- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- mamusie CZERWCOWE
mamusie CZERWCOWE
- Beciara
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Nie wiem jak to u Ciebie bedzie z tymi spoznionymi papierami, ale ja raz wlasnie nie zglosilam sie 3 miesiace wczesniej (ale 2 miesiace wczesniej) i za kare nie wyplacili mi za tydzien bezrobotnego. Zwyczajnie odcieli za tydzien kase. Zreszta pamietaj, ze 3 miesiace przez zakonczeniem Elterngeldu musisz sie tez zglosic, bo wowczas tez moga uciac. Kolezance ucieli tez za tydzien. Takie wlasnie kary oni maja.
No ale lepiej tez popytaj, bo wiesz, u Ciebie w regionie moga miec troche inne prawa. Co bundesland to inne drobiazgi w przepisach.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Beciara
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Beato ale jak będziesz dzwonić po papiery do tego gościa...albo będziesz je gdzieś odbierać (o te od elterngeldu mi chodzi) to proszę zapytaj jakie swoje trzeba do tego dołączyć okej?
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 15
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Marta - uwierz w porównaniu z DE to w PL nie ma biurokracji Zresztą widzisz ile my tu piszemy z Beatą o tym załatwianiu i wciąż coś nowego wyskakuje
- rysa
- Wylogowany
- rozmowna
Napisz jak możesz co jeszcze trzeba załatwić
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5
- malutkamilka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 3 + 1
- Otrzymane podziękowania: 4
Ale zanim mi napisalyscie musialam zrobic zdjecie i na nim sama zobaczylam ze jest normalnie
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Wiecie co, że sama jestem ciekawa co z tym becikowym? Bo slyszalam że ponoć zostało tylko to co jest uzależnione od dochodów, że "Od 1 stycznia 2013 r. prawo do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka przysługuje matce lub ojcu dziecka, opiekunowi prawnemu albo faktycznemu dziecka, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922,00 zl." No i kurczę tym sposobem nie dostanę. Chyba że sama pójde po to nie biorąc pod uwage zarobkow meza
Wiśnia prezenty widzę że nie tylko ucieszą małą Gabi ale również cieszą mamę Torcik super i powiem sz czerze ze za tortami nie przepadam ale jak uslyszalam na wczorajszej komunii ze zaraz bedzie tort to tak mi slinka pociekla ze maz musial isc do kuzynki by poprosila o jeszcze jeden ale wiekszy kawalek tego tortu yaki byl pyszny. naprawde dawno takiego nie jadlam jagodowo-truskawkowy i sama bita smietana biszkopta prawie wcale nie bylo.
Sukienka co prawda ladna ale ladniej wygladala na zdjeciu na allegro a to my w calej okazalości w komunijnym wydaniu:
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
kochana, slicznie wygladaliscie w 3 sukienka ladna, ale Ty w niej jeszcze ladniejsza....
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
malutkamilka - Twój brzusio też ładny...ale różnica jest jeśli porównywać z Agusi no ale jak każda ciąża i poród inny to i też każdy brzusio inny ale za to każdy niepowtarzalny bo słodkie skarby w nich mieszkają A sukienka świetna...no i zdjęcie koło magnolii ...uwielbiam to drzewo...ma takie piękne kwiaty
Mój brzuch to też wielka armata
- Beciara
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Za to 2 lata temu, po urodzeniu Deniska jak dostawalam Elterngeld, to musialam dolaczyc wszystkie te comiesieczne wykazy podatkowo-zarobkowe, potwierdzenia od pracodawcy, od Krankenkassy, od lekarza, dane swoje, ojca itd...
Pisalas, ze dostalas papiery dzis. Tam powinien byc wykaz wszystkich wymaganych zalacznikow. Jesli chcesz to mozesz to zeskanowac i mi wyslac, to Ci wytlumacze co trzeba dolaczyc, ok?
Hania84 napisał:
Aha to fajnie, że piszesz. Dzięki już wiem coś więcej znów
Beato ale jak będziesz dzwonić po papiery do tego gościa...albo będziesz je gdzieś odbierać (o te od elterngeldu mi chodzi) to proszę zapytaj jakie swoje trzeba do tego dołączyć okej?
Agusia, ja nie moge... ale fajna kula. Normalnie jak pilka wyglada. Fajny brzuchol
- Beciara
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A to co mi kolezanka napisla:
pobierz sobie z niej wniosek o becikowe 2013, zaswiadczenie lekarskie, oświadczenie ryczałt, oświadczenie dochód nieopodatkowany. Do wniosku dajesz te zał o ryczałcie i dochodzie nieopodatkowanym- wypełniasz je razem z mężem (czyli 2 razy to sobie druknij)-jesli nie mieliście żadnych dochodów nieopodatkowanych w 2011r. i nie prowadziliście z mężem działalności gospodarczej to w tych oświadczeniach wpisujecie "0" i się podpisujecie. Zaświadczenie lekarskie wypisuje Ci Twój lekarz ginekolog-pamiętaj by wypełnij wszystkie rubryki. A teraz tak... do wniosku dajesz: dowód osobisty osoby składającej wniosek, akt urodzenia dziecka, nr konta. Jeśli pracujesz w UM co najmniej od początku 2011r. to potrzebujesz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego do dochodach za 2011r. (tak samo Twój mąż) lub mogą podać Ci w skarbówce kwoty, które sama sobie wpiszesz w druk oświadczenia (dostępny też na tej stronie), potrzebujesz też zaświadczenie z ZUS-u o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne w 2011r. (tylko nie spisuj składki z pit-u bo to nie to samo). Te zaświadczenie uzyskasz w ZUS-ie lub w swoim zakładzie pracy (składka 9%)-potrzebne zaświadczenie zarówno Twoje jak i męża. Możesz dołączyć też wasze PIT-Y 11 za 2011r. I to by było na tyle, chyba że po roku 2011r. któreś z was zmieniło zatrudnienie (np od stycznia 2011r. do marca 2012r. pracowało w zakładzie "X" a teraz gdzieś indziej to musisz mi to napisać to powiem Ci co i jak;)
jakby co to pisz-pomogę