- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2013
Mamusie MAJ 2013
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- tysiiiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17.05.2013 przywitaliśmy Kubunia
- Otrzymane podziękowania: 33
Co do zasypiania to zazwyczaj przy cycusiu zasypia i po odbiciu jeszcze chwile na mnie śpi i go odkładam. Czasem jest też tak że leży sobie w łóżeczku i rozgląda się i sam tam zasypia
- JoannaL
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 0
Joasiu odnośnie twojego pytania to fakt że teściowa jest w domu przez większość dnia troszkę ułatwia sprawę, zwłaszcza gdy karmię małą a Marcyś coś chce to ona się przydaje, ale daje radę i bez niej. Dwa razy byliśmy na dworze we troje bez większych problemów
Lilianka w nocy śpi ładnie. Po kąpieli usypia ok 21, pobudka o 24-1 a później 4-5 więc nie jest źle. Mamy mały problem z ropiejącymi oczkami ale to bardzo pospolite wśród noworodków więc mam nadzieję że przejdzie, przemywam jej solą fizjologiczną.
Odnośnie truskawek to mogą mocno uczulać. Wczoraj spróbowałam truskawki, wysypki na razie żadnej nie ma, ale coś niespokojnie śpi i pręży się troszkę
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
To Ona rano zaprowadza Igora do przedszkola i po 14:00 odbiera Go z niego. Gdyby nie Ona to mąż musiałby wziąść dużo obowiązków na siebie.
Najgorsze jest wtedy jak karmię a Igorek coś chce.
- Sevilla
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Zdeterminowanie i wiara w lepsze jutro :)
- Otrzymane podziękowania: 36
Odnośnie spania w łóżeczku.. najczęściej mały zasypia przy cycu i odkładam go do łóżeczka, a jak nawet się przebudzi i nie płacze to go zostawiam samego sobie, porozgląda się i najczęściej usypia Choć od dwóch dni się stawia i nie chce spać w dzień ...
Odnośnie kanapek i dodatków: ja próbowałam pomidora, szczypiorek, paprykę czerwoną, sałatę i jak narazie nic nie było. Dziś poszedł w ruch ogórek zielony, więc zobaczymy
- JoannaL
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Domiś91
- Wylogowany
- rozmowna
Tymek ostatnimi czasy też nie bardzo śpi w dzień. Dzisiaj ma jakiś odpał i od 13 śpi. Chociaż coś tam stęka, pewnie głodnieje
Tez zasypia przy cycku i jest odstawiany do łóżeczka Czasem zaśnie, jak się go klepie w pupke, albo delikatnie kręci nóżkami ugiętymi Wczoraj pierwszy raz uzyłam suszarki zeby go uspokoic (jakaś kolka nam się wkradła, albo się przejadł) 15 min ogrzewania brzuszka i spał jak suseł od 20 do 2giej w nocy
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Domiś91
- Wylogowany
- rozmowna
Znalazłam na ten tamt artykuł:
Jak rozpoznać trądzik noworodkowy
Pojawia się w pierwszych tygodniach życia dziecka. Ale nie u wszystkich noworodków. Najpierw na skórze widoczne są czerwone plamy, później w ich miejscu zaczynają się tworzyć dość twarde, drobne czerwone krostki. Zmiany te – tak jak typowy trądzik – mogą wystąpić na policzkach, nosku, czole. Nie pojawiają się na tułowiu, rękach i nogach. W odróżnieniu od innych zmian skórnych nie swędzą i nie sączy się z nich wydzielina. Może się jednak zdarzyć, że w grudkach uwidocznią się białe albo żółtawe punkciki.
Co powoduje trądzik niemowlęcy
Do powstania trądziku noworodkowego może przyczyniać się nowe środowisko (ubranka, pościel, pieluszki, kosmetyki, proszki do prania, temperatura otoczenia), które wpływa na delikatną skórę dziecka. Mówi się także o tym, że trądzik wywołują hormony mamy, które oddziałują na dziecko jeszcze przez jakiś czas po narodzinach, oraz kontakt z jej drogami rodnymi, do którego doszło podczas porodu.
Czym leczyć trądzik u niemowląt
Zmiany trądzikowe są łagodne i zwykle szybko ustępują. Nie wymagają leczenia, tylko właściwej pielęgnacji – przemywania skóry wacikiem zmoczonym w ciepłej przegotowanej wodzie z dodatkiem emolientu (nie powoduje wysuszenia skóry, nie narusza delikatnej bariery naskórkowej, ale dodatkowo wzmacnia ją, przyspieszając gojenie). Grudki można też smarować kremem z zawartością cynku (np. Sudocrem, Linomag). I co ważne – trądziku, również tego noworodkowego, nie wolno wyciskać.
Czy iść do lekarza z niemowlakiem
Tylko w przypadku zmian ropnych potrzebna jest wizyta u dermatologa dziecięcego lub neonatologa, który przepisze maść z antybiotykiem. Stosowanie jej jest konieczne ze względu na ryzyko uogólnienia się infekcji. Konsultacji z lekarzem wymagają też zmiany, które zamiast ustępować, powiększają się, albo tylko przypominają trądzik, ale występują w miejscach dla niego nietypowych, np. w zgięciach rąk, pachwinach, pod pachami, na szyi.
Co jeszcze pomoże na trądzik u dziecka
Duże znaczenie dla utrzymania skóry w dobrej kondycji ma nieprzegrzewanie dziecka. Gdy maleństwu jest za ciepło, zmiany skórne nasilają się. Warto zwrócić uwagę, aby temperatura otoczenia wynosiła 20–22ºC oraz tak ubierać dziecko, by nie było mu za gorąco. Można to ocenić, dotykając skóry na karczku, która powinna być sucha i ciepła. Wskazana jest również codzienna kąpiel w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 37ºC.
Kiedy trądzik ustąpi
Choć krostki bardzo stresują młode mamy, zwykle znikają po paru tygodniach. Czasem jednak utrzymują się przez kilka miesięcy. Jeśli po raz pierwszy dają o sobie znać, gdy dziecko skończy miesiąc, mamy do czynienia z trądzikiem niemowlęcym. Wśród jego przyczyn wymienia się hormony mamy, które mogą przenikać do organizmu wraz z pokarmem. Za zmiany skórne mogą być również odpowiedzialne własne hormony dziecka. Gdy trądzik utrzymuje się bardzo długo, konieczna jest wizyta u lekarza, który oceni pracę układu hormonalnego maleństwa.
- Domiś91
- Wylogowany
- rozmowna
- Sevilla
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Zdeterminowanie i wiara w lepsze jutro :)
- Otrzymane podziękowania: 36
- demoniqe
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 2
wrocilam wlasnie od pediatry. Mały przybrał 800g w 10 dni!! Powiedziała że nawet jesli 2x ulał mocniej to z łapczywosci i tego ze pokarm za szybko leci.
Kazała karmić na wznak (z dzieciem na górze) albo odessac troszke przed karmieniem laktatorem
Pediatra poleca szczepionke 5w1, powiedziala ze wszystkie swoje wnuki tak zaszczepiła
a co do prezenia sie przy jedzeniu to zapytała czy nie jem za duzo nabiału i kazała ograniczyc bo ciezkostrawny jest
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Położna mówi, że to normalne, ale radziła mi mocno ograniczyć produkty mleczne, bo to może być od tego. Poradziła też ugotować krochmal i smarować tym buzię. Spróbuję od jutra.
Mój maluszek też się coraz bardziej pręży przy kupkach... ale ja dziewczyny prawie nic nie jem... jakieś kanapki z wędliną, herbatniki, kisiel, tylko obiad jakiś w miarę normalny, ale też dosyć mocno ograniczony pod względem składników. Jakoś się boję rozszerzać dietę.
Inną kwestią jest to, że nie bardzo mam ochotę na jedzenie...
Byliśmy dziś się zważyć. Kacperek przybrał od wyjścia ze szpitala 210g, czyli wychodzi mu 52 g na dzień. A ja się martwiłam, że za mało je...
Jutro idziemy na kontrolę żółtaczki. Mam nadzieję, że to dziadostwo w końcu zniknie :/.
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa