BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 2 miesiąc temu #789228 przez tysiiiak
Moniaaak wydaje mi się że coś się tam dzieję bo łapki w buźce znów są a nie było przez dłuższy czas i znów chce mnie zjeść i gryźć :P ale bardziej bym stawiała na dolne dwójki bo coś tam białego mi dziś zaświeciło niż na górne jedynki :P no nic poczekamy zobaczymy co się dzieje :)
Kubusiowi wyszły później niż Kacperkowi więc może czeka żeby tyle samo czasu mineło :P:P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #789237 przez moniaaak
Umowiłam nas na środę prywatnie do innego lekarza- podobno dobry, koleżanka mi poleciła. Kazał na razie nie smarowac tych zmian maściami i on to obejrzy.
Mam nadzieję, że bardziej się tym przejmie niż nasza pediatra.

11 lata 2 miesiąc temu #789239 przez moniaaak
tysiiiak u nas tez wyglądało, że swędzą go dziąsła gdzieś z tyłu, bo tam pchał łapki, a ząbek pokazał sie u góry. Ale różnie to może być. Chociaż u nas to wychodzenie ząbków, łączy się z płaczem nocnym. Dolne wychodziły mniej boleśnie.

11 lata 2 miesiąc temu #789273 przez pauluska
moniaaak my teraz mamy okropną buźkę najpierw miała krostki od śliny a teraz czerwone placki z krostami jak ranki wyglądają jestem załamana bo tak na prawdę nie wiem od czego :/ przechodzę na samo mleko odstawiam obiadki kaszki na 5 dni zobaczymy czy coś się poprawi. Co do glutenu do doktorka mi mówiła że rzadko są zmiany skórne tylko problemy brzuszkowe kupy, ulewania więc wydaje mi się że u Was to nie gluten. Napisz co dajesz jeść synkowi ? A dowiedziałam się że też jest bardzo często u małych dzieci nietolerancja laktozy oj taka zgaduj zgadula z tymi alergiami. Tak jak mówiłam odstawiam wszystko na 5 dni a później gotuję sama zupki tylko muszę skombinować warzywa i mięsko no i się dokształcić w tym temacie bo szczerze nie wiem co do czego jakie mięso z kury się nadaje jakie z królika w gotowaniu ogólnie jestem kiepska no ale czego się dla dziecka nie zrobi :) może będzie chętniej jadła bo słoiki są ogólnie fuuuj dla Igi :D

11 lata 2 miesiąc temu #789306 przez moniaaak
Ja teraz to tylko pierś , daję obiadki- od wtorku gotuję zupki z marchewki, dyni i ziemniaków z oliwą z oliwek..raz tylko wymieszałam pół na pół ze słoiczkiem z hippa. Ale też póki co same warzywa.
Do tego daję deserki, głównie z jabłka, ewentualnie z bananem, marchewką. Nie wprowadzam nic nowego, bo sie boję.
Codziennie ze schizą oglądam buzię i zastanawiam się czy ma suche policzki, czy nie.Raz wydaje mi się, że tak, innym razem,że nie.
Wczoraj dałam Sinlac, ale to dla alergików kaszka.
Problemy z tymi suchymi łokciami zbiegły się z wprowadzaniem glutenu, dawałam wtedy też chrupki. Ale te juz dawno wywaliłam i z jego i swojej diety.
Dziś ma ogromny czerwony placek na prawym łokciu i mniejszy na lewym, małą czerwona plamkę na szyi i pod pachami też.
Buzia nie wygląda źle, ale rano miał lekko rumiane policzki.
Mam nadzieję, że ten nowy lekarz coś zaradzi.

11 lata 2 miesiąc temu #789307 przez moniaaak
Pauluśka mięsko przede wszystkim musi byc z młodych zwierzątek. Gdzieś czytałam, że jeżeli warzywa z targu, to trzeba je grubo obierać.

Tylko uważaj na mięsko z niewiadomych źródeł.
Teraz napiszę coś obrzydliwego- znajoma mamy mi mówiła, że w jakimś programie tv byl reportaż, że koleś sprzedawał koty zamiast królików właśnie dla małych dzieci. jak to usłyszałam to przyznam, że mi się niedobrze zrobiło- jak tak można :(.

11 lata 2 miesiąc temu #789322 przez pauluska
Ehhh ludzie to są popier.... tyczy się tego co koty sprzedawał :/ Ja mam ciotkę na wsi co ma króliki może mi da :) a banana dajesz ze słoiczka ogólnie deserki ze słoiczka ? Niektóre mają skrobię kukurydzianą i ona może uczulać. Moje dziecko usnęło w końcu ! Idę zrobić sernik na zimno na pocieszenie haha więc dietę diabli biorą :D

11 lata 2 miesiąc temu #789328 przez moniaaak
banana daję świeżego, zeskrobuję mu łyżeczką- bardzi lubi. Kiedyś kupiłam mu w słoiczku, ale nie bardzo mu podszedł. Na skład słoiczków też patrzą i eliminuję te ze skrobią.

11 lata 2 miesiąc temu #789341 przez Alex_87
Koty?!?! Jejuu czego to ludzie nie wymyślą, żeby jeszcze dla dorosłych, ale dla dzieci...Brak słów.
Ja może będę miała dostęp do świeżej cielęcinki. Kiedyś i tak trzeba będzie zacząć gotować i dawać do jedzenia to co my jemy. W sumie warzywa ze słoiczka też niewiadomo gdzie rosły, niby sa te certyfikaty, zapewniają, że ekologiczne, kontrolowane, ale jak to jest w rzeczywistości...

Moniaaak a Kacperek się drapie w tych miejscach czerwonych?

Pytanie do mam które same gotują, jakiego oleju używanie do zupek?

11 lata 2 miesiąc temu #789355 przez moniaaak
No właśnie sie nie drapie- wkurza się jak mu smaruje, ale to bardziej kwestia chyba tego, że takich zabiegów raczej nie lubi.
Alex ja daję oliwę z oliwek, ale można też masło( u nas na razie odpada z uwagi na podejrzenie skazy)

11 lata 2 miesiąc temu #789374 przez pauluska
a ile wody się daje do gotowania tych warzyw aby nie wyszło za wodniste ?

11 lata 2 miesiąc temu #789380 przez tysiiiak
Pauluska z tego co czytałam to zalewasz wodą byle bhy przykryć warzywka a jak będziesz blendować to same warzywka i dodajesz tyle tego wywaru żby było tak gęste/rzadkie jak chcesz :)
Alex Z tłuszczy to oliwa z oliwek/masło/olej rzepakowy to chyba jest najlepsze. Moja koleżanka np. mi mówiła, że ona dodawała łyżeczkę serku mascarpone :unsure: ale tego nie jestem pewna :P

11 lata 2 miesiąc temu #789393 przez pauluska
Pytanie z tych glupich :D warzywa wrzucam do zimnej wody czy juz gotujacej ? chyba zimnej tak ? :D a jak mieso ?

11 lata 2 miesiąc temu #789404 przez tysiiiak
hahaha Pauluska tego już niewiem :P jak dla mnie to nie ma różnicy ale może jednak jest :unsure:

Musze pochwalić moje dziecię, że pięknie dziś zjadło obiadek i tak szeroko dziubeczka otwierał, że czyści z tego wyszliśmy :) Ogólnie ostatnio ładnie mu to idzie ale dziś naprawde po dorosłemu :) i off kors płakał jak się skończyło :P

11 lata 2 miesiąc temu #789425 przez moniaaak
ja zalewam zimną wodą. Potem wyciągam warzywa i miksuję bez wywaru( jak dodałam trochę to nie chciał jeść, bo moje dziecię woli gęste papki:)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka