BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

13 lata 2 miesiąc temu #278668 przez Moniq
przeważnie jest tak, że jeśli położna za którą płacisz nie ma dyżuru, to nie ma problemu, przyjeżdża, bo to dla niej dodatkowa kasa; gorzej jeśli ma dyżur, to wtedy nie może zająć się tylko Tobą, bo ma pod sobą ileś tam rodzących; i albo poleca Ci kogoś w zastępstwie albo jest z doskoku; tak jest w większości szpitali w Wawie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #278732 przez Karola1990
jakiś cud ! spałam całą noc. pomijając wstawaniu na siuśki :) ostatnio zauważyłam że bardzo często sikam. a do publicznych toalet mam obrzydzenie.

no i moje rozstępy jest ich pełno wszedzie ;( codziennie się ogladam i wczoraj to zauważyłam wcześniej tego nie było. jestem załamana!! nie mogę na siebie patrzeć.

13 lata 2 miesiąc temu #278798 przez edybed5
Hej dziewczynki :) ja na szczescie jeszcze nie mam zadnych roztepow i mam nadzieje ze juz tak do konca zostanie :) . Wczoraj bylam na glukozie kurde ale to ochydstwo :P po podaniu 75g po 1h mialam 115mg a po 2h-120mg. Dobrze ze tego nie trzeba robic co miesiac :laugh: .Co do porodu to ja chce sama rodzic nie chce zeby M na to wszystko sie ptrzyl ale wiadomo kazdy ma swoje zdanie :) . Milego dzionka zycze :)

13 lata 2 miesiąc temu #278803 przez Moniq
Karola, super ze spaniem :) z rozstępami gorzej
ja też chodzę co chwilę siku, i w dzień i w nocy niestety też :/ poza tym dziś jestem bardzo niewyspana, bo moja starsza córcia miała kiepską noc i co chwila mnie wołała,więc na razie dogorywam. najgorsze jest to że teraz mogę pospać ale nie mogę zasnąć :(

13 lata 2 miesiąc temu #278840 przez Karola1990
Moniq .. czasami takie leżenie też dużo daje więc odpocznij. bo ja po nieprzespanej nocy nie do życia jestem a co dopiero w Twojej sytuacji :)

To już 3 trymestr! Teraz to się zacznie :D Wielkie przygotowanie.

13 lata 2 miesiąc temu #278872 przez nelka
Umieram dzisiaj ;) najprawdopodobniej ze względu na ciśnienie jest mi słabo i kręci mi się w głowie... Miałam na dzisiaj tyle planów a będę cały dzień wegetować :dry: na dodatek mój M jest dzisiaj jak na złość cały dzień w pracy i nawet kawki nie ma mi kto zrobić...

Karola współczuję rozstępów...

U mnie z sikaniem nie jest najgorzej, przed ciążą miewałam co jakiś czas infekcje pęcherza i wtedy latałam jak szalona a teraz nie noszę stringów i to chyba był mój problem wcześniej i o ile nie opiję się za dużo to chodzę do kibelka normalnie.

Moniq a powiedz mi jeszcze czy na poród w wannie zdecydowałaś się specjalnie czy tak wyszło? nie było problemu w szpitalu żebyś w ten sposób rodziła? drugi raz też chcesz tak rodzić?

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #278880 przez Karola1990
chciałam jechać na basen dziś a z takimi rozstępami to mi wstyd! :(
jeszcze w takim miejscu na brzuchu koło pępka! i tyłku ;(

13 lata 2 miesiąc temu #278931 przez Moniq
Karola, nie masz się czego wstydzić, tak wyszło przy okazji ciąży, spójrz z dumą na swój brzuszek i swoje maleństwo a rozstępy są nieważne :)
z tym porodem w wodzie wyszło przypadkiem, jak zaczęły się skurcze to bardzo bolało mnie w krzyżu i położna zaproponowała żebym weszła do wanny, akurat rodziałam na sali dwuosobowej ale byłam sama, więc była taka możliwość. krzyż przestał boleć; miałam posiedzieć w wodzie i wyjść przed partymi skurczami, ale jak położna zapytała mnie czy wychodzę czy chcę zostać. pomyślałam że nie ma takiego dźwigu, który byłby w stanie mnie wyciągnąć :D fajne było jak Mała się urodziła i zaczęł pływać w wodzie; mój mąż się popłakał jak to zobaczył.
jeszcze nie zdecydowałam w którym szpitalu będę rodziła, zastanawiam się między dwoma, w jednym można rodzić w wodzie jeśli nie drugiej rodzącej na sali; a w drugim można być w wannie ale tylko w pierwszej fazie porodu. chyba że zapłaci się za pojedyńczą salę

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #278937 przez Karola1990
Za tydzień jedziemy na zakupy i chce się dobrze przygotować, dlatego zrobiłam liste i obok napisałam mniej więcej ceny ze sklepu do którego pojedziemy. Co o tym myślicie?

ŁÓŻECZKO 200
KOMPLET POŚCIELI (10el.) 200
MATERACYK 70
POSZWA NA KOŁDERKĘ(zapas) 50
CIENKI KOCYK 50
PRZEŚCIERADŁO 20
PRZEWIJAK 70
WANIENKA 30
GĄBKA DO WANIENKI 30
RĘCZNICZKI x 2 70
PIELUSZKI FROTE ile sztuk ?
PIELUSZKI TETRA ile sztuk ?
będę uzywała pampersów więc tylko tak na wszelki wypadek te pieluchy
GRUSZKA DO NOSKA 10
BUTELKA 125ml 20
SMOCZEK 20
SZCZOTKA DO BUTELKI 10
POJEMNIK NA SMOCZEK 10
STERYLIZATOR, PODGRZEWACZ 80
ROŻEK 50

jak starczy:
*falbanka pod prześcieradło
*organizer

mamy już:
krzesełko do kąpieli
kocyk gruby
prześcieradełko
folie ochronne pod prześcieradło
szczoteczka do włosków
nożyczki
termometr do wanienki
butelka 125ml

później wózek 900zł i ubranka ale tu już nie mam pojęcia ile będzie mnie to kosztowało, jakie mam kupić i ile czego.

13 lata 2 miesiąc temu #279023 przez kala321
Karolka a smarujesz od poczatku i masujesz skórę?
uelastyczniaj ją,aby więcej się nie pojawiało,ale może po prostu masz tendencję
ja codziennie rano i wieczorem się smaruję i oglądam na razie odpukać nie ma,ale ja normalnie byłąm dość chuda,a teraz mam brzuszek duży i boję się ,że się mogą pojawić

dzwoniłam dziś do szkoły rodzenia,grupa już ruszyła,jest 5 spotkań,mam dzwonić 30 stycznia,wtedy 2 lutego byśmy zaczęli chodzić.Trochę byłam rozczarowana ,bo myślałam że już teraz będziemy chodzić,ale może im bliżej porodu tym lepiej,więcej zapamiętam,obym tylko zdążyła skończyć,bo kończy się w marcu

13 lata 2 miesiąc temu #279029 przez kala321
edybed,a mi smakowała ta glukoza:) ja zwykle mam niski cukier i musze pilnować,aby go podnosić
ja po świętach(bo robiłam między świętami i sylwestrem,po godzinie miałąm 90 mg

13 lata 2 miesiąc temu #279031 przez Karola1990
smaruję ale widać nic to nie dało. trudno jakoś to musze przeżyć. najwyżej pobiję wszystkie lustra w domu żeby na siebie nie patrzeć.

ze szkołą rodzenia faktycznie może i lepiej jak będziesz chodzić prawie do porodu ale z drugiej strony czy będziesz miała siły i chęci ? :P

13 lata 2 miesiąc temu #279039 przez kala321
karola popatrz,bo część rzeczy znajdziesz taniej na alllegro
dobre są śpiworki do spania dla dzieci,takie bez rękawków,ja mam takie 4
dziecko się w nocy nie odkryje i nie musisz dawać kołderki
coś w tym stylu
allegro.pl/listing.php/search?string=%C5...worki&category=17272

13 lata 2 miesiąc temu #279041 przez kala321
a co do pieluszek to myślę ,że 10 szt tetry(gdyby ulewałą,czy do kąpieli do wanienki,czy pod główkę,5 flanelowych
czyli tak ok 10-20 szt w zupełności starczy,abyś tak ciągle nie musiałą prać
ja na razie mam 3 kolorowe z tetry i kilka białych,a jeszcze chcę flanelowe kupić kolorowe,wiesz tak pod główkę czy na twarzyczkę na spacerek
ikilka flanelowych na ulewanie jak co

13 lata 2 miesiąc temu #279082 przez nelka
Karola widzę że jesteś przygotowana do zakupów tak jak ja :lol: mój M się ze mnie zawsze śmieje ale tak naprawdę uwielbia to:blink:

a co jest w tym komplecie pościeli że to aż 10elm.? kołderka, poduszka, poszewki, prześcieradło, ochraniacz, baldachim i co jeszcze?
ja pieluszek zamówiłam chyba ok 10 tertowych i 5 frote (za dużo nie potrzeba ale wygodniej gdy nie będzie trzeba codzienie ich prać)
a ta gąbka do wanienki to do mycia czy ten podkład? bo jak do mycia to bardzo droga! najlepiej kupić te gąbki-rękawiczki bo łatwo je wyprać, szybciej schną i mniej zarazków sie gromadzi. a te krzesełka przydają się jak dzidzi jest większa, w Ikea jest fajna mała wanienka z antypoślizgowym spodem za 20zł.
aha a tą folię pod prześcieradełko jaką kupiłaś? bo ja mam dylemat są podkłady, folie, maty i nie wiem co lepsze :dry:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka