- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2013
Mamusie marzec 2013
- xxElaElaEeexx
- Wylogowany
- gadatliwa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mamcia2013
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- nasz Skarb rośnie u mamusi :)
- xxElaElaEeexx
- Wylogowany
- gadatliwa
- Beata 26
- Wylogowany
- gadatliwa
Wroce do tematu porodu: w holandii porody odbywaja sie standardowo w domach; potrzeba cc - przyjezdza karetka i jedziesz kobieto do szpitala, a to ze czasem licza sie sekundy jest juz chyba malo istotna sprawa. Poza tym, nie wiem czy wiecie - ale holandia ma dosc duzy odsetek urodzen z nieprawidlowosciami, duzo tu niepelnosprawnych osob. Moim zdaniem duza czesc tych chorob moglaby byc wykluczona lepsza opieka nad ciezarnymi oraz lepsza opieka porodowa i poporodowa, lepszym wyksztalceniem lekarzy. Ale ja poleczka na jemigracji moge sobie myslec.
Tak wiec mozna jeszcze wybrac szpital, zeby nikt nie mowil, ze to zly kraj. Rodz kobieto z godnoscia. Za okolo 400-450 euro minimalnie. Nie robi, kasa to tylko kasa. Ale nie to, ze mozesz sobie wybrac dobry szpital - dostajesz ten najblizszy. Tak sie na moj zyciowy pech sklada, ze szpital w miejscowosci w ktorej mieszkam byl niedawno na renomowanym pierwszym miejscu umieralnosci pacjentow - pokrzepiajace. Opinie w internecie - kobiet ktore niedawno tam rodzily - Pokrzepiajace przez duze P! Kolorowe scenariusze, phi. Wiec szpitalowi tu dziekujemy. Nie jest zle, bo moge rodzic jeszcze w domu narodzin - nawet w amsterdmie - w milym przytulnym pokoju z wanna i wlasna polozna (800 euro) - ale moja polozna zakomunikowala mi, ze ona moze odbierac porod tylko w naszej miejscowosci. No dobra - mysle sobie - zmienie polozna - wezme jakas z amsterdamu i problem z glowy, ale nie - bo z amsterdamu moge polozna tylko jesli jestem tam zameldowana. ! Ba! Nie mam sie u kogo tam zameldowac. Ale nie jest bo w domu rodzenia jest jeszcze opcja za 1250 euro, gdzie obecna bedzie polozna z tego wlasnie domu rodzenia i wszystko cacy bo bede mogla rodzic w wannie tak jak marzylam! (Szpital w mojej miescowosci nie posiada wanny, chyba im kupie w prezencie, na bogha tyle kasy maja a w wanne nie zainwestuja!)- wiatraki. Opcja 1250, ktora poki co wygrywa - tez nie jest idealna. W domu urodzen poza wygodnym pokojem i polozna i gazem rozweselajacym, o ktorym nawet nie chce slyszec, nie ma sprzetu - czyli pfu pfu w wypadku naglej potrzeby interwencji lekarza - karetka i sru do najblizszego szpitala - tylko tu znowu - czasem licza sie sekundy! Pocieszajace jest to, ze szpitale w amsterdamie maja wysoki poziom.
Przez chwile rozwazalam nawet porod w polskiej prywatnej klinice, w bielsko ialej jest fajna, ale wszystko razem wyszloby naprawde drogo, poza tym podrozowanie potem z Julkiem te 1500 km jakos mi sie nie widzi. Na dzien dzisiejszy - odkladam do tej sumy 1250. A pomyslalam, ze ostatecznie zdecyduje w czasie porodu. Bo i tak mozna. I nie mam zamiaru byc nacinana, a jesli bedzie trzeba to ja juz to omowie z polozna wczesniej, zeby starala sie w czasie skurczu ciac. Napisze plan porodu. Przedstawie im swoje Zyczenia i tyle.
I jeszcze wam powiem, ze mimo szarych scenariuszy miejsca porodu - ciagle myslala , ze porod to cos cudownego, ze bol to tylko takie marne tlo, do tego czego mamy zaszczyt doswiadczac, ze jakze ubodzy nasi mezczyzni, ktorzy nigdy cielesnie nie dojda tak daleko, ze ile magii, uczuc i czaru. A twraz jak was poczytalam, to mysle tylko: nie zapomnij o lewatywie, bol bedzie duzy, moja piczka nigdy juz nie bedzie taka sama, nozyczki do naciec beda Ci sie snily do konca zycia, itd... Dziekuje- zawsze mozna na Was liczyc
Wybaczcie dlugi post na sniadanie, to takie nadrobienie dluzszej mojej nieobecnosci.
Calusy glodaski
- Beata 26
- Wylogowany
- gadatliwa
- Gosia27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 3 Zosia-14.03.13
- Otrzymane podziękowania: 3
- Agnieszka86
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 25.02.2013 - wydarzył się Mały Cud...
mamcia2013 napisał:
Aga może mąż da radę w sypialni
Mąż dał sobie radę, ja też jakaś zwinniejsza byłam
Wczoraj mama mi powiedziała, że chodzę już jak kaczka
Ale u nas napadało śniegu przez noc! Głupek ze mnie, zamiast wskoczyć pod kołderkę bo zimno, to ja przy kompie siedzę
Gotuję dla K. parówki na śniadanie, a on jeszcze śpi
Widzę, że chyba wszystkie czasem podglądamy grudniowe mamy, potem będziemy zaglądać na styczniowe, lutowe, a później to do nas będą zaglądały kwietniowe, majowe itd...
Dobrego dnia kochane, ja jednak idę się jeszcze położyć na chwilkę
- koticz
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jagódka-nasze największe szczęście
- Otrzymane podziękowania: 1
mamcia wybrałam najzwyklejsze łóżeczko w ikei za 90pln,drewniane jasne.Na początku chcieliśmy turystyczne ale po 1-strach trochę,że Bolek i Lolek potraktują je jak nowy drapak do pazurków,po 2-już mam tak intensywnie kolorowy pokój,że jak dołożę do tego jeszcze kolorowe łóżeczko to Mała tam zwariuje
kika ale ładna z Was rodzina!!!
Życzę wszystkim miłego dnia,mnie na "dzień dobry" poleciała krew z nosa i teraz też się puściła ale z drugiej dziurki!Kocham to!
http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px[img] www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px
- Gosia27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 3 Zosia-14.03.13
- koticz
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jagódka-nasze największe szczęście
- Otrzymane podziękowania: 1
Ja idę coś zjeść i chyba wrócę do wyrka jeszcze,wypiłam kawkę z mlekiem i rzygać mi się teraz chce
http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px[img] www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px
- patrycja85
- Wylogowany
- rozmowna
ale miałam noc-młody tak dawał ze szok, pierwszy raz nie mogłam przez to spac, a B tak się kręcił że zasnął jakos ok 4. to przynajmniej wiemy do kogo mały się upodabnia:) najgorzej wyszłam na tym ja bo jeden i drugi nie dawali mi spac:)
wrażenia ze szkoły rodzenia-pozytywne:))) mała grupa (8 par), byliśmy raczej najmłodsi:) pierwsza godz z położną, przedstawienie się, każdy mówił czego oczekuje po kursie. potem trochę o dzieciaczkach na tym etapie ciąży-mówiła żeby spróbować z ta latarką bo maluchy już reagują na światło. najpierw się wystraszą ale potem będę reagować i się układac tam gdzie będziemy swiecic:) my dziś spróbujemy:) mówiła o puszczaniu muzyki maluchom i ze bardzo dużo teraz zapamiętują bo mają rozwinięte płaty czołowe:) i dlatego zapamiętują też rytm dnia!!! czyli wstawanie o 3 (BEATA ZLITUJ SIĘ) naprawdę będzie już rutyną. oczywiście wiadomo że nie u wszytskich się sprawdzi, ale...
druga godzina była z rehabiltantką-mega krejzolka:) mówiła jak siadać, chodzić, kłaść się żeby nie obciązać odcinka lędźwiowego. i tu ciekawostka dla tych które tyle prasują (trzeba postawić jedną nogę wyżej,np na na jakiś stosik książek i po 5 min zmienić-ma pomóc w kształtowaniu prawidlowej postawy). ostatnie 30 min zajęć z nią było najfajniejsze-my leżałyśmy a ona pokazywała na nas facetom techniki masażu:)))) fajne to było. już ćwiczyliśmy w domu i na serio fajnie B sobie radził tyle moich wrażeń na początek:) w czwartek kolejne zajecia:)
miłego dnia cioteczki:)
- Gosia27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 3 Zosia-14.03.13
- katarzyna1702
- Wylogowany
- budujemy zdania
Tak tak na Dziewczyny zawsze można liczyć Beata26
Ps. Julka ulubiona piosenka stała się teraz i Wiktorka ulubioną fenomenalne że jak tylko Mu włączę ją On odrazu kopie a wcześniej mogę nie czuć Jego ruchów i z pół dnia.Tak reaguje. i jak tu Go nie kochać jak on już w brzuszku taki mądry ( dodając oczywiście po mamusi)
- katarzyna1702
- Wylogowany
- budujemy zdania
Jak ja to wytrzymam ;p
- Gosia27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 3 Zosia-14.03.13
Katarzyna1702 po prostu będziesz musiała poświęcić może 1-2h na nadrobienie nas