BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 1 miesiąc temu #472010 przez Gosia27
Dziewczyny na czas kiedy karmicie maluszka w łóżku czy na siedząco czy leżąco, kiedy nie ma nikogo z odwiedzających i na noc to spokojnie można bez majtek z podkładem.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #472018 przez kika1985
dzięki Gosia :)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #472033 przez Paulina 77
Agnieszka86 napisał:

Cześć dziewczyny:)
Powiedzcie mi kochane, czy Wasze dzieciaczki wiercą się w brzuszkach tak, że budzą Was w nocy?

Dzień dobry!
Moje Maleństwo jest śpiochem i nie kopie mocno i często. Myślę, że to może zależeć od temperamentu dziecka - ja moje czuję od 15 tygodnia, ale te ruchy nie są bardzo mocne i nie budzi mnie w nocy. I tym się trochę przejmowałam - że za słabo je czuję. Ale nie tylko ja tak mam.

kika1985 mam pożyczoną kołyskę do 3 miesiąca życia, potem mam mieć pożyczone łóżeczko. Znajomi zapakowali nam cały samochód rzeczy dla dziecka włącznie z laktatorem i butelkami, więc niewiele rzeczy będziemy mieć nowych. Te większe łóżeczka są super, jeśli jeszcze można zdemontować całą barierkę.
Na razie wózka nie kupuję, poczekam aż stanieje Jane Muum - nie znalazłam lżejszego wózka, który by nie miał mikroskopijnych kół. Mieszkam w bloku bez windy, mam wąski przedpokój i jakoś to trzeba pogodzić z gabarytami wózka... A może znalazłyście coś jeszcze lżejszego?
Gosia będę miałą cesarkę, więc nakupię tych siateczkowych

12 lata 1 miesiąc temu #472046 przez andzia_zg
Dzień doberek w mroźny poranek :-)

Wczoraj specjalnie kupiłam więcej chleba żeby mi starczyło na rano i na szczęście nie musiałam wychodzić na ten mróz. A jeszcze -4 stopnie... brr

Co do wyprawki to Paulina widze, że tez juz jestes wyszykowana :-)
Musze dzis poszukac w necie o tym Twoim wózku Jane Muum, bo pierwsze słysze o takim wózku.

kika ja mam łózeczko 120x60

A jeśli chodzi o budzenie w nocy to nie budza mnie ruchy tylko chęć siusiu.Jak wracam z kibelka to czuje ze mały zaczyna sie wiercić. wiec albo ja go budze tym, że zmieniam pozycję i wstaje, albo on mnie budzi okopywaniem w pęcherz i stad budze się na siusiu. Ale same ruchy mnie nie budza, bo nie są jeszcze bolesne.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #472048 przez Beata 26
Hey Laseczki! ja juz od zimnego switu na nogach! jak sie czlowiek przebudzi, to potem ciezko o sen. dzis dzien wolny. w planach jakakolwiek forma relaksu, a zaczne chyba od dlugiej kapieli <oczywiscie w letniej> wodzie, bo teskni mi sie za kapieli. i zdepiluje druga noge, bo ostatnio nie mialam na nia sily, a trzeba wyrownac owlosienie;)

Gosia ja juz dzis jadlam nalesniki, bo to ulubione danie Julka. moge Ci zdradzic moj - mega prosty - tajemny przepis hihi a na milion procent Ci wyjda. jedna tylko zasada - dobra maka!!! ale z kazdej maki wyjda na dobra sprawe, wiec notuj:

ja uzywam zawsze maki LUBELLA puszytsya tortowa (opakowanie z niebieskimi kolorami)

do miski dodaj nastepujace skladniki:

8 lyzek maki, 2 jajka, prawie cala szklanke mleka, szczypte soli i ja daje do tej ilosci dwa cukry waniliowe (jesli wiesz, ze marka cukru waniliowego, ktory uzywasz jest bardzo slodka, to daj jeden, a jesli chcesz nalesniki z jakims nieslodkim nadzieniem, to nie dawaj wcale cukru waniliowego!). teraz to zmiksuj jesli masz mikser, a ja nie to wymieszaj na jednolita mase. jesli bedziesz miala wrazenie, ze jest za gesta dodaj zimnej wody i mieszaj dalej.
ja smaze na patelni teflonowej z minimalna iloscia oliwy lub oleju, ale napraqwde dwie kapki na nalesnik.

mam nadzieje, ze sie uda! :)

calusssyyy

12 lata 1 miesiąc temu #472051 przez kika1985
Paulina to twoja pierwsza czy kolejna ciąża? poczułaś ruchy w tym samym czasie co ja , ja też w tej ciąży poczułam tak 14-15 tydzień

fajnie wam z ta wyprawką:P

a co do wózka to masz rację, ja tez mieszkam w bolku na 3 piętrze bez windy, mój wózek waży 7,5 kilo sam stelaż plis gondola 4,5i noworodek około 4 kilo to już sporo, no ale poprzedni wózek miałam ciężki i jakoś dałam radę go na górę wnosić :P i do tego zawsze jakieś zakupy były

nie ma co nadźwigamy się jeszcze :)

12 lata 1 miesiąc temu #472057 przez kika1985
narobiłyście mi smaka na naleśnki, jutro będę robiła na śniadanie, ja uwielbiam z dżemem truskawkowym :P

12 lata 1 miesiąc temu #472070 przez Gosia27
Beata26 dzięki na pewno wypróbuję :D tylko ja będę robiłam z grzybami albo szpinakiem :blink: i też mam dziś zamiar zrobić znowu sobie domowe SPA

12 lata 1 miesiąc temu #472072 przez Paulina 77
Beatadzięki za przepis, wpiszę go sobie do mojego sekretnego zeszytu kucharskiego! I chyba na obiad dzisiaj będą naleśniki z serem i dżemem, mniam :)
kika1985to moja pierwsza ciąża, więc nie jest powiedziane, że tylko wieloródki wcześnie czują ruchy. Położna się zdziwiła, kiedy jej podałam termin pierwszych ruchów i nie wpisała mi tej daty do karty ciąży... :P
Co do wózka to będę się bała nosić ciężary po cesarce, a także gdybym zaszła w kolejną ciążę i trzeba by było ze starszym dzieckiem wyjść na spacer, a nie chcę całymi dniami siedzieć w domu, czekając aż Mąż przyjdzie z pracy i wyjdziemy na spacer. Jeszcze planuję zakup nosidełka, jak dziecko podrośnie, podobno z chicco są polecane, bezpieczne i w przyzwoitej cenie. Bo najlepsze to chyba BabyBjorn, ale zobaczcie na ceny :lol:

12 lata 1 miesiąc temu #472074 przez Gosia27
Paulina77 a czemu będziesz miała cesarkę,jeśli mogę wiedzieć?

12 lata 1 miesiąc temu #472082 przez aksa
cześć dziołchy,

u mnie przebija się słoneczko!achhh od razu lepiej:)

sniadanko właśnie zjadłam, pranie wstawione, czeka mnie jeszcze ogarnięcie mieszkania bo............świrki dziś robią nalot!!mój m ma urodziny dziś i już od samego rana świrka się zapowiedziała (wow bo zawsze bez najmniejszej zapowiedzi),że przyjadą

Beata ojj naleśniki!! jutro na obiadek u mnie będą:D

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=53612 [/url]
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=43127 [/url]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #472084 przez andzia_zg
Paulina No ceny nosidełek sa kosmiczne ale też chce a to zainwestowac, bo nie chce ciągle siedziec z dzieckiem tylko w domu ale chce go brac tez np w góry,a na takie wypad takie nosidełko super sprawa. Niose przed soba dziecko. Ono ma frajde ze sa nowe widoki,a my wypoczywamy :-) Tym bardziej, że mam blisko góry :-)

Beata a ilu procentowe mleko dajesz do naleśników? Bo słyszałam, że własnie czasem naleśniki moga nie wyjść jak się ma zbyt tłuste mleko. A chętnie bym w koncu zrobiłą jakies nalesniki. Może chociaz raz by mi wyszły. A tak je lubie... mniam...

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #472103 przez Beata 26
Andzia odkad robie nalesniki na tej mace, to uzywam mleka takiego jakie akurat mam, najczesniej 1,5/ 2 procent, dzis robilam z pelnym tlustym mlekiem i wyszly pycha!!! Unikam tylko mleka 0 procent.

Ps. Nie wiem jak wielkie rodziny macie ale z tej ilosci ciasta ja mam srednio 5 nalesnikow (3 igor i 2 ja) plus w zaleznosci od wielkosci patelni, wiec jak wam bedzie za malo to dorobicie ciasta!

A przed chwila sobie myslalam, ze jaka wielka szkoda, ze nie mieszkamy w jednym miescie, moglybysmy sie spotykac na plotkach i wspolnym gotowaniu!

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #472109 przez andzia_zg
No szkoda :dry: dzielą nas ogromne odległosci...
A podejrzewam,że wszystkie nieźle byśmy się dogadały :-)

Ta mąke co mówiłas akurat mam więc jak kupię mniejszą patelnie może sobie spróbuje zrobic naleśniki :lol: niestety poprzednia w pożarze poszła z dymem i zostala mi jedna ogromna patelnia.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #472113 przez Paulina 77
Gosia27 napisał:

Paulina77 a czemu będziesz miała cesarkę,jeśli mogę wiedzieć?

bo mam wadę wzroku ok. minus 14 (jak dobrze, że ktoś wymyślił soczewki kontaktowe, bo te denka od słoika...), jeszcze wizyta u kardiologa, bo mam wypadanie płatka i podejrzenie małego tętniaka
andzia_zg też mi się marzą wycieczki w góry z dzieckiem, kiedyś chodziłam, muszę do tego wrócić.
Beata 26, andzia_zg faktycznie, świetne grono się tu zebrało, aż żal odchodzić od kompa :)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka