BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 7 miesiąc temu #651905 przez Hania84
No fajne jest to forum...dużo można sie dowiedzieć ;)

Beata nie zeskanuje ci tego bo bym musiała wszystko bo nawet nie wiem w którym miejscu to się znajduje (a chyba ze 20 stron tego jest) ...ja to wysyłam do mamy i mama zaniesie to tłumaczce i ona wszystko mi przetłumaczy. A jeśli się okaże że nie ma tam podane co trzeba swojego dostarczyć to w ciemno wyślę im tylko moje comiesięczne dochody i kopię dowodu osobistego. Najwyżej mi przyślą, ze coś jeszcze muszę dosłać to to zrobię wtedy.

Mi tam wasze brzucholki się podobają...a Agusi to już w szczególności ;) Mój to taki bez polotu jest...skierowany ku dołowi i taki jakiś bezkształtny. Coś a'la stercząca flaka :P bo nie wiem jak to opisać...no i rozstępy widać :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651910 przez Agusia83
Oj Haniu Haniu, ja tez mam sporo rozstepow...a ostatnio wyczailam 2 nowe :(
wszystkie brzuszki ciazowe sa sliczne..kazda z nas ma inna budowe ciala...ale dzieciaczki to istne cuda :laugh:

Zmienilam suwaczek bo tamten nie chcial mi sie przesuwac...

Marta, jak dla mnie to strasznie to skomlikowane :silly: ale ja zawsze w sprawach urzedowych bylam kiepska :silly: za Emi swiadczenia zalatwial maz....teraz pewnie tez tak bedzie...zastanawiam sie tylko czemu zarobki maja byc za 2011 a nie za 2012

11 lata 7 miesiąc temu #651913 przez Marta1985
piękne brzucholki :)

11 lata 7 miesiąc temu #651915 przez WisniaJ
Malutkamilka mmm pycha, właśnie taki mieliśmy na ślubie - truskawkowo - jagodowy, moje ulubione smaki :lol: A w sukience tak czy siak ślicznie i taki ma fajny krój, że pewnie będzie fajnie leżała też po ciąży :)

Agusia no rzeczywiście brzucho konkretny :D

Co do tego becikowego ot myślałam, że to dają jakoś z automatu jak się dziecko rejestruje albo coś...:/

My już po zakupkach, niestety nic nie kupiłam sobie, ale za to męża obkupiliśmy, kupił sobie w końcu jeansy - mam z nim straszny problem, bo ciągle wybrzydza, a dziś udało się znaleźć idealne - 2 pary długie i dwie pary do kolan za 370zł :lol: Do tego kupił sobie buty do gry w piłkę, spodenki dresowe i jeszcze gatki na plażę :lol: więc mamy go z głowy na kolejny rok albo półtora :silly:

Dziewczyny a wy macie już jakieś rozstępy?

11 lata 7 miesiąc temu #651920 przez malutkamilka
Agusia ładny masz brzuszek, taka pileczka. Ja chyba bede miec kruszynke bo jak patrze na awsze brzuszki to moj taki mikrusek ;) Ale coz sie dziwic ja niska i drobna, maz tez nie za wysoki i za mlodu zanim zaczal chodzic na silownie to chudzielec nie milosierny. Powiedzialam mu kiedys ze jakbym go poznala takiego to byłby o polowe drobniejszy ode mnie ;)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651921 przez Hania84
Agusia fajny ten suwaczek...i tak sobie czytam co pod nim pisze i zauważyłam, że mała ma już swoje pory na czkawkę :D a czkawka jest pewnie po jedzeniu więc ma ją zawsze o 8 rano, później między 11 a 12 a później koło 16-ej. Dalej to nie wiem bo już nie czuję. Czyli wychodzi że je co 4 godziny. Ciekawe jak to będzie jak się urodzi.

No ja niestety mam rozstępy...koloru coś a'la fioletowego (sinego) nie są grube i nie są głębokie ale są i widać.

malutkamilka...ale to nie znaczy że Twoje może być dziecko drobne :) nie , nie kochana ;) po prostu może masz mniej wód płodowych a Agusia więcej. A czasem może się okazać że wagowo dzieciaczki mogą być podobne :)

W majówkach (bodajże :S ) jedna dziewczyna miała duży brzuch a urodziła dziecko z wagą 3200g , a znów na innym forum jedna z dziewczyn miała malusi brzuch ale dziecko miało 3800g ... więc ja myślę, ze to nie ma reguły.

11 lata 7 miesiąc temu #651922 przez Marta1985
Ja nie :) i oby tak do końca :)

11 lata 7 miesiąc temu #651933 przez Agusia83
Hania ma racje z tym brzuchem...wody plodowe tez zajmuja sporo miejsca...
Przy Emi mialam podobny, ale ona wazyla 4kg...teraz mysle, ze moze byc podobnie...oczywiscie obawiam sie wagi malucha...
ja wazylam 3250, a maz 4300...zobaczymy, do kogo wagi zblizy sie Arturek :silly:

11 lata 7 miesiąc temu #651939 przez WisniaJ
Ale mój lekarz mówił, że wielkość brzucha nie zależy od ilości wód płodowych, bo przecież ich też ma być konkretna ilość i nie może być więcej ani mniej. Wiec nie moze to oznaczać, że Agusia ma wód 5 litrów a Malutka dwa... :P Tak czy siak Malutkamilka mój brzucho też mikrus i liczę, że w środku też jest kolejny krasnal ;) Chociaż Przemek to akurat nie należy do niskich i drobnych...

U mnie na stronie urzędu o becikowym piszą tyle: www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-d...u-urodzenia-dziecka/ chyba formalności dużo nie trzeba, bo podobno dowód, akt urodzenia i zaświadczenie od lekarza.

U mnie rozstępów też brak, może to dzięki temu balsamowi? :lol:

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651942 przez poziomka-1801
Dzień dobry ,nieśmiało pisze do Was Mamusie czerwcowe:) moze Wy mi coś podpowiecie..

Juz od jakiegos czasu borykam się z rozwarciem wew 3cm,mój synek jest juz b.nisko w kanale rodnym,można wyczuc owal główki kucając,z racji tego chodze na cotygodniowe kontrole. 6maja Usg szyjki macicy wykazało jej gotowosc na 37tc,brzuch stanął wielkoscia na etapie 30tc, ktg pokazało małe skurcze bo od 5 do lekko przed 20 na wykresie. Termin wg Om mam na 18.06 zaś wg wskazan lekarza na 23.05 powodem tego jest większa dojrzałośc szyjki,cisnienie które często skacze 150/90 i obrzęki.
myslicie ze 2 tyg po tym terminie juz powinnam stawic sie na wywołanie porodu czy lekarze sugeruja sie terminem z OM??

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #651947 przez Agusia83
Z tego, co kojarze to wod plodowych moze byc od 0,5l do 2l przy porodzie...
a odnosnie rozstepow, to wszystko zalezy od organizmu, od skory i jej tendencji do rozstepow...

Poziomko...lekarze bardziej sugeruja sie data OM..ale skoro szyjke masz zgladzona i rozw.na 3cm, to musisz bardzo na siebie uwazac...wstawiac sie na wywoalnie porodu nie masz co, jesli nie zaleci tego lekarz...to dopiero 35tc, wiec mysle, ze lekarz raczej bedzie czekal jak najdluzej by to organizm podpowiedzial Ci, ze maluszek chce wyjsc...zreszta dopoki nie sacza Ci sie wody to synek jest bezpieczny...ale chyba masz wskazane lezenie....
a chyba jest Ci ciezko bo widze, ze jedna pocieche juz masz...

11 lata 7 miesiąc temu #651952 przez Marta1985
Dokumenty mają być za 2011 i ńie ma co dyskutować z urzedowa rzeczywistoscia :-)

A przeź to ze teraz jest becikowe zależne od dochodu to więcej trzeba dokumentów :-(

11 lata 7 miesiąc temu #651958 przez malutkamilka
Agusia83 napisał:

zastanawiam sie tylko czemu zarobki maja byc za 2011 a nie za 2012

Faktycznie Agusia jestes spostrzegawcza, anwet nie zwrocilam uwagi ze za 2011. Chyba przez ta ciaze moja glowa wolniej pracuje :P
ciekawe jak to jest bo w 2011 roku nie bylismy malzenstwem czy wtedy tez trzeba nas obojga? Napewno obojga. Ale narobili. jak mialam staz w mops-ie to bylo latwiej po co utrudiaja czy dzieci ktorych rodzice maja wieksze zarobki nie zasluguja na to drugie becikowe, dlaczego maja byc poszkodowane?

11 lata 7 miesiąc temu #651959 przez Agusia83
no to bedzie trzeba im dac te papierzyska :silly:

ja przy Emi dostalam jeszcze jedno becikowe...od urzedu miasta...ale w tym roku pewnie juz to niemozliwe....bo krakow bidny

11 lata 7 miesiąc temu #651961 przez Hania84
Odnośnie wielkości brzuszków:

ostatnio było w jakiejś gazetce dla mam.... z tego co pamiętam to było tam napisane że od-
- wysokości mamy(im drobniejsza tym brzuszek większy)
-mięśni brzuszka(im bardziej napięte i rozbudowane tym lepiej brzuszek
trzymają i tym mniejszy ten brzuszek w rezultacie jest i ładniejszy)
-od ilości wód płodowych
-od ilości napływających kilkogramów
-od budowy miednicy...jednym mamą dzieciątka chowają się do środka a inne noszą swoje dzieci przed sobą

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka