BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

9 lata 10 miesiąc temu #968605 przez Azja
Hejka

U nas dziś deszxz :sick: wiec chyba zapowiada nam się dzień w domu. Jasiek rozpoczął dzień od układania puzzli a ja mam chwile dla siebie. Mam nadzieje ze dziś nie będzie tak wariowal jak wczoraj :woohoo:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 10 miesiąc temu #968655 przez Alex_87
To ja mam jeszcze pytanie. Orientuje się któraś ile moge zrobić przerwy pomiędzy dawkami 5w1 żeby to szczepienie miało sens? wg kalendarza szczepi się co 6-8tyg, ale ile moge max przeciągnąć?

Hmm ja tam nie jestem ani radykalnym przeciwnikiem ani zwolennikiem szczepień, aleee zauważam, że zaczyna się trochę zwalać całe zło na szczepienia. A niektóre kobiety powinny sięgnąć pamięcią wstecz i się zastanowić, jak się odżywiały podczas poczęcia, zarówno ich partner. Co jadły w ciąży, czy piły, paliły, ile leków brały (nagminnie zalecana nospa w ciąży oraz podobno bezpieczny paracetamol), do tego suplementy ładowane w siebie, a następnie w dziecko. Już nie wspomnę o ogarniających nas urządzeniach które emituje niewiadomo jakie fale, niby nieszkodliwe. W jedzeniu pełno gmo, antybiotyków, nawozów i innej chemii. Oczywiście spora część "wad" u dzieci z pewnością jest spowodowana bezpośrednio szczepieniem. Ale niektórym jest zapewne wygodnie powiedzieć, że co złego z moim dzieckiem się dzieje, to przez te straszne szczepionki. a cały świat to jeden wielki śmietnik ;)

Czy jeśli Tymek ma temperaturę 37,1 pod pachą (w pupie 37,6) to normalne? wcześniej miał raczej 36,6,wczoraj byliśmy na kontrolnej wizycie u lekarza i było wszystko ok. Dopiero dzisiaj ma jakąś taką podwyższoną i zastanawiam się czy już podejmować jakieś kroki ;)
Podziękowania: Anabelle, Azja

9 lata 10 miesiąc temu #968674 przez Sevilla
Alex mój lekarz mówi, że u takich maluchów temp. koło 37 to normalna temp. Poza tym pomiar w pupie, czy w uchu to normalna temp. , gdyż w tych miejscach standardowo temp. jest wyższa o 1st. Ponadto mój lekarz dosyć często mierzy temp. na czole i na brzuchu i wylicza średnią - sama jednak nie wiem dlaczego.
Podziękowania: Alex_87

9 lata 10 miesiąc temu #968677 przez Alex_87
Sevi właśnie wiem, że taka temp jest normalna u maluchów, ale jak go dotykam to jakiś taki ciepławy mi się wydaje, mierzę mu co godzinę i w sumie się nie zmienia. eee chyba zaczynam panikować :P

Azja czy ten wodorost w przepisie na pasztet (to chyba Ty wysyłałaś) jest potrzebny? Hmm bo nie mam pojęcia gdzie go kupić :woohoo: a czosnek niedźwiedzi można zastąpić zwykłym?

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #968678 przez Azja
Alex ja robiłam bez wodorosta :) a z czosnku niedzwiedziego tez spokojnie możesz zrezygnować bo to tylko do posypania :)

Dopadł mnie znowu katar alergiczny leci mi z nosa jak z kranu zaraz zwariuje :woohoo:

9 lata 10 miesiąc temu #968686 przez Magdalena9t
Hej dziewczyny :)
jak wyjechaliśmy w poniedziałek po 9 tak wróciliśmy po 20 do domu :woohoo: :woohoo: ciocia ,która miała się opiekować Tomkiem, akurat wponiedziałek chciałą jechać do kuzynki ale dogadałyśmy się,że pojedzie ze mną i Tomeczkiem na badania a później ją odwieziemy, więc daliśmy radę, trochę naczekałam się z tym USG ale wszystko w porządku ;) , maleństwo tak wariowało w brzuszku,że pani doktor miała problem ze zrobieniem pomiarów :silly: :silly: najpierw przez brzuch, później drugą stroną, trochę zeszło, zaraz wrzucę zdjęcie ;) Termin na 11.09.2015. 9 września mam urodziny,więc może dostanę prezent haha :laugh: :laugh:

Trochę mam nieogar w domu, byliśmy dziś długo na dworku bo pogoda wiosenna :) jak Tomek się obudzi , zjemy obiad i dalej na dwór robić porządki, ja już bym chciała do ogródka najlepiej robić :) takie mam ambitne plany w tym roku ,że hoho ;)

Czy dostałyście już pit-11 z zusu? czas mają do końca lutego, już długo nie zostało :angry: by mogli się pospieszyć bo potrzebuję money :P :P

Też robiłam bez tego wodorosta, ale w Rossmannie kupiłam ten czosnek niedźwiedzi, fajnie pachnie :)

Dobra lecę , później napiszę coś więcej :)

9 lata 10 miesiąc temu #968687 przez Magdalena9t
A tu moje malenstwo:-)
Załączniki:

9 lata 10 miesiąc temu #968693 przez Anabelle
Ale dużo postów :)

Magdalena to już solidny maluszek! :) :) :) :)

Co do szczepień to na mamazonce dzisiaj mama pisze, że miała szczepić córkę na ospę, poszły do przychodni mimo, że córka rano dostała gorączki. Lekarka powiedziała, że faktycznie jest gorączka i czerwone gardło więc na spokojnie żeby podeszły w przyszłym tygodniu. Albo ja jestem jakaś przewrażliwiona, albo lekarka ma jakieś ciśnienie żeby to dziecko zaszczepić.

Ja dzisiaj byłam na wizycie i ktg, generalnie te wszystkie wymazy gbsy itd
Szyjka już miekka, krótka, lekko rozwarta ale jeszcze się trzyma. Na pewno luty mi nie straszny - i całe szczęście, bo jak widzę ten deszcz to mam dość.

9 lata 10 miesiąc temu #968696 przez Anabelle

creatura napisał: Bella, robisz plan porodu ze strony rodzić po ludzu i zaznaczasz, że nie godzisz się na szczepienie. Na stronie stop nop jest gdzies pismo, w którym piszesz, że nie jestes przeciwnikiem szczepien, tylko chcesz zaszczepic indywidualnym kalendarzem (mozesz powiedziec, ze starszy syn miał nopy i jest obciazenie w rodzinie i chcesz najpierw dziecko przebadac). Sanepid cie nie ruszy, bo nie odmawiasz szczepien. Ale nawet jakbys odmawiała, to cie nie ruszy, minister to gwarantuje w swoim liscie. Poważnie, napisz do ludzi ze stop nop na priv, że chcesz nie zgodzic sie na szczepienie po porodzie i jak masz to napisac, i jakie podstawy prawne masz do tego. Obowiazek szczepien jest do 18 czy 19 roku zycia i tyle masz czasu zeby wyszczepic swoje dziecko, kalendarz jest orientacyjny. Plan porodu masz w kilku kopiach i zostawiasz na ip, porodówce, pataologii ciaży, noworodkach itd- tam gdzie leżysz. Jesli ci dziecko mimo to zaszczepią, masz wygraną sprawę w sądzie i gwarantowane odszkodowanie, stop nop pomaga w prowadzeniu takich spraw. NIC nie podpisujesz od szpitala, wszystkie oswiadczenia masz miec swoje. Z tym niewyrabianiem peselu pierwsze słysze!!!!!! Masakra jakaś. Ostatnią rzeczą jaką robi wolny obywatel jest ukrywanie się. Masz prawo szczepić według indywidualnego kalendarza.

O widzisz, to mi trochę rozjaśniłaś. Bo ja byłam na grupie oftopowo szczepieniowej pare miesiecy i sporo tego czytałam, ale jak zobaczyłam, że ludzie nie wyrabiają peselów, nie zapisują do przychodni itd to wpadłam w osłupienie. Bo to już jakaś paranoja jest. Bez peselu nie można iść do przychodni, szpitala czy zrealizować recepty. No to już jak dla mnie - nie są przelewki.
Bo ja nie jestem jakimś zagorzałym przeciwnikiem ani zwolennikiem szczepien, ale poważnie? wzw w pierwszej dobie? co to rzeźnia czy zbiorowe gwałty? no rany. Niech ten noworodek dychnie po porodzie.

Suzi nie - ja sie nie poczułam zaatakowana tylko wklejałyście linki a ja sie już w paru miejscach pytałam o to jak wygląda odmowa szczepienia w szpitalu to właśnie usłyszałam, że mam pilnować dziecka 24/7 i nie spuszczać go z oczu, że mam nie wyrabiać peselu albo nie zgłaszać do przychodni itd Jeszcze w paru wątkach na oftopowo szczepieniowej pisali, że jak się ominie szczepienia na porodówce to później są probemy w przychodni i nie chcą dziecka przyjąć.
Wszyscy linki wrzucają do wiadomości o szczepieniach, NOPach itd, ale jak próbowałam się dowiedzieć krok po kroku jak to wygląda, to dostawałam jakieś (jak dla mnie) absurdalne odpowiedzi.

Szukałam też rozmów z różnymi pediatrami, mikrobiologami - bo że dr Majewska jest najczęściej przytaczana to wiem - ale w sumie najwiecej lekarzy podpisuje się pod tym, że noworodkowi szczególnie w okresie 0-3 msc szczepienia nie są potrzebne. To raz. Normalnie wiele jest wypowiedzi lekarzy, że za szybko w polsce podaje sie szczepionki. Po drugie znalazłam też informacje, że powinny być możliwie jak najwieksze odstępy miedzy szczepionkami, a dziecko szczepione powinno być zdrowe, oraz nie powinno być szczepione w okresie potencjalnie wiekszej liczby zachorowań np jesień/koniec zimy.

Tylko że tak jak wam pisałam. Jak odmówiłam 6w1 dla Antka będąc w ciąży obecnej to tak sie ze mną pielegniarka pokłóciła, że nie mogłam zarejestrować Antka do lekarza. Właśnie ta pielegniarka prowadzi kartoteke dziecięcą. Musiałam mu zmienić przychodnie. 2 tygodnie temu składałam wniosek o przeniesienie.

Ja po prostu chciałabym nie szczepić 0-3 msc, następnie na spokojnie ocenić stan zdrowia małego, odbyć wizyte lekarską, i jak sama poznam już swoje dziecko to wtedy stopniowo z dużymi odstępami dawkować szczepionki. Nie znoszę tego, że ktoś wmawia mi, że wie lepiej ode mnie kiedy dziecko nadaje się do szczepienia a kiedy nie, bo to matka przebywając z dzieckiem na codzień widzi - czy dziecko zachowuje się pogodnie czy też jest osowiałe, chore itp.

Przepraszam, że tak skrótowo pisze akapitami, ale Antek śpi mi tylko max godzine a jeszcze zupe musze zrobić ;)

Generalnie podsumuje że sporo z faktów czytałam, czytałam też na stowarzyszeniu stop nop, na szczepieniowych grupach, czytałam składy szczepionek, wiem, że jest jedna szczepionka która ma nawet w skutkach ubocznych wpisany autyzm bo widziałam gdzieś taką ulotkę anglojęzyczną. Natomiast po rozmowie z 2 pediatrami, przedarciu się przez Za i Przeciw uznałam, że nie chce szczepić 0-3 msc, a później w zależności od tego czy Antek i Leo będą zdrowi - stopniowo dawkować szczepionki z wiekszymi odstępami. Podobno zaleca się nawet 3-6 msc odstępu miedzy szczepionkami.

Tylko właśnie już sie wkurzyłam :P bo wszedzie wszyscy piszą o faktach, statystykach, nopach itd, a jak się pytałam już w kilku miejscach jak wygląda krok po kroku odmowa w szpitalu i jakie ma konsekwencje to jakieś absurdalne odpowiedzi dostawałam od ludzi.

Ja też nie mam jeszcze PITu z ZUSU, szlag mnie trafia, bo mąż czeka na mój pit i już nogami przebiera.

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #968761 przez creatura
Mój pit z zusu przyszedł w zeszły piątek :)

Alex, angielska wersja ulotki Infanrix Ipv+Hib mówi: www.medicines.org.uk/emc/medicine/28678/...nsion+for+injection/

4.2 Posology and method of administration
Posology
Primary vaccination:
The primary vaccination schedule consists of two or three doses given in accordance with official recommendations. The minimum age at the time of the first dose is 2 months. Subsequent doses of the primary course should be separated by a minimum interval of four weeks.
Booster vaccination:
After primary vaccination with two doses, a booster dose of INFANRIX-IPV+Hib must be given at least 6 months after the last priming dose, preferably between 11 and 13 months of age.
After primary vaccination with three doses, a booster dose of Hib conjugate vaccine (monovalent or combined) must be administered.[/b] The timing of this Hib conjugate vaccine booster dose should be in accordance with official recommendations. INFANRIX-IPV+Hib may be used for this booster dose if administration of the additional antigens at the same time is in accordance with official recommendations.
INFANRIX-IPV+Hib may be used as a booster dose for children who have previously been immunised with other vaccines that contain DTP, polio and Hib antigens.

Wnioski:
- dziecko musi miesc ukonczone minimum 2 miesiące, nie ma info o maksymalnym wieku do rozpoczęcia szczepienia,
- odstepy między dawkami muszą wynosic minimum4 tyg, nie ma info o maksymalnych odstepach,
- zwrotem kluczowym jest tu official recommendations, czyli innymi słowy, co stoi w kalendarzu szczepien, tylko to ma sie nijak do skutecnosci (o tym zaraz), a odnosi sie tylko do organizacji. Przychodniom łatwiej szczepic wszystkich jednakowo, niz pilnowac indywdualnych kalendarzy, ale rodzicom nikt tego nie zabroni,
- są dwie drogi szczepienia: 1. łacznie trzy dawki, 2. łącznie cztery dawki
Droga pierwsza: szczepienie w wybranym przez ciebie wieku - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 4 tyg - szczepienie - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 6 miesięcy - szczepienie.
Droga druga: szczepienie w wybranym przez ciebie wieku - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 4 tyg - szczepienie - dowolny odstęp, ale nie mniej niż 4 tyg-szczepienie - odstęp i dawka przypominająca na Hib Dostepne szczepionki: ( szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=3&id=1...z=997&to=szczepionka . Ja osobiście nie zaszczepiłam Leosia 4 dawką, bo Hib wystepuje jeszcze rzadziej niż meningokoki, w roku 2014 hib-45 przypadków, meningo - 187. Na polio i inne choroby z 5w1 nie trzeba 4 dawki).

Tutaj o tym, czy przedłużone odstępy wpływają na wytworzenie odpowiedzi immunologicznej: szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=2&id=128&sz=793

Tutaj są propozycje zmian prof Majewskiej:
PROPOZYCJA ZMIANY PROGRAMU SZCZEPIEŃ W POLSCE
Propozycja zmiany programu szczepień w Polsce, oparta na analizie programów w innych krajach UE
(Euvac.net) oraz konsultacjach z pediatrami - jest następująca:
• wyeliminowanie wszystkich szczepionek z thimerosalem;
• zrezygnowanie ze szczepienia noworodków szczepionkami Wzw B (szczepienie tylko
noworodków z grupy wysokiego ryzyka, czyli od matek zakażonych żółtaczką). Zaoszczędzone
na tych szczepionkach pieniądze przeznaczyć na higienę szpitali, by nikt się w nich nie zarażał.
• zrezygnowanie ze szczepienia noworodków BCG (stosować tylko u dzieci z regionów, gdzie
odsetek chorych na gruźlicę wynosi powyżej 40 na 100 000);
• w pozostałej grupie dzieci rozpoczęcie szczepień od 4 miesiąca życia;
• zrezygnowanie ze szczepionki krztuścowej pełnokomórkowej;
• zrezygnowanie z podawania więcej niż trzech rodzajów szczepionek w jednym dniu;
• zrezygnowanie z podawania szczepionek zawierających żywe wirusy lub podawanie ich
pojedyńczo w bezpiecznych odstępach czasu;
• udostępnienie szczepionek monowalentnych;
• zobowiązanie szczepiącego lekarza do przeprowadzenia wstępnego wywiadu z rodzicami
odnośnie alergii, astmy i innych chorób typu autoimmunologicznego oraz powikłań
poszczepiennych u członków rodziny, co pozwoli przewidzieć, czy u danego dziecka mogą
wystąpić groźne reakcje poszczepienne. Takie dziecko powinno mieć opracowany indywidualny,
bardzo ostrożny program szczepień;
• zobowiązanie szczepiącego lekarza do monitorowania stanu zdrowia dzieci po szczepieniach, by
w porę uchwycić stany zagrażające życiu lub zdrowiu dziecka;
• stworzenie narodowego programu obowiązkowej rejestracji powikłań i zgonów
poszczepiennych. Dane te powinny być raportowane do WHO (a nie są) i informacje o
powikłaniach powinny być zamieszczane w książeczkach zdrowia dziecka.

CDN ;)

Edytowałam fragment o hib, bo sprawdziłąm na officjalnych stronach i sa pojedyncze).

9 lata 10 miesiąc temu #968787 przez Alex_87
Oj Creo muszę tego Twojego posta przeczytac na spokojnie :) bo dużo informacji do przeanalizowania :D

Póki co mały był zapisany 6 tyg po pierwszym 5w1 czyli na koniec marca, ale przełożyłam na po świętach a może przełożę i dalej.

Hmm Tymek miał godzinę temu temp 38,4 mierzone w pupie, czyli muszę odjąć 0.5 stopnia tak? mąż był z nim w przychodni ale już pediatry nie było. Hmm ciekawe od czego ta podwyższona temp.

9 lata 10 miesiąc temu #968797 przez monia89
Hej u nas jest huj*** Antoś ma 38 kaszle jak gruźlik!
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
i tyle w temacie.

9 lata 10 miesiąc temu #968836 przez Suzi
Monia -trzymaj się! Jeszcze wytrzymaj. Biedny Antoś, nie posluzył mu zlot rodzinny najwyrazniej :P ehhh, ludzie...

Ja tez niestety w chorobowie- zapalenie zatok i spojowek :huh: :S modlę sie zeby Mikuś nie zlapał :ohmy:

Ostatnie osiągnięcie Mikiego -mówi o sobie "ja" i pokazuje paluszkiem na siebie :silly:
Wie ile ma lat -"wa" ;) i pokazuje dwa paluszki ( tyle ze u obu rąk na raz ;) )
Mowi też "mam" ( jak coś ma :P ) na pytanie -masz samochodzik? Mowi "mam" :laugh: i zaczyna odmieniać,kiedy coś jest czyjeś np. bluzka lali to mowi lali, a nie jak do tej pory -"lala",
Tyle ze na pytanie "jak masz na imię?" wciąz odpowiada -mama :P ;) ja uparcie poprawiam na "Mimi" ( zeby ukierunkować w stronę Miki ;) )

To tyle na dziś, bo ledwo widze na zaropiale oczy :pinch:

9 lata 10 miesiąc temu #968875 przez Alex_87
Hej :) ale cisza z rana :)

Wczoraj chciałam upiec bułki na śniadanie i jakieś beznadziejne drożdże miałam, ani trochę ciasto nie urosło :huh: zawsze robię ze świeżych drożdży a teraz miałam te sypkie i nie wyszło :angry:

Zuzka na pytanie jak masz na imię, mówi "imię" nie czai jeszcze o co chodzi :P a tak to nawija wszystko jak leci pełnymi zdaniami :P ostatnio J. był normalnie w domu (w nocy też :P) a rano Zuzka podchodzi do niego i mówi: "a wiesz tatusiu, ze z mamą spał jakiś pan?" jak to usłyszałam to padłam :P coraz więcej wymyśla sobie takich bajeczek ;) a jak wraca od babci i pytam co robiła, to streszcza wszystko, normalnie mam szpiega w domu :D

Monia trzymaj się, jeszcze przynajmniej ze 2 tyg zaciskaj nogi :)

9 lata 10 miesiąc temu #968899 przez agat

Alex_87 napisał: : "a wiesz tatusiu, ze z mamą spał jakiś pan?" jak to usłyszałam to padłam :P

Ja tym bardziej! U Adasia pan to "pii" (pani zresztą też :P ), spanie to "aaaaa", "tata" odmienia się na "tato", ale o tatusiu nie ma mowy na razie. No pomijając w ogóle fakt zdania pieciokrotnie złożonego :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka