BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #457918 przez vernix
Agnieszka z wyborem imienia dla dziecka chyba przeważnie jest kłopot.Miałam z mężem "od zawsze" wybrane imię Fryderyk, na cześć Freddiego Mercury'ego, ponieważ mój D. jest wielkim fanem Queen. Mnie się imię podobało.
Jednak gdy zaszłam w ciążę i zadziały hormony?? to zmiękczenia typu: Frycek, Fredik jakoś zaczęły uwierać.
Przeglądałam kalendarze, żywoty świętych itd. no i był problem. Frania, Tadzia, Rysia,Filipka, Jasia mam w najbliższej rodzinie,a reszta imion kojarzyła mi się z kimś, kto działał mi na nerwy.
Pewnego dnia wpadł mi do głowy Heniu (chcieliśmy tradycyjne imię), a mąż potwierdził, że w niemieckiej dynastii królów był Henryk S.(o nazwisku męża) i tak mamy Heniusia.

Spokojnie, niech emocje opadną i Wy wpadniecie na świetny pomysł imienia dla synusia.

Patrycja potwierdzam :lol: jako technik żywienia i dietetyk w jednym :laugh: :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #457923 przez koticz
mamcia dzięki:)Mnie Dorian też się podoba,a zdrobnienie samo wam przyjdzie.Ja czasem mówię do brzucha Jaga albo Jadźka żeby się z tym osłuchać bo pewno tak ktoś będzie do niej mówił :( ostatnio powiedziałam Jagodzianka i mąż powiedział,żebym tak nie mówiła do jego córki ;)
Mnie się zawsze podobało imię Cyprian,miałam kolegę o tym imieniu i mówiliśmy na niego Cypek lub Cypis,Cypisek :silly: ale on sam nie znosił tego wyszukanego imienia:)

http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px[img] www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px

12 lata 2 miesiąc temu #457924 przez mamcia2013
Koticz faktycznie, zdrobnienie samo przyjdzie, zawsze można wołać np Dorek. A moja teściowa to w ogóle palnęła, "dajcie na imię Tomuś"! A mój chłop ma tak na imię! Żenada z tej baby. A jak urośnie i pójdzie do szkoły to kumple na pewno ksywę wymyślą ;)

12 lata 2 miesiąc temu #457928 przez lenusia7
Miałam Doriana w Przedszkolu i mowilismy na niego Dodo Doduś :) zas dzieci Doryś świetny chłopaczek bardzo dobrze mi sie kojarzy to imie :)

12 lata 2 miesiąc temu #457929 przez andzia_zg
Ja na szczęście z imieniem miałam bardzo łatwo. Powiedziałam mężowi, że podoba mi sie Wojtuś i Alicja a on powiedział,że może być i tak został Wojtuś :-)

Podobają mi sie jeszcze imiona Filip, Łukasz, Franek i Paulinka :-) (to tak na przyszłość dla kolejnych dzieci:P)

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #457931 przez mamcia2013
Lenusia my stwierdziliśmy że już nie zmienimy imienia, bo im więcej się wydziwia to gorzej jest wybrać, tak więc zostanie Dorianek :) mój też będzie świetny chłopaczek :P

12 lata 2 miesiąc temu #457935 przez mamcia2013
andzia_zg napisał:

Ja na szczęście z imieniem miałam bardzo łatwo. Powiedziałam mężowi, że podoba mi sie Wojtuś i Alicja a on powiedział,że może być i tak został Wojtuś :-)

Podobają mi sie jeszcze imiona Filip, Łukasz, Franek i Paulinka :-) (to tak na przyszłość dla kolejnych dzieci:P)

Podoba Ci się moje imię :)

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #457941 przez vernix
mamcia2013 napisał:

Koticz faktycznie, zdrobnienie samo przyjdzie, zawsze można wołać np Dorek. A moja teściowa to w ogóle palnęła, "dajcie na imię Tomuś"! A mój chłop ma tak na imię! Żenada z tej baby. A jak urośnie i pójdzie do szkoły to kumple na pewno ksywę wymyślą ;)

[/i]

Mamcia czytam to, co powiedziała Twoja teściowa i czuję się jakby palnęła to moja :P Moja nie może przeżyć imienia Heniu i ciągle zagaduje: a może Krzysio, Patryk? ja na to: nie, ona odp."to ja i tak będę mówiła do niego mały Damianek".

Mój mąż ma na imię Damian...
Zostawię to bez komentarza.
Spuszczę zasłonę milczenia.

12 lata 2 miesiąc temu #457946 przez Depeche
Czyli co, mówicie, że powinnam się psychicznie nastawiać jednak na Jakuba( a ja cały czas chce chyba drugą dziewczynkę). Gratulacje Lenusia ;-)

12 lata 2 miesiąc temu #457947 przez lenusia7
Mamcia i tak trzymaj bo naprawde rewelacyjne imie . A to ze chlopczyk tez bedzie świetny nie wątpie :) po takiej mamie :) musi byc :* Wszystkie nasze serduszka beda kochane i cudowne juz nie moge doczekac sie jak bedziemy sie chwaliły foteczkami w marcu . Ja mam termin na 8 marca <dzien kobiet> taki mi sie prezencik dostał .. zamiast dziurki siusiek :)

12 lata 2 miesiąc temu #457949 przez patrycja85
a wiecie że tesciowa to wg prawidłowej terminologii matka żony?:) a matka męża to ŚWIEKRA? ot ciekawostka;))))

12 lata 2 miesiąc temu #457950 przez Agnieszka86
Gosia] to może na forum będzie druga Zosia:)

Zaraz się będę zbierać, bo po męża trzeba jechać... a za oknem już całkiem ciemno! :ohmy:
Zjadłam własnie kolację-sałatkę od rodziców, bo zażywam Acard, a przed tabletką trzeba coś zjeść... trochę wcześnie, ale łudzę się, że już nie zdążę zgłodnieć... no może jeszcze kawałeczek ciasta przed snem :silly:

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #457952 przez vernix
patrycja85 napisał:

a wiecie że tesciowa to wg prawidłowej terminologii matka żony?:) a matka męża to ŚWIEKRA? ot ciekawostka;))))

O proszę! o świekrze nie słyszałam, może o świr-ce :silly: :lol: :laugh:

12 lata 2 miesiąc temu #457953 przez patrycja85
vernix-dobre:))) to od dziś na teściowe mówimy ŚWIRKI:))) żeby nie powiedzieć świruski;

12 lata 2 miesiąc temu #457956 przez vernix
patrycja85 napisał:

vernix-dobre:))) to od dziś na teściowe mówimy ŚWIRKI:))) żeby nie powiedzieć świruski;

[/i]

Etymologicznie i przeważnie osobowościowo pasuje określenie świrka. Zdrobniale i pieszczotliwie: świruska :lol:

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka