- Otrzymane podziękowania: 29
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamy Kwietniowe 2013
Mamy Kwietniowe 2013
- Azja
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
U nas dziś deszxz wiec chyba zapowiada nam się dzień w domu. Jasiek rozpoczął dzień od układania puzzli a ja mam chwile dla siebie. Mam nadzieje ze dziś nie będzie tak wariowal jak wczoraj
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Alex_87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 13
Hmm ja tam nie jestem ani radykalnym przeciwnikiem ani zwolennikiem szczepień, aleee zauważam, że zaczyna się trochę zwalać całe zło na szczepienia. A niektóre kobiety powinny sięgnąć pamięcią wstecz i się zastanowić, jak się odżywiały podczas poczęcia, zarówno ich partner. Co jadły w ciąży, czy piły, paliły, ile leków brały (nagminnie zalecana nospa w ciąży oraz podobno bezpieczny paracetamol), do tego suplementy ładowane w siebie, a następnie w dziecko. Już nie wspomnę o ogarniających nas urządzeniach które emituje niewiadomo jakie fale, niby nieszkodliwe. W jedzeniu pełno gmo, antybiotyków, nawozów i innej chemii. Oczywiście spora część "wad" u dzieci z pewnością jest spowodowana bezpośrednio szczepieniem. Ale niektórym jest zapewne wygodnie powiedzieć, że co złego z moim dzieckiem się dzieje, to przez te straszne szczepionki. a cały świat to jeden wielki śmietnik
Czy jeśli Tymek ma temperaturę 37,1 pod pachą (w pupie 37,6) to normalne? wcześniej miał raczej 36,6,wczoraj byliśmy na kontrolnej wizycie u lekarza i było wszystko ok. Dopiero dzisiaj ma jakąś taką podwyższoną i zastanawiam się czy już podejmować jakieś kroki
- Sevilla
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Zdeterminowanie i wiara w lepsze jutro :)
- Otrzymane podziękowania: 36
- Alex_87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Azja czy ten wodorost w przepisie na pasztet (to chyba Ty wysyłałaś) jest potrzebny? Hmm bo nie mam pojęcia gdzie go kupić a czosnek niedźwiedzi można zastąpić zwykłym?
- Azja
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 29
Dopadł mnie znowu katar alergiczny leci mi z nosa jak z kranu zaraz zwariuje
- Magdalena9t
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 33
jak wyjechaliśmy w poniedziałek po 9 tak wróciliśmy po 20 do domu ciocia ,która miała się opiekować Tomkiem, akurat wponiedziałek chciałą jechać do kuzynki ale dogadałyśmy się,że pojedzie ze mną i Tomeczkiem na badania a później ją odwieziemy, więc daliśmy radę, trochę naczekałam się z tym USG ale wszystko w porządku , maleństwo tak wariowało w brzuszku,że pani doktor miała problem ze zrobieniem pomiarów najpierw przez brzuch, później drugą stroną, trochę zeszło, zaraz wrzucę zdjęcie Termin na 11.09.2015. 9 września mam urodziny,więc może dostanę prezent haha
Trochę mam nieogar w domu, byliśmy dziś długo na dworku bo pogoda wiosenna jak Tomek się obudzi , zjemy obiad i dalej na dwór robić porządki, ja już bym chciała do ogródka najlepiej robić takie mam ambitne plany w tym roku ,że hoho
Czy dostałyście już pit-11 z zusu? czas mają do końca lutego, już długo nie zostało by mogli się pospieszyć bo potrzebuję money
Też robiłam bez tego wodorosta, ale w Rossmannie kupiłam ten czosnek niedźwiedzi, fajnie pachnie
Dobra lecę , później napiszę coś więcej
- Magdalena9t
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 33
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
Magdalena to już solidny maluszek!
Co do szczepień to na mamazonce dzisiaj mama pisze, że miała szczepić córkę na ospę, poszły do przychodni mimo, że córka rano dostała gorączki. Lekarka powiedziała, że faktycznie jest gorączka i czerwone gardło więc na spokojnie żeby podeszły w przyszłym tygodniu. Albo ja jestem jakaś przewrażliwiona, albo lekarka ma jakieś ciśnienie żeby to dziecko zaszczepić.
Ja dzisiaj byłam na wizycie i ktg, generalnie te wszystkie wymazy gbsy itd
Szyjka już miekka, krótka, lekko rozwarta ale jeszcze się trzyma. Na pewno luty mi nie straszny - i całe szczęście, bo jak widzę ten deszcz to mam dość.
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
creatura napisał: Bella, robisz plan porodu ze strony rodzić po ludzu i zaznaczasz, że nie godzisz się na szczepienie. Na stronie stop nop jest gdzies pismo, w którym piszesz, że nie jestes przeciwnikiem szczepien, tylko chcesz zaszczepic indywidualnym kalendarzem (mozesz powiedziec, ze starszy syn miał nopy i jest obciazenie w rodzinie i chcesz najpierw dziecko przebadac). Sanepid cie nie ruszy, bo nie odmawiasz szczepien. Ale nawet jakbys odmawiała, to cie nie ruszy, minister to gwarantuje w swoim liscie. Poważnie, napisz do ludzi ze stop nop na priv, że chcesz nie zgodzic sie na szczepienie po porodzie i jak masz to napisac, i jakie podstawy prawne masz do tego. Obowiazek szczepien jest do 18 czy 19 roku zycia i tyle masz czasu zeby wyszczepic swoje dziecko, kalendarz jest orientacyjny. Plan porodu masz w kilku kopiach i zostawiasz na ip, porodówce, pataologii ciaży, noworodkach itd- tam gdzie leżysz. Jesli ci dziecko mimo to zaszczepią, masz wygraną sprawę w sądzie i gwarantowane odszkodowanie, stop nop pomaga w prowadzeniu takich spraw. NIC nie podpisujesz od szpitala, wszystkie oswiadczenia masz miec swoje. Z tym niewyrabianiem peselu pierwsze słysze!!!!!! Masakra jakaś. Ostatnią rzeczą jaką robi wolny obywatel jest ukrywanie się. Masz prawo szczepić według indywidualnego kalendarza.
O widzisz, to mi trochę rozjaśniłaś. Bo ja byłam na grupie oftopowo szczepieniowej pare miesiecy i sporo tego czytałam, ale jak zobaczyłam, że ludzie nie wyrabiają peselów, nie zapisują do przychodni itd to wpadłam w osłupienie. Bo to już jakaś paranoja jest. Bez peselu nie można iść do przychodni, szpitala czy zrealizować recepty. No to już jak dla mnie - nie są przelewki.
Bo ja nie jestem jakimś zagorzałym przeciwnikiem ani zwolennikiem szczepien, ale poważnie? wzw w pierwszej dobie? co to rzeźnia czy zbiorowe gwałty? no rany. Niech ten noworodek dychnie po porodzie.
Suzi nie - ja sie nie poczułam zaatakowana tylko wklejałyście linki a ja sie już w paru miejscach pytałam o to jak wygląda odmowa szczepienia w szpitalu to właśnie usłyszałam, że mam pilnować dziecka 24/7 i nie spuszczać go z oczu, że mam nie wyrabiać peselu albo nie zgłaszać do przychodni itd Jeszcze w paru wątkach na oftopowo szczepieniowej pisali, że jak się ominie szczepienia na porodówce to później są probemy w przychodni i nie chcą dziecka przyjąć.
Wszyscy linki wrzucają do wiadomości o szczepieniach, NOPach itd, ale jak próbowałam się dowiedzieć krok po kroku jak to wygląda, to dostawałam jakieś (jak dla mnie) absurdalne odpowiedzi.
Szukałam też rozmów z różnymi pediatrami, mikrobiologami - bo że dr Majewska jest najczęściej przytaczana to wiem - ale w sumie najwiecej lekarzy podpisuje się pod tym, że noworodkowi szczególnie w okresie 0-3 msc szczepienia nie są potrzebne. To raz. Normalnie wiele jest wypowiedzi lekarzy, że za szybko w polsce podaje sie szczepionki. Po drugie znalazłam też informacje, że powinny być możliwie jak najwieksze odstępy miedzy szczepionkami, a dziecko szczepione powinno być zdrowe, oraz nie powinno być szczepione w okresie potencjalnie wiekszej liczby zachorowań np jesień/koniec zimy.
Tylko że tak jak wam pisałam. Jak odmówiłam 6w1 dla Antka będąc w ciąży obecnej to tak sie ze mną pielegniarka pokłóciła, że nie mogłam zarejestrować Antka do lekarza. Właśnie ta pielegniarka prowadzi kartoteke dziecięcą. Musiałam mu zmienić przychodnie. 2 tygodnie temu składałam wniosek o przeniesienie.
Ja po prostu chciałabym nie szczepić 0-3 msc, następnie na spokojnie ocenić stan zdrowia małego, odbyć wizyte lekarską, i jak sama poznam już swoje dziecko to wtedy stopniowo z dużymi odstępami dawkować szczepionki. Nie znoszę tego, że ktoś wmawia mi, że wie lepiej ode mnie kiedy dziecko nadaje się do szczepienia a kiedy nie, bo to matka przebywając z dzieckiem na codzień widzi - czy dziecko zachowuje się pogodnie czy też jest osowiałe, chore itp.
Przepraszam, że tak skrótowo pisze akapitami, ale Antek śpi mi tylko max godzine a jeszcze zupe musze zrobić
Generalnie podsumuje że sporo z faktów czytałam, czytałam też na stowarzyszeniu stop nop, na szczepieniowych grupach, czytałam składy szczepionek, wiem, że jest jedna szczepionka która ma nawet w skutkach ubocznych wpisany autyzm bo widziałam gdzieś taką ulotkę anglojęzyczną. Natomiast po rozmowie z 2 pediatrami, przedarciu się przez Za i Przeciw uznałam, że nie chce szczepić 0-3 msc, a później w zależności od tego czy Antek i Leo będą zdrowi - stopniowo dawkować szczepionki z wiekszymi odstępami. Podobno zaleca się nawet 3-6 msc odstępu miedzy szczepionkami.
Tylko właśnie już sie wkurzyłam bo wszedzie wszyscy piszą o faktach, statystykach, nopach itd, a jak się pytałam już w kilku miejscach jak wygląda krok po kroku odmowa w szpitalu i jakie ma konsekwencje to jakieś absurdalne odpowiedzi dostawałam od ludzi.
Ja też nie mam jeszcze PITu z ZUSU, szlag mnie trafia, bo mąż czeka na mój pit i już nogami przebiera.
- creatura
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Miałam kiedyś marzenie-teraz śpi na moich rękach:]
- Otrzymane podziękowania: 6
Alex, angielska wersja ulotki Infanrix Ipv+Hib mówi: www.medicines.org.uk/emc/medicine/28678/...nsion+for+injection/
4.2 Posology and method of administration
Posology
Primary vaccination:
The primary vaccination schedule consists of two or three doses given in accordance with official recommendations. The minimum age at the time of the first dose is 2 months. Subsequent doses of the primary course should be separated by a minimum interval of four weeks.
Booster vaccination:
After primary vaccination with two doses, a booster dose of INFANRIX-IPV+Hib must be given at least 6 months after the last priming dose, preferably between 11 and 13 months of age.
After primary vaccination with three doses, a booster dose of Hib conjugate vaccine (monovalent or combined) must be administered.[/b] The timing of this Hib conjugate vaccine booster dose should be in accordance with official recommendations. INFANRIX-IPV+Hib may be used for this booster dose if administration of the additional antigens at the same time is in accordance with official recommendations.
INFANRIX-IPV+Hib may be used as a booster dose for children who have previously been immunised with other vaccines that contain DTP, polio and Hib antigens.
Wnioski:
- dziecko musi miesc ukonczone minimum 2 miesiące, nie ma info o maksymalnym wieku do rozpoczęcia szczepienia,
- odstepy między dawkami muszą wynosic minimum4 tyg, nie ma info o maksymalnych odstepach,
- zwrotem kluczowym jest tu official recommendations, czyli innymi słowy, co stoi w kalendarzu szczepien, tylko to ma sie nijak do skutecnosci (o tym zaraz), a odnosi sie tylko do organizacji. Przychodniom łatwiej szczepic wszystkich jednakowo, niz pilnowac indywdualnych kalendarzy, ale rodzicom nikt tego nie zabroni,
- są dwie drogi szczepienia: 1. łacznie trzy dawki, 2. łącznie cztery dawki
Droga pierwsza: szczepienie w wybranym przez ciebie wieku - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 4 tyg - szczepienie - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 6 miesięcy - szczepienie.
Droga druga: szczepienie w wybranym przez ciebie wieku - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 4 tyg - szczepienie - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 4 tyg-szczepienie - odstęp i dawka przypominająca na Hib Dostepne szczepionki: ( szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=3&id=1...z=997&to=szczepionka . Ja osobiście nie zaszczepiłam Leosia 4 dawką, bo Hib wystepuje jeszcze rzadziej niż meningokoki, w roku 2014 hib-45 przypadków, meningo - 187. Na polio i inne choroby z 5w1 nie trzeba 4 dawki).
Tutaj o tym, czy przedłużone odstępy wpływają na wytworzenie odpowiedzi immunologicznej: szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=2&id=128&sz=793
Tutaj są propozycje zmian prof Majewskiej:
PROPOZYCJA ZMIANY PROGRAMU SZCZEPIEŃ W POLSCE
Propozycja zmiany programu szczepień w Polsce, oparta na analizie programów w innych krajach UE
(Euvac.net) oraz konsultacjach z pediatrami - jest następująca:
• wyeliminowanie wszystkich szczepionek z thimerosalem;
• zrezygnowanie ze szczepienia noworodków szczepionkami Wzw B (szczepienie tylko
noworodków z grupy wysokiego ryzyka, czyli od matek zakażonych żółtaczką). Zaoszczędzone
na tych szczepionkach pieniądze przeznaczyć na higienę szpitali, by nikt się w nich nie zarażał.
• zrezygnowanie ze szczepienia noworodków BCG (stosować tylko u dzieci z regionów, gdzie
odsetek chorych na gruźlicę wynosi powyżej 40 na 100 000);
• w pozostałej grupie dzieci rozpoczęcie szczepień od 4 miesiąca życia;
• zrezygnowanie ze szczepionki krztuścowej pełnokomórkowej;
• zrezygnowanie z podawania więcej niż trzech rodzajów szczepionek w jednym dniu;
• zrezygnowanie z podawania szczepionek zawierających żywe wirusy lub podawanie ich
pojedyńczo w bezpiecznych odstępach czasu;
• udostępnienie szczepionek monowalentnych;
• zobowiązanie szczepiącego lekarza do przeprowadzenia wstępnego wywiadu z rodzicami
odnośnie alergii, astmy i innych chorób typu autoimmunologicznego oraz powikłań
poszczepiennych u członków rodziny, co pozwoli przewidzieć, czy u danego dziecka mogą
wystąpić groźne reakcje poszczepienne. Takie dziecko powinno mieć opracowany indywidualny,
bardzo ostrożny program szczepień;
• zobowiązanie szczepiącego lekarza do monitorowania stanu zdrowia dzieci po szczepieniach, by
w porę uchwycić stany zagrażające życiu lub zdrowiu dziecka;
• stworzenie narodowego programu obowiązkowej rejestracji powikłań i zgonów
poszczepiennych. Dane te powinny być raportowane do WHO (a nie są) i informacje o
powikłaniach powinny być zamieszczane w książeczkach zdrowia dziecka.
CDN
Edytowałam fragment o hib, bo sprawdziłąm na officjalnych stronach i sa pojedyncze).
- Alex_87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Póki co mały był zapisany 6 tyg po pierwszym 5w1 czyli na koniec marca, ale przełożyłam na po świętach a może przełożę i dalej.
Hmm Tymek miał godzinę temu temp 38,4 mierzone w pupie, czyli muszę odjąć 0.5 stopnia tak? mąż był z nim w przychodni ale już pediatry nie było. Hmm ciekawe od czego ta podwyższona temp.
- monia89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 10
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
i tyle w temacie.
- Suzi
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- do trzech razy sztuka... ;-)
- Otrzymane podziękowania: 25
Ja tez niestety w chorobowie- zapalenie zatok i spojowek modlę sie zeby Mikuś nie zlapał
Ostatnie osiągnięcie Mikiego -mówi o sobie "ja" i pokazuje paluszkiem na siebie
Wie ile ma lat -"wa" i pokazuje dwa paluszki ( tyle ze u obu rąk na raz )
Mowi też "mam" ( jak coś ma ) na pytanie -masz samochodzik? Mowi "mam" i zaczyna odmieniać,kiedy coś jest czyjeś np. bluzka lali to mowi lali, a nie jak do tej pory -"lala",
Tyle ze na pytanie "jak masz na imię?" wciąz odpowiada -mama ja uparcie poprawiam na "Mimi" ( zeby ukierunkować w stronę Miki )
To tyle na dziś, bo ledwo widze na zaropiale oczy
- Alex_87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wczoraj chciałam upiec bułki na śniadanie i jakieś beznadziejne drożdże miałam, ani trochę ciasto nie urosło zawsze robię ze świeżych drożdży a teraz miałam te sypkie i nie wyszło
Zuzka na pytanie jak masz na imię, mówi "imię" nie czai jeszcze o co chodzi a tak to nawija wszystko jak leci pełnymi zdaniami ostatnio J. był normalnie w domu (w nocy też ) a rano Zuzka podchodzi do niego i mówi: "a wiesz tatusiu, ze z mamą spał jakiś pan?" jak to usłyszałam to padłam coraz więcej wymyśla sobie takich bajeczek a jak wraca od babci i pytam co robiła, to streszcza wszystko, normalnie mam szpiega w domu
Monia trzymaj się, jeszcze przynajmniej ze 2 tyg zaciskaj nogi
- agat
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 23
Ja tym bardziej! U Adasia pan to "pii" (pani zresztą też ), spanie to "aaaaa", "tata" odmienia się na "tato", ale o tatusiu nie ma mowy na razie. No pomijając w ogóle fakt zdania pieciokrotnie złożonegoAlex_87 napisał: : "a wiesz tatusiu, ze z mamą spał jakiś pan?" jak to usłyszałam to padłam