BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

12 lata 1 tydzień temu #497373 przez Azja
zylaków nie trzeba po nikim dziedziczyc, robia sie od np. od dzwigania, od chodzenia na wysokim obcasie...

no i trezba obserwowwac zeby sie nie powieksząły, bo nie dosc ze to nie ładnie wyglada (choc jak jeden czy kilka małych to poł biedy)to nogi to tego bola :dry:

a co do smarowania zylaków to w ciazy pewnie tylko mozna jakims zelem z kasztanowca czy cos podobnego

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 tydzień temu #497378 przez Anabelle
Musisz pomóc nogom odprowadzić zalegającą krew.
Leżenie z nogami w górze, chłodna woda na nogi obkurczająca naczynia. Ewentualnie delikatny masaż nóg (do góry) wypychający krew do serca. Coś w tym stylu.
Farmakologicznie w ciąży to trudno powiedzieć.
Na pewnie musisz unikać dźwigania, długiego stania lub siedzenia no i gorących kąpieli.

mi się pojawiają delikatnie pękające naczynka pod biustem.

12 lata 1 tydzień temu #497409 przez kasia1329
Dave myślę że lekarz może coś zaradzi bo mnie ginekolog na każdej wizycie pyta o zylaki i opuchnięte nogi czyli to znaczy że takie coś występuje może nawet i często u ciężarnych.

Ja z kolei znalazłam sposób jak zażywać witaminy dla ciężarówek żeby mi nie było niedobrze później.
Biorę je przed samym położeniem się do łóżka wieczorem :) i mnie nie mdli bo się nie ruszam.

Byłam też z Matim dziś u dermatologa. Dostałam nowe zalecenia i leki na receptę na szczęście nie drogie i mam nadzieję że będą skuteczne. Co prawda po tym kremie z LaRoche Posay Lipikar polepszyło mu się ale lekarka powiedziała że później zanim się dostanę na wizytę to znów minie czas a lepiej mieć leki w domu i reagować od razu :)

A co do prezentu dla Matusia to obstaje przy hulajnodze tyle że jeszcze moi rodzice coś chcą żebym wymyśliła, moja siostra a chrzestna Mateuszka i brat M chrzestny.
Wpadłam jeszcze na pomysł żeby mu kupić skuter śnieżny :) ale taki odpowiedni dla wieku. W sumie teraz mi się przyda na zmianę z sankami a później sanki będą dla dzidziusia a skuter dla Matiego. Ale na więcej nie mam pomysłu. A muszę jeszcze dwa prezenty wymyślić ... Jakbyście miały jakieś pomysły to podrzućcie. W grę nie wchodzą autka, jeździki, klocki, narzędzia zabawkowe, książki czy płyty z bajkami, laptop czy tablice, garaże.

A teraz uciekam. Dziś zgrzeszyłam bardzo kalorycznie... I jakos jeszcze mi mało więc lepiej jak pójdę spać.
Dobrej nocy!!!

12 lata 1 tydzień temu #497421 przez Dave
mnie też pyta,więc coś w tym musi być.

boli mnie ta nogą dziwnie. bleee.....

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

12 lata 1 tydzień temu #497449 przez agat
malwinsien napisał:

słyszałam od koleżanek, że miały straszne zaparcia po żelazie :/ wole tego uniknąć :)

Mnie lekarz też ostrzegał, że po żelazie mogą się pojawić zaparcia albo odwrotnie - rozwolnienie. Biorę drugi miesiąc i jak do tej pory żadnych problemów nie mam.
Żelazo niestety bardzo wolno się odbudowuje.

A co u mnie? Nic nowego w sumie. Czuję się dobrze, mała dokazuje w brzuchu. Dwa dni temu złapało mnie lekkie przeziębienie, ale zrobiłam sobie syrop z cebuli i od dziś powoli piję.

12 lata 1 tydzień temu #497481 przez MoNiaaa
DZIEN DOBRY :)

dave bidulko to cie dopadlo niestety nie znam sposobow na zylaki ale tak jak dziewczyny pisza ze to pewnie dosc powszechne zjawisko u ciezarnych skoro lekarze pytaja o nie na wizytach mi w ciazy nogi strasznie puchly dobrze ze lato bylo to chodzilam w balerinach bo do zadnuych adidasow nogi nie wsadzilam:(
oby lekarz ci jakos zaradzil i ustapilo :)

ja jeszcze dzis w pracy i WOLNE!!! nareszcie bo juz ledwo patrze na oczy :blink:

http

]

12 lata 1 tydzień temu #497483 przez agi-p
Dzień dobry :)
No żylaki bardzo często dręczą ciężarne
"...U przyszłych mam wzrasta ilość krwi krążącej, zmienia się także jej ciśnienie, ściany żył są mniej sprężyste, przez powiększającą się macicę przepływ żylny jest utrudniony i to wszystko może prowadzić do powstania żylaków..."
Ale są bezpieczne maści i zalecenia , po których jest lepiej . Koniecznie trzeba z lekarzem porozmawiać .

Kasiu super , ze byłas u dermatologa . No i najważniejsze , ze jest lepiej po tym kremie :) Czytałam wczoraj artykuł o AZS i reklamowali am kosmetyki z firmy Eucerin . Olejek do kąpieli 39 zł , kojące mleczko do ciała 69 zł i kojący krem do twarzy 58 zł . Ceny masakryczne , ale może i je warto w razie czego wypróbować .
A pewnie leki najlepiej miec w domku :)
I jaki super pomysł z tym skuterem , jakie to odciążenie dla Ciebie by było :)
A coś z rzeczy do pokoju ? Wszystko ma ? Ja swego czasu Lince na prezenty wybierałam np jakieś lampkę nocną i kinkiet z bohaterami z bajek, bo miała taką wizje , zleciłam malarzowi namalowanie dla niej obrazu z konikami , bo taką zajawkę też miała :P

No nic , uciekam pościelić łózko i przebrać się z piżamy , bo jak trolek się krzątam :P Ami już dawno przebrana i wcina płatki :P

Miłego poranka :)

12 lata 1 tydzień temu #497487 przez MoNiaaa
agi podziwiam cie ze tak wstajesz rano nie muszac do pracy isc
ja jak tylko moge to spimy do 9 :)

a dzis julka sie obudzila jak wychodzilam do pracy :( wrzasku narobila i moj M na mnie nawrzeszczal ze ja ja obudzilam i on musi wstac zamiast jeszcze dospac do swojej godziny :huh:

http

]

12 lata 1 tydzień temu #497488 przez agi-p
Moniu wstaję , robię kanapeczki . No i Ami sie budzi . Ja juz mam tak organizm nauczony :P Zawsze wstawałam wcześnie .Nie potrafię spać długo . Nawet jak Pauli już duża była , Amci jeszcze nie było , przychodziła niedziela , gdzie mogłabym spać do południa nawet , to ja z samego rana już na nogach byłam :P

Oj niedobry Mąż tak nawrzeszczeć na Ciebie :( Dobrze , ze chociaż perspektywa wolnego przed Tobą :) A dziś do której w pracy jesteś ?

12 lata 1 tydzień temu #497491 przez MoNiaaa
no popsul mi dzien z samego rana :(

dzis do 13 jak zwykle ale po pracy wybieram sie kupic sobie szalik i rekawiczki mam nadzieje ze najde cos fajnego i sobie humorek poprawie :)
musze zaraz cos przekasic bo zaczynam odczuwac gloda :side:

http

]

12 lata 1 tydzień temu #497492 przez monia89
Witam zasypanego 13:)
Mam mega dobry humor.
Po wczorajszych boleściach po sprzątaniu nie ma śladu:)
Muszę mojego M gdzieś wygonić i biorę się za salon.
Tylko na bazar skocze bo mieli przywieżć jakieś firanki pasujące do mojego rozkładu okien......
No i humorek lepszy po wieczorku :P

12 lata 1 tydzień temu #497494 przez monia89
Monia facet to potrafi nawet z rana wkurzyć :P

12 lata 1 tydzień temu #497496 przez MoNiaaa
monia to u ciebie wrecz przeciwnie do mnie.mam jakis niefajny chumor i jestem zrezygnowana:( stwierdzam po malu ze w tym miesiacu z fasolki raczej nic nie bedzie:(:(

o firaneczki tez by mi pasowaly...pochwal sie pozniej zakupami :)
i moze sie tak nie przemeczaj z tym sprzataniem maz napewno ci pomoze w porzadkach przedswiatecznych :)

http

]

12 lata 1 tydzień temu #497498 przez Dave
dzien dobry:-)

MoNiaa-nie nakrecaj sie. wiesz ze to nie pomaga. luzik kobietko.

a ja juz o fryzjeze mysle:-)

nozysko dalej boli:-(

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

12 lata 1 tydzień temu #497499 przez monia89
Dave co robisz na włosach??? Kolor obcięcie......

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka