BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 7 miesiąc temu #656630 przez WisniaJ
Ja na szczęście w szafie mam sporo tunik na ten okres "po" :) Ale marzą mi się już zakupy i zazdroszczę ci, bo ja jakoś z tym brzuchem to totalnie nie mam weny na kupowanie nowych ciuchów dlatego już nie mogę się doczekać jak wsadzę Gabi do wózka i pójdziemy poszaleć po sklepach... :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #656644 przez abrakadabra
Witam dziewczynki ^^
Wyspane jak nigdy, wczoraj miałam niesamowitą migrene. Na szczeście już jest dobrze :)

Dzisiaj pogoda nie zadowala, pada deszczyk jakiś wiatr jest.

W poniedziałek czeka mnie wizyta u gin.na mierzenie ciśnienia,kontrole wagi i bede miała robiony ten wymaz na paciorkowca. Do tego z samego rańca na pobieranie krwi ide.

Mierzyłam sie dziś też w miejscu, w którym zawsze mierze obwód brzucha, no i mam w nim o 3cm mniej niż normalnie, czas najwyższy. :)

11 lata 7 miesiąc temu #656697 przez kakaszka
witamy sie i my :)

ostatnio znowu mnie zlapala jakas spiaczka i ledwo sie zczolgalam z lozka o 11 :) ale nie mam wyrzutow do siebie, jak nie teraz to kiedy. trzeba korzystac z ostatnich spokojnych nocy i dni :)

moj facet idzie dzis na meskiego grilla, wiec ja odpadam :( zawsze wredota smaka narobi, a ja musze sie oblizywac, ale za tydzien sobie odbije, b idziemy na grillowe urodziny kolegi, wiec w koncu zjem jakiegos mieska :) a pozniej moj buraczek i dzie na nocke na ryby, wiec mam dzis dzien wylacznie dla siebie, co tez nie jest takie zle :) wiec dzis bedzie chyba sprzatanie, pranie itd. na obiad sobie wymyslilam frytki :D cale wiadro sobie zrobie i sie nawpycham poki moge :) takie plany na dzis.

co do krwi z nosa, ja codziennie rano jak czyszcze nosek mam skrzepy krwi, ale czytam na necie, ze to normalne w ciazy, bo wszystko jest przekrwione w naszym organizmie. tak samo mam z dziaslami, jak zeby czyszcze, krwi jest tyle, ze szok. ale ja tak mam prawie od samego poczatku ciazy.

u mnie dzis fajnie sloneczko swieci, ale wiaterek tez jest, moze w koncu jakas burza do nas dojdzie, bo uwielbiam. w tv burze mi obiecuja prawie codziennie od 2 tygodni i cisza.

milego dnia dziewczyny :)

11 lata 7 miesiąc temu #656809 przez Beciara
Dzien dobry.
Melduje sie sobotnio.

My juz po zakupach, spacerku i obiedzie. Jak maly sie wyspi jedziemy do tesciowej na podwieczorek.

Dla facetow to totalny hokus pokus , co nie? Moj maz nie rozumie totalnie skad ja wiem jak dziecko lezy, a juz w ogole jak moge wiedziec ze akurat ma czkawke. Mowi: no ty sobie chyba jaja robisz! Jak mozesz to czuc, ze dzidzia ma czkawke? Przeciez to nierealne. Moze sobie ubzduralas? :lol:

Milego weekendu i trzymajcie nogi skrzyzowane do czerwca :)

11 lata 7 miesiąc temu #656821 przez kakaszka
Beciara niestety dla mnie to jest jest hokus pokus :) nie mam pojecia jak dziecko lezy, czym mnie kopie i kiedy ma czkawke, czy w ogole ja ma. juz nie mowiac o tym czy mam skurcze czy to mala mnie gdzies naciska. takze jestem wesniak w tym temacie kompletny.
a i dalej patrze na moj brzuch jak na brzuch, a nie jak na dziecko, ktore w nim siedzi. mam wrazenie, ze przytylam fest i caly czas mam cos z zoladkiem :)
takze rozumiem facetow, bo skoro dla mnie jest to abstrakcja, to co juz oni maja myslec na ten temat :)

11 lata 7 miesiąc temu #656822 przez Hania84
Beata miłego podwieczorku u T. :)

U mnie wczoraj tez tak było...mała miała czkawkę...wzięłam rękę mojego A. i położyłam na brzuch i mówię czujesz? A on - no serce bije :silly: a ja na to - to nie serce tylko mała ma czkawkę...hehe jego mina była bezcenna :lol:

Wiecie co dziś wyczytałam? Że maść maltan ze spokojem można stosować na brodawki już na 2 miesiące przed porodem w celu hartowania ich :) Wtedy zmniejsza się znacznie ryzyko popękanych sutków i ich krwawienia podczas karmienia a co za tym idzie bólu. Od dziś smaruję 3 razy dziennie :)

Zmierzyłam sobie dziś ciśnienie i wyszło mi 161/113 :ohmy: Później jeszcze co 5 minut ze dwa razy i wciąż było wysokie ! Zaczęłam szukać moich tabletek i nie mogłam znaleźć...to dopiero się zdenerwowałam. Ale na szczęście po godzinie łaskawie się pojawiły w zasięgu wzroku i wzięłam. Teraz mam 136/86 więc spadło. Dobrze, że mam te tabletki. Trzeba jednak często kontrolować ciśnienie bo to ważna sprawa. A niekontrolowane może doprowadzić do niedotlenienia dziecka. Dlatego warto mieć ciśnieniomierz w domu. Bo ja też dziś super się czuję...głowa nie boli, serca kołatania nie mam żeby jakoś tam mocno biło czy coś...a ciśnienie jednak zrobiło się wysokie.

11 lata 7 miesiąc temu #656832 przez Beciara
Kakaszka, pamietam, ze w pierwsza ciaze tez tak dokladnie nie moglam zidentyfikowac co sie dzieje. Przy drugim i trzecim dziecku czuje sie coraz bardziej. Ale czkawke to relatywnie lekko wylapac. Takie rytmiczne, rownomierne, w miare lekkie podskoki w brzuchu. Dzidzia w brzuchu troche czesciej czka niz dorosly, wiec te odstepy sa krotkie pomiedzy podskokami.

Pierwsze wyczuwalne ruchy dziecka sa tez zabawne. Czulam jakby mi tam rybki plywaly w brzuchu i bulgotalo tak, jak mala fikala. A tak kolo 20 tygodnia ciazy to dziecko ma jeszcze mnostwo miejsca i bryka sobie jak szalone.

Hania, jakie ogromne cisnienie... rany julek... dobrze, ze spadlo.

11 lata 7 miesiąc temu #656844 przez natali
Witamy sie i my
Kolejna nocka przespana wtalismy dzis o 10 odziwo nawet Eryk z nami pospal dlugo dzis sami maz na wyjezdzie a nam sie troche nudzi. Bylam dzis u krawcowej zeby uszyla mi jakies okrycie na luzeczko mojzeszowe i posciel. Zjedlismy obiadek i ledwo sie ruszam a do tego znowu zlapaly mnieskurcze w lewym posladku.

Haniu uwazaj na siebie z tym cisnieniem bo naprawde bardzo wysokie mialas ja bym chyba spanikowala.
Wisnia to bardzo krutko trzymaja kobiety w bolach w twoim szpitalu.
Kakaszka nie ma sie co przejmowac wiele kobiet tak ma jak ty tym bardziej w pierwszej ciazy.
Malutka ale ci niunia brzusio rozpycha, slodki widok mi tylko raz udalo sie uchwycic na zdjeciu takie wybrzuszenie ale to i tak nie takie wyrazne.

11 lata 7 miesiąc temu #656852 przez Hania84
Jesteśmy tez właśnie po obiadku :)

Zbadałam właśnie znowu i mam 136/80 także schodzi na szczęście. No ale tabletkę musiałam wziąć. Teraz muszę kontrolować. Dobrze, że miałam te tabletki zapisane przez ginkę. Są dobre...mają moc :lol:
Natali ja w miarę ze spokojem jak je już znalazłam...wiem, że kiedyś mi pomogły więc teraz "no stres" :)

Ja jedynie umiem rozpoznać czkawkę...ale też nie wiem jak mała leży i co mi wypycha...także kakaszka nie martw się...nie ty jedyna nie wiesz ;)

Natali to jakaś Hiszpanka będzie Ci szyła?

11 lata 7 miesiąc temu #656862 przez rysa
Cześć dziewczyny ale jestem dzisiaj umęczona :S Ta duchota mnie wykańcza totalnie :S

Wróciliśmy niedawno od położnej, zrobiła mi KTG i podczas ruchów Filip ma puls aż 180!normalnie 145.Szyjka mi się juz skróciła i mały też jest już niżej, rozwarcie na 1cm

11 lata 7 miesiąc temu #656865 przez malutkamilka
o Rysa to juz blizej niz dalej. czyzby na to wygladalo ze sie rozpakujesz pierwsza? Ciekawe co to u Kasi?

11 lata 7 miesiąc temu #656866 przez rysa
Też jestem ciekawa co u Kasi ale jak jest w szpitalu to przynajmniej jest pod dobrą opieką

A położna mówi że do tygodnia moge urodzić ale nie musze, bo są kobiety co czasem nawet pare tygodni chodzą z rozwarciem, także zobaczymy :)

11 lata 7 miesiąc temu #656867 przez abrakadabra
Rysa no ja ponoc za dwa tygodnie już moge byc gotowa na poród :)

11 lata 7 miesiąc temu #656871 przez malutkamilka
Rysa moze na dzien matki- fajna date bys miala ;)

11 lata 7 miesiąc temu #656891 przez natali
Tak Haniu kiedys pisalam ze dostalam luzeczko od znajomej uzywane tylko4 miesiace ale jest rozowe i troche mi to nie pasuje wiec postanowilam uszyc taka narzutke i poszewki na kolderke i poduszeczke zeby zakryc ten roz razem z materialem powiedziala mi jakies 25 euro a za nowe luzeczko musialabym zaplacic min 100 wiec nawet sie nie zastanawialam.

Rysa czekamy na wiesci bo moze sie zaczac w kazdej chwili :laugh:

Dziewczyny jak fajnie ze cos sie zaczyna ach te maluszki, juz nie moge sie doczekac relacji z porodow.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka