- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
- iwcia
- Wylogowany
- budujemy zdania
A Twoje dziecię to faktycznie waży dość dobrze, chociaż ja niewiem jak moja bo miesiąc temu była 3 kg teraz też może być już sporo więcej. Hmmm ale może te ich wagi się trochę mylą i nie będzie tak źle.
Z tym urlopem to powiedział mi, że w ogóle już od 38 tygodnia ciąży lekarze już powinni wystawiać urlopy macierzyńskie, bo tak jest w przepisach a mi dał i tak w sumie dopiero od 40 tygodnia, ja planowy termin mam na jutro, a czy urodzę jutro czy dopiero za tydzień to tak czy siak według niego już na zwolnieniu nie powinno się być.
No mi dzisiaj jak tam badał szyjkę i rozwarcie to też najprzyjemniej nie było i bolało. Ale damy radę
Nasza córeczka Oliwia ur.11.04.2012 r. godz.22.25
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 76
iwcia to jak ci odejdą wody albo dostaniesz skurczy to musisz chyba szybko jechać do szpitala bo może się okazać że godzinka i dzidzia będzie na świecie bo w między czasie rozwarcie będzie już spore:lol: a można samemu sprawdzić rozwarcie?
różnica wagi może być w granicach 20%, jestem drobna i nie mam bardzo dużego brzucha ale boję się że jak jeszcze przybierze to mogę się męczyć... wogle dzisiaj mieliśmy super ujęcie i knypeczek pomachał nam śliczną stópką-rewelacja
nie słyszałam że tak jest z urlopem ale to dziwne muszę popytać... bo o tym że dwa tyg przed terminem można a nie trzeba iść na urlop macierzyński słyszałam. Ja teraz mam L-4 do 39tc i jak się przeciągnie do 42tc to niechce tracić tych 3tyg!!! trzeba obadać ten temat...
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
idę odpoczywać razem z M bo bardzo się stęskniliśmy za sobą <3
- iwcia
- Wylogowany
- budujemy zdania
To bylaś na tym badaniu 3d? Pewnie masz fotke tego ujęcia
No z tym urlopem to tak jak pisałam, ja też chciałam jeszcze na 2 tygodnie L4, bo mi szkoda już urlopu, ale no lekarz powiedział że nie bardzo ponieważ grozi tam za to jakaś odpowiedzialność i czy biorę to na siebie itp, więc stwierdziłam niech robi co chce. Potem można jeszcze sobie dobrac 4 tygodnie na życzenie, po tych 20.
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 76
już wiem o co chodzi z tym urlopem w kodeksie pracy jest zapis że kobieta MOŻE a nie musi iśc na urlop macierzyński na dwa tyg przed terminem porodu i że właśnie część lekarzy źle to interpretuje i od 38tc nie dają już L-4
Mimo wszystko nawet te 20+4 to przynajmniej jak dla mnie i tak mało na urlop wychowawczy nie mogę sobię pozwolić bo kredyt się sam nie spłaci a na zasiłek jesteśmy "za bogaci" więc każdy tydzień się liczy...
Iwcia to może shoping to będzie kolejne S po seksie, spacerze i schodach które przyspiesza poród weź lepiej torbę do szpitala ze sobą...
wogle dziewczyny to skurcze w którym miejscu odczuwanie? tak jakby cały brzuch się spinał czy bardziej w kroczy?
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Karola, cieszę się że u Ciebie dobrze to że szyjka jest wysoko nie znaczy nic w sumie;
z tym macierzyńskim jest tak: lekarz może wystawić macierzyński na 2tygodnie przed terminem porodu, tak jest w przepisach i niektórzy lekarze tak robią; tak blisko porodu nie mógł Ci już wystawić zwolnienia, bo zus mógłby cofnąć to zwolnienie; chyba że wystawiłby Ci dwa tygodnie temu na dłuższy okres; moja gin zrobiła tak, że wyliczyła i tak dawkowała zwolnienie żebym to ostatnie dostała 2 tygodnie przed terminem na miesiąc, tym sposobem chćbym urodziła 2 tygodnie po terminie to nie tracęmacierzyńskiego; wszystko zależy od życzliwości lekarza w tym temacie;
iwcia, nie chcę Cię zniechęcać ale te 2 cm nic nie znaczą, czyli możesz rodzić dziś a możeszz za 2tyg; ja dwa tygodnie temu miałam 3 cm i szyjkę skróconą w wciąż jestem w dwupaku ) czyli loteria )
nelka, skurcze odczuwa się różnie, od pleców,poprzez krocze, pachwiny i brzuch
dobrze kolejne S shopping u mnie seks odpadł, bo gin zabroniła po odejściu czopa
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- iwcia
- Wylogowany
- budujemy zdania
Z tym zwolnieniem u mnie było tak, że mój wystawił mi miesiąc temu więc nie mógł na dłużej niż 3 dni, dlatego skończyło się dzisiaj i od jutra czyli od terminu już jestem na urlopie macierzyńskim.
Zobaczymy jak jutro podziała shopping co do tego seksu, to sama niewiem, w sumie od ponad dwóch miesięcy był zakaz, potem zrobiłam badanie na czystość w pochwie i wyszło bez bakteri i w sumie to nie zapytałam czy są jakieś teraz przeciwskazania do tego. Jedno wiem, że nie chciałabym złapać jakiegoś dziadostwa, bo wcześniej miałam co rusz to jakąś bakterie tam.
A gdzie reszta mamusiek?
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
mi się dziś w nocy śniło że urodziłam, szpital był jakiś dziwny, strasznie pokręcony, ale córeczka była śliczna i sniło mi się że ją karmiłam;
Ewelinda, tak mi się przypomniało, na bolące cycorki od nawału dobrze robi kapusta z lodówki albo pieluszka z zamrażalnika, tylko nie możne ich przykładać na brodawki, żeby ich nie przeziębić, tylko dookoła- tak mi się przypomniało że ja się tak poprzednio ratowałam; pewnie wiesz o tym żeby nie ściągać pokarmu do końca, jeśli bolą cycuszki tylko do uczucia ulgi, bo jak sciągniesz wszystko to za chwilę będzie jeszcze więcej; pewnie to wszystko wiesz, masz w końcu super wsparcie- mamę i siostrę ale może się przyda
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
komp pokazywał mi wirusa i nie chciał wpuścić, abym mogłą coś napisać
Wika-gratuluję i witamy maleństwo na świecie;D
my dziś idziemy do lekarza i na usg wieczorem
Elwerka widzę ,że mały szybki jest:D
o widzę ,ż e KArola ma problemy z kompem,dobrze,że już w domku,zawsze w domu to w domu;D
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja też nie wiem czy chciałąbym mieć za sobą czy jeszcze trochę
jednego dnia myślę tak drugiego inaczej
a dziś wstałam jak nie ja jeszcze przed 7 jestem po sniadanku,wykąpana,popracowałąm
nie mogę sobie miejsca znaleźć
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dziś poproszę mamę żeby pojechała ze mną na zakupy bo muszę sobie kupić koszulki z łatwym dostępem do mleczarni i jeszcze jakiś biustonosz bo z tego co mam jestem bardzo zadowolona ale przydałby się jeszcze jeden.
No i podpaski Tena bo dobrze chłoną a w razie odejścia wód może być ciężko ze zwykłymi podpaskami. Przynajmniej miała tak ta moja lokatorka z pokoju.
I dresy jakieś takie 3/4 ale luźniejsze żeby mi się tam dobrze goiło i dużo powietrza było.
Tak więc mam na dziś plan Oprócz zakupów pranie obiadek i zapakowanie torby od nowa bo z tamtej musiałam swoje rzeczy wypakować. Dobrze że miałam ją przygotowaną bo nie musiałam latać i szukać wszystkiego a wiadomo że zawsze o czymś się zapomni.
Czekamy na wiadomości od reszty mamusiek jak skurcze, wody, czopy itd Która teraz ?
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
U mnie noc tragiczna... Bolalo mnie podbrzusze,ale na sroodku taak... I to najbardziej gdy maly sie ruszal... To nie bylo jak bol miesieczkowy itp. Zupelnienie nie wiem,co sie dzieje.dzis wizyta. Moze lekarz mi cos powie. ;(
Nie mam silly sie ogarniac,a przeciez trzeba eh ;(
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja też teraz codziennie muszę się szykować jakby to było już .. wole być gotowa na wszelki wypadek
Umówiłam się na wizytę na jutro. ale będę musiała czekać bo nie było miejsc i wepchnę się pomiędzy pacjentkami. Ciekawe czy cos się ruszyło z tym rozwarciem. Dziś może pochodzę z mamą po sklepie to cos się otworzy
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
co wy będziecie robiły?
ja nie mam pojęcia za co sie zabrać... jakoś głowy do tego nie mam wcale.
chyba jednak nie będę musiała nic robić na święta!!!
właśnie wróciłam z toalety i mam dużo śluzu o pomarańczowym zabarwieniu bo trudno to czerwonym nazwać. ale naprawde sporo.
Czekam czy będzie go więcej i jak co to dziś albo jutro
ale się trzęsę z emocji.