- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2013
Mamusie MAJ 2013
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- pauluska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Gabi31
- Wylogowany
- budujemy zdania
dlatego jako źródło podałam Wikipedie, która posługuje się konkretną literaturą naukową (nie anonimową)
Reasumując...Wikipedia to nie jest wiarygodne źródło i nie należy do końca na nim polegać.Na dany temat może tam napisać każdy, sąsiad, koleżanka z pracy, znajomy...niby oparta na fachowej literaturze, lecz moderator i edytor nie jest w stanie sprawdzić wszystkich zródeł i poprawić w 100%. Ja na witaminie D3 się nie znam, ale w dziedzinach których się znam niejednokrotnie zauważyłam, ze pełno tam niekompetencji.
- marynarka
- Wylogowany
- gaworzenie
Dużo zdrówka dla Iguni, niech rośnie mała siłaczka I dla wszystkich chorych maluszków też życzę dużo zdrówka. Niech się już nie męczą z tymi katarami
Achhh... i bym zapomniała joasia dzięki za pamięć Pewno z mężem siedzisz, to nie masz czasu wejść. Skąd ja to znam
Mbrava gratuluję własnego mieszkanka w końcu i podziwiam, że wszystko tak sama ogarnęłaś. Silna babka z Ciebie.
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- marynarka
- Wylogowany
- gaworzenie
Olga, czy twoja córeczka często w domku siedzi w leżaczku takim kubełkowym jak fotelik? Może jej niewygodnie, bo za dużo czasu spędza w takiej pozycji...? A może za gorąco? Moja strasznie się poci od fotelika, dlatego wolę ją lżej ubrać, a najwyżej przykryć dwoma kocami w momencie przechodzenia z domu do samochodu... BTW, moja też się drze jak ją woże, a obok nie mogę, bo poducha... U nas sprawdza się smoczek i pielucha, lub jakaś zabawka do rączki. Do tego ma przyczepioną taką pozytywkę do fotelika. Jak już dostaje cały taki asortyment, to czasami jest spokojna...
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- marynarka
- Wylogowany
- gaworzenie
- Gabi31
- Wylogowany
- budujemy zdania
I tak sobie wyliczyłam, bo na Bebilonie jest napisane, że 100ml gotowego mleka zawiera jest 1,2ug witaminy D3. Dawka dzienna witaminy to 400 j.m. Pola wypija około ( czasami więcej czasami mniej) 4 X 180 ml czyli Zakładając że 10ugD3=400j.m.to 1,2 ug jest równe 48 j.m. Wypija około 720 ml mleka dzienie czyli 7X48 = około 336 j.m. Do tego jeszcze kaszka która zawiera 3ug w porcji na 150 ml...to te 400 j.m wyjdzie jak nic. Wiec jak jej dorzucę kolejne 400j.m w ampułce to faktycznie może być za dużo i z tego to zatwardzenie. Nic poobserwuję...
Każda z nas stara się byc przecież dobrą matką i chce dla swojego dziecka jak najlepiej...a że czasami w różny sposób popełniamy błędy... przeciez jesteśmy tylko ludźmi...
- pauluska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
My po spacerku 40min, oczywiście nie obyło się bez histerii, ale to dlatego, że już zasypiała i nagle pjawił się Kacper z kolegami i się zaczęło , no ale w końcu udało się jej zasnąć
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dawka dzienna 400-800j.m, 400j.m=10ug
Natasza ma 8 karmień średnio po 100ml, 100ml-0, 93ug
0, 93ugx8=7, 44ug=297j.m
297j.m+400j.m=697j.m czyli mieści się w normie
Dlaczego więc lekarze nie pytają jakie mleczko jest podawane i w jakiej ilości, żeby dopiero nakazywać podawania dodatkowo vit D??????
- Olga60
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- KarinaM
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Ząbkowania ciąg dalszy. Kupki codziennie po dwie i już trochę luźniejsze niż zawsze. Mamy żel Calgel i pomaga. Irina potrafi ni z gruszki ni z pietruszki zacząć płakać i to przeraźliwie. No i nic nie jest w stanie Jej uspokoić. Nawet noszenie w pionie nie pomaga. Pomoże tylko żel na dziąsła. A oczy przy tym ma jak wściekły królik angorka, całe czerwone. Niech wyjdą w końcu te zęby.
Dzisiaj znowu kąpanie o 18:30 i butla podana na dwa razy bo był płacz i trzeba było posmarować dziąsła. Po jedzeniu poszła pięknie spać.
Byłyśmy dzisiaj same dwa razy na spacerze bo moje chlopaki poszli na rajd (11km pieszo) i poszłam przejść się o 11:00 do 12:30 na cmentarz do dziadka a później o 13:30 po chłopców na przystanek blisko naszego domu ale po godzinie zrezygnowałam bo nie przyjeżdżali więc poszłam do domu bo był czas jedzenia Iriny.
A mi kręci się w głowie. Zmierzylam ciśnienie i mam 131/78. Dla mnie za wysokie bo jestem niskocisnieniowcem i dobre dla mnie to 90/50 lub 100/60. Wtedy czuję się najlepiej.
Sorki że się tak rozpisałam. Przepraszam za błędy ale piszę z tel.