BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 3 miesiąc temu #758209 przez vika
jakie te szczepionki??? nie mogę tego znaleść :angry:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #758219 przez Olga60
Vika a jakimi była Tosia szczepiona? Refundowanymi czy skojarzonymi? Bo to chodzi o szczepionkę DTP błonica-tężec-krztusiec

11 lata 3 miesiąc temu #758235 przez KarinaM
Ja nie mogę tego linku otworzyć.
Moja szczepiona była Pentaxim 5w1. Czy to te?

Igorek

Irina

11 lata 3 miesiąc temu #758238 przez KarinaM
Alex moja kolankami to interesuje się bardzo. Dzisiaj zaczęła łapać kolana i jak zrobiła taką łódeczkę to przekręcała się z jednego boku na drugi. A ile przy tym radości?

Igorek

Irina

11 lata 3 miesiąc temu #758242 przez marynarka
Poprawiłam link :) a jak coś podaje drugi www.gif.gov.pl/?aid=40 Szczepionka DTP, na nfz...

joasia Ja wstaje do małej co 2 godziny :( Teraz M nie ma, to śpi ze mną, ale jak wróci skończy się zapewne wygodnictwo... Gdyby nie to, że śpi ze mną, to rano byłabym zoombie....

11 lata 3 miesiąc temu #758243 przez KarinaM
Nie wiem co z tym moim szkrabem się dzieje? Znowu zjadła tylko 70ml mleczka i zaczęła płakać bo była śpiąca. Dałam smoka i usnęła w ciągu minuty. A jadła 3,5h temu i zjadła 150 ze 170ml. Ciężko zrozumieć te nasze dzieci.

Igorek

Irina

11 lata 3 miesiąc temu #758249 przez marynarka
Alex, ja małej jeszcze nic nie podałam oprócz liza jabłka i herbat: kopru i rumianku... Ona się już trochę garnie, bo się we mnie wgapia jak jem, ale jakoś tak się boję... Będę 8 na szczepieniu, to się zapytam co i jak. No i jak się okaże, że już, to chyba nadejdzie czas na zakup kaszek :D mam w zanadrzu stronkę internetową i pozamawiam kaszki: jaglaną, ryżową i kukurydzianą :)

11 lata 3 miesiąc temu #758280 przez Ewelinczok
Ja już dałam Pawełkowi jablko, marchewkę , zupe marchewkową z ryżem i bardzo mu smakowało. Co prawda też karmię piersią ale chciałam juz zacząć wprowadzać normalne jedzonko. Skoro dziecko jest na piersi to podobno jego przewód pokarmowy szybciej się rozwija, więc dlaczego dzieci na mm mogą wcześniej zacząć jeść inne rzeczy??

Tak wogole to polecam strone www.promobaby.pl . tam są wyszukane najtańsze rzeczy dla maluszków w różnych sklepach!

11 lata 3 miesiąc temu #758316 przez joasia10015
marynarka napisał:

Poprawiłam link :) a jak coś podaje drugi www.gif.gov.pl/?aid=40 Szczepionka DTP, na nfz...

joasia Ja wstaje do małej co 2 godziny :( Teraz M nie ma, to śpi ze mną, ale jak wróci skończy się zapewne wygodnictwo... Gdyby nie to, że śpi ze mną, to rano byłabym zoombie....

Mam identycznie marynarka :blush:

moniak szczerze to czasem ,,wysiadam,,Ciężko samej ogarnac dwóję chłopaków,zajac sie domem ,paleniem w piecu,przedszkole Miłka,a teraz oboje przeziebieni :huh: Czasem mam ochote uciec na tydzien ,albo chociaz na noc -zeby sie wyspac i naladowac akumulatory :blink: Czesto mnie ktos pyta jak ja daje rade sama z dwójką dzieci...czasami sama nie wiem -widocznie nie jest tak zle skoro mam czas dla Was :lol: Mąż wraca za tydzien -moze wtedy cos odespie :blink:

Dzis bylismy na bioderkach i wszystko ok. :)

11 lata 3 miesiąc temu #758318 przez pauluska
Super jest strona 1000dni.pl . Trochę nie rozumiem mamusiek które karmią cycem i się spieszą z rozszerzaniem diety wszędzie jest napisane że po 6 msc. Wasze mleko jest tak wartościowe że nic innego nie potrzeba. Czytałam ostatnio artykuł że 99 % dzieci jest źle żywionych a błędy właśnie zaczynają się już przy rozszerzaniu diety. Powinno się zaczynać od warzyw ewentualnie kaszek a dużo mam podaje soczki czy owoce. To jak przyzwyczajamy dzieci do jedzenia ma wpływ na całe ich życie. Są schematy karmienia dzieci i ja się ich trzymam :)

11 lata 3 miesiąc temu #758324 przez tysiiiak
Alex Kubula łapanie stópek też zaczynał od głaskania i gniecienia kolanek ;)

Karina Kuba też testuje swój głos i albo krzyczy albo piszczy :P czasem głowa mi pęka od tych pisków ale co tam ... :P
I też czasem ma tak że zje 60 ml i więcej nie chce :unsure:

Kuba na szczęście szczepiony Infanrix 5w1 :) Jak można wprowadzać wadliwe szczepionki :angry: wrrrr

Dziś znów cyrki z usypianiem na noc i próbami jedzenia :cheer: Aleee śpi wkońcu :)

A jeżeli dziecko jest karmione i cycem i mm to jak to się traktuje przy rozszerzaniu diety :unsure: Z tego co czytałam najlepiej wtedy mm zastępywać właśnie innymi posiłkami ale nie jestem pewna :unsure:

11 lata 3 miesiąc temu #758343 przez Alex_87
Ja dlatego podaje narazie tylko warzywa, z owoców tylko jabłko, ale nie zastępuje żadnego posiłku, podaje tylko żeby poznawała nowe smaki. Z deserkami zamierzam poczekać jeszcze długo, bo wiadomo owoce zawsze będą smakowały w przeciwieństwie do warzyw.
Podobno te wytyczne co do rozszerzania diety zmieniają się co kilka lat. Np. moja mama mnie i mojej siostrze podawała zwykłą kaszę manną, 3 lata później jak się urodził mój brat to pediatra powiedziała, że nie można, a teraz znowu można.

I też za bardzo nie rozumiem tych różnic czemu te karmione piersią później mają rozszerzaną dietę, bo to że mleko matki jest wartościowe to wiadomo, ale w tych czasach mleko modyfikowane też ma w składzie wszystko co trzeba. No i chyba mamy które nie karmią piersią też nie czują że ich dzieci są jakoś gorzej odżywione?

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #758349 przez Ewelinczok
pauluska ja sie boje ze pozniej moje dziecko bedzie niejadkiem.... moja mama mówila ze mojej siostrze zaczela wczesnie dawac różne posilki na sprobowanie i pozniej nie miala problemu z tym żeby czegos nie chciala jesc. A moja ciocia dlugo karmila piersia i nic wiecej nie dawała a teraz chlopak ma 18 i dalej nic po za chlebem z nutela nie je... nie wspomne o warzywach i owocach tego to nawet niechce sprobowac....
Uważam ze jak daje mu różne warzywka i owocki spróbowac to się nic nie stanie, tym bardziej że nie zastepuje to karmienia (raczej traktuje to jako przekąske miedzy karmieniami co dwie godziny)

11 lata 3 miesiąc temu #758422 przez alexa_
Wieczór w szkole. Myślałam że bede zmeczona a tu wracam pełna energii.

11 lata 3 miesiąc temu #758466 przez pauluska
Nie no każda mama robi jak uważa. Co do rozszerzania diety nie daje również deserków bo Iguli tak posmakowały i nie chce zupki wcinać hehe a chciałabym żeby jadła wszystko i nie była tak wybredna jak mama :D

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka