BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613308 przez Agusia83
Widze, ze wszystkie hurtem ochrzanilysmy Hanie i bardzo dobrze....Haniu, wiem, ze porozrzucane ciuchy sa wkurzajace, ale przystopuj...teraz najwazniejsza jestes TY i LENKA.
To byly Twoje urodzinki?
Tort bardzo mi sie podoba...a fura Lenki i fotelik wymiataja :laugh: Pokaz jeszcze ciuszki, ktore upolowalas z mama.

Chrzcinami sie nie przyjmujcie, jak nie ten kosciol...to jest sakrament, ktory nalezy sie kazdej istocie.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

dzis maly ciagle sie wypina...i pokazuje pupe :silly: czasem to az mnie boli...

wlasnie sie rozluzniam i pije karmi :silly:

Violcia, jeszcze bedziesz chciala by maluszek na chwilke wrocil do brzuszka....haha...ale to zawsze tak jest...juz nam nie dlugo zostalo,.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613344 przez Hania84
No wiem , wiem Agusia...macie rację że muszę odpoczywać. Ciuszki wkleję w niedzielę bo w aparacie mam sporo zdjęć i muszę najpierw skopiować je mojemu na kompa...wykasować i zrobię ciuszki :)
Dziś odebrałam paczuszkę od mojej kuzynki (bo wysłała mi ją jak byłam w PL) dostałam piękne życzenia urodzinowe i śpioszki z logo Lecha Poznań :) bo my we Wielkopolsce kibicujemy drużynie piłkarskiej Lech Poznań ;) są urocze :) Wszystko wkleję w niedzielę. Od mamy dodatkowo Lenka dostała komplet-wyprawkę do szpitala na wyjście...białe body, śpioszki, kaftanik, czapeczkę :) są super.

A księdzem się nie przejmuję...nie ten to inny. I tak jak któraś tu pisała z dziewczyn...mamy koło siebie w PL zakon franciszkanów...i myślę, że w razie "w" oni by Lenkę ochrzcili :)

11 lata 9 miesiąc temu #613399 przez aleksiaa88
Zakonniki są super ;)
Adijos idę świętować męża urodziny, dam mu się trochę poprzytulać :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #613402 przez Agusia83
mowi sie, ze ciaza trwa 9 miesiecy...to prawie jak rok....a jednak leci tak szybko.....dziewczyny, za niedlugo zaczniemy sie rozpakowywac...Rysa, Wisnia...Wy pierwsze :silly: moze nawet w maju bedzie u Was slychac placz noworodka :laugh:

11 lata 9 miesiąc temu #613418 przez violcia00
Wiem Agusia,pewnie maly nie raz da mi popalic,ale nie moge sie juz doczekac,poza tym bardzo mi ciezko juz :dry:
Tez bym sie napila piwka,ale moj B mi zabrania-bo te bezalkoholowe tez troche alkoholu maja,ale jedno Karmi czy jakies inne by mi nie zaszkodzilo,ale coz obejde sie :S

Dostalam wlasnie przelew-pieniazki w Pl to sie chyba becikowe nazywa ;)900 euro tak ze jutro z mezem jedziemy jeszcze troche mebelkow dla melego kupic i zaczynam zajmowac sie na powaznie urzadzaniem pokoiku :laugh:

Mam ochote na jakis fajny film,ale w televizji nic nie ma :(

Milego wieczoru Wam zycze :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #613438 przez Agusia83
Violcia 900 euro? A to u Was jest duzo? Bo w przeliczeniu na nasze baaardzo :silly: my dostaniemy 1000zl...

dziewczyn wiecie juz wszystko o rocznym macierzysnkim? Kiedys mowili, ze pol roku placa 100% a drugie 80%...a teraz slusze, ze caly rok 80...wiec juz nie wiem co jest prawda a co nie...

Violcia, wiem, ze sie nie powinno ale tak za mna chodzilo, ze musialam :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #613449 przez kakaszka
wlasnie wrocilam od kolezanki. musialam sie pochwalic zakupami do nowego mieszkanka :) weekend nas czeka ambitny. mnie skladanie rozkladanie rzeczy, mojego faceta skrobanie, malowanie. ale jestem podekscytowana :laugh: przy tym haosie przeprowadzkowym zapominam, ze jestem w ciazy.

ja z jednej strony chce sie rozpakowac, bo juz mam ochote pozbyc sie tych kilosow, bo strasznie mi utrudniaja zycie, no i juz nie czuje sie atrakcyjna. bambaryla jednym slowem, ale z drugiej strony, narazie przynajmniej jest spokoj, zyje dla siebie, robie na co mam ochote i nie jestem do niczego przywiazana. takze niech idzie wszystko swoja koleja.

haniu fajnie, ze juz wrocilas. najwazniejsze, ze czujesz sie dobrze, no i przylaczam sie do ochrzanu :P

violcia karmi nawet rzeba pic, bo to ma duzo wlasciwosci dobrych dla kobiet w ciazy, a alkohol to nawet w kefirze jest ;)

ja mam nadzieje, ze nie bedziemy miec problemow z ochrzczeniem. ja jestem prawoslawna pewnie bede musiala zlozyc jakas obietnice, ze nie bede stac na przeszkodzie wychowania dziecka w wierze katolickiej. ja to ksiezy nie uznaje, wiec lepiej niech nam sie trafi mily i wyrozumialy, bo za siebie nie recze :angry: nic mnie powstrzyma wyzwac jakiegos.

11 lata 9 miesiąc temu #613484 przez violcia00
No nie wiedzialam ze karmi ma jakies dobre wlasciwosci dla kobiet w ciazy :silly: -ma chyba 0,5% ale ja wole nie ryzykowac,zreszta mezus dba o mnie i nie pozwala mi nawet takiego piwka sie napic :(

Tak agusia 900 euro,w przeliczeniu na zlotówki to duzo,ale jak tutaj mieszkam to podobnie wychodzi jak w PL...ja od 20 kwietnia zaczynam urlop macierzynski,tak ze nie bebe juz musial prosic lekarza o zwolnienie,ale strasznie duzo tutaj papierowech zalatwien jest w czasie ciazy i po porodzie dzidziusia :dry:

Dobranoc :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613506 przez Hania84
violcia to fajnie masz, że już kaska na dzidzię wpłynęła.

Ja pierwsza kasę dostanę na dziecko 6 tygodni przed porodem...musi mi tylko ginka dać zaświadczenie o terminie porodu i muszę to zanieść do krankkasse (tzw. NFZ) jest to tzw. mutterschaftgeld...dostaje się go 6 tygodni przed porodem i 8 tygodni po porodzie .. łącznie jakieś 1400 euro. Później po porodzie załatwia się resztę zasiłków a mianowicie kindergeld (wypłacane na dziecko 184 euro miesięcznie do ukończenia 18 r.ż.) oraz elterngeld (czyli zasiłek rodzicielski na okres roku...jakieś 65% obliczane z rocznej wypłaty)
Załatwiania też mamy tutaj sporo...aż mnie to przeraża. :dry:

Też już bym chciała urodzić, bo ostatnio już mi ciężko jest...plecy zaczynają boleć...no i wciąż coś nowego mi się przyplątuje. Kuzynka mi dziś powiedziała, ze coś czuje, że urodzę wcześniej niż mam termin ( z ostatniej wizyty miałam termin na 8 czerwca)

Też bym się napiła piwka...nawet tego karmi...na moje nerki jak znalazł...a zapomniałam sobie z PL przywieźć. A te 0,5% nie zaszkodzi dziecku...bez przesady. Jedno na czas nic nie zmieni.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613515 przez Marta1985
Agusia83 napisał:

dziewczyn wiecie juz wszystko o rocznym macierzyńskim? Kiedyś mówili, ze pol roku płaca 100% a drugie 80%...a teraz slusze, ze cały rok 80...wiec już nie wiem co jest prawda a co nie...

Aguś to jest tak: albo rok 80% albo pol roku 100% a drugie pol 60%. Ale to będzie funkcjonowało od momentu wejścia w życie ustawy - a ona na chwile obecna ma wejść w życie 1 września. I dopiero wtedy kobiety będą mogły sobie wybierać jak chcą.

My się łapiemy na roczny ale w związku z tym ze zaczynać będziemy jeszcze po staremu to pol roku dostaniemy 100% a drugie pol 60% i nie mamy wyboru.

Witam nowa Mamusie :)

Haniu uważaj na siebie i się nie przemęczaj :)

Kasia - do zobaczenia na warsztatach :)

Kakaszka gratuluje deklaracji partnera :)

Wiśnia - czemu żałujesz ze nie masz synka :unsure: dziewczynki tez są super :) Następnym razem zrobimy na odwrót :)

Ogólnie strasznie się rozpisałyście i po jednym dniu nie nadążam za wami :) My dziś mieliśmy maraton po sklepach - łazienka prawie wybrana - jutro jeszcze poprawki kuchenne - jeszcze mieliśmy awarie samochodu i wogole .... jakiś ten dzień zagmatwany :(

A co do butelek to tez mam zestaw z aventu antykolkowy :)

11 lata 9 miesiąc temu #613537 przez Agusia83
Marta, dziekuje za wytlumaczenie....hmmmm...to juz sama nie wiem...chcialabym pojsc na roczny...ale 60%? To ile ja bede dostawac?

11 lata 9 miesiąc temu #613560 przez Marta1985
No niestety nie jest to ciekawe.... 80 % to już coś ale 60 % :angry:

Ja już na 99% wiem ze skorzystam tylko z półrocznego bo życie, raty kredytu i kończenie remontu to w dzisiejszych czasach przy 60 % nie realne :(

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #613575 przez Agusia83
Wlasnie rozmawiam z mezem na ten temat...i mowi, ze na 60% moga sobie pozwolic ludzie, ktorzy dobre pieniadze zarabiaja...a nie Ci co licza kazdy grosz... :(

ja pierdziele ale mam zgage...Haniu, to Ciebie bol siegal az do lopatki i czulas kluche w przelyku/> To te kamienie w woreczku?

11 lata 9 miesiąc temu #613602 przez Marta1985
No dokładnie :( To w sumie laska taka z ich strony :( Nas to wogole nie urządza :(

To jest jedynie rozwiązanie dla kobiet bogatych albo dla tych które nie maja z kim zostawić dziecka i musiałyby wynająć opiekunkę albo oddać do żłobka prywatnego :(

11 lata 9 miesiąc temu #613625 przez rysa
Te 60% za drugie pół roku dostaje się w momencie jak decydujesz się iść do pracy na max pół etatu.Więc warunkiem jest praca :/.Haniu super wózek,mieliśmy się decydować na identyczny gdybyśmy nie kupowali używanego.Jutro właśnie xamierzamy go odebrać.

Wisnia a z tymi rozterkami że wolała byś chłopca to tez tak mam.Zawsze marzył mi się syn a teraz sobie myśle że z dziewczynką było by fajniej :)Po chwili mi przechodzą takie wątpliwości :)

Co do rozwiązania to faktycznie z Wisnia jestesmy pierwsze w kolejce :)Zobaczymy jak to bedzie.Jak narazie myśl że zostane mamą jest dla mnie nadal abstrakcją

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka