BezpiecznaCiaza112023

zostanę mamą w maju 2011 roku :)

12 lata 3 miesiąc temu #522274 przez megi23
hej laski Agi super wiesci :D u mnie jak w ciazy z Tymciem podejzewal doktorek cukrzyce ciazowa panikaz chyba mialam troche ponad 100 ale poszlam bo dzwonil za mna dodam ze musialam stad przyjechac to obiecal mnie przed weekendem wypuscic a przyjechalam w czwartek i bylo ok on zobaczyl ze mam plytki niskie i panika na cito znowu robili inna metoda i wyszlo ok to uciekalam przed 17 a wypis w poniedzialek wujek podjechal :P zeby bylo smieszniej pozniej mi powiedzial ze plytki sie sklejaja u kobiet w ciazy i musialam jak robilam krew robic metoda komorowa :D :blink:
apropo zycia w kupie ja potrafie i isc na komproms i gadac z kazdym ale moj s nie i z mama sie pozre , czasami dobrze :P ale i z siostra moj jest uparciuch i moge mu tlumaczyc a on swoje wyjatek jak do mnie to juz sie uspokoil po ostatniej rozmowie :silly: a odnosnnie wlasngo m mamy dzialke kupiona tesc nam przed lsubem kupil ale kaski brak na budowe domku ...po nowym roku s ma wziasc geologa musi granice wytyczyc i inne pierdoly i mysli ze w ciagu 5 lat bedzie miec wlasny domek , wynajmowac nie chce , bo nie chce komus placic , poza tym tu skomplikowana sytuacja jest nie wiadomo co mlodszy szwagier zrobi , szwagierka ma isc do babci mieszkac do domu a jedna rodzina takiej chalupy nie utrzyma :S no ale s nie chce ze swoja mamcia mieszkac , powiedzial ze namiot rozlozy na dzialce i zamieszka :P :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #522348 przez sylka
Wrócilismy z kontroli. Kiedyś wam pisałąm że byłam u ortopedy z poradni preliksacyjnej ze sstopkami KUby i ze mu te nóżóki uciekają do srodka i powiedział że jest coś nie tak ale że leczą dopiero od 3 lat. No to poszłam do innej dr która rehabilitowała KUbusia no i dobrze zrobiłam :) Okazało się ze Kuba ma stopy płasko-koślawe, miernie, przywiedzenowe i mamy na razie 2 tyg rehabilitacji i cwiczenia w domu (zaczynamy 18.02) i koniecznośc ponownej diagniozy u ortopedy z Poradni Preluksacyjnej bo bez tego nie moze mi dac na dłużej rehabilitacji a jest wskazana. Jednak matka wie najlepiej że coś moze być nie tak. I tym razem nie pójde na NFZ do por. preluksacyjnej a prywatnie. Mają wykazać że z biodrami ok. Bo oststnio nie dał mi na piśmie tylko mówił że biodra ok a od kolanek coś z nóżkami i musze mieć to na piśmie by była podkładka na rehabilitacji. Trzeba to wczesniej rehabilitowac by nie doszło do późniejszych powikłań w całym układzie kostnym m.in przeciażenie stawu biodrowego czy [rzechylenie miednicy, problemy z kolankami lub skrzywienie kręgosłupa.

Pytałam o buciki i po domu wskazane te z porfilowana wkąłdką typy Befado. Stopa bosa jedynie na trawie i w naturalnym terenie ale w domu i na chodniku czyli pąłskiej powierzchni jedynie wkładkka profilowana.

Po powrocie zaliczylismy też spacerek i zapisałam Kubusia do stomatologa na pierwsza wizyte adaptacyjjna i przeglad. Na osiedlu mamy nowe gabinety specjalnie dla dzieci :) Zobaczymy jak Kubie sie spodoba tam i jakie podejście mają :)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #522384 przez Gosia_Krupa
Dzień dobry!

Ja już po odhaczce w urzędzie pracy. Miałam numerek 13 :) Jak go zobaczyłam to pomyślałam sobie,że musi mi przynieść szczęście,ale niestety nic dla mnie nie mieli. Następna wizyta za miesiąc.

Sylka,Hanula ma też stopy płasko-koślawe,ale doktor nic nie mówił o rehabilitacji. Może ma nieznacznie... Miśko z resztą też,ale tutaj kazał podbić obcasem(obcas Thomasa czy jakoś tak)kapcie i dał jakieś pismo do przedszkola,bo Michałek ma fitness z elementami yogi i jak dziecko ma jakieś problemy natury ortopedycznej to specjalne ćwiczenia korekcyjne. Więc będą wiedzieli jakie mu dobrać. Dodatkowo mi też powiedział jak z nim ćwiczyć w domu.

Stomatolog powiadasz?! Ja z Michałkiem byłam jak miał 1,5 roku i 11 zębów. Z Hanią sobie nie wyobrażam pójść(chociaż też by się przydało),bo to nerwus straszny i wstydniś. Nie da na siebie spojrzeć,a co dopiero otworzyć buzię,żeby zajrzeli jej do niej... :( Ale z Michałkiem muszę też iść. Nie skarży się na nic,ząbki wyglądają dobrze,na bilansie 4-latka pediatra zajrzała to mówiła,że ładne bielutkie i zdrowe,ale skontrolować by się przydało. Trzeba się w końcu zebrać i zapisać te moje łobuzy do specjalistów.

Agi,super że wychodzisz :) Nie ma to jak w domu.

Michałek uspokoił się,nie zsiusiał się jeszcze w tym tygodniu w przedszkolu. Ale o wizycie u specjalisty myślę. Muszę tylko jeszcze porozmawiać z wychowawczynią jak Michu się zachowuje w przedszkolu.

Agusiak,mróz by się przydał,to prawda! U Was to jeszcze w miarę chłodno,widzę,że czasami są niewielkie minusy,a u nas niemal dzień w dzień o 7st. i dosłownie wiosna. Wirusy się mnożą,przyroda szaleje... Połowa kwiatków powychodziła na ogrodzie. Drzewa pąki mają. Teraz niech przyjdzie mróz za jakiś czas(mówią,że w lutym?)to połowa pójdzie do odstrzału :(

Misiek ma dzisiaj bal karnawałowy :) Jego pierwszy! Uradowany był już na wejściu,bo wszędzie były balony,serpentyny... Michu miał być przebrany za smerfa,ale niestety czasu za mało na uszycie,bo info podali przed samymi świętami,nowy ponad 100zł,a używanych brak :( Znalazłam jeden,akurat taki jaki mi się podobał,ale gościówa zakończyła aukcję wcześniej,bo miała ofertę z zewnątrz i dupa :( Więc kupiliśmy Michałkowi strój pirata. Wczoraj jeszcze dorobiłam mu mapę skarbów. Narysowałam na papierze do pieczenia i przywiązałam mu do paska tasiemką :)

Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]
Załączniki:

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #522403 przez sylka
A HAni uciekają do środka stópki w czasie chodzenia i widac jak stoi ze sa krzywe? Bo u Kubusia tak i te uciekanie nie dawało mi spokoju wiec mówiłam że pójde jeszcze raz do innego sprawdzić i okazało się że dobrze czułam że coś nie tak jest. Wole teraz poćwiczyć nizby do 3 lat miało się pogłebić jak moze a nóż widelec zniknie a ćwiczenia nie zaszkodza.

Stróje bardzo fajne. Nietoperza sama szyłas? Michu zadowolony napewno i podekscytowany :D

Gosiu czy każdy but można podbic obcasem Thomasa czy teżeba kupic specjalne od razu z nim bo nawet nie orientuje się. Zapytam o niego ortopedy bo czytam że jest wskazany.

12 lata 3 miesiąc temu #522443 przez Agusiak
megi to dobrze że masz taki charakter że się z każdym dogadasz bo inaczej mogłoby być ciężko mieszkać z taką ilością osób :) A Twojego męża w pełni rozumiem że nie chce z mamą mieszkać :P :P Czasem okazuje się że z własnymi rodzicami gorzej jest się dogadać niż z teściami. Ja tak np mam, tzn mój tata spoko ale z mamą to ciężko :huh:

Gosia kostiumy świetne. Michałek na pewno będzie się dobrze bawił :)

Sylka dobrze że poszłaś na tą kontrolę :)

A ja od dłuższego czasu usypiam młodą, ale co zaśnie to za 5 min się budzi bo katar jej spływa do gardła i kaszle bidulka.

12 lata 3 miesiąc temu #522448 przez sylka
Kuba ostatnio chce spać w dzien tylko na wersalce i zmienił sobie pore na 14 :P Paula ma podobnie jak on katar + lekki kaszzelek ale bez gorączki. U nas po Lipomalu kaszel minął (rano raz kaszlnął lekko) ale katra jeszcze troche jest. Na szczęscie spokojnie śpi w dzieni w nocy tylko chrapie przez to

12 lata 3 miesiąc temu #522460 przez Gosia_Krupa
Sylka,nie mam pojęcia. Nam lekarz powiedział,żeby kupić Michowi kapcie ortopedyczne i do nich przybić te obcasy,ale mogą też być specjalne wkładki. Są takie zamienne zamiast obcasa,ale nawet nie wiem ile kosztują.My jeszcze nie kupiliśy Michałkowi tych kapci,może w przyszłym miesiącu. Wczoraj mąż dostał wypłatę,ale prawie 1000zł mniejszą niż zwykle,bo było mniej dni pracujących,odliczyli mu za bony,za coś tam jeszcze,premię niższą(bo nie może mieć cały czas maksymalnej) i tak się to wszystko skumulowało w jednym miesiącu,że teraz tylko usiąść i płakać :(

12 lata 3 miesiąc temu #522485 przez agi-p
Kochane wychodzę dzisiaj :) :) :) Mężus przyjedzie po mnie ok 17:30 . Chcieli, zebym do jutra już została , ale powiedziałam , ze nie ma kto po mnie przyjechać jutro :P

Aguś biedna Linka :( Ta pogoda teraz faktycznie okropna i o chorobę nie trudno . Mam jednak nadzieję , ze szybko zwalczycie ją jeszcze w zarodku .
I masz rację jak się już człowiek nastaw , to nie ma zmiłuj ... muszą puścić do domku .

Megi jak macie działkę swoją to bajecznie . Wcześniej czy później na pewno zrealizujecie plany i marzenia o Własnym M :)

Sylka Ranysci !!! Ale miałaś nosa , zeby iść znowu ! Szok , co lekarz to inna opinia . Widać tamtem zbagatelizował sprawę . Dobrze , ze trafiliście tym razem na odpowiednią lekarkę . Mam nadzieję , ze wszystko sie unormuje i po rehabilitacji wszystko bedzie już ok . Dobrze , ze intuicja Cię nie zawiodła .

Gosia przez UP to pracy szybko nie znajdziesz . Niestety Oni działają jak muchy w smole . Szybciej sama trafisz na coś odpowiedniego .

Hanula jak Amelka nie da sobie zajrzeć na ząbki , tym bardziej obcemu . Też już myślałam o wizycie u stomatologa , ale ją przekonać do lekarza , to jak mnie do picia alkoholu w ciąży ... za nic w życiu :P

Z Michałka prawdziwy pirat !!! Super wygląda :) Na pewno bal był bardzo udany :)

Kurcze niedobrze z tą wypłatą :( Różnica kolosalna !!!! Jak tak można ???
Czyli widzę , ze styczeń nie tylko u Nas ciężki :(

Miłego popołudnia :)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #522520 przez sylka
Agi Kuba odkąd nauczył się robić aaa lub wypinać język chetnie otwiera buzię, zobaczymy jak u stomatologa bedzie. Ale ponoć gabinety dostosowane do małych pacjentów to i moze sie uda jak nie to nie nic na siłę.

Świetnie ze mężulek przyjedzie po ciebie, ale Amelka b ędzie miała radoche już to widze jaka przylepka bedzie :)

Gosiu z wypłata męża to masakra jakaś aż tak znacząca różnica :( a żyć dalej trzeba bo opłaty stałea wszystko od Nowego Roku zawsze drożeje.

12 lata 3 miesiąc temu #522602 przez agi-p
Kurcze dziewczyny nie wychodzę dzisiaj :( Normalnie aż się poryczałam z bezsilności :( Już spakowana byłam , nastawiona , ze Amusię zobaczę , przytulę i wycałuję ... a tu dooopa :(

Cukier spadł mi dramatycznie na 48 i panika się zrobiła . Lekarka jak juz wszystko się w miarę unormowało , to powiedziała , ze do domku mnie nie wypuści , bo to niebezpieczne . Nawet do zgonu Majeczki może dojść w takich sytuacjach :( Obserwują mnie i mogę wyjść tylko na własne żądanie :( A teraz to się boję :(
Mi co parę dni cukier tak sam od siebie skacze z wysokiego na niski :(

Ide poryczeć , bo mnie szlag tarfia

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #522611 przez sylka
Agi :( :( Kurcze co to za diabelstwo. Nie mogą dojść od czego tak skacze sam z siebie?

EDIT:

W poniedziałek Kuba bedzie miał swój pierwszy bal :) U teściowej w przedszkolu - włąsnie mi powiedziała- moge przyjśc z Kubą :) Mam już pomysł na strój z domowych rzeczy :P

12 lata 3 miesiąc temu #522729 przez Agusiak
Gosia z tą wypłatą to masakra :( Ale macie zasiłek rodzinny? A UP wypłacił Ci już kaskę?

agi :( :( :( :( :( :(
Ale lipa, a już myślałam że wieczorkiem z domku z nami poklikasz.
Ale to co piszesz o tym co może się stać Majci to straszne, aż mnie ciarki przeszły :( :(
Aguś Kochana postaraj się jakoś wytrzymać jeszcze. A czy diabetolog mówił Ci wcześniej że w kolejnej ciąży mogą dziać się takie rzeczy?
Bo pamiętam jak pisałaś kiedyś że lekarze odradzali kolejną ciążę?

Mam nadzieję że jakoś to wszystko wytrzymacie Ty i Majeczka :kiss: :kiss: :kiss:

Sylka fajnie że Kubuś na bal się wybiera, pochwal się pomysłem na strój :)

12 lata 3 miesiąc temu #522815 przez Gosia_Krupa
Agusia,nie przysługuje nam zasiłek rodzinny. A kasiora z UP będzie dopiero po 20-tym lutego :(

Agi,wiem,że przez urząd to ciężko,ale jednak ma się nadzieję. Jakby nie patrzeć przeglądam oferty na różnych stronach i patrzę też na BIP-ach.

Dobra,uciekam bo dzisiaj mąż mi obiecał wieczór z "Kobietą w czerni" :)

12 lata 3 miesiąc temu #523052 przez Agusiak
dobry wieczór i dobranoc :)

Dzisiaj pewnie czeka nas ciężka noc więc mam już przygotowane miejsce dla Linusi na kanapie to w razie czego będę z nią spała. Niech chociaż mężuś się wyśpi bo wcześnie rano do pracy wstaje.

Do jutra Kochane :)

12 lata 3 miesiąc temu #523088 przez agi-p
Dobry wieczór :)

Dzięki za wsparcie Kochane :)

Agusiu mi odradzali ciąże ze względu na 2 ciecia , ale nie mówili nic o problemach przez cukrzycę . Niby jak sie jest pod kontrolą i cukier ma się unormowany to teoretycznie powinno być ok . Ale mój akurat organizm bardzo sie buntuje . Dzisiaj dowiedziałam się , ze na te moje problemy wszystko ma wpływ ...niedoczynność , hashimoto i cukrzyca .
Ale Kochane jeszcze tylko 3 miesiące :) Dam radę :) Mam cudowną rodzinkę i siłę dzięki niej :) :) :)

Sylka ale fajna sprawa z tym balem :) Kuba będzie w 7 niebie !!! Super , ze teściowa w takim miejscu pracuje :)

Aguniu mam nadzieję , ze Linka mimo wszystko w nocy będzie spokojnie spała . I że katarek nie bedzie jej dokuczał .

Gosiu miłego wieczorku z Mężem :)

Mi się limit na necie skończył i juz myślałam , ze oszaleję bez neta :P Ale kochany Mężuś mi uzupełnił konto i mam dostęp do "świata" :)

Spokojnej nocy :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka