BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2015 :)

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #923927 przez Mamuśka 2222
Maja ja alkoholu wogóle nie lubie ale w ciąży raz mi sie chciało bardzo piwa,to sobie kupilam warke radler cytrynowa 0 % bezalkoholową...smak piwa miało,a to bardziej lemoniada niż piwo....

dziewczynki a wiecie ze moja pierwsza córka urodzila sie 21.01.2011 a teraz mam termin na 28.01.2015 jakby sie trafilo ze urodzi sie 21.01.2015 to bym miala urodziny dzieci w tym samym dniu i 4 równe lata różnicy....jedna impreza urodzinowa dzieci zawsze to ulatwienie dla matki nie?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 miesiąc temu #923934 przez Asieńka*87
maja na temat karmi to ja słyszałam ze położne nawet polecają pić w ciązy i po porodzie bo to sprzyja produkcji pokarmu, takrze jak masz ochote to czemu nie, to i tak nie ma alkoholu. Współczuję ci choroby synka i twojego złego samopoczucia, naprawdę podziwiam wszystkie mamy które spodziewają sie kolejnego dzidziusia, poradzić sobie ze sobą, domem i często małym dzieckiem jest dużym wyzwaniem. Oskarkowi życzę zdrówka :)

mamuśka mnie nic nie boli ale lekarz niedawno mówił mi ze jakby tak własnie ciągnęło w pachwinach to żeby sie nie martwić bo to normalne, rozciąga sie tam coś, nie pamiętam dokładnie

ela ja zaczęłam spisywać takie rzeczy jakieś dwa miesiące temu i do tej pory cały czas dopisuje bo coś sie przypomina albo od was padają jakieś pomysły, mam ją na papierze ale jak przepisze na komputerze to wam pokaże

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #923935 przez maja001
ela Do twojej listy może dodała bym jeszcze ten
tantur rose do podmywania
gaziki np do przemywania dziecku oczek
A poza tym jest dobra, tyle że ja bym zmieniął kilak rzeczy{ jednak kazdy układa listę wg własnego uznania i potrzeb}
myśle ze 3 ręczniki z kapturem sa zbędne, jeden wystarczy
butlki mogą sę przydac 2 jedna na mm a druga na picie
jesli chodzi o gabkę do wanienki to fajna sprawa, ja dostałam tez podkład plastykowy i nie miałm pojecia jak na nim kąpac dziecko
i u mnie nie przydał sie termometr do wody, najlepsza metoda to sprawdzanie łokciem, ale przy pierwszej dzidzi to można faktycznie byc niepewnym i na początku może sie przydac :)
a i może się przydac laktator, no chyba ze zamierzasz kupić w razie konieczności

Dzięki za odpowiedz z tym piwem bzalkoholowym

mamuska ja akurat za tymi smakowymi piwami nigdy nie przepadałam,wydaje mi się że maja duzo hcemi bo zawsze bolał mnie po nich zołądek nawet po kilku lykach, juz wole takie normalne bezalkoholowe
Może drugie dzidzi tez sie urodzi 21 01. Ja równiez mam synka ze stycznia ale z początku, a teraz termin mam na koniec, ale zawsze z jednego miesia.ca i w razie czego można łączyc imprezy razem. Tyle że różnica między moimi dziecmi będzie 2 lata
Asieńka Dziękuje w imieniu Oskarak. Mam nadzieję ze szybko wyzdrowieje

10 lata 3 miesiąc temu #923945 przez mama89muminka
Hej

Widze ze powstala lista "niezbednych" rzeczy po porodzie. Hmm, jako mama z dwuletnim stazem moge powiedziec ze nie wszystko jest tak koniecznie potrzebne, jak Maja mowi, termometr mozna sobie odpuscic, a ja bym nawet skreslila pieluchy flanelowe i mm - chyba ze nie macie zamiaru lub mozliwosci karmic piersia. Lepiej zaopatrzyc sie w laktator i sciagac pokarm na pozniej.

Mamusie ktore maja miec chlopcow! Tak was na poczatku uczulam, zebyscie juz od pierwszych dni odciaglaly synkom.siusiaki, bo pozniej bedziecie miec takie problemy jak.u nas sie wlasnie porobily. Maly ma tak zrosnieta stulejke, ze nie wiem czy nie beda musieli mu lekarze pomagac, juz sobie nie daje dotknac, bo go boli, a co bedzie pozniej :( tak wiec zebyscie wy przrz to cierpienie dziecka nie przechodzily za jakis czas...

Ja zmykam nakarmic mojego chorowitka, nie dam rady was ani doczytac do konca, ani odpisac kazdej.

10 lata 3 miesiąc temu #923948 przez agat

Monika_1985 napisał: Agat a te produkty z motherhood faktycznie się nie mechacą po praniu i wyglądają nadal dobrze? Rożek miałaś może również z tej firmy? Bo zastanawiam się nad motherhood a bon dodo.

Zarówno duży jak i mały rogal miałam po kimś, stan był super, po moim użytkowaniu też nadal super. Ten duży rogal mi się rozerwał na "zakręcie" ale to moja wina :P

Karmi piłam podczas karmienia, piję i teraz :)

Odnosząc się do listy Eli, to bogatsza o doświadczenia z pierwszej ciąży i pielęgnacji dziecka ;):
- gąbkowego podkładu do wanienki nie polecam, bo to siedlisko bakterii i grzybów, trzeba by to zawsze dobrze osuszać, często dezynfekować. Ja kładłam na dno wanienki pieluszkę tetrową, jak mały podrósł to nic.
- pieluszek tetrowych miałam ok 15 i szły jak woda,
- ręczniki z kapturem raczej wystarczą 2
- chusteczki nawilżane na początek lepiej zastąpić wacikami tymi większymi kwadratowymi, tak zdrowiej dla delikatnej skóry dziecka, no ale jedną paczkę jak najbardziej można mieć :) polecam Huggies pure
- mleko modyfikowane można kupić w pojedyńczych saszetkach (np Bebilon w rossmanie), całego pudła bym nie kupowała

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #923966 przez Stokrotka34
Dziewczyn to moja lista, ale ja ją dopiero zaczynam robić :laugh:

SZPITAL - mama
Woda mała z dziubkiem do picia
Suche ciastka
Landrynki
Koszula 2 szt.
Szlafrok
Kapcie
Klapki pod prysznic
Skarpetki ciepłe
Chusteczki nawilżone do ciała
Papier toaletowy
Podkłady na łóżko
Podpaski poporodowe
Majtki siatkowe poporodowe ????
Wkładki laktacyjne Johnsons Baby
Sztućce, kubek, talerzyk
Dokumenty
Octenisept
Bepanthen
Nakładki na sutki

Aniołek Zosia 09.01.2014

10 lata 3 miesiąc temu #923969 przez maja001
agat zgadzam się z tobą co do mm, mozna kupic w saszetkach i zobaczyć jak malec zareaguje, a jak kupi się puszke to póżniej problem co z ną zrobicgdyby dzidzi nie przyjeło mleka.
Jesli chodzi o gabke do kąpieli to ja uzywałam, tyle, że raz na miesiac zmieniałam
mamomuminka masz rację z tym odciąganiem siusiaczka u chłopców, ja od początku to robiłam po każdej kąpieli, albo w trakcie.
ela przypomniało mi sie mi jeszcze przydawała się szczotka do mycia butelek i smoczków, oraz zakupiąłm wcześniej paracetamol w czopkach dla niemowląt, zeby w razie czego nie biegac po aptekach

10 lata 3 miesiąc temu #923972 przez ela85
Maja tantum rosse mam na liście dla mnie, butelki też raczej kupię 2, a ręczniczki z kapturem to mi się napisało więcej ale myślę, że 2 wystarczą. Termometr do wody ja np nie będę kupowała bo mam taki bezdotykowy, którym można mierzyć też temp cieczy. mm napisałam ale myślałam raczej tak wrazie czego jakby w kilka pierwszych dni brakowało mleczka. Ten platikowy podkład do wanienki u mijej bratowej się nie sprawdził bo dzidziuś się ssuwał.
A laktatorze całkiem zapomniałam, ale kupię go chyba już po porodzie, i o szczotce do mycia butelek też- dzięki.Uciekam na wizytę.

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #924032 przez Mamuśka 2222
Mamomuminka popieram laktator jak najbardziej sie przydaje w szpitalu odrazu,mi sie przydał za pierwszym razam bardzo!i teraz napewno zabieram do szpitala!a poza tym jak bede miala chłopczyka to dobrze wiedzieć o takich rzeczach bo ja dziewczynke sie nauczyam sie ,,obsługiwać,,a jak bede miala chlopczyka to wszystkiego od nowa trzeba sie uczyć...

dziewczynki do przemywania pępka do szpitala octeni sept mi położne kazaly używać wiec też zabiore do szpitala itamtum rose jak najbardziej,dla mnie laktator obowiązkowo...

agat ja też bym odradzila podkład do wanienki gąbkowy...

10 lata 3 miesiąc temu #924042 przez Stokrotka34
Ela daj znac jak wizyta?

Ja ten octanisept pomyslalam ze przyda sie moze tez do rany po cc?

Dziewczyny a jaki laktator reczny czy elektryczny?

Aniołek Zosia 09.01.2014

10 lata 3 miesiąc temu #924091 przez ela85
Jestem, dzidziuś waży 397g, niestety nie wiem ile mierzy długości, bo gin mówił ze teraz to już trudno zmierzyć i się raczej nie mierzy.Wszystkie pomiary ok, z tego usg jest tylko dzień róznicy w tyg ciązy. Nie mogliśmy zobaczyć co jest między nogami, bo miało zaciścięte, ale w końcu się udało no i jest bez zmian- chłopiec :laugh: .A z podwoziem też ok. No i kazał nadal lutke bez zmian, magnez mówił że przy takiej już zaawansowanej ciązy to dawkę dzienną można zwiększyć z 3 nawet do 6 . A i oczywiście dostałam skierowanie na mocz, morfologie i glukozę tylko mi dał 75 .

10 lata 3 miesiąc temu #924094 przez agat
Mamuśka to w takim razie liczymy na Ciebie w sprawie informacji o promocjach :) Tak, żebyśmy wiedziały z wyprzedzeniem :)

Octenisept jak najbardziej na wszystkie rany i szwy się przydaje - na szwy po porodzie, po cc, na pępuszek, na wszelkie ranki i otarcia u dziecka i u nas. Termin wazności ma chyba długi, u nas mała buteleczka od urodzenia Adasia jeszcze się nie skończyła (aż zerknę przy okazji na termin ważności).

Co do laktatora to ciężko stwierdzić. Elektryczny lepszy, szybszy, wydajniejszy od ręcznego, ale tez o wiele droższy. Do używania raz na jakiś czas ręczny wystarczy, ale na dłuższą metę elektryczny rządzi. To też zależy od tego jakie ktoś ma podejście do karmienia piersią. Jak ktoś jest nastawiony na karmienie piersią to radziłabym elektryczny. Moim zdaniem baaaardzo rzadko zdarza się sytuacja, że się nie ma pokarmu, a na pewno nie ma czegoś takiego jak "słaby pokarm". Determinacja, upór i cierpliwość i laktację można rozkręcić :)

10 lata 3 miesiąc temu #924097 przez ulka1983
Monia nasz kuzyn na żonę 4 córy pieska suczkę i jeszcze wnuczka mu się urodzi :laugh: zięcia nie liczę ;) jak dobrze się postarasz to jeszcze z 5 możesz mieć przed 40 :P teściowa ma rację z wróżbą :whistle: super pieniążków nie za wiele :laugh:

my akurat w trafionym cyklu przytulaliśmy się ok 10 godz przed owu i drugi raz 3 godz przed owu :silly: plemnieki przecież też trochę czasu potrzebują na dotarcie do celu B) chodzą mi po głowie same męskie imiona :blush:

Montresor bozia wymierzyła sprawiedliwość szefowi za to że był dla ciebie nie miły :laugh: z ciężarnymi sie nie zadziera :P wróżbę możesz zrobić pierścionkiem lub igłą zawieszoną na nitce :) chyba miałas późną owu ja robiłam testy owulacyjne i też mialam późną owulację a krótkie cykle :)

Dziewczyny polecam prenalen na innym wątku dziewczyny stosowały i były zadowolone :)

Mamamuminka też widziałam że czasami odwrotnie piszą ale ja mam 2 córy i kręci się obrączka w kółko to się sprawdziło :)

Ela super masz już wyprawkę ubraniową z głowy :) i pięknie wizyta ok i po co było się martwić na zapas ;)

Studentka to wcześnie chciałaś wiedzieć ile dzieci będziesz miała :laugh: a rozejrzałaś sie dobrze może jednak jest darmowego ;)

ja też mam chęć na szkołę rodzenia ale to już moje trzecie dziecko i jakos tak głupio by było :blush:

Martadiana ja też słoń się robię a to dopiero połowa ;)

Mamuśka ja też mam lenia ale porządki porobiłam, okna pomyłam pająki wykurzyłam to jestem na dobrej drodze :) ja mam dziewczynki z lipca jedna z 18 a druga z 31 i robimy jedną mega imprezę :laugh:

Maja zdrówka :) niezłe zawirowania życiowe miałaś ;)

co do listy to ja mm mam zamiar kupić bo na początku musiałam dokarmiać Natalkę i trzeba było szukac bo nie miałam B)

może listę z wyprawką też wstawimy na pierwszą stronę ?

10 lata 3 miesiąc temu #924109 przez martadiana
dziewczyny co ja mialam dzis za przezycie zdrzemnalam sie o 11 bo wstalam o 6 rano i wstaje po 12 ide siusiu i podcieram sie a tam krew i jakas godzine tak mialam ze sie wycieralam to krew byla na majtkach nic nie mialam tylko przy wycieraniu a pozniej takie brazowe jak sie wycieralam jakos do godziny 16 wiec pojechalam do szpitala zbadali mala i mnie i wszystko ok jest powiedzieli ze moze mi zylka pekla albo stara krew mi wyleciala dopiero i zebym sie nie martwila bo zadnych boli nie mialam ani nic ale co ja sie nacierpialam caly dzien stres jak cholera ale ciesze sie ze z mala wszystko dobrze chcialabym ja juz urodzic i wiedziec co sie u niej dzieje a tak to do brzucha nie zajze co z nia jest :(

a jaki sen dzis mialam ze rodzilam na stojaca w domu w pl w salonie i nic mnie nie bolalo jak urodzilam to moje dziecko mialo okolo roku i gadalo hahahha na dodatek krecone rude wloski ciemne oczy i piegi na calym ciele i mowi do mnie mamo a ty co nie masz zamiru mi dzisiaj dac mleka ? a ja patrze w cycki a one cale zalane mlekiem haha i dzwonilam do swojego faceta caly dzien nie odbieral i dopiero na wieczor odebral i ja do niego corka ci sie urodzila on przyjechal a ona mowi ze to nie jej tata pfff co za sen ludzie kochani...

a i weszlam dzis na wage juz 8 kg przytylam masakra .. ale mama mowi ze ona jak bylam w 5 miesiacu to juz mialam pileczke a u mnie malo widac

maja ja karmi nie pilam nigdy ale osatnio wypilam pol 0.5 piwa taka mala szklanke tej warki cytrynowej bez procentowa

ela fajnie ze z malym wszystko dobrze na wizycie

10 lata 3 miesiąc temu #924115 przez ulka1983
Martadiana dobrze że poszłaś skontrolować i nic złego się nie dzieje będziesz spokojniejsza :)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia