BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

12 lata 2 miesiąc temu #449320 przez Sysia
ja na sex mam wielką ochotę ale narazie się boją po tym jak miałam bóle brzucha i byłam w szpitalu zresztą mój M też sie boi i powiedzial ze moze czekac chodzby do konca :) ale zal mi go wiec poczekam do 12tyg i bedziemy mogli zaszalec :).ale tez mi go zal bo wszystko takze sie skupia na mnie i na dziecku jeszcze te moje napady zlosci :( no ale coz ... dzis tez biore ostatnia tabletke luteiny i lekarz kazal odstawic bo jest ok :) no i nic nie mowil ze nie mozemy sie kochac a gdyby tak bylo to by chyba powiedzial co nie ? ...
aa i co do siedzenia w pieluchach to wlasnie nie chce aby dziecko nas odsunelo od siebie ma nas polaczyc a wiec bedziemy robic wszystko razem i kazda wolna chwile razdem spedzac :)

co do owoców to jem ale wiecie jak ja mam np.mam ochote na ogórkowa zrobie , zjem i potem juz nie moge na nia patrzec bleeeee ;) oby to minelo...

dominique dziekuje pije wlasnie dozo wody mam nadzieje ze ta biegunka nie zaszkodzi mojemu malenstwu

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #449356 przez gosia28
ja też jakoś straciłam ochotę na miłosne igraszki, podobno zmienia się to w II trymestrze i jeżeli ciąża nie jest zagrożona, nie ma plamień to nie ma przeciwwskazań, żeby się powstrzymywać od seksu.
u mnie wszystko kręci się wokół ciąży, ale to chyba dlatego, że tak długo była wyczekiwana no i trochę przeszliśmy zanim się pojawiła.
co prawda jeszcze niczego nie kupujemy i nie urządzamy- myślę, że jeszcze będzie na to czas, a poza tym narazie się boję czynić a z takie przygotowania. Póki co wolę zająć się dbaniem o siebie i brzuszek.

Mama Aniołka 25.02.2010
Aniołków Karolka i Jasia 06.12.2012

Każdy z nas ma taką małą nadzieję na niemożliwe...
Załączniki:

12 lata 2 miesiąc temu #449363 przez kasia8887
Gosia28 jeszcze nie wiem jakie są to bliźniaki idę 27.10 na drugą wizytę do swojego lekarza to go wypytam trochę, witamin żadnych nie proponował tylko mówił, że koniecznie do 20 tyg. luteinę dwa razy dziennie. Super że ty już wszytko wiesz mam nadzieję, że nie długo się pochwalę jakie będą moje. Czasami nie wchodzę na forum bo jeszcze pracuję i nie zawsze mam czas ale postaram się częściej do was zaglądać :)

12 lata 2 miesiąc temu #449376 przez lalka
gosia28..tez jeszcze nie myślę ani o wyprawce ani o pokoiku dla maluch....będzie jeszcze na to czas!!!!ale moje koleżanki za to szaleją!!!mam już 3 pary bucików...różową kurteczkę hello kity...góralski skarpety na noworodka...grzechotki!!!!dla nich nie ma innej opcji jak dziewczynka!!!!to jest bardzo miłe....ale wolałabym jeszcze tego nie mieć.....nie chcę zapeszać....no i po poronieniu bardzo się boję....boję się nawet imienia wybierać!!!!

na razie jedyne o czy marzę to .....wreszcie sobie odpocząć..nie robić na czas tych wszystkich rzeczy...a póki co...uciekam do pracy...brrr

12 lata 2 miesiąc temu #449380 przez lidianna
co do igraszek to nie mam żadnych przeciwskazań medycznych wiec korzystamy :) na początku mój mąż trochę się bał, żeby się nic złego nie stało, ale teraz juz wie, że przez sex nic mi nie grozi :) ogólnie to może troche mniej się kochamy ale głównie przez to, że ja większość wolnego czasu spędzam póki co na spaniu... oby ta senność jak najszybciej odeszła :) a takie niespodzianki dla faceta sa potrzebne, trzeba dbać o ten aspekt związku.. My mamy dużo wspólnych zainteresowań, rozmawiamy o dziecku, ale nie jest to nasz jedyny temat - jak już dzidzia będzie z nami to też będziemy się na pewno starać, żeby czas razem spędzać, gdzieś wyjść, oderwać się od pieluch - a z maluszkiem wtedy chętnie zostanie któraś z 2 przyszłych babci, które już się nie mogą doczekać:-)

12 lata 2 miesiąc temu #449391 przez JoannaL
Ja również biorę tylko kwas foliowy. Brzuszek przestał boleć, więc odstawiłam luteinę i nospę.

Co do seksu to w pierwszej ciąży miałam ogromną ochotę na seks, a że nie było przeciwwskazań, to kochaliśmy się z mężem praktycznie do rozwiązania. W tej ciąży jak na razie było kiepsko z igraszkami, ale jest coraz lepiej :)

12 lata 2 miesiąc temu #449407 przez martela89
lidianna napisał:

co do igraszek to nie mam żadnych przeciwskazań medycznych wiec korzystamy :) na początku mój mąż trochę się bał, żeby się nic złego nie stało, ale teraz juz wie, że przez sex nic mi nie grozi :) ogólnie to może troche mniej się kochamy ale głównie przez to, że ja większość wolnego czasu spędzam póki co na spaniu... oby ta senność jak najszybciej odeszła :) a takie niespodzianki dla faceta sa potrzebne, trzeba dbać o ten aspekt związku.. My mamy dużo wspólnych zainteresowań, rozmawiamy o dziecku, ale nie jest to nasz jedyny temat - jak już dzidzia będzie z nami to też będziemy się na pewno starać, żeby czas razem spędzać, gdzieś wyjść, oderwać się od pieluch - a z maluszkiem wtedy chętnie zostanie któraś z 2 przyszłych babci, które już się nie mogą doczekać:-)

Moja córka ma skończone 2 lata,jest ciągle ze mną ,nigdzie jej nie zostawiam bo ona na dłużej niż 2-3 godziny z nikim nie zostanie(mąż pracuje za granicą więc tak się nauczyła).
Ale jak tylko mąż jest w domu to korzystamy z każdej wolnej chwili,najbardziej z tych wieczornych chwil jak mała śpi i tak było od początku. Ja nie poświęcałam się dziecku do tego stopnia żeby odepchnąć męża.On jest dla mnie bardzo ważny i mimo,że jesteśmy razem 9 lat to uważam,że każdego dnia trzeba się o siebie starać :) i dbać o związek:)

[url=http://vanessa-.aguagu.pl][img]http://vanessa-.aguagu.pl/suwaczek/suwak2/a.png[/url]

12 lata 2 miesiąc temu #449440 przez gosia28
ja teraz biorę duphaston 2x dziennie, magnez b6 2x dziennie i fembion natal 1x dziennie, no-spę forte tylko w wyjątkowych sytuacjach przy pobolewaniu brzucha. Ciążę zaczęłam z kwasem foliowym i magnez-em b6 i duphastonem 2x dziennie i tak do 8 tygodnia
lalka te obawy chyba są normalne po poronieniu, do mnie ciągle wracają złe wspomnienia, które przysparzają mi obaw w tej ciąży.
a co do przygotowań to pewnie nie powstrzymam się od pierwszych zakupów po tym jak poznam płeć dzieciaczków :)
swoją drogą jestem ciekawa czy na najbliższej wizycie 5 listopada coś nam gin powie na temat płci. To będzie wówczas początek 15 tygodnia.

Mama Aniołka 25.02.2010

Załączniki:

12 lata 2 miesiąc temu #449457 przez lidianna
dziewczyny takie 2 pytania mi dzis przyszły do głowy - Wy tyle wiecie to na pewno mi dacie odp: :)
1) od którego tyg. lekarz robi usg przez brzuch?
2) w których tyg. najlepiej iść na usg 3-4D?

12 lata 2 miesiąc temu #449467 przez gosia28
Ja w skończonym 10 tygodniu czyli rozpoczętym 11 miałam już usg przez powłoki brzuszne.
usg 3D 4D nie wiem, niech pozostałe dziewczyny się wypowiedzą

Mama Aniołka 25.02.2010

Załączniki:

12 lata 2 miesiąc temu #449468 przez lidianna
dzięki gosia za odp, teraz idę do lekarza w poniedziałek, to będzie juz 12 tydzień i tak sie właśnie zastanawiam jakie usg będę miała :)

12 lata 2 miesiąc temu #449515 przez MoNiaaa
PODOBNO na usg 3-4d najlepiej isc troche pozniej jak ladnie juz dzidziusia widac pewnie po 20 tc ale nie wiem dokladnie bo w 1 ciazy nie skorzystalam z takiej mozliwosci :(

a co do usg przez brzuch to sama jestem ciekawa ja nastepna wizyte mam w 9tc ale chyba jeszcze dopochwowe bede miala ale pewnie po 12 tc juz przez brzuch?

tak czytam wasze wypowiedzi i stwierdxzam ze jednak 2 ciaza bardzo rozni sie od 1 podejsciem itp.
my z mezem jakos malo co o ciazy rozmawiamy i nie czuje jakies szczegolnej uwagi na swojej osobie przez nikogo!! moj M dopiero z tydzien temu dowiedzial sie na kiedy mam termin :P i jakos jest inaczej niz za 1 razem:( zreszta po sobie widze ze tez mam inne podejscie nie przejmuje sie tak bardzo i gdyby nie to forum to chyba bym zapominala ze jestem w ciazy tylko przy Julce duzo o tym mowie zeby caly czaas wiedziala ze jest dzidzius i zeby sie przyzwyczajala :) podobno ostatnio w zlobku jak ja tesciowa zaprowadzala to innej mamie ktora przyprowadzila takiego malego dzidziusia oznajmila ze mama ma dzidziusia tu(pokazala na brzuszek) :) a jak pytalam meza o imie to powiedzial ze i tak nie wiemy czy chlopak czy dziewczynka wiec sie nie zastanawia
wogole przy pierwszej ciazy zaraz do kumpla polecial zeby mu powiedziec i do siostry a teraz wolal poczekac.
moze jak juz brzuszek bedzie bardziej widoczny to sie troche zmieni teraz jeszcze praca dochodzi i ciagle zmeczenie nawet czasu na igraszki nie mamy bo jak przychodzi wieczor to padamy ze zmeczenia;/ mam nadzieje ze jak pojde na l4 to wszystko jakos wroci do normy :)
a ialam juz 19 listopada isc na l4 ale chyba jednak do konca bede musiala zostac :(

http

]

12 lata 2 miesiąc temu #449537 przez kasiorek0310
witam tak was podczytuje jestem mama czerwcowa 2011 i
widzę ze was interesuje usg 4d to mnie sie wydaje ze pomiędzy 20 a 24 tyg ciąży to taki ostatni a chyba najlepiej w 22 fajna rzecz tylko szkoda ze tak krótko ale pamiątka została :)

12 lata 2 miesiąc temu #449576 przez tysiiiak
hejka ;*,
ja biorę luteinę 2x dziennie i kwas foliowy. Witamin zadnych nie biorę...
co do sexu to na początku było strasznie przede wszystkim dlatego ze wiecznie bym spala, jedyna szansa to niedziela rano ... ale narazie mieszkamy z moimi rodzicami.
Ale teraz jestem na l4 i jestemm bardziej wypoczęta wiec czasem cos sie dzieje i jest coraz lepiej...
Od 1 listopada idziemy mieszkac sami ;DDD wkoncu znalezlismy mieszkanko na wynajem .. ;)

Dziś byłam u ginka bo zaczełam chodzic na nfz i widzialam moje maleństwo :) widziałam rączki i nózki :) niestety nie mam zdjecia zeby sie wam pochwalic :(:(:(

12 lata 2 miesiąc temu #449580 przez Dave
Moje Drogie coraz gwarniej u Was :laugh: :laugh:

Co do usg 3/4d to najlepiej 20-27 tydzień tak max,max.. Później dzidzie jest za duża i sygnał odbija się od ścian macicy i słabo widać. Wszystko się zlewa.

A co do sexu, ja jestem "po przejściach" i na początku się bałam, ale nie rezygnowałam. Nadal obawa gdzieś jest, ale już mniejsza. No i II trymestr, też poprawia sytuację :laugh:

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka