BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu #460980 przez dominia
Princess ja też mam przepisane od gin żelazo profilaktycznie. Nie da sie tego brać razem z witaminami, jedno rano a drugie wieczorem :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #460982 przez natalka
Cześć dziewczyny, weekend się skrócił M. musiał jechać dzisiaj do pracy, moje autko stoi w warsztacie, sprawca dalej nie znany, nie spodziewam się, żeby go znaleźli, no cóż i tak bywa. A jak u was? Jak się czujecie? Posty nadrobię później narazie jestem zmęczona muszę odpocząć.

*23.01.2012 ANIOŁEK

12 lata 1 miesiąc temu #460995 przez aniajulia2
natalka nam z nocy z 31.10 na 01.11 ktos przed blokiem uderzyl w samochod i uciekl. Rozwalony zderzak i wgieta blacha. Sprawca nie znany :(

12 lata 1 miesiąc temu #461001 przez gabilee
u mnie glukoze trzeba zaplacic 10 zl plus miec swoja glukoze i jest ok :D ie trzeba skierowania

12 lata 1 miesiąc temu #461002 przez Satine0
u mnie chyba 15zł glukoza :) ale nie wiem jak z tym skierowaniem nawet.

12 lata 1 miesiąc temu #461006 przez michasia
Natalka, annajulia współczuję przygód z samochodami.
Taki głupi wydatek, a dodatku niemały, jeszcze nie z winy właściciela...
Ja byłam na cmentarzu, zjadłam obiad-bigosik, umyłam autko ( od ok. 2 m-cy nie myłam, a już naprawdę straszyło), jeszcze w środku trzeba kiedyś ogarnąć.
Muszę jeszcze podłogi odkurzyć i pomyć. A wieczorem na msze i na wykład. I do kauflanda po mango, bo mają podobno po 2zł, a ja uwielbiam:).
Dominia, Princess żelazo właśnie często przepisują nawet bez poważnych wskazań, bo właśnie na tym etapie ciąży jego poziom mocno spada. Ja miałam ostatnio ciut poniżej normy i też dostałam.
Jadzia, a też tą dowcipną luteinę masz? W wielu aptekach jest wywieszka, że właśnie leki refundowane nie mogą być tańsze niż 3,20 i właśnie zawsze po tyle była. A pytałam w wielu miejscach, bo często mieli tylko po kilka opakowań, a ja 8 miałam.

12 lata 1 miesiąc temu #461016 przez princess
Dominia a czemu nie da się tego brać razem? Ja kupiłam Prenatal, w którym są wszystkie witaminy potrzebne w ciąży oraz żelazo w jednej tabletce :)

Natalka a byli jacyś świadkowie zdarzenia? Monitoring?

Michasia, ja też dziś chciałam zjeść bigos roboty mojej Mamy, ale M go opylił jak byłam w szpitalu. Za to zamówiliśmy sobie pizzę z oscypkiem i żurawiną, pycha :)

12 lata 1 miesiąc temu #461019 przez dominia
Princess gin mi powiedział, że jedno wypukuje drugie :) może jeżeli chodzi o wszystko w jednej tabletce to jakoś inaczej jest zrobiony dany lek :)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #461020 przez ola85
Z tą glukozą to jest różnie - będę robić prywatnie, ale na wszelki wypadek wezmę skierowanie. Ja brałam Duphaston i nie miałam na niego żadnej zniżki :(
Michasia - ja już nawet nie pamiętam, kiedy autko myłam, aż mi wstyd :blush: , muszę męża poprosić żeby na myjnię podjechał.
Ostatnio zmieniłam witaminy na Femibion Natal 2, a one nie mają żelaza ani magnezu, z następnym opakowaniem wrócę do Pharmatonu.

12 lata 1 miesiąc temu #461021 przez princess
Możliwe... Ja z kolei czytałam, że nie można brać magnezu z żelazem, bo ten pierwszy hamuje wchłanianie drugiego... I witaminy ciążowe powinno się łykać w trakcie posiłku (najlepiej obiadu) i nie wolno popijać herbatą czarną lub zieloną. W przeciwnym razie nie wchłaniają się i branie ich idzie na marne. Branie podczas posiłku jest zalecane w ulotkach tych witamin.

12 lata 1 miesiąc temu #461024 przez princess
Ola, bardzo fajnym suplementem, który zawiera magnez, wapń, żelazo, DHA i resztę witamin jest Doppelherz aktiv Mama, ma naprawdę dobry skład. Bo np. Femibion właśnie nie ma żelaza, Prenatal nie zawiera DHA i zawsze przy czymś trzeba dodatkowo coś dokupić.

12 lata 1 miesiąc temu #461038 przez jadziatopol
MIchasia luteine mam dopochwową i za 2 opak zaplacilam 4,40 :) (dzisiaj)
Princess ale mi narobilas smaka na oscypka z żurawiną :P

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #461043 przez DOMI
Princess, ktg mi nie robią bo za mała ciąża. Tylko tętno płodu sprawdzają 3 razy dziennie. Jedynie na IP przy przyjęciu zrobili mi takie połowiczne ktg bo tylko z końcówką skurczową.
Jeśli chodzi o refundację to najlepiej sprawdzić na rządowych stronach na liście leków refundowanych i tam przy każdym jest napisane w jakich przypadkach jest refundowany. W aptekach też mają te wytyczne. Duphaston nie jest refundowany wcale z tego co wiem. Ogólnie to dużo refundacji ograniczyli jest bałagan i lekarze też sami czasem do końca nie wiedzą jak zapisywać leki.

12 lata 1 miesiąc temu #461060 przez Marlena1888
ja wybieram się do kumpelki i jej 2 miesięcznego synka :) kupiłam jej pakę pampersów i ręcznik kąpielowy i przytulankę i dla niej czekoladki ;) miłego wieczorka :*

12 lata 1 miesiąc temu #461064 przez gabilee

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka