BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 11 miesiąc temu #275501 przez Karii
O dzięki za odpowiedź. Ja chodzę państwowo i mam tylko badania podstawowe a 3D mogę zrobić prywatnie dlatego właśnie się zastanawiam, ale skoro warto to idziemy. Dzięki i pozdrawiam

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #275506 przez nelka
Karii na usg3d warto iść bo to bardzo fajna pamiątka i o wyraźnie widać buźkę dzidziusia :lol: my też chcemy iść ale zobaczymy jak wyjdzie z kasą bo niestety takie usg jest droższe ;)

Karola straszny sen :ohmy: a czy twoja teściowa cieszy się na wnuczkę? często śni nam się to czego się boimy albo o czym marzymy... my się dzisiaj śniło że mnie z pracy zwolnili :huh:

a z tymi rozstępami to nie jest tak że najpierw są czerwone a potem bledną i robią się takie jakby białe blizny?

12 lata 11 miesiąc temu #275511 przez Moniq
tak, na początku rozstępy są czerwone, potem bieleją; najlepiej zacząć je "leczyć" jak sa czerwone, bo wtedy będą mniej widoczne i nie można opalać rozstępów dopóki są czerwone, bo mogą zrobić się sine i nie zbieleć

12 lata 11 miesiąc temu #275528 przez Karola1990
nelka.. nie wiem czy się cieszy czy nie, ale na pewno nie w takim stopniu jak moja mama. Ona jak mnie widzi to od razu się zaciesza :)

Mi się zrobił jasny rozstęp. Smaruję go kremem kilka razy dziennie. Wg. mnie rozstępy robią się najpierw jasne później jak się nic z nimi nie robi to czerwienieją. Skóra by chyba okropnie bolała jakby się od razu czerwone robiły. ? Ale nie wiem. Specjalistą nie jestem. Wiem tylko jak to jest u mnie :)
Dziś ja się chyba nie kładę spać.

A może to sygnały żeby wcześniej wszystko przygotować? Moja siostra urodziła dwójkę dzieci i obydwoje miesiąc wcześniej pchali się na świat. W marcu to chyba wszystkie będziemy jak na szpilkach.

12 lata 11 miesiąc temu #275561 przez Moniq
akurat, nie czasami od razu sa białe, ale jak juz sa białe to nie robia sie znowu czerwone. te białe od samego początku są przeważnie bardziej powierzchowne-mniej głębokie

ja bym chciała urodzic w marcu,pod koniec kwietnia mój brat się żeni, więc miałabym więcej czasu na dojście do siebie.
od wczoraj wieczorem Mała jakaś leniwa jest, bardzo mało się rusza, zaczyna mnie to niepokoić :/ jeszcze musze wytrzymać 4 godziny do wizyty u lekarza.

Karola, ale sen a raczej koszmar, współczuję takich snów; ja mam schizy na jawie, ciągle się zamartwiam że coś będzie nie tak, chociaż sny mam normalne. może spróbuj się jakoś zrelaksować przed snem?

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #275579 przez Karola1990
Moniq.. takie sny mam ciągle ale ten był tragiczny. Wychodzę wieczorem na spacery otwieram okno czytam książkę. Nie wiem co miałabym robić jeszcze. Oby mi to szybko przeszło. Bo nie wytrzymam psychicznie z takimi snami.

No to faktycznie musisz dogadać się dzieciątkiem na marzec. :)
Co to są 4h ja mam wizytę 17 stycznia dopiero. Moja niunia tez słabo sie ruszała ale to przejściowe lekarz mi powiedział że tak może być. Poprostu ułoży się inaczej i nie czuć.

12 lata 11 miesiąc temu #275583 przez kala321
tak usg 3d / 4 d polecam:)
fajna pamiątka
ja tez chodze prywatnie i tez miałam tak robione
własnie dodzwoniłam sie do znajomej i kołyska przyjedzie pod koniec tyg(bez sensu dawac na strych a potem znów do mnie,przyjedzie od razu do mnie)

12 lata 11 miesiąc temu #275822 przez nelka
ja to się potwornie boję że urodzę za wcześnie, nasłuchałam się od znajomych różnych historii ( nie będę pisać o nich bo są przygnębiające i Karola do samego porodu spać nie będzie mogła :dry: a ja panikuję bo nie mamy jeszcze uszykowanego pokoiku, mój M twierdzi że ma na to jeszcze dużo czas - czym doprowadza mnie do szału :ohmy: dlatego zaczęłam już przygotowywać sama :laugh: porobiłam listy co do czego będzie potrzebne i powoli realizuje plan :silly:

Moniq ciśnienie jest niskie i może dzidzia ma leniwy dzień. Zresztą idziesz zaraz na wizytę więc nie ma co się martwić.

12 lata 11 miesiąc temu #275829 przez Karola1990
jak ja urodzę w terminie to będą akurat same święta więc mamy wielką zagadkę czy faktycznie ten wielki dzień będzie 4 lub 6 kwietnia :)
ale już nie mogę się doczekać kiedy to nastąpi.
Dziś położyłam się na boku i maleństwo zaczęło kopać dużo mocniej niż ostatnimi czasy więc zaczęłam z nim rozmawiać. Chyba się podobało tak jak długo mówiłam tak długo się wierciło i kopało w moją rękę.
To niesamowite jak głos mamy działa na dziecko! Muszę z nią częściej rozmawiać :)

12 lata 11 miesiąc temu #276147 przez nelka
Ja ostanio jak moja córcia miała leniwy dzień to też do niej mówiłam i wtedy do mnie pukała :lol: a o dziwo najbardziej reaguje ma tatusia! często jak on tylko dotknie brzucha albo jak leże bliżej niego to zaraz go szturcha :blink:

a puszczacie dzieciaczką jaką muzyczkę albo bajeczki lub same je czytacie żeby się przyzwyczaiły i potem jak się urodzą będą szybko przy tych dźwiękach zasypiały?

i jeszcze jedno mam pytanko jak to jest z tymi ubrankami? najpierw zakłada się body, potem śpioszek (albo spodenki i koszulkę) i dopiero na to jakąś bluze albo sweterek, tak? a latem jak jest bardzo ciepło to też zakłada się body np. pod pajacyka? może głupie pytanie ale się pogubiłam :huh:

12 lata 11 miesiąc temu #276371 przez Moniq
nelka, zasada jest taka, że przez pierwsze tygodnie dziecko ubierasz tak ze zakladasz jedną warstwe więcej niż sobie, a potem tyle warstw co Ty :) a body zakłada się na ciałko czyli pod spód.
dzisiaj Mała na nic nie reagowała; normalnie to reaguje na mój głos, głos tatusia i starszej siostry.
jestem po wizycie, najadłam się strachu że hohoho... gin zrobiła mi usg i Mała wcale się nie ruszała,na szczęście serce biło; sprawdziła szyjkę i wydawało jej się że wewnętrzne ujście jest otwarte, do tego szyjka jest dużo bardziej miękka niż ostatnio, wysłała mnie do szpitala na izbę przyjęć bo tam mają lepsze usg i aby zrobili mi ktg
Mała na ktg się trochę rozbrykała-więc kamień z serca;tak więc jestem pod większym nadzorem=wizyty co 2 tyg, no-spa jak tylko poczuję skurcz i znowu jestem na luteinie :( no i mam się oszczędzać.
tyle razy mnie dziś badano i robiono usg przezpochwowe że teraz wszystko mnie boli.

12 lata 11 miesiąc temu #276408 przez Moniq
a i Niunia waży już 960g

12 lata 11 miesiąc temu #276691 przez Karola1990
Moniq łał już tyle waży? moja malutka kruszynka też pewnie gdzieś tyle ale ja wizytę mam dopiero 17 czyli jeszcze 7 DNI!!!
Uważaj na siebie bo nie chcemy żeby mała narazie u nas zawitała. Niech sobie jeszcze mieszka u mamusi w ciepłym, wilgotnym domku :)

Ja po moim śnie kupiłam wczoraj paczke pampersów huggis tych z wycięciem na pępek.
Może dlatego spałam calusieńką noc. Zasnełam po 21 a obudziłam się o 9 :D
Cudownie mi się spało. :laugh:

12 lata 11 miesiąc temu #276704 przez Moniq
Karola, super, może to jest sposób-przygotowania drobnymi kroczkami :D

12 lata 11 miesiąc temu #276754 przez zora85
Według daty poczęcia termin mam na 19 kwietnia ale wedlug wagi synka na 10 kwietnia!! Rosnie jak na drożdżach!! Wazy kilo 50. Jak zwykle nie wiem ile mierzy :( Nastepna wizyta za 3 tygodnie. No i mam mase badan do zrobienia, w tym glukoze z obciążeniem po 75 i 120 czegos tam :P (mg albo g). Dostalam zdjęcie 4D i smiac mi się chciało bo mały ma nosek jak murzynek - duzy i szeroki ale gin powiedzial że wszystkie dzieci tak mają by lepiej im sie oddychalo podczas karmienia piersią a potem bedzie normalny.

Zaraz was doczytam :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka