BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 2 miesiąc temu #788065 przez tysiiiak
Hej ;)

My byliśmy dziś u koleżanki i jej rocznego synka :) chopaki coraz bardziej się dogadują :P hehe
O 16 zbierałam się do domku i Kubuś wymęczony padł jak tylko wsadziłam go do wózka i w domku obudził się na deserek i spał do UWAGA 19.30 !! Chyba odsypiał ostatnie dni z ostatnią drzemką o 13 :) Dopiero teraz zasnął ale nie narzekam bo był radosny i spokojnie sobie zasnął :)

Sevilla Super, że już w domku :) !! Ciesz się chłopakami tylko się nie forsuj :kiss: MAksio super długaśny a jaki silny chłopak już chodzić chce :S :)

Karolka Super, że u kardiologa ok ! :) uff ulga :)

Pauluska Kurczę masakra z tymi dziewczęcymi przypadłościami :( Bardzo dobrze, że trafiłaś na dobrą pediatrę :) ! Ja Kubusiowi też myłam pod zlewem siuśka i okolice przed pobieraniem moczu ale nie psikałam octaniseptem bo niewiedziałam, że można.

Demoniqe Też gdzieś czytałam że mięsko się potem dodaje bez wywaru ;)

Dziewczyny kiedy chcecie zacząć gotować dzieciom z warzywek dostępnych w warzywniakach np. ? Bo chyba kiedyś i tak będą musiały to jeść i niewiem kiedy zacząć.. Niby moja pediatra mówiła, że po roku ale chyba ze wszystkim nie ma co przesadzać. No niewiem... :unsure:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #788068 przez vika
Karolka85 allegro.pl/kubek-360-210ml-9m-niekapek-1...-wa-i3683020904.html dokładnie mam taki jak tutaj ten gratisowy 150 ml 6+ kupiłam w tesco 24 zł a tutaj 2 z przesyłką 37 gdzie w sklepie ten większy coś koło 30 zł kosztuje i też na niego poluję :huh: :dry: :angry: gdybym wcześniej zerkła :cheer: :dry:

11 lata 2 miesiąc temu #788097 przez ewela86
co do kubków co myślicie o czymś takim allegro.pl/doidy-cup-niezwykly-kubek-do-...-3m-i3695881663.html . fajne, ale chyba jednak zacznę od niekapka.

11 lata 2 miesiąc temu #788158 przez joasia10015
Sevi trzymaj sie cieplutko-w domu dojdziesz do siebie :kiss:
Dziewczyny dzieki za miłe słowa-no nie jest lekko ale coż :huh:
I chyba od tego wysiłku walnęło mi cos w mózgu i wpadłam na pewien pomysł-jade jutro do teściowej :S :S Mąż zjeżdża z pracy i chce mu tam zrobic niespodziankę :) Przy okazji jej -bedzie w szoku jak wejde w drzwi :) :) :) :) Może zawału dostanie :lol: NIe wiem sama po co sie pcham w tą paszczę lwa -ale mąz pow.że teraz bedzie dłużej w domu i moze byśmy pojechali do teściów.....a ja przemyślałam sytuacje i stwierdziłam że jak juto pojadę to w sumie będe jeden cały dzien bo w niedziele trzeba bedzie wracac (bo w poniedziałek Mimiś do przedszkola :) )i dzieki temu bedziemy króciutko u nich :silly: Taka ze mnie spryciula :blink: Odwiedziny na ten rok zaliczone i wszyscy zadowoleni :lol: ;) Pytanie tylko jak dam rade z dwójką dzieci -300 km.Ale co tam - jakoś sie po malutko dojedzie :huh: Upiekłam już ciasto i sałatkę zrobiłam żeby z pustymi rękoma nie jechac a do tego nie spodziewa sie gosci wiec nic nie bedzie miała :dry: Kurde chyba wezme jeszcze jakieś wino żeby sie upic i jej nie słuchac za dużo :huh: :blink: Ojjojojojjjj co mnie czeka :unsure: :unsure: :S

11 lata 2 miesiąc temu #788219 przez Alex_87
Tysiak ja też nad tym myślałam, bo jednak chciałabym zacząć gotować Zuzce sama, ale nie mam dostępu do swojskich warzyw i mięsa. Jeszcze trochę pokarmię ją słoiczkami a późnej nie wiem. I tak nie będę miała wyjścia i będę musiała gotować z tego co kupie

11 lata 2 miesiąc temu #788228 przez Karolka85
Witam,

Nocka całkiem spoko. Julka usnęła ok 21ej. w nocy jedna pobudka ok 2ej na przytulenie i smoka,a później o 5:30 mleczko. teraz zjadła 140ml kaszki łychą i powoli zbliża się pora pierwszej drzemki.

Vika dzięki za linka z kubkami Lovi- już zamówiłam i mam nadzieję że się sprawdzą :)

Joasia nie dość że jesteś zaradna i silna to jeszcze spryciula z Ciebie niezła ;) mimo wszystko życzę Ci anielskiej cierpliwości przez ten weekend i koniecznie kup to winko :lol:

Tysiak, Alex ja gotuję zazwyczaj sama dla Julki i mimo to że większość rzeczy mam z wiejskiego poletka mojej babci, to zdarza mi się kupić również na bazarku np marchew. króliki mam ze wsi, ale już np mięsko z indyka kupiłam wczoraj w sklepie- fakt że mam jeden sklepik mięsny sprawdzony od lat i wiem że właścicielka nie wciśnie mi starego mięsa.
Uważam że nie ma co przesadzać, bo nasze dzieciaczki są już coraz starsze i nie uchronimy ich przed wszelkim złem tego świata... a jak wiadomo miesięczny wydatek na słoiczki jest spory :/

11 lata 2 miesiąc temu #788234 przez paninka87
ja z ogródka mam tylko marchewkę, ziemniaczki i pietruszkę. A przecież musi jeszcze wcinać inne warzywka. Resztę kupuje w warzywniaku. Dynie i kalarepkę zamroziłam. Groszek kupię chyba mrożony w markecie:/ no bo skąd o tej porze? chyba ze dodam czasami ze słoiczka :unsure:

Ja wszystko gotuję na parze...mięsko najpierw potem warzywka. Wywaru już nie dodaje, jemy gestą papkę :woohoo:

Mi maluda zasnęła 19:20... o 20 się kręciła to ją znów nakarmiłam, przynajmniej ulga dla moich piersi...:P ale co ją chciałam odłożyć to się wierciła. Nie mogłam spokojnie wyszuszyć włosów... w końcu około 20:30 zasnęła. Pobudki o 00:30, 3:30 i po 6 :silly: :silly: :dry: jak wychodziłam do pracy po 7 spała jeszcze. Ogólnie dobrze znosi rozłąke tylko wczoraj mało spała :S

11 lata 2 miesiąc temu #788244 przez pauluska
sklep.doz.pl/apteka/p22186-Lovi_kubek_tr...owy_z_uchwytem_250ml

kubek niekapek o którym piszecie to ten ? bo jest ich trochę a też chciałabym zamówić :)

11 lata 2 miesiąc temu #788287 przez ewela86
dzień dobry, nocka standardowa - nawet nie będę wymieniać ilości pobudek... :P

wczoraj zauważyłam że coś się zaczyna dziać na dolnych dziąsełkach :) mam nadzieję że to z tego powodu to nocne marudzenie...

joasia Ty to jesteś kombinatorka. tak sobie to fajnie wymyśliłaś :) przy takim rozwiązaniu wilk będzie syty i owca cała. oby mąż docenił a zwłaszcza teściowa :laugh:
no i podziwiam Cię za te 300 km z 2 dzieci, ja czasami z 1 mam problem żeby dojechać 20 km :ohmy: trzymam kciuki i czekam na relacje!

też bym chciała więcej gotować dla Dianki, bo zazwyczaj z braku czasu dostaje słoiczki... odłożyłam sobie parę pustych słoiczków i chciałabym powkładać do nich ugotowane obiadki na jakieś 2 tygodnie i zapasteryzować. myślicie że to dobry pomysł?

pauluska chyba o tym niekapku dziewczyny mówiły.

11 lata 2 miesiąc temu #788294 przez alexa_
Cześć dziewczyny.
Mam taki problem, mam zostać chrzestną (to będzie mój debiut) i nie mam zielonego pojęcia co na prezent.

11 lata 2 miesiąc temu #788310 przez Karolka85
Ewela podaję Ci link z artykułem na temat pasteryzacji i mrożenia obiadków
www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Artic...89-97a0-241e6aff1a4e
jeśli chodzi o słoiczki to odradzam te po gotowych obiadkach Bobovity, Gerbera czy Hippa- niestety nie nadają się do pasteryzacji. chyba producenci mądrze to przemyśleli i są one w zasadzie jednorazowe... no chyba że ja coś źle zrobiłam. mi po prostu one w ogóle nie trzymały. poza tym generalnie póki co gotuję z dnia na dzień lub na 2 dni. nie wymaga to ode mnie dużego wysiłku i nakładu pracy, więc lepiej nie pozbawiać zupek tak cennych witamin.

Pauluska ja zamówiłam ten zestaw z Lovi który podała Vika allegro.pl/kubek-360-210ml-9m-niekapek-1...-wa-i3683020904.html mam nadzieję że kubek niekapek z żółtym miękkim ustnikiem będzie miał faktycznie miękki ustnik :) a ten kubek 360st sądzę że też lada moment pójdzie w użycie :) jak zestaw dotrze w przyszłym tygodniu i go przetestuję to podzielę się wrażeniami :)

Alexa hmmm to odwieczny problem chyba każdego kto ma być rodzicem chrzestnym. generalnie uważam że najlepiej dać po prostu pieniążki a do tego dokupić jakąś pamiątkę typu ładny album na zdjęcia albo coś z biżuterii- krzyżyk, medalik, jeśli dla dziewczynki to mogą być też jakieś kolczyki

11 lata 2 miesiąc temu #788321 przez demoniqe
dziewczyny a dlaczego nie można gotować na mięsku? moja mama i teściowa tak nam kiedys gotowały, moja niania swoim dzieciom też. Kuba tak je od miesiąca i wszystko super. Wcina jak dziki :)

11 lata 2 miesiąc temu #788322 przez moniaaak
Joasia a jak się czuje Miłosz- lepiej już?

Sevilla zdrowiej szybko:). Ale ten Twój Maksiu to silny facet- jak wczoraj pokazałam mężowi to zdjęcie to nie mógł uwierzyć, że jest niewiele starszy od Kacperka.

U nas nocki też tragedia- te górne zęby dają nam mocno w kość. Najgorzej, że nad ranem muszę malemu zawsze zmienić pieluchę, bo jest mega mokra. A on się wtedy zawsze rozbudza- no katastrofa. Dziś od 3.30 nie spał do 5.00. Potem łaskawie pospał do 7.
Ech... pobudki co dwie godziny przy obecnym stanie były ok :laugh: :laugh: .
Joasia a Mikuś jak? Śpi troche lepiej?

Demonique ja dopiero z zupami debiutuję i gotuję tylko marchewkę, ziemniaka i dynię, bo to mam swojskie. Będę mieć jeszcze pietruszkę. Wszucam wszystko do garnka, dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek i potem miksuje bez wywaru. Mięska jeszcze nie gotuję z racji tego naszego uczulenia.
Pauluśka z tego co pamiętam to Wy też miałyście zmiany skórne, ale nie dawałaś małej maści sterydowej. Po jakim czasie to zniknęło? Bo u nas już 1,5 tyg smaruję Alantanem 2-3 razy dziennie, raz dziennie Oillanem i z jednej rączki zeszło, a na drugiej cholerstwo nadal jest.

11 lata 2 miesiąc temu #788330 przez tysiiiak
Dzien dobry :)

Nocka super :) po 24 pobudka ale tylko na smoka i ululanie w łóżeczku a o 4.30 butla i pospaliśmy do 9.30 :D :D

Tak sobie myślę, że niedługo zacznę mu gotować a ze słoiczków będzie dostawałam takie mięsko jakiego ja specjalnie nie będę kupować np. cielęcinkę czy królika. Rybkę mam dobrą bo mój tata z Norwegii przywozi łososia albo dorsza złowionego przez siebie ;) Chociaż rybki Kuba coś nie toleruje więc narazie nie podaję.
Ale to wszystko za jakiś czas jeszcze ;) Zobaczymy ;)

Ewela Czytałam gdzies, że lepiej mrozić niż pasteryzować bo pasteryzacja odbiera część witamin.

Alexa Też uważam, że najlepiej pieniążki dać albo jakiś medalik/kolczyki. Zapytaj może odziców czego potrzebują może jakieś krzesełko czy cuś?

11 lata 2 miesiąc temu #788343 przez Olga60
demoniqe chodzi o tłuszcze, toksyny, produkty przemiany materii jakie są wytrącane do wody podczas gotowania. Zaleca się nie podawać wywaru mięsnego do 7 m-ca włącznie.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka