BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 9 miesiąc temu #613664 przez Agusia83
Rysa, a jak sie nie zdecyduje wrocic do pracy nawet na pol etatu?

Wyobrazcie sobie, jaki dla mnie byl szok jak do 34tc bylam pewna (bo tak mowili doktorzy)wierzylam, ze bedzie syna, a okazalo sie, ze dziolucha?A jest moja najukochansza kukuleczka :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #613762 przez aleksiaa88
Pobudka o 7 mały już się powiercił musiał pokazać, że już nie śpi, mąż odprawiony do roboty trochę się pokręcę zjem i dalej pakuje się do łóżka, mam na to warunki w domu nikogo nie będzie, obiad mam posprzątać zdążę więc nie mam co robić tak z rana poza tym zimno brzydko łózko przyjemniejsze :blush:

11 lata 9 miesiąc temu #613786 przez kakaszka
witam dziewczyny :) ja dzis tez rano zastalam obudzona, ale przez chlopaka. byl tak podekscytoany przeprowadzka, ze spac biedny nie mogl :)

Agusia, no mialas psikus z plcia. ja jeszcze nie jestem na 100% pewna, ze u mnie dziewczynka bedzie, bo pipulki jeszcze nie widzialam. a powiem szczerze, ze juz nie chce niespodzianek, to jednak popsulo by moja konstrukcje :)

Rysa nie jestes z ta ta abstrakcja sama. dokladnie czuje to samo. jak ktos wola mnie jako "mamuska" czy cos w tym stylu, to nie reaguje, bo do mnie nie dociera, ze juz tak szybko, bede dla kogos matka. i powiem szczerze im dalej, tym bardziej jest to dla mnie nie realne :)

a co dotyczy polityki prorodzinnej, to nawet nie chce sie wypowiadac, bo szalu dostaje. pracowalam wczesniej na umowe zlecenia, czyli zadne macierzynskie mnie nie dotyczy, wracac do pracy nie mam gdzie. a zasilku bede mogla dostawac 70 zl miesiacznie. i za to zdaniem politykow mam wychowac dziecko? to jest chore. jakby nie pomoc moich rodzicow, to nie wiem czy bym sie zdecydowala na dziecko, chociaz powiem szczerze, ze nie bylo planowane :)

milego dnia dziewczyny, a i wiosna do mnie ma dojsc juz w czwatek ( Pani w telewizji mi obiecala :lol: )

11 lata 9 miesiąc temu #613808 przez Hania84
Witam się i ja z Lenką :)

Tak Agusia...klucha w przełyku i duszący ból aż do łopatki to mój kamień we woreczku...niestety :(

My też już tatę odprawiłyśmy do pracy. Jak tylko A. ruszył się z łóżka to mała zaraz też zaczęła się ruszać...chyba będzie bardzo do taty przywiązana :)

Te 60% pensji to w PL rzeczywiście niewiele. Tutaj też mniej więcej będę dostawała 60 lub 65% ale mimo wszystko to już jakiś grosz będzie.

A te 70zł co pisałaś kakaszka to mogą sobie w D...ę wsadzić! Co Ty za to kupisz dziecku? Tylko na pampersy i od biedy na trochę mleka...a gdzie reszta? Masakra jakaś.

Mi lekarka powiedziała, że teraz na wizycie kwietniowej dostane skierowanie na Dopplera...i zobaczymy czy pan potwierdzi dziewczynkę...oby bo oczekuję dziewczynki i tak ma zostać ! :)

11 lata 9 miesiąc temu #613830 przez WisniaJ
Co do rocznego macierzyńskiego to rzeczywiście 60% to żenująca kwota trochę, na szczęście w moim przypadku nawet te 60% to jeszcze nie tak najgorzej, a jednak nikt później mi nie zwróci tego pół roku z córcią. A po rocznym macierzyńskim, jeśli mi przedłużą umowę, to oddajemy małą do żłobka prywatnego, zabieramy od naszego kochanego Państwa 400zł rodzinnego (Przemek pracuje na umowę śmieciową niestety...), a ja lecę sobie na czarno przez 3 lata urlopu pracować u rodziców w firmie, mam nadzieję, ze wszystko pójdzie po naszej myśli :)

Ryska ja też jakoś póki co niby myślę o porodzie, o pakowaniu torby itp, ale te myśli są jak science fiction trochę :D Z resztą jak tak dalej pójdzie z terminami przy badaniu USG to się okaże, że urodzę na święta Bożego Narodzenia... ;) Ale niby pierwsze USG jest najbardziej miarodajne, więc zostało nam już malutko czasu.

Agusia bym zwariowała chyba, bo mamy już WSZYSTKO różowe ;) Synek miałby przechlapane ;) Na szczęście mieliśmy już trzykrotnie potwierdzoną pipkę :)

Dziś wieczorem wybieramy się ze znajomymi na bilard, ciekawe, czy jeszcze mi Gabrysia pozwoli pograć, czy już nie dam rady przez wielkość brzucha ;) A od środy boli mnie trochę kość łonowa i zaczynam się zastanawiać, czy to jest wina naszych zbyt dzikich harców z Przemkiem, czy co, będę musiała doktorka zapytać jeśli mi nie przejdzie, a wizyta dopiero w przyszły poniedziałek...

11 lata 9 miesiąc temu #613855 przez rysa
Agusia jeżeli od razu się zdecydujesz na rok macierzyńskiego to należy Ci się 80% zasiłku, musisz wtedy to zgłosić 2 tygodnie przed planowanym porodem(razem z zaswiadczeniem lekarskim), chociaż nie wiem dokładnie jak to jest w naszym przypadku bo ustawa w chodzi w zycie we wrześniu :dry: :unsure:

A z ta płcią to masakra, koleżanka też przez cała ciąże była przekonywana że będzie chłopak a tu bach urodziła się pipulka, do samego końca przekonywali ją lekarze że będzie syn...Mi niby gin za każdym razem pokazuje pyrtolka i mówi że nie ma wątpliwości bo pyrtolek jest okazałych rozmiarów :laugh: :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #613859 przez KasiaS
hej mamusie :)

Ja na razie zgagi nie mam (mam nadzieje, że nie będzie jej wcale), ale czasem mam refluks jak się nie pilnuję :)
Wczoraj powiedziałam lekarce o bólu w podbrzuszu i kazała mi brać 2 razy dziennie no-spe. Efekt po wczorajszej tabletce: dziś zero bólu :)
Jeśli chodzi o urlop to ja chyba skorzystam z rocznego, bo nie mam zbytnio warunków na zostawienie z kimś dzidziusia. Nie wiem czy po pół roku dobrze byłoby w styczniu wczesnym rankiem gramolić się przed pracą i odwozić rozespanego synusia do babci. Tym bardziej, ze nie chce mamy obciążać takim małym nie chodzącym jeszcze dzidziusiem. :silly: Chyba mu te ranne stresy podaruję. Z tego co wyczytałam w naszym przypadku nie trzeba się już przed porodem określić czy idziemy na pół czy cały rok. Postaram się miesięcznie odłożyć te 20% pensji (ze 100%), żeby potem te 60% sobie zrekompensować. Co do pracy w tym drugim półroczu to nie trzeba wtedy pracować, można jeśli się ma ochotę no i czytałam, że można podjąć też w tym czasie pracę zleconą :)

11 lata 9 miesiąc temu #613871 przez rysa
Właśnie nie wiem dokładnie jak to jest z tym 60% w drugim pólroczu ale jakby co to w pracy pójda mi na ręke, mogę pracować w jakich godzinach chce, chociaż też nie wyobrażam sobie zostawiać takiego maleństwa kochanego :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu #613897 przez violcia00
Witam i ja.
Wlasanie zjedlismy sniadanko,sloneczko ladnie swieci to i humorek lepszy :laugh:
Zaraz jedziemy na zakupy mebelkowe :lol:

Ja ide na 8 miesiecy macierzynskiego,a raczej to bedzie juz wychowawcze,a dalej to nie wiem co,malego nie bede raczej miala z kim zostawic wiec chyba przedluze tyle ze pozniej to bedzie malo platne,ale coz poradzic :dry:
W PL faktycznie nie za fajnie,ale jakos trzeba sobie radzic,moze kiedys bedzie lepiej :silly:

Milego dnia mamusie :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu #613900 przez KasiaS
Ja chyba sobie podaruję te odrobinę luksusu i zostanę rok w domu... Będziemy musieli przyciąć trochę pasa ale mamy dla kogo :) poza tym chce bez stresów jeszcze pobyć w domu. No a jak już potem zacznę do pracy chodzić to będziemy musieli pomyśleć o drugim samochodzie :( No a oprócz tego jakiś czas temu zmęczona staraniem się o dzidziusia rozpoczęłam pewna podyplomówkę... a po miesiącu okazało się , że jednak jestem w ciąży :) Więc mam co robić bo 2 razy w tygodniu jeżdżę na uczelnie :) na szczęście ja wychodzę z domu jak przychodzi z pracy mój mąż, więc odpowiada nam to :)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613952 przez Hania84
No to pomęczę Was trochę zdjęciami :)
Zgrałam urlopowe mojemu na kompa więc wklejam ciuszki i rożek :)

Trochę poopisuję te zdjęcia...a więc:
- body zielone z napisem "najwspanialszy bobas świata" i te drugie kupiłam w hurtowni ( tam gdzie wózek) mam ich więcej ale wyszłoby za dużo tych zdjęć :silly:
- śpiochy (czerwone i zielone) także zakupione w hurtowni...oczywiście mam większą ilość z różnymi rozmiarami
- niebiesko-białe to barwy Lecha Poznań...wczoraj mi kuzynka je przysłała :)
- pajacyk różowy z kotem i body w paski (pierwsze dostałam od cioci i kuzynki a te drugie od koleżanki (plus skarpetki, niedrapki i szczotkę do butelek)
- dwa kaftaniki które widzicie - to pomysł mojej mamy- bo dziecko musi mieć ciepło i można założyć to na body i spiochy..coś a'la sweterek - to słowa mojej mamy...nie dała się przekonać, że kaftaników już za bardzo się nie używa...no ale cóż niech są... :)
- to zdjęcie z kermitem to prezent od brata i bratowej mojego A. - rozm. 74 większy ale się przyda na później
- Lenka ma już pierwszą grzechotkę z gryzakiem :)
- no i na kolejnym zdjęciu moja biała wyprawka na wyjście ze szpitala, którą fundnęła nam moja mama :)
- no i oczywiście rożek, który dostaliśmy w prezencie do wózka :) Mój A. wybierał kolor :)

Jak kupimy komodę to biorę się za pranie i prasowanie ciuszków :)

11 lata 9 miesiąc temu #614018 przez KasiaS
wiola życzę udanych zakupów :)

Hania ciuszki śliczne :)

11 lata 9 miesiąc temu #614242 przez Ikunia1910
Cześć dziewczynki :)

Taka mnie naszła refleksja, że Tyle nam się dzieci forumowych narodzi niedługo, że szok :)
Powinnyśmy stworzyć sobie żłobek same :)

Haniu ciuszki łandniutkie.
Ja też mam wreszcie jakieś ubranka. Trochę przywieźli mi z UK, a wczoraj byłam w komisach i Zośka ma już pierwsze dżiny :)

Wreszcie się dzisiaj wyspałam, goście wyjechali to i jakoś więcej czasu dla siebie. Domowe spa już zaliczyłam, pyszną dietetyczną, warzywną zapiekankę zjadłam. teraz czas na relaks przy szklance wody z cytrynką ah:)

Co do tego macieżyńskiego też dokładnie nie wiem jak to jest. Ale w poniedziałek przed warsztatami "mamo to ja" wpadnę do zusu i się wszytskiego dowiem. Oj będzie się działo. Chyba będę głośno krzyczeć, bo GDZIEŚ zawieruszyły się moje dokumenty i nie bardzo ZUS wie co ma zrobić... a ja pieniążków za zwolnienie jak nie widziałam tak nie widzę do tej pory ( dla ciekawskich na zwolnieniu jestem od 1 lutego ).

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 9 miesiąc temu #614258 przez rysa
Ikunia to faktycznie niezła załamka z tą kasą.Dobrze ze mi firma wypłaca :huh:

Haniu ciuszki są przefajne i te różowe takie kochane(szkoda że chłopcom nie jest do twarzy bo lubie ten kolor :) )No i rożek też super, widać że dobrej jakości.A. ma oko :) no i teśpochy z Lecha, musze zobaczyć na necie czy może są z nasza miastową drużyną-to by się R. ucieszył :laugh:

a ja siedze jak na szpilkach bo R. pojechał po wózek i juz nie mogę sie doczekać :lol:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #614269 przez Hania84
Ikunia...kurde...to pytaj gdzie twoja kasa? bo chyba w kulki sobie lecą. :angry: :ohmy:

Rysa to koniecznie dowiaduj się o klubowych ciuszkach :) fajnie jak malec ma na sobie coś komu kibicuje tata :side:
Z tego co kojarzę to jesteś ze śląska tak? To na pewno coś się znajdzie :)
My też czekamy na zdjęcie wózka rysa :)

To wkleję jeszcze dwa zdjęcia :)
Jedno to ja z Lenką u dziadków (czyt. moich rodziców)wklejam siebie bo mnie jeszcze nie widziałyście :silly:
A drugie to moja fryzurka jaką miałam zrobioną w dniu przyjazdu do PL :)
Załączniki:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka