BezpiecznaCiaza112023

Zostanę mamą w styczniu 2011 roku!

13 lata 9 miesiąc temu #141851 przez renata329
Dawidek

[url=http://www.zapytajpolozna.pl] http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=17870 [/url]
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 9 miesiąc temu #142143 przez miskiewicz88
Monix napisał:

Marcelka jaka rozgadana... ;)
Ja jestem na urlopie wychowawczym, trwa on do 2014 roku :P :laugh: Mi to pasuje, póki co do ''roboty'' mi nie spieszno :woohoo:

tylko pozazdroscic:)

Dawidek jest sliczny:)
A Natalka slodka:)
Kasiekk od kiedy zaczynasz?:)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=17013

13 lata 9 miesiąc temu #142643 przez miskiewicz88
Marcelinka:)

13 lata 9 miesiąc temu #142645 przez miskiewicz88
Marcelinka:)

Załączniki:

13 lata 9 miesiąc temu #142652 przez Monix
Marcelinka widzę też już wyswatana? :)

13 lata 9 miesiąc temu #142659 przez miskiewicz88
Monix napisał:

Marcelinka widzę też już wyswatana? :)

hehe, kazdy kogos ma to i Marcelka kręci się przy Piotrusiu :laugh:

13 lata 9 miesiąc temu #142978 przez Natka
Hehehe no ja bym bardzo chętnie chciała taka śliczna synowa jak Marcelinka :*

Marcelinko ślicznie wyglądasz !! Buziaki od Piotrusia :*:* ( a taki sam koc mamy w domciu :D )
Dawidek słodki :D ale te nasze dzieciaczki się zmieniają
Dziewczyny mam pytanie o co chodzi z tym "bezglutenowy" i "glutenowy" ?? Bo widzę ze kaszki od 6 miesiąca są już z glutenem (chyba tak to się pisze) a nie wiem w czym jest różnica

PS: Sorry za mój polski ale ja nadal się uczę :( Najgorsze są końcówki

13 lata 9 miesiąc temu #143018 przez sylka
Dziewczyny jak wprowadzayście gluten do diety maluszka. Jakmie piersia i narazie nie rozszerzam diety więc nie dodam kaszki mannej np. do zupki. Zastanawaim się czy jak ja ugotuję na wodzie (jakie proporcje) i wymieszam z miom mlekiem to bedzie ok? czy sa może jakieś kaszki do oswajania dziecka z glutenem??

13 lata 9 miesiąc temu #143041 przez Monix
Ja wprowadzam dopiero w 9 miesiącu, jako że mam takie włśnie zalecenie od pediatry. Natomiast z tego co wiem normalnie powinno się pomału zacząć wprowadzać gluten nie wcześniej niż w 5. a nie póznie niż w 6 miesiącu zycia dziecka.

Sylka możesz dodać kaszki do swojego mleczka jak najbardziej :)Dodajesz do posiłku raz dziennie ok.2 - 3 g (tj.pół łyżeczki) ugotowanej kaszki manny na 100 ml Twojego mleczka, bądź też przecieru warzywnego, owocowego

13 lata 9 miesiąc temu #143072 przez Ivy
Oooo, dobrze, że poruszyłyście temat glutenu, bo właśnie miałam pytać, o co w tym chodzi. Nie wiem nawet, czym on właściwie jest... :oops: może któraś z Was lepiej zna sprawę i może nam rozmydlić nieco istotę enigmatycznego pojęcia GLUTEN. Tylko dla mnie łopatologicznie proszę <rotfl> ...

...ach ta Marcelinka...aż mi się córeńki zachciewa, choć jeszcze się nie ogarnęłam z moim łobuziakiem :D ...

Natka, w życiu bym nie powiedziała, że się dopiero uczysz polskiego... popełniasz mniej błędów niż niejedna osoba, dla której to pierwszy język ;) .

13 lata 9 miesiąc temu #143079 przez martela89
sylka napisał:

Dziewczyny jak wprowadzayście gluten do diety maluszka. Jakmie piersia i narazie nie rozszerzam diety więc nie dodam kaszki mannej np. do zupki. Zastanawaim się czy jak ja ugotuję na wodzie (jakie proporcje) i wymieszam z miom mlekiem to bedzie ok? czy sa może jakieś kaszki do oswajania dziecka z glutenem??

Ja też karmiłam piersią ale wcześniej rozszerzyłam dietę małej bo jeszcze przed skończeniem 4 mc więc nie miałam problemu z glutenem(wprowadziłam w 5mc) dawałam małej takie deserki z hipp:
Załączniki:

13 lata 9 miesiąc temu #143082 przez martela89
A tu coś o glutenie:

Co to jest gluten?

Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Występuje w wielu produktach, min. kaszach, pieczywie, makaronach, ciastach Niekiedy powoduje on nadwrażliwość, która przejawia się alergią lub celiakią.

Co to jest celiakia i alergia na gluten?
Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika. Mechanizm ten nie jest do końca poznany, ale najprawdopodobniej z powodu defektu genetycznego pod wpływem glutenu organizm zaczyna produkować przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę jelit - celiakię.

Gdy malec chory na celiakię dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten, zaczyna mieć rozmaite dolegliwości: nie ma apetytu, mało waży, wolno rośnie, zdarzają się przewlekłe biegunki, wzdęcia, masy ciała, bóle brzucha, zaburzenia w rozwoju. Niektóre chore dzieci mają niedokrwistość lub są nadpobudliwe. Może też przebiegać bez objawów albo ujawnia się w późnym dzieciństwie, czy w młodości.

Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia i uczulenie na gluten to inne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.

Jak było do tej pory?
Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Uznano, bowiem, że im młodsze dziecko, tym wrażliwość na gluten jest większa i skutkiem podania go zbyt wcześnie jest większe ryzyko alergii i ujawnienia choroby zwanej celiakią. Jednak po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.)

Dlaczego wcześniej?
Pediatrzy zaczęli, więc szukać lepszego rozwiązania problemu i prowadzić badania mające na celu sprawdzenie, czy wcześniejsze podawanie niewielkich ilości glutenu uchroni dzieci przed celiakią. To tzw. ekspozycja na gluten, czyli stopniowe oswajanie organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.

Warto zaznaczyć, że badania w ciąż trwają, a wyniki już zakończonych nie są jednoznaczne

Zobacz - Protest XVII ŚWIATOWEGO TYGODNIA PROMOCJI KARMIENIA PIERSIĄ w sprawie nowych zaleceń żywienia niemowląt w Polsce od 2007r

Oswajanie z glutenem
W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

13 lata 9 miesiąc temu #143093 przez Natka
martela89 dziękuje i co byś my bez ciebie zrobili :) i znowu się coś nowego nauczyłam

P teraz będzie kończył 6 miesiąc a lekarze niż nie powiedzieli :( o wszystko trzeba się dopytywać :(

Ivy dziękuje ale ja w sumie już 6 lat mieszkam w Polsce i nadal mam problemy :(

13 lata 9 miesiąc temu #143116 przez Emme
martela89 napisał:

A tu coś o glutenie:

Co to jest gluten?

Gluten to białko zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Występuje w wielu produktach, min. kaszach, pieczywie, makaronach, ciastach Niekiedy powoduje on nadwrażliwość, która przejawia się alergią lub celiakią.

Co to jest celiakia i alergia na gluten?
Są dzieci, które nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten, ponieważ ich organizmy nie tolerują tego składnika. Mechanizm ten nie jest do końca poznany, ale najprawdopodobniej z powodu defektu genetycznego pod wpływem glutenu organizm zaczyna produkować przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę jelit - celiakię.

Gdy malec chory na celiakię dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten, zaczyna mieć rozmaite dolegliwości: nie ma apetytu, mało waży, wolno rośnie, zdarzają się przewlekłe biegunki, wzdęcia, masy ciała, bóle brzucha, zaburzenia w rozwoju. Niektóre chore dzieci mają niedokrwistość lub są nadpobudliwe. Może też przebiegać bez objawów albo ujawnia się w późnym dzieciństwie, czy w młodości.

Alergia na gluten objawia się u maluszków w sposób mniej nasilony i nieco inaczej. Uczulone dziecko może mieć kolki, wzdęcia, biegunkę, czasem dołączają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia i uczulenie na gluten to inne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci zazwyczaj z wiekiem wyrastają. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.

Jak było do tej pory?
Lekarze i naukowcy zadecydowali w latach 70., aby produkty zawierające gluten podawać niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec ma skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Uznano, bowiem, że im młodsze dziecko, tym wrażliwość na gluten jest większa i skutkiem podania go zbyt wcześnie jest większe ryzyko alergii i ujawnienia choroby zwanej celiakią. Jednak po latach okazało się, że celiakia zaczęła się pojawiać, ale w innej formie, w tzw. postaci ubogoobjawowej (anemia z niedoboru żelaza, zespół przewlekłego zmęczenia, ubytki w szkliwie etc.)

Dlaczego wcześniej?
Pediatrzy zaczęli, więc szukać lepszego rozwiązania problemu i prowadzić badania mające na celu sprawdzenie, czy wcześniejsze podawanie niewielkich ilości glutenu uchroni dzieci przed celiakią. To tzw. ekspozycja na gluten, czyli stopniowe oswajanie organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.

Warto zaznaczyć, że badania w ciąż trwają, a wyniki już zakończonych nie są jednoznaczne

Zobacz - Protest XVII ŚWIATOWEGO TYGODNIA PROMOCJI KARMIENIA PIERSIĄ w sprawie nowych zaleceń żywienia niemowląt w Polsce od 2007r

Oswajanie z glutenem
W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się
wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

Marta podaj jeszcze źródło :)

13 lata 9 miesiąc temu #143141 przez martela89
Emme nie chciałam podawać bo to inne forum
osesek.pl

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka