BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651814 przez Beciara
Tutaj tez oplacaja ubezpieczenie nawet jak sie bezrobotne nie nalezy, ale wtedy to zmuszaja praktycznie do pracy ciaglymi wezwaniami i propozycjami pracy. Ja teraz tak nie bede miala, bo przechodze na ubezpieczenie przez meza. On pracuje i jego firma placi za ubezpieczenie calej rodziny.

Nie wiem jak to u Ciebie bedzie z tymi spoznionymi papierami, ale ja raz wlasnie nie zglosilam sie 3 miesiace wczesniej (ale 2 miesiace wczesniej) i za kare nie wyplacili mi za tydzien bezrobotnego. Zwyczajnie odcieli za tydzien kase. Zreszta pamietaj, ze 3 miesiace przez zakonczeniem Elterngeldu musisz sie tez zglosic, bo wowczas tez moga uciac. Kolezance ucieli tez za tydzien. Takie wlasnie kary oni maja.

No ale lepiej tez popytaj, bo wiesz, u Ciebie w regionie moga miec troche inne prawa. Co bundesland to inne drobiazgi w przepisach.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #651819 przez Beciara
Acha, i po urodzeniu dziecka tez musisz szybko pedzic do Krankenkassy, zeby ubezpieczyc dzidzie. Ja mialam 2 tygodnie czasu zeby sie zglosic. Wowczas to dzialalo tez w tyl- jak pobyt w szpitalu czy wizyty u lekarza, czy szczepionki.

11 lata 7 miesiąc temu #651821 przez Hania84
Aha to fajnie, że piszesz. Dzięki :) już wiem coś więcej znów :)

Beato ale jak będziesz dzwonić po papiery do tego gościa...albo będziesz je gdzieś odbierać (o te od elterngeldu mi chodzi) to proszę zapytaj jakie swoje trzeba do tego dołączyć okej? :)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651824 przez Marta1985
Ja właśnie dziś wzięłam się za listę formalności poporodowych - napisałam mężowi wszystko krok po kroku co ma załatwic ja my będziemy dochodzić do siebie i powiem wam ze trochę tego jest ;-) ale byłam dziś też na chwilke w pracy bo problem mieli i spotkałam na schodach koleżankę która zajmuje się becikowym i poprosiłam ja żeby mi na maila przesłała wszystkie druki i wogóle jak to się je - przesłała ale jako zobaczyłam to wam powiem żeby o głupi 1000 tysiąc się tak nameczyc ze to masakra i do tego trzeba milion innych instytucji odwiedzic :-( no polska biurokracja...

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651825 przez Hania84
Oni w AOK mi cos mówili, że ubezpieczenie na dziecko jest kostenlos i ubezpieczone bedzie u ojca we firmie tam gdzie on pracuje. Ale nie wiem jak to wygląda właśnie. Czy muszę dać do firmy Akt urodzenia czy jak? Wiem, ze do AOK-u i tak muszę dać akt urodzenia żeby mi wypłacili kasę za 8 tygodni po porodzie (te resztę mutterschaftgeld)

Marta - uwierz w porównaniu z DE to w PL nie ma biurokracji :) Zresztą widzisz ile my tu piszemy z Beatą o tym załatwianiu i wciąż coś nowego wyskakuje :P

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651831 przez rysa
Marta a ja myślałam że do becikowego wystarczy zaśw. od ginekologa o leczeniu i zaświadczenie o zarobkach.U mnie w mopsie jeszcze dodatkowo sie dostaje kolejny tysiąc oprócz becikowego za urodzenie dziecka
Napisz jak możesz co jeszcze trzeba załatwić

11 lata 7 miesiąc temu #651840 przez Agusia83
Marta,właśnie napisz co tam trzeba.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651852 przez malutkamilka
Oj dziewczyny podniosłyście mnie na duchu z tym brzuchem. Dużo osob gada o tym brzuchu ze sie obniza itp ze sama zaczelam w to wierzyć. Może faktycznie jak ktos jest wysoki to iwdac obnizenie brzucha a ja tak samo jak Wisnia krasnal :laugh:
Ale zanim mi napisalyscie musialam zrobic zdjecie i na nim sama zobaczylam ze jest normalnie

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Wiecie co, że sama jestem ciekawa co z tym becikowym? Bo slyszalam że ponoć zostało tylko to co jest uzależnione od dochodów, że "Od 1 stycznia 2013 r. prawo do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka przysługuje matce lub ojcu dziecka, opiekunowi prawnemu albo faktycznemu dziecka, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922,00 zl." No i kurczę tym sposobem nie dostanę. Chyba że sama pójde po to nie biorąc pod uwage zarobkow meza :cheer:

Wiśnia prezenty widzę że nie tylko ucieszą małą Gabi ale również cieszą mamę ;) Torcik super i powiem sz czerze ze za tortami nie przepadam ale jak uslyszalam na wczorajszej komunii ze zaraz bedzie tort to tak mi slinka pociekla ze maz musial isc do kuzynki by poprosila o jeszcze jeden ale wiekszy kawalek tego tortu yaki byl pyszny. naprawde dawno takiego nie jadlam jagodowo-truskawkowy i sama bita smietana biszkopta prawie wcale nie bylo.

Sukienka co prawda ladna ale ladniej wygladala na zdjeciu na allegro a to my w calej okazalości w komunijnym wydaniu:
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu #651859 przez Marta1985
Ogarnę to dziś z tym becikowym i dam wam znać :)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651862 przez Agusia83
Malutkamilka,masz piekny,maly brzusio i na odpowiednim poziomie. W ogóle sie nie obnizyl....po prostu urosl:-)

kochana, slicznie wygladaliscie w 3 :laugh: sukienka ladna, ale Ty w niej jeszcze ladniejsza....

Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu #651872 przez Hania84
łoooo Agusia...ale fajna piłka :silly: :kiss: ...a Emi tez super wyszła na tym zdjęciu :blush: fajną minkę zrobiła :)

malutkamilka - Twój brzusio też ładny...ale różnica jest jeśli porównywać z Agusi :silly: no ale jak każda ciąża i poród inny to i też każdy brzusio inny :) ale za to każdy niepowtarzalny bo słodkie skarby w nich mieszkają :kiss: A sukienka świetna...no i zdjęcie koło magnolii ...uwielbiam to drzewo...ma takie piękne kwiaty :blush:

Mój brzuch to też wielka armata :silly: :lol:

11 lata 7 miesiąc temu #651884 przez Beciara
Haniu, ja nie bede dzwonic do tego goscia, bo tym razem nie bede pobierac Elterngeldu. Nadal pobieram bezrobotne, ktore mi przysluguje po zeszlorocznym Elterngeldzie.

Za to 2 lata temu, po urodzeniu Deniska jak dostawalam Elterngeld, to musialam dolaczyc wszystkie te comiesieczne wykazy podatkowo-zarobkowe, potwierdzenia od pracodawcy, od Krankenkassy, od lekarza, dane swoje, ojca itd...

Pisalas, ze dostalas papiery dzis. Tam powinien byc wykaz wszystkich wymaganych zalacznikow. Jesli chcesz to mozesz to zeskanowac i mi wyslac, to Ci wytlumacze co trzeba dolaczyc, ok?

Hania84 napisał:

Aha to fajnie, że piszesz. Dzięki :) już wiem coś więcej znów :)

Beato ale jak będziesz dzwonić po papiery do tego gościa...albo będziesz je gdzieś odbierać (o te od elterngeldu mi chodzi) to proszę zapytaj jakie swoje trzeba do tego dołączyć okej? :)

Agusia, ja nie moge... ale fajna kula. Normalnie jak pilka wyglada. Fajny brzuchol :D

11 lata 7 miesiąc temu #651888 przez Beciara
O Boze... a moze ja mam znowu prawo do Elterngeldu? Moze 67 % z bezrobotnego mi sie nalezy znowu? Matko, ja moze tam jednak zadzwonie. Ale by byly jaja, gdybym jeszcze znowu kase dostala na rok

11 lata 7 miesiąc temu #651891 przez Agusia83
dziewczyny, jednak fora sa super, a nasze w szczegolnosci....Hania i Beciara nawzajem sobie pomagacie :laugh:

11 lata 7 miesiąc temu #651894 przez Marta1985
To jest link to strony mojego urzedu z opisem: www.sekap.pl/katalog.seam?id=26358&actio...=usluga%3AuslugiList [60]

A to co mi kolezanka napisla:

pobierz sobie z niej wniosek o becikowe 2013, zaswiadczenie lekarskie, oświadczenie ryczałt, oświadczenie dochód nieopodatkowany. Do wniosku dajesz te zał o ryczałcie i dochodzie nieopodatkowanym- wypełniasz je razem z mężem (czyli 2 razy to sobie druknij)-jesli nie mieliście żadnych dochodów nieopodatkowanych w 2011r. i nie prowadziliście z mężem działalności gospodarczej to w tych oświadczeniach wpisujecie "0" i się podpisujecie. Zaświadczenie lekarskie wypisuje Ci Twój lekarz ginekolog-pamiętaj by wypełnij wszystkie rubryki. A teraz tak... do wniosku dajesz: dowód osobisty osoby składającej wniosek, akt urodzenia dziecka, nr konta. Jeśli pracujesz w UM co najmniej od początku 2011r. to potrzebujesz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego do dochodach za 2011r. (tak samo Twój mąż) lub mogą podać Ci w skarbówce kwoty, które sama sobie wpiszesz w druk oświadczenia (dostępny też na tej stronie), potrzebujesz też zaświadczenie z ZUS-u o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne w 2011r. (tylko nie spisuj składki z pit-u bo to nie to samo). Te zaświadczenie uzyskasz w ZUS-ie lub w swoim zakładzie pracy (składka 9%)-potrzebne zaświadczenie zarówno Twoje jak i męża. Możesz dołączyć też wasze PIT-Y 11 za 2011r. I to by było na tyle, chyba że po roku 2011r. któreś z was zmieniło zatrudnienie (np od stycznia 2011r. do marca 2012r. pracowało w zakładzie "X" a teraz gdzieś indziej to musisz mi to napisać to powiem Ci co i jak;)
jakby co to pisz-pomogę

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka