaszkodził. Lepszy jest Alantan a już najlepsza jest mąka ziemniaczana.

Pępuszek nam się nie babrał :) W szpitalu zabronili czymkolwiek go traktować, jedynie odginać i przemywać wacikiem wydzielinkę. Kikut odpadł po 2 tygodniach i teraz pępuś wygląda pięknie :)

Wczoraj wieczorem wypiłam Bavarię celem rozhuśtania laktacji no i w nocy obudziłam się zalana mlekiem. Ciekawe, czy to zasługa piwa czy też placebo.

Kasia a jak u Ciebie po Karmi?

11 lata 9 miesiąc temu #587514 przez aleksiaa88
Witam Was mamuśki i Wasze skarby zwracam się do Was z pytaniem ponieważ macie już wprawę na temat karmienia. Ja jestem dopiero jeszcze przed. Mianowicie chciałam zapytać jak byłyście w szpitalu to jak karmiłyście dzieciaczki? Wyczytałam, że niektóre zabierają jaśka żeby ułatwić karmienie a może rożek był by lepszy?
Co do rożka posiadam na razie taki zwykły miękki ale zastanawiam się nad takim utwardzanym, boję się, więc wolałabym twardszy na początku. Podzielcie się waszą opinią jaki rożek i jak z karmieniem.
Co do specjalnej poduszki tzw rogala to takiego nie posiadam i nie zamierzam go mieć więc.

11 lata 9 miesiąc temu #587535 przez princess
Aleksia a co ma rożek do karmienia? Chyba raczej spełnia on funkcję otulenia dziecka a mi osobiście utrudnia karmienie. Jak przystawiam dziecko do piersi to musi ono być bez rożków, kocyków i innych śpiworków bo to się plącze i przeszkadza. Ja kupiłam sobie poduszkę do karmienia allegro.pl/poduszka-do-karmienia-rogal-w...art-i2924003716.html i jest super. Zabrałam ją do szpitala i używam jej od samego początku - dla mnie rewelacja. Oprócz pomocy przy karmieniu wykorzystuję ją jeszcze w dwóch sytuacjach, mianowicie po karmieniu kładę na niej dziecko do odbicia, i do ćwiczeń na brzuszku :) Jak Adaś nauczy się siadać to taki rogal też będzie świetnym "fotelikiem" żeby gdzieś nie zawędrował :)

11 lata 9 miesiąc temu #587560 przez kasia123m
Princess mi karmi niepomoglo..a popoludniu brzuch Tosie boalal.choc polozna mowi ze zamalo mojego mleka dostaje zeby ja bolal po czyms co wypilam lub zjadlam..raczej kwestia sztucznego mleka..ze juz wiecej dostaje noi nierobila kupki caly dzien.

paula jakie mleko mialas a na jakie zmienilas...dzis Tosia znow kupy nierobi od rana..boje sie ze popoludniu znow bedzie plakac jak wczoraj..nie wiem czy bebilon to dobvre mleko kurde..od poczatku je je i bylo ok.Tyle ze dostawala tez wiecej mojego..terazmojego jest mniej i chyba jest problem z kupa..nie wiem co robic..kupic bebilon czy moze zmienic mleko..

ja tez moze wyprobuj ten nivea..plyn do kapieli i szampon..pojde potem do sklepu..mam nadzieje ze tu bedzie...bo emolum mi sie skonczylo..wiec i tak cos musze kupic..

dziwie sie Princess ze Ci wpisali glupoty w ksiazeczke jak bylo inaczej..dziwne..

a ktore dzieci sa tylko na mm i nie maja zaparc?i na jakim mm?

a bavaria tez bezalkoholowa?kurde moze bym sprobowala..

11 lata 9 miesiąc temu #587582 przez Paulaaa
Kasia moja Amelka jest tylko na mm. Dostawała Bebiko ale miała po nim takie zaparcia, bóle brzuszka, że szkoda słów. Od Piątku jest na Nan. Poprawa znaczna, kupa rano i wieczorem bez większego wysiłku.

Wiecie, ze moja mała dalej ma kikuta?! Wisi na włosku. Mam wrażenie, że dziś odpadnie. Rano jak zobaczyłam jak zwisa to normalnie szok. Boję się młodą przebierać, bo boję się że jak zahaczę pampersę tą klamerkę (zostawili jej klamrę) to jej to po prostu wyrwę i będzie katastrofa.

Jeszcze nie mamy peselka małej. Babeczka powiedziała dziś, że jeszcze parę dni musimy poczekać. Jakoś dłuuugo to trwa.

Na 02.04 mamy umówione pierwsze szczepienie. Jakie szczepionki wybieracie???

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka