BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

10 lata 3 dni temu #954128 przez karola1322
a mi pobierali z jednej ręki kurcze che wypłatę wyprawkę będę musiała kupić zastanawiam sie nad bielizną do szpitala czy musza być te majtki jednarazowo

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 dni temu #954136 przez monique1983
Dziewczyny mam takie pytanko, po jakim czasie płacił Wam ZUS za pierwsze L4, ja miałam od 5.12- 5.01.2015 i na razie kasy brak i w panelu na stronie też na razie brak żadnej informacji. Na ile dni wcześniej pojawia się jakaś informacja na stronie zanim kasę przeleją?

10 lata 3 dni temu #954138 przez syza24
karola mi pani w hurtowni odradziła te majtki jednorazowe bo nie przepuszczają wystarczająco powietrza ale poleciła takie wielorazowe siateczkowe które można prać chociaż ja wzięłam tyle żeby w razie czego nie prać tylko wyrzucić

10 lata 3 dni temu #954142 przez karola1322
bo mi na liście pisze co była przy karacie ciąży kilka zmian bielizny

10 lata 3 dni temu #954147 przez kristi*
Karolincia cudnie że dałaś rade , to chyba tylko ja nie dałam rady….

monique1983 mi za pierwsze zwolnienie wpłacili normalnie całość do 10-tego, potem były problemy (błędne zwolnienie, poprawki i się przedłużyło), teraz jak mam internetowy ZUS to od momentu dostarczenia do pracodawcy info na stronie jest w ciągu kilku dni (zależy kiedy pracodawca im dostarczy), teraz było opóźnienie z powodu świąt i sylwestra, zwolnienie mam od 18 grudnia do 13 stycznia, a info na stronie pojawiło się dopiero 2-3 stycznia, ja dostanę całość 14.01. – szczęście że nie na raty – zwariować z tym idzie, przez to mam kilka rachunków po terminie opłaconych – za co liczą sobie odsetki, no traagedia.

karola1322 ja kupiłam 5szt jednorazowych, i 2szt wielorazowych, na mojej liście szpitalnej nie ma gaci, ale lepiej mieć na wrazie czego.

Podobno im bliżej końca tym mniej się ruchy odczuwa, bo się ciasno dzidzi robi, u mnie już 32 tydzień a czuje coraz mocniejsze i coraz bardziej bolesne kopniaki :S , i chyba tylko dlatego chciałabym już rodzić.

Na FB był temat pieluch, ile kupujecie i w jakich rozmiarach pieluchy jednorazowe????
W szpitalu położna mówiła że dziennie 8szt rozmiar 1, a w paczce jest 28szt (do 5kg), kupić dwie i potem ewentualnie już dwójki???

10 lata 3 dni temu #954150 przez karola1322
ja kupie wielorazowe bo te jednorazowe sie targają ja mam 33 tydzień a czuje jak się rozpycha i jak jest na prawej stronie a co do pieluch kupie chyba jedna paczkę dziś jadę kupić płyn do prania cza prac i prasować

10 lata 3 dni temu #954165 przez Dżasta86
Moniq Zus za pierwsze L4 ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku i wypłate więc jeszcze troszkę poczekasz najpózniejsz powinnaś dostać 13.01 :) pozniej każde kolejne troche krócej, mniej wiecej to wychodzi tak że przed końcem zwolnienie dostajesz przelew :)

Kristi ja kupuję pieluchy zgodnie z przedziałem wagowym jaki podejrzewam że dzidziul będzie miał, chyba od dwójek zaqczynam i kupuje na początek 2 paczki żeby przetestować czy są dobre. Lepiej kupić mniej a pózniej dokupić :)

Własnie ja nie wiem jak to jest z tymi pieluchami wielorazowymi czy one dobrze wchłaniają i co zawierają w srodku ze mozna to prać ? w jakiej temp ? i czy to skora oddycha ?

Zaczynam się zastanawiać nad tym prasowaniem teraz, bo po cholere teraz prasować jak pozniej może nie będe miała czasu i tylko będę prać. Sama nie wiem jak to wychodzi i czy faktycznie jest takie niezbędę ?

Dziewczyny jeżeli rozmawiacie o majtkach do szpitala, to ze szczerego serca nie kupujcie wielorazowych bo infekcja murowana raz dwa. Musi być siatka i już jak najwiecej tlenu. Ja bym sie tak mocno babki z hurtowni nie sugerowała.

10 lata 3 dni temu #954168 przez monique1983
Syza - ja mam kremik z Nivea Baby na każdą pogodę.

Kristi - ja mam tak, że zwolnienie od dawna mam wprowadzone w panelu, ale w zakładce zasiłki nic nie mam na razie. Bo tam powinna się pojawić kwota i kiedy będzie przelew tak? Czy coś namieszałam? Pieluchy mam Pampers Premium Care 1 - 2 paczki po 78 sztuk i jedną paczkę -33 sztuki - te do szpitala wezmę i 3 opakowania 2 - po 72 sztuki.

karola1322 - ja mam 2 sztuki majtek wielorazowych siateczkowych z Baby Ono, jak coś to można je szybko przeprać i szybko wysychają.

10 lata 3 dni temu #954169 przez Karolincia
Karola - Ja tak samo z BabyOno zamówiłam wielorazowego uzytku :)

Kristi - Ja mam przeboje z ZUSEM i serdecznie mam dośc tej instytucji....

Co do pieluch ja kupiłam 80 sztuk (2 paczki po 40 szt happy pieluszki new born ) jeszcze chce dokupić pampersy firmy Pampers i mi koleżanka radziła, aby kupić już 2 czyli dla dzieci od 3-6 kg ;)

10 lata 3 dni temu #954176 przez syza24
Dżasta pani mi poleciła wielorazowe siateczkowe które przepuszczają powietrze nie tak jak jednorazowe typu fizelinowe po których infekcja murowana podam wam link możecie poczytać ja mam te canpol podobno świetne są też po cesarce bo nie uciskają rany inspiracjeonline.pl/wielorazowe-siateczk...l-babies-i-baby-ono/
Kristi co do pieluch to ja chyba kupię jedną paczkę tych newborn i jedna 2 bo nie wiadomo czy dziecku danej marki podpasują a to jest produkt ogólnie dostępny więc chyba nie ma co wielkich zapasów robić?

10 lata 3 dni temu - 10 lata 3 dni temu #954182 przez Dżasta86
Moniq tak jak pisałam pierwsze zwolnienie czekasz na akceptacje czy w ogóle go dostaniesz, zasiłek przyznawany jest dopiero po 33 dniach wykorzystanego. chorobowego. Spokojnie oni raczej przed 12 się nie uwiną , a dostać dostaniesz :)

Syza a chyba że takie :) ja z doświadczenia wiem że te zwykłe siateczkowe też się normalnie w wodzie pierze i git majonez są :)

PS. widzę że w marcówkach strasznie się towarzystwo wykruszyło.

10 lata 3 dni temu #954198 przez anioleczek208
czesc marcoweczki :) czytam was na biezaco ale jakos czasu brak i troche weny hehe :) sypialnia w toku remontu idzie bo idzie ale jakos do przodu :) juz w tym tygodniu mysle ze tapete beda zakladac :)
boze jak ja sie czuje ociezala spac w nocy nie moge bo nie moge miejsca sobie znalesc ;/ mecze sie strasznie ciezko sie oddycha masakra butow juz nie moge ubrac hehe a gdzie tu do marca :)
co do kosmetykow dla maluszka czytajac wszystkie opinie zdecydowalam sie na niebieska serie z rossmana baby deram :) nie ma sensu narazie kupowac emolium bo nie wiem czy antos bedzie alergikiem mam nadzieje ze nie :) a jak bedzie to sie kupi :) teraz wszystko jest dostepne od reki wiec nie ma co :) i pieluszki rowniez kupie tylko do szpitala firmy pampers a potem kupi sie wiecej nie ma co zapasow robic a potem sie okaze ze juz sa za male :) tak miala kuzynka moja :)

10 lata 3 dni temu #954204 przez kristi*
monique1983 ja teraz w grudniu też długo czekałam aż łaskawie wprowadzą zwolnienie do systemu (od 18.12.), w sylwestra lub dzień wcześniej wprowadzili, a w zakładce zasiłki była rozpisana tylko część za grudzień a za styczeń nie było, i dopiero jakoś 2-3 stycznia wprowadzili drugą część, i wypłate mam jednego dnia tylko ciekawa jestem czy jednym czy dwoma przelewami.

No właśnie co do pieluch się zastanawiam, aktualnie mam tylko jedną paczkę newborn, i nie wiem czy drugą dokupić, siostra jak urodziła synka ważył jakieś 4kg, dwie paczki jedynek miała na pewno potem chyba już na dwójki przeszła.

A Marcinek nie dość że rozciąga się koszmarnie, to jeszcze teraz czkawka go złapała :laugh: :laugh: , czy was też tak to boli??? prawy bok już mam tak obolały :S :S , że nie daje rady nawet siedzieć, chyba z główki mi przywalił :blink:

10 lata 3 dni temu #954206 przez malina219
Hej Mamuśki :)
Znalazłam właśnie na przecenie termometr na podczerwień, który polecała mi kuzynka. bezrecepty.doz.pl/produkty/p79905-Termom...t4uQpavl8aAk9P8P8HAQ Cena jest fajna, nawet na allegro trzeba dać za niego 80 zł, a tu przesyłka za darmo do apteki, a akurat apteke dbam o zdrowie ma wiekszosc z nas w swoim miescie. Są trzy kolorki, ja zamówiłam biały. Dzielę się z Wami, bo może akurat, któraś ma zamiar kupić w najbliższym czasie :)

Karolcia GRATULUJE, że dałaś radę :lol: Ja bym nie dała :sick: Za dużo tego w życiu chyba wypiłam haha :S
Ja się czuję fatalnie. Zasnęłam dopiero ok.6 rano! Tak mnie bolał kręgosłup i co jakiś czas twardnienie brzucha, więc noc miałam z głowy.... Ciekawe jak dzisiaj będę zasypiać.

10 lata 3 dni temu - 10 lata 3 dni temu #954215 przez karola1322
Kristi mi siedzi caly czas na prawym boku ani siedziec nie idzie

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia