BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 4 tygodni temu #496583 przez Gosia27
Agnieszka86 a słyszałaś o douli? To są Panie, które rodziły i można je wynająć jako osobę towarzyszącą do porodu.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 tygodni temu #496585 przez Lafi
Aga tez o tym słyszałam, ja nie maluje bo mie mdli z lakieru, ale ile w tym prawdy to nie mam zielonego pojecia, ale nie dajmy sie zwariowac.
Gosia barszcz, osobno gotuje buraki bez skórki, osobno jarzyny, potem to łącze i doprawiam no i barszcz nie moze sie zagotować bo starci kolor, a daje troszke octu. a pierogi o ludzie, ciasto jak na makaron, nie pamietma proporcji, musze zagadac mame, rozwałkujem, wycinam kwadraty, a farszcz to pieczrki podsmażone, przemieole i doprawione tylko nie pamietam czy dawało sie do nich jajo. a najlepszy jest na wedzonce to wtedy kosc gotuje sie z warzywami, w sumie burak to tez warzywo, mam nadzieje ze zrozumiałac :)

12 lata 4 tygodni temu - 12 lata 4 tygodni temu #496600 przez Agnieszka86
Gosia27 napisał:

Agnieszka86 a słyszałaś o douli? To są Panie, które rodziły i można je wynająć jako osobę towarzyszącą do porodu.

Tak słyszałam, a właściwie czytałam artykuł o tym ostatnio, ale to chyba nie dla mnie :dry: Jakoś to będzie, nie przejmuję się bardzo, tym, że będę sama. Do momentu trafienia na salę porodową mąż będzie ze mną.

Kurka wodna, ale u mnie sypie śnieg, masakra! Nie wiem jak ja to pojadę do tej dentystki :ohmy: Jeszcze muszę do jej gabinetu trochę podejść, bo tam malusieńki parking i jeszcze pod górkę ustawiony-nie ma szans, żebym tam zaparkowała :dry: Ostatecznie K. mnie odwiezie.

Lafi ja też sporadycznie maluję, bo zapach lakieru mnie dusi, więc jak już maluję to otwieram okno i maluję na parapecie, a że teraz tak zimno, to chyba na wiosnę sobie dopiero pomaluję :S

12 lata 4 tygodni temu - 12 lata 4 tygodni temu #496601 przez lenusia7
Składniki
Wywar 1
ok. 1,5 l wody
5 dużych buraków
pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z pół cytryny

Wywar 2

ok. 1,5 l wody
2-3 marchwie
pół selera
2 pietruszki
kawałek pora
ziele angielskie
liść laurowy

Przygotowujemy wywar 1: obieramy buraki i kroimy je w paseczki. Wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą.
Podgrzewamy na wolnym ogniu nie doprowadzając do intensywnego wrzenia - gotujemy tak długo aż buraczki będą miękkie Wywar przesączamy przez sito.

Przygotowujemy wywar 2: umyte i obrane warzywa zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Przecedzamy wywar przez sito.

Łączymy oba wywary i stawiamy na bardzo wolnym ogniu na około 10 minut. W tym czasie przyprawiamy do smaku - dodajemy sól i pieprz, ocet ewentualnie kminek lub majeranek( czasami podlewam koncentratem barszczu czrwonego 2 , 3 lyzki)

12 lata 4 tygodni temu #496605 przez Gosia27
Kobietki nie myślcie jeszcze aż tak intensywnie o porodzie, póki co. Zaczniemy po Nowym roku :lol:
Lenusia7 dzięki za przepis. Już skopiowany ;) jak się czujesz?

12 lata 4 tygodni temu #496613 przez lenusia7
Uszka robie z tego przepisu :
CIASTO:

1 kg mąki tortowej,
1/2 l wody gorącej,
1 łyżka oleju.

FARSZ:

1/2 kg pieczarek,
garśc grzybów suszonych,
30 dag kapusty kwaszonej,
3 cebule,
olej,
sól,pieprz,maggi,listek laurowy,ziele angielskie,
1 łyżka bułki tartej,
1 jajko surowe całe.

WYKONANIE:

FARSZ:
1.Grzyby suszone krótko namoczyc w zimnej wodzie,potem gotowac ok.1 godz.,odcedzic.
2.Pieczarki zetrzec na tarce/większe oczka/ i poddusic na oleju.
3.Cebulę pokroic i zeszklic na oleju.
4.Kapustę kwaszoną ugotowac z listkiem laurowym i zielem angielskim-ok.1 godz.,bez odlewania kwasu i potem odcedzic na sitku.
5.Ugotowane grzyby suszone,kapustę i cebulę zmielic.
6.Teraz połączyc wszystko razem z jajkiem i bułką, doprawic solą, pieprzem i maggi.

CIASTO:

Zagnieśc ciasto. Zeby się nie poparzyc wodą, mieszam mąkę i wodę łyżką.Ciasto musi byc miękkie.
Rozwałkowac placek i kieliszkiem o średnicy 5cm wykrawac kółka.Starac sie mało podsypywac mąką. Na kółka
nakładac malutko farszu i sklejac ,tak jak pierogi, a potem rożki razem, najlepiej na palcu.
Gotowac w osolonej wodzie ok. 4 minut.

Ja przygotowałam uszka wcześniej przed Wigilią i zamroziłam /ugotowane/.

Gosiu dziekuje ..czuje sie jako tako , tak jak pisalam kiedy do 2o tyg nie czulam ze jestem w ciazy zero objawow a teraz zjem cokolwiek i wymioty , duszno czesto mam wrazenie ze zemdleje za to od wczoraj dawis szaleje w brzuszku swietne uczusie... Dzis mam wizyte o 17

12 lata 4 tygodni temu #496614 przez Agnieszka86
Co myślicie, wygląda na cieplutki
allegro.pl/rozek-becik-podusia-mis-lux-f...-ss-i2834306587.html

na aukcjach tego sprzedającego chcę kupić sobie podkłady itp rzeczy, wiec za jedną przesyłką bym to kupiła.

12 lata 4 tygodni temu #496619 przez Gosia27
Lenusia7 to 3mam kciuki za dzisiejszą wizytę. Ja mam o 14:30. Daj znać po. Odpoczywaj. :blink:

12 lata 4 tygodni temu #496624 przez Lafi
Lenusia to trzymie za wizytek, a powiedz mi kobietko ugotowałas te pierogi na gotowo? czy lekko obgotowalaś? normlanie chyba tez tak zrobie, nie bede miec tyle roboty w wigilie,

Gosia wy tez sie trzymajcie na wizycie

Aga sliczny rożek, ja szukam takiego zeby nie zapiłam sie na rzepa bo przy młodym mi sie odpinał nieźle, moze sa na zatrzaski

12 lata 4 tygodni temu #496627 przez lenusia7
Podgotowuje albo zamrazam surowe: w taki sposob ze rozkladam pojedynczo na tacy zamroza sie dopiero przesypue w poemnik badz woreczek foliowy by sie nie skleiły a tak to kazdy jest osobno . pozniej wyciagam gotue i smakuja jak swieze ..

12 lata 4 tygodni temu #496629 przez Depeche
Czesc
Noz ku.wa mac mloda ma wysypke na calych plecach . brzuchu. Iska sie jak zwirze, na 14 mamy lekarza. Na ospe ja zaszczepilam, jakiegos syfa zalapala, albo to ta nowa pidzama z H&m,bo jej nie upralam tylko wyplukalam w plynie do plukania. W kazdym badz razie super.

Taaa porod z moja mama to dopiero byloby przezycie, pewnie kogos by zatlukla, albo cos i jeszcze by sie prokurator zalapal. Pna jest straszna panikara, ponoc jak mnie rodzila, a wtedy to nie bylo zadnych porodw rodzinnych, ba faceta na oddzial nie wpuscili nawet, to beczala ze bez ojca nie podzie. Co tam sie dzialo, to wie chyba tylko ona. Na szczescie.

12 lata 4 tygodni temu #496633 przez Lafi
lenusia to tak zrobie:)

12 lata 4 tygodni temu - 12 lata 4 tygodni temu #496634 przez Beata 26
Dwupaczki wezcie proszę nie straszcie - ja mam co drugi dzień inny kolor paznokci!

Gosiaumiejętnościami fryzjerskimi się nie przejmuj - odrosną mu włosy i niech lepiej nie komentuje, bo jeszcze mu poprawisz ;)
Następnym razem jak nie będę mogła spać, to chyba będę pisała do Ciebie smsy :) bo nie miałam z kim rozmawiać w nocy, a Ty chyba wstajesz dość wcześnie zazwyczaj:)
poza tym w nocy jeszcze myślałam, że mogłabym zapłacić za limuzynę , która by Cię tu przywiozła na mój poród i urodziłabym z TWoją opieką w mojej własnej wannie! :) ale jesteś też w ciąży i nie możesz rodzić w limuzynie.

Patrycja mega super brzmi ta szkoła rodzenia, ja wieczorem idę na jogę i mam też dziś kogoś zabrać do nauki masażu (*dziś siostra, bo Igor musi pracować) a moc tej latarki na pewno wypróbuję, komunikacja z malcem dobrze wpływa na jego rozwój

Katarzyna w tej piosence naprawdę jest coś magicznego! poza tym to oczywista oczywistość, że nasze maluchy są mądre po mamusiach!

Aksa wyobraz sobie, że mój Igor tak chrapie, że ja czasem myślę, by go zwalić z łóżka, ale w rzeczywistości za każdym razem delikatnie go budzę i mówię " kochanie, chrapkasz " on wtedy wydaje jakiś bliżej nieokreślony dzwięk z siebie (że niby rozumie) czasem zmieni pozycję, czasem nie i większości wypadków dalej chrapie. i złapałam się na tym, że mnie to zaczyna irytować. kiedyś go chyba pobiję. ;)

Teraz też przesadziłam. Pierwszy raz podczas ciąży. Krzyknęłam głośno i zdenerwowałam się przy tym. na mojego psa. bo jest burza (nie ma śniegu!!!), grzmi , a ona boi się oczywiście wszystkiego. a grzmotów to już panicznie. Ja byłam na górze i jak usłyszałam grzmot to mówię do niej: cocuś, pani idzie juz do ciebie na dól, tylko mi nie wchodz na górę!!! a ona co? pyk i na górze jest w naszej sypialni koło łóżka, więc wtedy się zdenerwowałam i krzyknęłam: i co robisz? jak ja Cię zniosę? (bo cały problem w tym, że mój pies boi się schodzić po schodach!!!) a waży ze 40 kilo, więc ja jej nie zniosę! i wyobrazcie sobie, że od razu się zle z tym poczułam ( i zła na psa, że przez nią musze się denerwować!), przeprosiłam Julka, że go denerwuję. Buu, muszę bardziej nad sobą panować, wcześniej mi się takie rzeczy nie zdarzały. czy Wy czasem krzyczycie?

Vernix niby sporo opcji porodu, ale wolałabym jedna w pełni bezpieczną i to jeszcze taką, jaką ciężarna sobie zażyczy - niby mogłby taki rarytas w 21 w możliwym być.
a lekarz mówił do mnie podczas badania: boshe jakie długie nogi ma pani syn, niby komputer oblicza mi, że w normie, ale proszę uwierzyć, one są długie - stąd ten koszykarz (wg taty)
grunt, że nie ma długich stóp, bo ja mam (rozmiar 40/41)

Dziewczyny kanałowe bez znieczulenia? toć to jakieś mistrzostwo świata jest!

a teraz zbieram 4 literki (ciężkie!) i jadę na poszukowania choinki, ubiorę ja w weekend, to sobie atmosferę w domku zrobię!

12 lata 4 tygodni temu #496635 przez lenusia7
Ja tez sie jutro zabieram :) tego ciasta wychodzi sporo wiec reszte mozesz wykorzystac i zrobic kilka pierogów na obiad :)

12 lata 4 tygodni temu #496637 przez Beata 26
lenusia7 napisał:

Składniki
Wywar 1
ok. 1,5 l wody
5 dużych buraków
pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z pół cytryny

Wywar 2

ok. 1,5 l wody
2-3 marchwie
pół selera
2 pietruszki
kawałek pora
ziele angielskie
liść laurowy

Przygotowujemy wywar 1: obieramy buraki i kroimy je w paseczki. Wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą.
Podgrzewamy na wolnym ogniu nie doprowadzając do intensywnego wrzenia - gotujemy tak długo aż buraczki będą miękkie Wywar przesączamy przez sito.

Przygotowujemy wywar 2: umyte i obrane warzywa zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Przecedzamy wywar przez sito.

Łączymy oba wywary i stawiamy na bardzo wolnym ogniu na około 10 minut. W tym czasie przyprawiamy do smaku - dodajemy sól i pieprz, ocet ewentualnie kminek lub majeranek( czasami podlewam koncentratem barszczu czrwonego 2 , 3 lyzki)

oo dziękuję bardzo! skorzystam również! :)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka