- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- /
- mamusie CZERWCOWE
mamusie CZERWCOWE
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
To byly Twoje urodzinki?
Tort bardzo mi sie podoba...a fura Lenki i fotelik wymiataja Pokaz jeszcze ciuszki, ktore upolowalas z mama.
Chrzcinami sie nie przyjmujcie, jak nie ten kosciol...to jest sakrament, ktory nalezy sie kazdej istocie.
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
dzis maly ciagle sie wypina...i pokazuje pupe czasem to az mnie boli...
wlasnie sie rozluzniam i pije karmi
Violcia, jeszcze bedziesz chciala by maluszek na chwilke wrocil do brzuszka....haha...ale to zawsze tak jest...juz nam nie dlugo zostalo,.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Dziś odebrałam paczuszkę od mojej kuzynki (bo wysłała mi ją jak byłam w PL) dostałam piękne życzenia urodzinowe i śpioszki z logo Lecha Poznań bo my we Wielkopolsce kibicujemy drużynie piłkarskiej Lech Poznań są urocze Wszystko wkleję w niedzielę. Od mamy dodatkowo Lenka dostała komplet-wyprawkę do szpitala na wyjście...białe body, śpioszki, kaftanik, czapeczkę są super.
A księdzem się nie przejmuję...nie ten to inny. I tak jak któraś tu pisała z dziewczyn...mamy koło siebie w PL zakon franciszkanów...i myślę, że w razie "w" oni by Lenkę ochrzcili
- aleksiaa88
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- violcia00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Tez bym sie napila piwka,ale moj B mi zabrania-bo te bezalkoholowe tez troche alkoholu maja,ale jedno Karmi czy jakies inne by mi nie zaszkodzilo,ale coz obejde sie
Dostalam wlasnie przelew-pieniazki w Pl to sie chyba becikowe nazywa ;)900 euro tak ze jutro z mezem jedziemy jeszcze troche mebelkow dla melego kupic i zaczynam zajmowac sie na powaznie urzadzaniem pokoiku
Mam ochote na jakis fajny film,ale w televizji nic nie ma
Milego wieczoru Wam zycze
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
dziewczyn wiecie juz wszystko o rocznym macierzysnkim? Kiedys mowili, ze pol roku placa 100% a drugie 80%...a teraz slusze, ze caly rok 80...wiec juz nie wiem co jest prawda a co nie...
Violcia, wiem, ze sie nie powinno ale tak za mna chodzilo, ze musialam
- kakaszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- początek nowego życia
- Otrzymane podziękowania: 0
ja z jednej strony chce sie rozpakowac, bo juz mam ochote pozbyc sie tych kilosow, bo strasznie mi utrudniaja zycie, no i juz nie czuje sie atrakcyjna. bambaryla jednym slowem, ale z drugiej strony, narazie przynajmniej jest spokoj, zyje dla siebie, robie na co mam ochote i nie jestem do niczego przywiazana. takze niech idzie wszystko swoja koleja.
haniu fajnie, ze juz wrocilas. najwazniejsze, ze czujesz sie dobrze, no i przylaczam sie do ochrzanu
violcia karmi nawet rzeba pic, bo to ma duzo wlasciwosci dobrych dla kobiet w ciazy, a alkohol to nawet w kefirze jest
ja mam nadzieje, ze nie bedziemy miec problemow z ochrzczeniem. ja jestem prawoslawna pewnie bede musiala zlozyc jakas obietnice, ze nie bede stac na przeszkodzie wychowania dziecka w wierze katolickiej. ja to ksiezy nie uznaje, wiec lepiej niech nam sie trafi mily i wyrozumialy, bo za siebie nie recze nic mnie powstrzyma wyzwac jakiegos.
- violcia00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Tak agusia 900 euro,w przeliczeniu na zlotówki to duzo,ale jak tutaj mieszkam to podobnie wychodzi jak w PL...ja od 20 kwietnia zaczynam urlop macierzynski,tak ze nie bebe juz musial prosic lekarza o zwolnienie,ale strasznie duzo tutaj papierowech zalatwien jest w czasie ciazy i po porodzie dzidziusia
Dobranoc
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Ja pierwsza kasę dostanę na dziecko 6 tygodni przed porodem...musi mi tylko ginka dać zaświadczenie o terminie porodu i muszę to zanieść do krankkasse (tzw. NFZ) jest to tzw. mutterschaftgeld...dostaje się go 6 tygodni przed porodem i 8 tygodni po porodzie .. łącznie jakieś 1400 euro. Później po porodzie załatwia się resztę zasiłków a mianowicie kindergeld (wypłacane na dziecko 184 euro miesięcznie do ukończenia 18 r.ż.) oraz elterngeld (czyli zasiłek rodzicielski na okres roku...jakieś 65% obliczane z rocznej wypłaty)
Załatwiania też mamy tutaj sporo...aż mnie to przeraża.
Też już bym chciała urodzić, bo ostatnio już mi ciężko jest...plecy zaczynają boleć...no i wciąż coś nowego mi się przyplątuje. Kuzynka mi dziś powiedziała, ze coś czuje, że urodzę wcześniej niż mam termin ( z ostatniej wizyty miałam termin na 8 czerwca)
Też bym się napiła piwka...nawet tego karmi...na moje nerki jak znalazł...a zapomniałam sobie z PL przywieźć. A te 0,5% nie zaszkodzi dziecku...bez przesady. Jedno na czas nic nie zmieni.
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 15
dziewczyn wiecie juz wszystko o rocznym macierzyńskim? Kiedyś mówili, ze pol roku płaca 100% a drugie 80%...a teraz slusze, ze cały rok 80...wiec już nie wiem co jest prawda a co nie...
Aguś to jest tak: albo rok 80% albo pol roku 100% a drugie pol 60%. Ale to będzie funkcjonowało od momentu wejścia w życie ustawy - a ona na chwile obecna ma wejść w życie 1 września. I dopiero wtedy kobiety będą mogły sobie wybierać jak chcą.
My się łapiemy na roczny ale w związku z tym ze zaczynać będziemy jeszcze po staremu to pol roku dostaniemy 100% a drugie pol 60% i nie mamy wyboru.
Witam nowa Mamusie
Haniu uważaj na siebie i się nie przemęczaj
Kasia - do zobaczenia na warsztatach
Kakaszka gratuluje deklaracji partnera
Wiśnia - czemu żałujesz ze nie masz synka dziewczynki tez są super Następnym razem zrobimy na odwrót
Ogólnie strasznie się rozpisałyście i po jednym dniu nie nadążam za wami My dziś mieliśmy maraton po sklepach - łazienka prawie wybrana - jutro jeszcze poprawki kuchenne - jeszcze mieliśmy awarie samochodu i wogole .... jakiś ten dzień zagmatwany
A co do butelek to tez mam zestaw z aventu antykolkowy
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja już na 99% wiem ze skorzystam tylko z półrocznego bo życie, raty kredytu i kończenie remontu to w dzisiejszych czasach przy 60 % nie realne
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja pierdziele ale mam zgage...Haniu, to Ciebie bol siegal az do lopatki i czulas kluche w przelyku/> To te kamienie w woreczku?
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
To jest jedynie rozwiązanie dla kobiet bogatych albo dla tych które nie maja z kim zostawić dziecka i musiałyby wynająć opiekunkę albo oddać do żłobka prywatnego
- rysa
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 0
Wisnia a z tymi rozterkami że wolała byś chłopca to tez tak mam.Zawsze marzył mi się syn a teraz sobie myśle że z dziewczynką było by fajniej :)Po chwili mi przechodzą takie wątpliwości
Co do rozwiązania to faktycznie z Wisnia jestesmy pierwsze w kolejce :)Zobaczymy jak to bedzie.Jak narazie myśl że zostane mamą jest dla mnie nadal abstrakcją