BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 4 miesiąc temu #743184 przez Gabi31
Olga60 napisał:

Karina na początek 3%, przez 90 dni min 6 transakcji i potem wskakuje 4% itd, wiesz, ja ją mam no i tak tam wodę dla małej kupuję, sloiczki. Mleko nan w pudełku 2pak np było tańsze o 1zl w biedronce, to przy karcie już mogę kupować Rossmannie. Oczywiście nie są to jakieś teraz duze zniżki, ale po jakimś czasie będzie te 10% a yo już będzie fajna zniżka przy gotowych dniach.
Kartę bierzesz w sklepie, a aktywujesz ją sama przez internet

Też mam kartę i korzystam z niej. Tylko przed wczoraj przez przypadek dowiedziałam się, że mleko modyfikowane 1 nie podlega zniżce, kupowałam samo mleczko i pani mnie o tym poinformowała przy kasie, bo znizki nie wbilo. Chyba tak zachęcają matki do karmienia piersią. Zreszta nawet jak sa promocje na mleko to na 1 nigdy nie ma. Bynajmniej tak jest z Bebilonem jak zauważyłam.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #743185 przez Olga60
Domiś Tobie powiedziała żeby rozszerzać, a inny żeby poczekać. W końcu schemat żywienia niemowląt opracowali pediatrzy. Ja też zaczęłam szybciej i nie wiem czy przez to nie zaczęła z powrotem ulewać :huh:

11 lata 4 miesiąc temu #743192 przez anek
Kazdy pediatra inaczej powie.Mi moja mowiła zebym jeszcze poczekała.zresztą samej mi sie jakos nie spieszy.nawet troche sie obawiam jak to bedzie wieć zwlekam.

Tysiiak to wspólczuje nocy,no to syncio głodomorek jest.moze to tylko przejsciowe.u nas jakies 2 tyg temu takie nocki były ale przeszły i teraz 2 pobudki.

Olga a po kazdym jedzeniu są ulewania?co pediatra Ci na to mowiła?

11 lata 4 miesiąc temu #743206 przez Domiś91
Moja dała mi poradnik dla rodziców z bobovity i w nim jest schemat zywienia i karmionych piersią i MM, wygląda to tak ze w 5 miesiacu karmionych piersią mozna zaczynac podawanie słoiczków z dodatkiem kaszy manny (nie wiem co im odwaliło z tą kaszą dlatego tego akurat nie daje), a dla karmionych MM też w 5 miesiącu wprowadzić słoiczek - juz nie ma wzmianki o kaszy - i soczek najlepiej przecierowy.
Jak będe miała chwilę to przepiszę wszystko z tych schematów i podeśle wam :)

11 lata 4 miesiąc temu #743208 przez Olga60
Gabi faktycznie sprawdziłam wykaz produktów objętych zniżką i mleko nan2, ale i tak w biedrze tańsze ;)

Anek mówiłam, to powiedziała, że skoro tak ładnie przybiera nie ma się czym martwić i zeo na razie odstawić słoiczki. No i faktycznie wczoraj było dużo lepiej.

11 lata 4 miesiąc temu #743214 przez Alex_87
Domiś z tą kaszą to chodzi o wprowadzanie glutenu, dzieci na piersi chyba mają wcześniej wprowadzany gluten.

Kurcze no ja właśnie boję się tego ulewania przy wprowadzaniu nowości :/ bo moja też ulewa nadal, a jak jeszcze jej się to zwiększy przy słoiczkach to lipa

11 lata 4 miesiąc temu #743220 przez tysiiiak
U nas odkąd są nowości pokarmowe to off course ulewa dalej ale już malutko :) Ale niewiem czy to dzięki słoiczkom/soczkom :unsure:

11 lata 4 miesiąc temu #743224 przez anek
Olga dobrze ze przybiera tylko pewnie jest to uciązliwe dla Was.moze poczekja jeszcze troche z tym wprowadzaniem.Tez sie boje ze moja zacznie ulewac jak wprowadze bo jak miała miesiac okropnie ulewała,teraz troszeczke ale nie po kazdym karmieniu.

mam 3 pralki prasowania, chyba do wieczora mi zejdzie.własnie prasuje, zaglądam na forum i z Szymkiem ćwicze literki:)

11 lata 4 miesiąc temu #743225 przez Olga60
Schemat żywienia niemowląt karmionych piersiąopracowany w 2007 r. przez Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii i wzbogacony o wytyczne WHO

Wpiszcie w Google schemat żywienia niemowląt to wszystkiego się dowiecie

11 lata 4 miesiąc temu #743244 przez Gusia
Dzień dobry :)
Powiem Wam szczerze ze jestem w szoku ze tak szybko zaczelyscie wprowadzać nowalijki swoim maluszkom .
Ja mojemu Olkowi zaczęłam podawać w 6 miesiącu karmilam cyckiem ale to było 10 lat temu, teraz jestem głupia , bo jak czytam co mówią Wam pediatrzy to mam metlik w głowie ale chyba jestem bardziej przekonana zeby jeszcze poczekać do tego 6 miesiąca .

11 lata 4 miesiąc temu #743248 przez demoniqe
ja karmię piersią i od tygodnia podaję po łyżeczce, dwóch soczku jabłkowego. Próbowałam wyciskany soczek z marchewki, ale nie posmakował.

Pani pediatra powiedziała że spokojnie mogę wprowadzać po 4 miesiącu tylko zacząć od soczków przez miesiąc gdzieś, potem zupki, a potem deserki. Bo jak najpierw zje deserki to zupkami może pluć.

Pauluśka te suche plamki znikają powoli. Smaruję je grubo sudocremem rano i wieczorem.

11 lata 4 miesiąc temu #743258 przez demoniqe
znalazłam jeszcze coś takiego:

" W 6. miesiącu życia papki możemy przygotowywać z marchwi, ziemniaka, brokuła czy pietruszki i podawać dziecku raz dziennie.

- W 7. miesiącu do papek jarzynowych możemy dodawać chude gotowane mięso, chociaż nie powinno się ono pojawiać codziennie. Dietę poszerzamy także o kaszkę lub kleik glutenowy lub bezglutenowy, do którego warto dodać przetarte owoce - jabłko lub jagody. Maluch nie powinien jednak spożywać więcej niż 150 gram przecieru owocowego dziennie. Co drugi dzień możemy również urozmaicać papkę poprzez dodanie do niej połowy żółtka (gotowanego).

- W 8. miesiącu warto wprowadzić inne warzywa, np. cukinię czy fasolkę szparagową oraz ryby.

- W 10. miesiącu nasze maleństwo może natomiast zjeść obiad składający się z dwóch posiłków: zupy jarzynowej z kaszką zawierającą gluten oraz jarzyn z gotowanym mięsem. Dziecku możemy także podawać niewielkie ilości biszkoptów czy pieczywa. Z papek przechodzimy zatem do pokarmów bardziej stałych.

- W 11. lub 12. miesiącu nowością jest całe jajko, które dziecko może spożywać 3-4 razy w tygodniu. Możemy przygotować maluchowi, np. jajecznicę na parze. Do produktów zbożowych dodajemy produkty mleczne, np. mleko modyfikowane, twarożek lub jogurt bez konserwantów i z ograniczoną ilością cukru.

Podstawą żywienia dziecka w pierwszym roku nadal jest karmienie piersią, które powinno odbywać się na żądanie."

Ja jak na razie będę dawać małemu po karmieniu piersią tylko soczki łyżeczką gdzieś do końca 5 miesiąca, a potem zobaczę :)

11 lata 4 miesiąc temu #743303 przez Olga60
Jest postęp! Karmię od wczoraj co 3 h i dzisiaj pierwszy raz nie ulała zaraz po zjedzeniu bo też zabrałam butelkę przy pierwszym stęknięciu, a i tak ładnie wypiła ze 130ml 110ml, więc myślę, że to jednak nie słoiczki gy na siłę w nią wlewałam i dlatego się prężyła i stękała

11 lata 4 miesiąc temu #743334 przez pauluska
www.bobovita.pl/assets/Uploads/schematka...nie-mlekiem-mod2.pdf tutaj jest schemat karmienia dzieci na mm a gdzieś i na piersi był na tej stronie.

Ja właśnie dałam soczek Hipp marchew-jabłko i wciągnęła 80 ml bo jabłka ze słoiczka nie bardzo chciała jeść więc jako deserek będę podawała soczek.

demoniqe to super że znikają może suchą skórkę Synuś miał my mamy fajny balsam Cetaphil nawilżający super się wchłania i skóra po nim świetna. Zaczęłam też używać tej Ziajki do kąpieli dla mnie lepsza od Oilatum a cena śmieszna :)

11 lata 4 miesiąc temu #743336 przez sylkaax
Witam kochane jakoś czasu mało..;( Adrianek spał pięknie ale ostatnio w dzień 2 razy ma ataki płaczu..może minie bo to raczej nic go nie boli tylko po prostu sobie płacze i marudzi. Na bioderkach wszystko ok tyle ze za 6 tyg ostania wizyta. Mój aniołek lubi jabłuszko ale tak pluje samą marchewką ze masakra ;P Dzisiaj pierwszy raz dam mu kaszkę bananową kupiłam w biedronce.

Moniak Na bioderka chodzę prywatnie bo u nas na wizytę się czeka pół roku..Kacperek to śliczny aniołeczek :) Adrian śpi na boku w nocy przekładam ze względu na główkę bo z jednej strony ma bardziej płaska i muszę mu wyrównać .

Sevilla kiecka super ;)

demoniqe A mi pediatra mówiła ze w czwartym miesiącu dawać deserki a w piątym zupki.. i bądź tu mądrym ale rzeczywiście jak się nauczy do słodkich fajnych to zupkami będzie pluł..;/

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka