- Otrzymane podziękowania: 2
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2013
Mamusie MAJ 2013
- demoniqe
- Wylogowany
- gadatliwa
Ja właśnie wróciłam z pracy jak zwykle byłam dłużej niż planowałam, ale fajny dzień pełen kwiatków od panów i czekolady
mój mały waży 1,5 kg i lekarz mówi, że jest to waga na ok. 30 tydzień.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- JoannaL
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 0
Alex87 ja osobiście nie bardzo w to wierzę. W pierwszej ciąży brałam witaminy i synek urodził się z wagą 3070g. To chyba jednak jest uwarunkowane genetycznie, chociaż naprawdę różnie może być bo ja też byłam sporym dzieckiem, ważyłam prawie 3900g
Jak mnie mogą okropnie boleć plecy
- Sevilla
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Zdeterminowanie i wiara w lepsze jutro :)
- Otrzymane podziękowania: 36
Widzę, że dziś wszyscy mają dzień lenistwa( oprócz Sevilli- swoją drogą podziwiam Cię Kochana ).
Dziewczyny przebywająca na zwolnieniu- pytanie do Was odnośnie pensji. Jestem na zwolnieniu od grudnia. W grudniu dostałam jeszcze premię za listopad, a wg mojej wiedzy od stycznia powinnam dostawać już średnią z ostatnich 12 miesięcy, policzyłam sobie tę średnią i wyszła mi mniej więcej taka, jaką dostałam w styczniu. Dziś wpłynęła mi wypłata za luty i jest niższa niż w poprzednim miesiącu.
Czy jest możliwe, że wynagrodzenie zależy od ilości dni pracujących w miesiącu? W takim wypadku mogłoby się zgadzać, bo luty jest krótszy. Ale wolałabym się upewnić zanim zacznę dzwonić do księgowości;)
Teraz będziesz dostawać jedynie podstawę swojej wypłaty. Niestety wyliczając wysokość wynagrodzenia na L4 nie możemy brać pod uwagę premii, które były wypłacane. Jeżeli dobrze myślę to Twoje obecne wynagrodzenie wypłaca ZUS zamiast pracodawca.
Co do wizyty, ja będę miała teraz, co 3 tygodnie. Czyli następna jeszcze w tym miesiącu
Odnośnie witaminek to ja szczerze w to wątpie, że mają jakikolwiek wpływ na masę ciała naszych szkrabów. Ja przed ciążą brałam femibion natal1, kontynuowałam go w ciąży, a Maksiu według lekarza waga książkowa i przy niektórych maluchach na forum to faktycznie wypada słabo
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Co do witamin, to mi dwóch lekarzy powiedziało, że waga może być przez nie większa, ale różne są opinie.
Sevilla jeżeli zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób, to on wypłaca wypłatę na chorobowym. Potem sobie jakoś to refunduje ze składek innych pracowników. U mnie tak jest- nawet dziś sprawdziłam- dostałam przelew z firmy.
A co do kasy to podobno na zwolnieniu jest średnia wynagrodzeń z ostatniego roku, a nie 100% podstawy. I ja na pewno mam w taki sposób płacone, bo dostaję więcej niż wynosi moja podstawa. Tyle, że za każdym razem te kwoty się trochę różnią
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- https://matuli.pl/
Zamawiam dzisiaj laktator Muszę też pojemniki na pokarm, prześcieradełko na przewijak no i przewijak... a najwiekszy problem mam z nadrukiem na przewijaku - nie mogę sie zdecydować ;D
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Zamawiam dzisiaj laktator Muszę też pojemniki na pokarm, prześcieradełko na przewijak no i przewijak... a najwiekszy problem mam z nadrukiem na przewijaku - nie mogę sie zdecydować ;D
Anabelle a jaki laktator zamawiasz? Bo ja się jakiś czas temu zastanawiałam, ale w końcu po przeczytaniu opinii na necie zgłupiałam i odłożyłam ten zakup.
- ewela86
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja dzisiaj miałam przygody z samochodem. męża nie ma a do południa musiałam być w szczecinie (mam ok. 50 km) - myślałąm że zwariuję. Nie mogłam zgasić auta bo potem nie palił, więc zabrałam ze sobą tatę i ja załatwiałam sprawy a on siedziłą i pilnował samochodu potem pół dnia jeździłam po mechanikach ale na szczęście awaria okazała się bardzo mała (kabel się odłączył od rozrusznika). Samochód ma dop 2 tygodnie więc już wściekła byłam, że na jakiś bubel trafiliśmy
Więc dopiero teraz zaczynam świętować Dzień Kobiet!
WSZYSTKIEGO NAJ DLA WAS DZIEWCZYNKI!!!!!!!
- Kiniaczek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja do tej pory też miałam wizyty co miesiąc... teraz idę 19-go a potem się okaże czy częściej ale pewnie tak!
- Kiniaczek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Z uwagi na fakt, że laktatora chcę używać głównie przy nawale do zebrania wartościowego pokarmu oraz przez max 2 miesiace po porodzie kiedy bede musiała jeszcze chodzić na uczelnię - zdecydowałam się na ręczny. Elektryczny jest polecany dla mam które odciągają dzień w dzień żeby się nie przemęczały. Czytałam jednak opinie, że siadają zasilacze albo silniczki... Troche lipa za 300-400 zł.
Po przeczytaniu sterty opinii i testów zdecydowałam się na Avent lub Medelę ręczne.
Drugi aspekt to był aspekt finansowy - nie przelewa się nam teraz, więc Medela była droższa od 60-80 zł a więc podwojony koszt laktatora. Miałam już brać Avent Isis, bo ma bardzo dobre opinie, ale kwietniowa Agata napisała o najnowszym wynalazku Avent Natural. Z tego co czytałam premierę miał w 2012 roku.
Zamówiłam go u sprawdzonego sprzedawcy na allegro za ok 90 zł. Tutaj opis ze smyka: www.smyk.com/avent-natural-laktator-recz...0,swiat-niemowlaka-p
A tutaj recenzja/opinia na portalu dla mam: dobra-mama.pl/dobra-mama-na-zakupach/lak...z-serii-natural.html
Aha plus koszt przesyłki jeszcze No i wziełam 5 pojemników do mrożenia/przechowywania pokarmu z aventa - tanie są ok 3,80 chyba.
- moniaaak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kiniaczek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jakbym miała kupować to kupiłabym ten sam co Anabelle
- Anabelle
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Kiniaczek - do miło ze strony koleżanki tylko sprawdź sobie koszt nowej końcówki, bo niektóre laktatory mają dość drogie takie elementy
- Alex_87
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 13
Kiniaczek długo już czekasz na kasę? Ja przez tą cholerną kontrolę dostanę prawdopodobnie na początku kwietnia, bo mój szef w poniedziałek jedzie im pokazać wszystkie papiery, a od tego czasu mają 30 dni na wypłatę kasy. Słyszałam, ze oni lubią zwlekać z tą kasą, jak mają 30 dni to nie wyślą wcześniej tylko właśnie 30 dnia. I póki co zakupy wyprawkowe mi się ukróciły :/
- Kiniaczek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Hmmm a ja dostanę laktator, ale nawet nie wiem jaki
Kiniaczek długo już czekasz na kasę? Ja przez tą cholerną kontrolę dostanę prawdopodobnie na początku kwietnia, bo mój szef w poniedziałek jedzie im pokazać wszystkie papiery, a od tego czasu mają 30 dni na wypłatę kasy. Słyszałam, ze oni lubią zwlekać z tą kasą, jak mają 30 dni to nie wyślą wcześniej tylko właśnie 30 dnia. I póki co zakupy wyprawkowe mi się ukróciły :/
To pierwsza moja wypłata z Zus-u ... Księgowa dała dyspozycje żeby przelewali mi bezpośrednio na konto i sobie czekam.... Wyczytałam gdzieś że mają na to 30 dni od doręczenia L4 ale bez jaj ileż można czekać na pieniądze....:/