BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 3 miesiąc temu #751303 przez demoniqe
u nas za to do końca książkowo według planu, teraz o 22 planuję nakarmić i zobaczymy ile pospi. Pewnie standardowo do 4 na cycusia :)

moniaaak trzeba zacząć od dnia, wtedy w nocy powinien się nie budzić, oczywiście jak jest otulony. Ale dzień jest najważniejszy i te wszystkie godziny. Można mieć jakieś 30 min poślizgu w każdą stronę. A jak krzyczy w nocy to sprawdź czy oby na pewno na cycusia czy po prostu ot tak chce się przytulić, albo się przyzwyczaił. Ja zawsze dawałam pierś jak płakał a potem przytulałam, kołysałam i szedł spać spowrotem i się odzwyczaił.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #751305 przez anek
demonige a dawałąs dzisiaj jesc co 4godz?jak udało Ci sie przetrzymac Kube?

11 lata 3 miesiąc temu #751306 przez ewela86
u nas karmienie w dzień mniej więcej co 3h, a w nocy zazwyczaj 2 razy o 1 i 4.

my jeszcze męczymy się z katarkiem :P odstawilam już nasivin, teraz juz tylko aspirator i woda morska no i maść majerankowa... Teraz wydzielina stała się taka gęsta że czasami nie mogę wyciągnąć i jej "bulgocze" w nosku :( am nadzieję że niedługo przejdzie.

co do dzremek to mamy zazwyczaj 3 w tym jedna dłuższa: 1) rano koło 10 2) koło 13 to ta dłuższa i 3) koło 17.

11 lata 3 miesiąc temu #751328 przez moniaaak
Gabi do tej pory Frida też była fajna, zawsze nawet się uśmiechał, bo wiedział, że przyniesie mu to ulgę.
A teraz jak widzi Sterimar to od razu krzyczy, a przy Fridzie rzuca głową na wszystkie strony i próbuje mi ją wyrwać. Czasami dość głęboko ma ten katar siedział i wyciąganie go nie było zbyt przyjemne...
Ale chyba już zdrowieje, bo dziś po kąpieli znów był wrzask przy piersi ;).

Demonique to otulanie to u mojego synka niestety wywoływało histerię...próbowałam już jak był dużo mniejszy i niestety ale był tylko krzyk.

Ewelau nas też ten katar głęboko siedzi i ciężko go wyciągnąć, po nocy jeszcze jest go sporo, ale po południu było już w miarę.

Dałam dziś maluszkowi 1/3 słoika marchewki. Nawet mu smakowało, ale ciuchy były do prania ;). Wszystko było dobrze, tylko razem z łyżeczką pakował do buzi rączkę. I nawet nie widziałam, że Kacperek tak daleko potrafi pluć ;)

11 lata 3 miesiąc temu #751363 przez Olga60
Natasza nadal zasypia zapatulona w rożku. Próbowałam już ją kłaść pod samą kołderką, ale tak ją ręce rozpraszają, że nie jest w stanie się wyciszyć i usnąć. Dopiero jak już mocno zaśnie, to ją rozwijam.

11 lata 3 miesiąc temu #751366 przez tysiiiak
Kuba jak był malusi to lubił byź opatulony ale teraz nienawidzi nie wspomne o przekładaniu rączek przez rękawy ostatnio to jest istna histeria :cheer:

Od fridy i psikacza też ucieka :( głowka chodzi na każda stronę i rączkami odpycha :dry:

11 lata 3 miesiąc temu #751405 przez Alex_87
Pauluska Zuzka często ma pięści zaciśnięte i trzyma rączki w górze, głównie jak się ją podnosi, ogólnie jest taka spięta. Jak poczytałam trochę o tym to rzeczywiście pierwszy jej miesiąc życia to typowy opis takiego napięcia, ale podobno przez te 3 pierwsze miesiące to normalne. Teraz nadal jest trochę spięta, ale widzę dużą poprawę już po tygodniu ćwiczeń, zresztą na rehabilitacji powiedzieli, że źle nie jest :)

Echh mała od razu po kąpieli zasnęła. Dziwne to trochę, że cały dzień strasznie płakała, miała trudności z zaśnięciem, prawie sobie rozerwała buzię przez to wpychanie łapek, a tu nagle kąpanie karmienie i śpi jak aniołek. Nie pamiętam u niej takiego płaczu odkąd minęły kolki :(

Nie wiem jak to robicie, że te dzieciaczki Wam usypiają same, ona się od razu drze, nie patrzy na zabawki, głaskanie, śpiewanie nie pomaga :( zaczynam tracić nadzieję, że się uda...może to te zęby ją męczą, tylko na początku były kolki, teraz zęby zawsze COŚ. Może nie powinnam się tak spinać na to usypianie w łóżeczku tylko jakoś wsłuchać się w jej potrzeby, a tak ją chyba tylko stresuje i siebie też, przecież taki płacz nie jest dobry :/

11 lata 3 miesiąc temu #751415 przez Olga60
Alex ja tak niestety miałam z pierwszym dzieckiem. Ręce mi do d... właziły, tylko rączki i niunianie przez pól godziny, godzinę, masakra. Dlatego przy Nataszy obiecałam sobie, że będzie sama zasypiać. Teraz zbieram plony i ile czasu przez to mam dla siebie, czy Kacpra. Jak zasypia to spokojnie mogę dziecku zrobić kolację, popracować itp, a jak zaśnie tv, kawusia :laugh:

11 lata 3 miesiąc temu #751420 przez tysiiiak
U nas na histerię czasem pomaga klaskanie przed twarzą żeby było.głośniejsze niż krzyki albo płacz i najgłośniejsze grzechotki jakie istnieja :p wtedy jak się chodź na sekundę zainteresuje to idziemy do okna i po jakimś czasie jest już spokojny. Oczywiście nie zawsze to działa.
Co do usypiania to u nas albo rączki albo sam zależy od humoru. Ostatnio lubi w lozeczku jak na boczku leży a ja nim kołysze :)

11 lata 3 miesiąc temu #751434 przez Alex_87
Olga ja też przy drugim będę mądrzejsza ;) poza tym każde dziecko jest inne, ja akurat nie powinnam aż tak narzekać, bo nie wiem co to nocne wstawanie, ale za to drugie może dać mi popalić w nocy :D Poza tym mała miała częste kolki, a wiadomo pierwsze dziecko to niewiadomo co robić :)
Najgorsze jest to, że już był czas zasypiania w dzień w łóżeczku, już jej się podobała jazda wózkiem, nie lubiła zasypiać na rękach i nagle jeden dzień i się wszystko wywraca do góry nogami :/

Ale pocieszam się, że co nie zabije to wzmocni i lepiej jak pierwsze dziecko da popalić to przy drugim już wiadomo czego się spodziewać ;)

oo a klaskanie to uwielbia :) a ostatnio podobają jej się butelki z woda, firanki i taki 2-dniowy zarost mojego męża :D dotyka jego brody i chichocze :D

11 lata 3 miesiąc temu #751455 przez joasia10015
Alex masz rację -kazde dziecko inne,miałam inaczej z Miłciem i inaczej z Mikim -bo Miłcio to bardzo szybko przesypiał całe noce-ewentualnie jedna pobudka ,za to Miki chce mamusie wykonczyc :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S :S
ALe dam radę-dam ,dammmm ;) Alex wydaje mi sie że masz dużo racji z tym że trzeba sie wsłuchac w potrzeby dziecka -to chyba najwazniejsze :cheer:

Kurde dziewczyny jak dziś usłyszałam w wiadomościach to straszną sprawe o zakatowanej Nadii (słyszałyście?) to normalnie łzy miałam w oczach .Ona miała zaledwie 3 miesiące-młodsza od naszych skarbów :( Ona miała już pozrastane żebra,co za tym idzie bili ją od początku -ja bym poprostu ich jakąś pałą biła ,żyletką pocieła na żywca -noszzz nie mogęęęę :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy:

Wracając do Mikiego to normalnie zaczął sie tak podnosci -cały sie zapiera jak leży i głowę podnosi -siłacz że hejjjj :ohmy: A pamietam jak wy pisąłyście że wasze szkraby sie tak mocno podnoszą -widac mojemu smykowi wiecej czasu zajmują ,,nowości,, :blush:
A jeszcze mam pytanko -czy wasze skarbenki mają buzki takie na prawdę jak ,,pupcia niemowlaka,,??? Tzn.bez kropeczek,krosteczek czy plamek? Bo mój ma często jakies krostki ,teraz ma nawet taką ,,kaszkę,,-smaruje mu to EMOLIUM KREM ale jakos nie schodzi-czyżby to jakaś alergia??? MOze jem cos co mu szkodzi??? Jak jest u waszych pociech? Pamietam że Miłosz miał gładziutką buzke cały czas ,ewentulanie czasem coś tam wyszło a Miki ma większosc czasu coś :(
Kurde jest 23;13 a ja zamiast korzystac i spac to siedze na forum :S :side:
Ps.byłam dzis u dentysty-wyleczyłam do kocna zęby :lol: za to włosy to wyciągam garsciami :huh:

11 lata 3 miesiąc temu #751483 przez KarinaM
Witam z rana.
Noc rewelacyjna. Irina jak usnęła o 19:00 to wstała rano o 6:00. Ale odrazu z płaczem tak się Jej jeść chciało. Zjadła całe 170ml mleczka z kleikiem ryżowym. Teraz guga do zabawek.

Igorek

Irina

11 lata 3 miesiąc temu #751484 przez Domiś91
Hej mamusie :* :* :* Tymuś już zdrowy, złapała go Trzydniówka, wczoraj wyskoczył delikatny rumień (lekarka powiedziala że to znak że infekcja się kończy) :)
Musiałam oddac jego mocz do badania ogólnego. MASAKRA z tymi woreczkami na siuski! :ohmy: !! :ohmy: Nie umiałam tego założyć, przy odklejaniu połowa sików mi się wylala :huh: ale starczyło, dzisiaj idziemy po wyniki.

My z czyszczeniem noska nie mamy poblemu, zawsze go zagaduje "a co to mama ma" "co mama będzie robila" i się zaciekawia i jest praktycznie nieruchomy ;)

Joasia, jak słysze o takiej krzywdzie to mam ochotę
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]
tych ludzi bez skrupułów !!! A Tymuś też całkiem gładkiej buźki nie ma, np na nosku ma pojedyncze krostki ale wg lekarki niema się czym martwić :)

U nas z zasypianiem jest tak, że Tymus lubi przy cycku zasypiać, później wymianka na smoka i w głębszy sen zapada sam. Chyba że nie jest glodny to smok + bujanie pupą i musi obok niego ktoś lezec, bo lubi sie przytulać. :blink:

Swoją drogą w życiu bym nie przypuszczała że będe się cieszyc z wstawania w nocy, bede wyczekiwac na czyjąś kupke :lol: macierzyństwo to super sprawa !!! :D:D

11 lata 3 miesiąc temu #751486 przez Domiś91
aha i dostałam paczkę z BoboVity :) Poradnik żywienia małego dziecka i słoiczek Moja pierwsza Marchewka :D
www.bobovita.pl tu się zarejestrowałam i dałam że chce otrzymywać poradniki :D

11 lata 3 miesiąc temu #751491 przez Olga60
Witajcie :)

Noc super, 20, 4 i pobudka 6.45, zaraz mleczko.

Zobaczcie, coraz więcej słyszy się o zakatowanych dzieciach, a ilu świat się nigdy nie dowie... . Szok! Czemu te bestie nie oddadzą tych niechcianych dzieci??? :( oj mi też zaraz pracuje wyobraźnia co bym z takim "ludźmi" zrobiła. Powolne podpalenie i wyrywanie wszystkiego po trochę :angry:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka