- Otrzymane podziękowania: 7
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2013
Mamy Kwietniowe 2013
- vika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Tosia 19,05,2013 Kinia 31,12,2001
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- creatura
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Miałam kiedyś marzenie-teraz śpi na moich rękach:]
- Otrzymane podziękowania: 6
- vika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- creatura
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Tu masz, co zbadać:
Jakie badania?
Aby stwierdzić, czy twoje problemy spowodowane są wewnątrzwątrobową cholestazą ciężarnych (WCC), musisz zrobić badania biochemiczne krwi, tzw. próby wątrobowe. Podwyższenie stężenia kwasów żółciowych i wszystkich podanych niżej enzymów sygnalizuje poważne uszkodzenie wątroby, mogące świadczyć o chorobie.
ASPAT, norma: 5–38 U/L
ALAT, norma: 5–40 U/L
Fosfataza alkaliczna (ALP, Falk, FAL), norma: 20–70 U/L
Bilirubina całkowita, norma: 0,20–20 mg/dl
www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzyn...a-watroby_35945.html
- Azja
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 29
moj paznokiec ma sie coraz lepiej codziennie ma inny kolor, aby patrzec jak mi zejdzie
Vika nie zwlekaj z badaniami nie ma żartów
jak Waszym dzieciom wychodza czwórki to całe odrazu, bo Jaskowi to w takim żółwim tempie ze szok, najpierw mu wyszły zewnątrz dziasła po kawałku, pozniej cisza a po jakims miesiacy wyszło kawałek od wewnątrz dziąsła, no i znowu po jakims czasie wychodza sobie dalej, moze faktycznie on nie ma apetytu przez te czwórki, ale niech cholery wyjda w koncu do konca
no dobra ja spadam do łóżeczka, rano lece na badania, musze wstac wczesniej, M sie troche z pracy zwolnił wiec musze sie szybko wyrobic
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
ty idz do lekarza bo to nie przelewki
takich rzeczy nie mialam
- creatura
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Pytałaś kiedyś o soki: na śniadanie piję zazwyczaj ten sam nieśmiertelny: 1 pomidor, 1 jabłko, 2 marchewki, pół cytryny, 1 łodyga seler naciowego, odrobina korzenia imbiru.
Inny fajny: burak z jabłkiem, marchewką i pietruszką (i cytryną - do każdego bez cytrysów dodaję cytrynę). Zielona sałata z jabłkiem i cytryną. Ogórek z jabłkiem (cała witamina c z jabłka ginie pod wpływem ogórka, ale ogóras fajnie detoksuje). Jabłko z cytyna i imbirem. Pomarańcze z kiwi. Banan, jabłko, mleko kokosowe. Ananas z bananem. Leosiowi robię zazwyczaj marchew z jabłkiem, czasem kiwi z pomarańczą, ale dolewam więcej wody, bo ostry jest. Rozrzedzasz soki wodą? Ja coś tam zawsze chlapnę, dużo mniej niż pól na pół. Zapodaj swoje przepisy
- Azja
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja juz po badaniach, mam dzis chwile luzu, bo tesciowa wróciła z urlopu i sie za Jaskiem stęskniła i przyleciała do nas z rana i sie bawią ale chyba zaraz polecimy na zakupy, albo zostawie ich i sama polece
Creo ja najczesciej pije jabłko, marchew, seler naciowy
jabłko z bazylia, albo jabłko, limonka, mięta - ten jest fajny na upały; pomarancz, jabłko, marchewka; ostatnio robie ten z akademii witanosci: jabłko, ogórek, cytryna, szpinak, pietruszka natka, imbir, musze sie własnie bardzije na warzywa przestawic, a czasem tez burak, jabłko i cos tam zawsze wrzuce co mam pod reka, soków nie rozcieńczam woda, chyba ze dla Jaska ale on sporadycznie pije, jak mi sie cos wpadnie jeszcze to dopisze
teraz troche lipa z jabłkami, bo nawet ligole nie sa juz takie twarde i mniej klarowny sok wychodzi, ale co tam wazne ze zdrowy
dobra spadam wstawic pranie
- agat
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 23
Jak czytam o tych waszych koktailach dziwnych to mi się coś w brzuchu przewraca Zdecydowanie nie lubię takich rzeczy, a szczególnie jak są gęste.
Adaś dziś ciężko spał w nocy, budził się kilka razy z płaczem. Temperatury na szczęście nie ma, mam nadzieję, że już nie będzie.
Upał na dworze, nie wiem co tu dzisiaj robić.
- vika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
No właśnie dziś nie dałam rady iść na badania dopiero wróciłam i zanim bym się zebrała do laboratorium ale jutro polecę bo muszę iść na glukozę ...zobaczymy co to...obserwuje to swędzenie i dzię od kolan w góre i od lokci w góre caly czas mnie swędzi dodatkowo troszkę kark ale tu może od wlosów? już sama nie wiem
Ja już drugi msc zwlekam ze szczepieniem ...w koncu odebrałam telefon i powiedziałam,że na razie nie szczepię to tylko mnie prosila bym przyszła i napisała oświadczenie o odroczeniu by do niej sanepid się nie doczepil muszę iść i któregoś dnia
- creatura
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wiecie, że nie ma obowiązku podpisywania odmowy/odroczenia szczepień.
Słowa Ministra Zdrowia:
Odnosząc się do przekazanej informacji o zmuszeniu rodziców, którzy rezygnują lub sami odraczają szczepienia ochronne dzieci, do podpisywania niezgodnego z prawdą oświadczenia woli, a także o przypadkach odmawiania wystawiania recept na mieszanki mlekozastępcze, odmawiania wydawania skierowania do lekarza specjalisty i utrudniania dostępu do świadczeń zdrowotnych, informuję, że udzielanie świadczeń zdrowotnych nie może być warunkowane podpisaniem „Oświadczenia świadomiej odmowy szczepienia ochronnego”. W każdym indywidualnym przypadku, gdy rodzice uważają, iż wobec nich zastosowano
przemoc lub groźbę w celu zmuszenia do określonego działania, należy bezwzględnie zgłosić zaistniałe zdarzenie do właściwych organów ścigania.
Całość listu: www.stopnop.pl/images/PDF/inne/MZ%20ODPO...NA%20SZCZEPIENIE.pdf
Jeśli już coś podpisać to tylko swoje oświadczenie wzorowane na tym, lub po prostu całe to świadczenie ze strony STOP NOP:
word.office.live.com/wv/WordView.aspx?FB...C5%9Bwiadczenia.docx
- Azja
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
tesciowa poszła z Mlodym na spacer, a ja zamiast polezec to sprzatam, piore, prasuje, a gorąco ze nie idzie wytrzymac, przy okazjio porzadków w szafie odnalazłam duzo ciekawych ciuchów, w które sie juz nie miesciłąm a teraz sa jak znal;azł to mi sie podoba
- agat
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 23
Ja mam wizytę w poniedziałek u pediatry z Adasiem, jeszcze go teraz na pewno nie zaszczepię, bo mu dolne czwórki idą. Żadne wezwanie do nas nie przychodziło.
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
- monia89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 10
U nas nocka tez fatalna ostatnia dolna 3 sie wyżyna w dzień było troszke lepiej wyszalał się na basenie teraz śpi.
a ja gotuje gąbki
Z M pracujemy zawzięcie :-D zobaczymy co z tego wyjdzie.