- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Lipiec 2011 nalezy do Nas
Lipiec 2011 nalezy do Nas
- ewitkun
- Wylogowany
- rozmowna
my już po basenie, mały był dzielny ale chyba najmłodszy trochę wystraszony ale bez płaczu się obyło i chyba trochę chłodno jemu było
a co najważniejsze znam osobiście Oposka i jej synka
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mamita swoich córek :)
ewitkunpisalam wczoraj do Ciebie posta, było by mi bardzo miło gdybys odpowiedziała, jest na to szansa?
A Ola Riki juz ochrzszczona pewnie ciekawe czy wszystko poszlo zgodnie z planem
Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...
- aniaw
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mam cudownych trzech facetów:)
U mnie podboje kuchni ciąg dalszy
Dziś roladki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym
Mam nadzieję, że nie wysadzę piekarnika, bo pierwszy raz go dopiero właczyłam od kiedy tu się przeprowadziliśmy I nie śmiac mi sie tu
Kasiu super avatarek
Ewuś fajnire, że poznałyście się z Oposkiem, ja tez chcę na spotkanko z Wami
\Kurcze basen, ale extra
Oposek a kiedy wybieracie się na rehabilitację??? Czy może juz masz szczęście i nie musicie
Aga mój tez pcha paluszki do buźki ale też chce ssać dłoń albo palucha to ja mu zaraz gryzaczek albo smoka daję, bo nie chcę, żeby przyzwyczaił się jak Szymuś do ssania kciuka
Hoborrku no fajnie jest pośpiewać tylko jak mnie mój M słucha to się śmieje
Różyczko też jestem ciekawa co Tobie Ewa odpisze
Ty to jesteś w ogóle dla mnie guru w usypianiu bobasa tzn w nauczeniu samodzielnego zasypiania A Bianka nadal tak czesto się budzi w nocy?
Mój to standard 3-4 razy i od kilku dni sobie zapisuje wszystko ,ale ciągle między 2 a 5 mam wielką dziurę czarną w pamięci
Green mojemu się chyba przez przypadek udało Tzn widział, że Młody jest śpiący, ziewał to położył go delikatnie do łóżeczka, pogłaskał, zakołysał łóżeczkiem i Mały spał
Teraz coraz częściej go tam odkładamy i to zależy od jego humorku, czy zaśnie bezproblemu czy będzie trzeba się nagimnastykować.
Ale jak Różyczka polecamy książkę "Język niemowląt"
Masuska muszę się Tobie pochwalić, że udało mi się zmieścić w moje materiałowe bezstreczowe spodnie sprzed ciązy No byłam w szoku, bo niby waga się trzyma - ostatnio jakoś 1kg - 1,5 kg mniej ale w obwodzie dupki i uda widać troszkę efekt
Do słodyczy już coraz mniej mnie ciągnie i ćwiczenia pewnie też swoje dają.
Oby tak dalej i trzymam też za Ciebie kciuki
Obawiam się tylko świąt, że znów się naopycham i tyle będzie po moich katuszach
Masuska może Ty znasz jakiś przepis na ten scab pokrojony z biedronki, bo my dziś kupiliśmy przepis z fixem knora, ale wolałabym nie robić takiego sosu z torebki
- ewitkun
- Wylogowany
- rozmowna
aniu ja bardzo chętnie chciałabym się spotkać, nawet nie wiesz jak mnie brakuje kontaktów bezpośrednich a z Oposkiem to powiem szczerze nawet nie zdążyłam spokojnie porozmawiać bo spryciula zaskoczyła mnie, że mnie chyba zna z forum a ja hmmmm z jakiego forum a potem zaskoczyłam ale następnym razem mam nadzieję, że uda się porozmawiać bo już wiadomo kto jest kto a po basenie dzieci były absorbujące i głodne raczej
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
No i ponawiam pytanie do ewitkun Ewa ja wiem, ze dziecko POWINNO wytrzymać itd., ja pytam JAK TO ZROBIĆ? W dzien jest karmiona bardzo często i reszta wszystko tak jak pisalaś.
Czy Twoja pediatra podała Ci konkretny sposób na to co zrobić w nocy żeby dziecko wytrzymalo bez jedzenia skoro ewidentnie chce jeść a niby nie powinno chcieć?
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
otóż zauwazyłam ale pomyslu na schab akurat nie mam, ja albo smaże normalne schaboszczaki staremu bo lubi albo robie coś ala bitki w sosie wlasnym:
- podsmażam je na patelni zeby je mocno przyrumienić na odrobince oleju,
- zalewam woda tak zeby byly zakryte,
- i to sie gotuje
- a na tym samym oleju podsmażam cebulkę posiekaną i dorzucam do tej wody z mieskiem
- wrzucam kostke rosolowa byle jaką
- ja tak to sie gotuje nie wiem...45 min moze, no az bedzie miękkkie miesko
- wtedy rozrabiam odrobine (np. 2 łyzeczki czubate) mąki zwykłej w wodzie zimnej i dolewam to do sosu i wychodzi pychotka
sosik sie robi z tego smaku mieska podsmazonego.
Czasem jak chce coś inaczej to np. razem zcebulką podsmażam pieczarki i dorzucam do tego sosu i gotuje razem z mieskiem, a wtedy mąkę w śmietanie rozrabiam (wtedy sos jest bardziej aksamitny)i mocno pieprze sos podaje np. z ryzem
i niestety to wszystko co umiem ze schabu krojonego robić
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
w tej metodzie myśle najważniejsza jest konsekwencja, czyli zeby zawsze tak samo postepować wtedy dziecko naprawde szybko załapuje, no ja nawet jak teraz sie zagapie i Młoda chce spać a ja ją trzymam na kolanach to ona nie zasnie w ciagu dnia nawet na krótką drzemke, musi sie znaleźć w swoim łóżeczku, na boczku, dydus, poklepanie po pleckach i moment - dziecka nie ma
o dziwo jak bylismy teraz u mojej tesciowej, obcy dom, obce łozko, ale kladłam ją na łóżko zaraz po dojrzeniu pierwszych oznak zmeczenia, na boczek tak jak w domku,dydek, poklepanie i spała bezproblemowo z czego nie ukrywam bardzo sie cieszylismy
A Twój facet ma talent naturalny poprostu
- ewitkun
- Wylogowany
- rozmowna
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a kto mieszka na Pomorzu? okolice Trójmiasta?
acha i gratuluje Aniu wejscia w spodnie bo ja niestety juz przestalam sie łudzić, ze mi sie to uda jakos biodra mi sie rozlazły
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
różyczko konkretnego zawsze działającego sposobu nie ma. rodzic może jedynie próbować zmienić dotychczasowe nawyki dziecka, my maksymalnie przesuwamy ostatnie karmienie i myślę, że malutki progres już jest.
acha
hmmm...
u nas nie ma ostatniego karmienia bo one sa przez calą dobe, wiec nie ma jak go przesunąć.
najgorsze jest chyba to,ze moje dziecko wyglada na zadowolone, jest zdrowe, wyspane i dobrze przybiera na wadze wiec wydaje sie,ze jest ok.
a ja chcialabym zmienić jej ten nawyk budzenia sie w nocy ale nie wiem jak
- ewitkun
- Wylogowany
- rozmowna
- kaska191919
- Wylogowany
- rozmowna
Ewitkunsuper że spotkałaś opaska na żywo ja też bym była zaskoczona gdyby ktoś do mnnie podszedł i powiedział że zna mnie z forum bo wiem że usiane jesteśmy po całej Polsce chyba jedynie Masuska jest w moich stronach no i Rika jeździ na mazury do rodzinnego miasta
Fajnie że byłyście na basenie ja też bym chciała, jak byłam ostatni raz na poczatku ciaży to był ktoś z takim malutkim dzieckiem moze 3-4 miesięcznym, ale ja jakoś boję się,że mała się czegoś nabawi, bo raz sama po basenie dostałam zapalenia
Różyczkono te nocne pobudki są męczące, ja mam nadzieję, że może jak zaczne podawać już jakieś kaszki, obiadki to się trochę zmieni, ale to dopiero za jakieś półtorej miecha po porodzie jest się obolałym i ma się więcej siły i energii żeby tak wstawać niż teraz, chyba przez zmianę hormonów, a teraz nnie dam rady oczu otworzyć w nocy jak karmię
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
rozyczko mój też ładnie przybiera nawet za bardzo hihih jest pogodnym dzieckiem ale wstanie o 1 to horror więc tez próbujemy. karmienia całą dobę powinno się unikać dziecko powinno rozróżniać nawyki dnia i nocy a w nocy się śpi hihihi
horror Ewa to jest wstawać co 2h w nocy a nie wstawać raz o godz. 1, wiec jesli Antek budzi Ci sie raz przez całą noc to grzechem jest narzekać.
Cały czas piszesz, ze "powinno się ", albo "nie powinno" itd. ale nie piszesz jak to osiągnać.
Oczywiscie, ze dziecko powinno odrózniać dzień od nocy, wiec po pierwsze w nocy mamy ciemno, nie gadamy, nie bawimy się, jest cicho itd. a po drugie w dzień robimy jasno w mieszkaniu, odsłaniamy rolety, rozmawiamy, sa normalne odglosy dnia codziennego, spacer, a wieczorem rytuały zwiazane ze spaniem - kąpiel, masaż relaksujacy, przebranie w piżdżamke itd. a potem moja córka idzie spać. I spi - z tymze, co 2h mniej wiecej budzi się i chce jeść. Nie daje nic - tak jak juz pisalam- oszukiwanie dydkiem, przytulenie itd., dopiero jak zje to zasypia po chwili i spi dalej a za kolejne 2h sie budzi i znowu je.
Wiec skoro piszesz, ze karmienia cala dobe POWINNO SIE UNIKAĆ to napisz też od razu jak to zrobić?
Przeciez nie powiem niemowlakowi - nie dam Ci jeść bo NIE POWNNAŚ jesc w nocy. Tzn. można spróbowac ale watpie czy zrozumie
Kaska sporo potrafisz zrobic w kuchni nie jest tak źle
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Różyczkono te nocne pobudki są męczące, ja mam nadzieję, że może jak zaczne podawać już jakieś kaszki, obiadki to się trochę zmieni, ale to dopiero za jakieś półtorej miecha po porodzie jest się obolałym i ma się więcej siły i energii żeby tak wstawać niż teraz, chyba przez zmianę hormonów, a teraz nnie dam rady oczu otworzyć w nocy jak karmię
ja tez mam taka nadzieje
bo teraz łaze jak zombi normalnie
a co to bedzie po powrocie do pracy
a Ty wracasz do pracy Kaska?
- ewitkun
- Wylogowany
- rozmowna