BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #426399 przez Oposek
Dzień dobry

Mój synek chodzi. Póki co po kilka kroczków i tylko na bosaka, ale chodzi. W kapciach siada od razu na pupę albo zabiera się do raczkowania. Ma nadal/znowu obniżone napięcie mięśniowe i jest lekko niedowrażliwy na bodźce dotykowe, dlatego się tak dużo rusza. Mamy masować i tyle. Minie Mu albo będzie chodził na zajęcia, ale na razie jest za mały.
Dziś mamy gości, a na razie mega burdel. Dziecko śpi, matka kawkę pije.

Ania jak dobrze, że napisałaś o tych instrumentach z Biedry, a ja już miałam kupować! w takim razie odpuszczę, bo przecież mój gryzoń zeżarłby to na pewno! Ja ostatnio kupiłam Młodemu trampki na przecenie w Cocodrillo na Ursynowie, zielone za 28 zł. Ale myślę, że CCC to dobra opcja, mają tam serię Walky, a w niej tanie, ładne trampeczki dla maluchów. Sprawdź też w Auchan na wiosnę był bardzo duży wybór. Ta gimnazjalistka to faktycznie niezły tupecik miała...

Natimp mój uparciuch też dziś słabo spał... Teraz śpi już trzecią godzine, więc dzisiejsza noc pewnie też słaba... A co do diety to ja miałam pisać, że Ci swoje fotki prześlę, ale Ania mnie z tym tekstem uprzedziła;) Zima idzie, trza mieć trochę warstwy izolacyjnej ;) Tak na kilka kg to ta Dieta, którą Masuska stosowała jest skuteczna, a na dłużej to tylko zwykła dieta redukcyjna pozostaje :blink: Ale to może od 1 stycznia, co będę tak w połowie roku zaczynać :P

Rika Z tą maturą to kiepsko, przykro mi :( Ale jak weźmiesz się teraz do roboty i będziesz klepała kilka zadań dziennie to w styczniu dasz radę:) Matmę, nawet na nowej maturze, chyba ciężko zdać tak z marszu, bez dobrego przygotowania :blink: Wiesz co, ja nie wiem Kochana, czy przeciąganie kładzenia spać dziecka jest sensowne (przepraszam, że tak się wcięłam Rożyczko). Raz, że fajnie jest wieczorem mieć czas dla siebie/ dla domu/ przyjaciół/ na spanie- nieważne na co- czas bez dziecka. Dwa, że roczne maluchy potrzebują jeszcze w ciągu nocy ok 10-11 godzin snu, a Bianka się chyba nie wybudza, tylko wypija mleko, robi bam butelką i śpi dalej:) No i u Filipa np nic to nie daje- czasem z jakiś powodów idzie później spać (np po południu zasnął w samochodzie i nie może o tej 20 zasnąć), a rano i tak się budzi, tyle że mniej wypoczęty czytaj zły ;) Myślę, że dobrze przyzwyczajać malucha do stałych pór, bo dzieciaki dość długo idą spać koło 20. Basba, Nati, Ania o której idą spać Wasze starsze dzieci? I czy śpią jeszcze w ciągu dnia?

PrzyszłaMamo my też życzymy miłego dnia i całujemy :kiss:

Masuska zabawka też fajna:) Jak Ci się podoba Kiddiland to polecam Ci jeszcze traktor i arkę- oa super. Ale chyba póki co Piotruś obkupiony ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #426404 przez Oposek
Ania,Basba,Nati czy dla chodzącego chłopca sprawdzają się zwykłe rajstopki pod spodnie na zimę? lepiej jakieś getry, bez stópek, czy to nie ma znaczenia? A może pod spodnie takie od kombinezonu ubiera się tylko spodenki już bez rajstopek? co wkładałyście Waszym synkom?

12 lata 7 miesiąc temu #426416 przez Rika
Oposek ja mam czas dla siebie całą noc :) nieraz było ze zasnęły ok 20 i wstały o 23 a później impreza do 3 :( więcej nie ryzykuję, poza tym jak chciałabym je kłaść ok 20-21 to nie mogę bo wszędzie palą się światła, wszyscy chodzą... one to widzą i też chca do innych :(

12 lata 7 miesiąc temu #426446 przez Oposek
Rika wiesz, każdy dostosowuje realia do swoich potrzeb i jeśli Wam to odpowiada to okey:) Jednak większość zjadaczy chleba nie ma dla siebie całej nocy choćby dlatego, że rano wstaje do pracy, czy innych obowiązków. Kiedyś odpocząć trzeba... Ja wiem też, że dzieci są różne- mniej, czy bardziej wrażliwe na światło, czy dźwięki- i nie zawsze jest malucha łatwo uśpić w domu pełnym ludzi. Ale nadal się będę upierać, że pewnych zasad musimy dzieci uczyć my- rodzice. Jedne dzieci będą od niemowlaka ładnie chodziły spać, inne będą przez jakiś czas cwaniaczyć w porze snu, że pić, że siusiu, że brzuszek boli itd, jeszcze inne trzeba będzie tego zasypiania nauczyć. Czasem to trwa jakiś czas i jest wkurzające na maksa- do znudzenia, bo zmiana nawyków maluchom nie przychodzi łatwo. Ale warto. I nie wierzyłabym, że same się nauczą na błędach, bo bywa, że i nastolatek siedzi po nocach, potem niewyspany nie może się skoncentrować, a i tak siedzi. Dzieci są mają niedojrzały układ nerwowy i problemy z odraczaniem gratyfikacji (teraz zrezygnuję z czegoś- fajnej zabawy, żeby potem mieć coś- być wypoczętym). I rodzic powienien pogonić do łóżka, taka rola:) Nieprzekonasz malucha, żeby nie budził się w nocy, ale przyzwyczaić do kładzenia spać o jednej porze możesz. No ale może inne dziewczyny się ze mną nie zgodzą...

12 lata 7 miesiąc temu #426451 przez Rika
Oposek ja nie mówię że mi to nie przeszkadza, jak byłam w Piszu to g. 19 kąpiel a o 20 już spały na całą noc, jedynie Ola karmienie 2 razy w nocy... i tak było całe 3 tygodnie jak tylko wróciłam do domu udało mi się to utrzymać 1 dzień i tylko dlatego że były zmęczone po podróży dlatego wiem że jak pójdziemy na górę będzi inaczej.pokój dzieci jest na samym początku mieszkania a gościnny na końcu, lazienka po środku z drzwiami na sypialnię a nie na pokój dzieci, tutaj nawet jak ktoś w łazience jest to u nas w pokoju po oczach daje...

12 lata 7 miesiąc temu #426469 przez masuska
Dziewczyny nie bijcie, mi chodziło o sok z butli, a mleko to jakoś lepiej wygląda. Piotrek jeszcze ciągnie butlę 2 razy na dobę, ale chcę zostawić tylko jedną na kolacje, a rano z niekapka, albo słomką. Nati ja od smoka odzwyczaiłam w lipcu.

Zresztą pisałam że to zboczenie moje jakieś i szczerze sama się zastanawiam jak to zrobić z ta butlą, no ale sok to sok i raczej nikt nie daje soczka na kolację.

Basba, ja jechałam dziś do Lidla, ale najechałam na wypadek, przed karetką i tak mi jakoś z głowy wyleciały zakupy. Kupiłam dziś tylko mleko w Intermarche...

Oposku, gratuluję chodzonka:)

Różyczko już 5 zębów, toć to szok:)

Rika za rok się uda:)

12 lata 7 miesiąc temu #426508 przez Rika
Masuska a jak napszę Ci że moja Zuzi pije tylko soki to co? :) na kolację w szczególności.

12 lata 7 miesiąc temu #426540 przez masuska
Fakt, mogłam się domyślić, no ale wyraziłam swoje zdanie na ten temat.

12 lata 7 miesiąc temu #426568 przez różyczka
Rika zdarza jej sie,ze nie moze wyhamowac i pada dopiero miedzy 22-23 ale to nic nie zmienia, cała noc i tak sie budzi i swoją ilosc mleka wypije i tak :dry:
tylko dla mnie gorzej jak idzie później bo nic wieczorem zrobic nie moge jak ona sie snuje i zrzedzi.
Zgadzam sie z Oposkiem,ze trzeba dzieciaki uczyć chodzenia o sensownej godz. spać, z moją Oliwią walczę do dziś niestety i czasami z 17 razy musze wchodzic i uskuteczniac gadki "idż do lózka, wylacz komputer, no idz juz do łózka, do łózka powiedzialam!!! itd." :laugh: codziennie ma problem zeby wstac a i tak codzien próbuje siedziec ile sie da

generalnie rzecz biorąc cały czas zagadką dla mnie jest czemu Bianka tyle chleje w nocy :unsure:

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

12 lata 7 miesiąc temu #426576 przez masuska
różyczka napisał:

generalnie rzecz biorąc cały czas zagadką dla mnie jest czemu Bianka tyle chleje w nocy :unsure:

Imprezowiczka :unsure:

12 lata 7 miesiąc temu #426583 przez różyczka
No to troche lipa Rika, zycze Ci zeby Twoje plany sie spełniły :)kiedy Wy tam palujecie sie przeniesc?
ale....sok na kolacje????

No fakt Masusko :laugh: Bianka lubi nocny melanż no i za kołnierz raczej nie wylewa :laugh:

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #426595 przez aniaw
Hejka :)

Oposek matko ile pytań? :P
Ej to ja od 1 stycznia zabieram się z Toba za odchudzanie, będzie raźniej :lol:
Ja pod spodnie ocieplane Szymiemu zima zakładałam tylko rajstopki juz bez dodatkowych spodni ;)
A rajtuzek w ogóle nie mieliśmy więc się nie wypowiem :S
Mój Szymi pije jeszcze mleko na kolacje z butli a zasypia po kapieli o tej samej porze co Dominis coby dorośli mieli wreszcie czas dla siebie :) Zasypiaja 20-21 z przewaga 20 :)
Szymi spi raz dziennie razem z Dominikiem siora je zaprogramowała :lol:

Rika przykro mi kurcze z powodu tej matury :(
Ale przyznaj się babo ile na nauke poświęciłas w ogóle?
Wiem, że przy dzieciach to kurcze cięzko :huh:
Wiesz my teraz mamy tylko 2 pokoje i Dominik śpi u nas w dużym pokoju i jak zaśnie to go nic nie rusza nawet jak ktoś wchodzi do łazienki czy oglada tv czy jak ja wracam do domu :S Co do trampek to Ty przeciez nie masz w ofercie, sprawdziłam :P

Masuska ja jakoś do tej pory nie zwracałam uwagi na dzieci z soczkiem w butli, ale jak poszłam w sobote do kumpeli i ona ma 2 córeczki - starsza 3 lata - i ta dała butle z sokiem to była walka :S Moje chłopaki też w niej uczesniczyli :S Ale fakt ten soczek w butli dziwnie wygladał :S
U nas głównie woda z lovi 360st choć z kubka tez pija ale tylko jak im trzymam to jest szansa, że bedzie sucha bluzka :blink: A z butli oczywiście mleko :P

Rózyczko matko taka imprezowiczka całonocna? :S Ty to masz zdrowie :kiss:

Przyszła_mama :kiss:

Basba no to ceny rozsadne tam u Was u nas to zaczynają się od 500zł jak dzwoniłam po fotografach :angry:
Nie bardzo kumam Twoje pytanie ;)
Ja sesje ciązowa robiłam u babeczki co przyjeżdża do domu i ona tez robi sesje rodzinne i sesje dzieciakom po 350zł i zastanawiam się czy sobie takiego czegos nie sprawić :S
A sesje Szymi miał w agencji reklamowej i zdjęcia próbne ale one były wykasowane bo nie zdecydowałam się na portfolio u nich :P

Nati ten prezent slubny to niezła sprawa :lol:

Kurcze a ja w pracy a taka beznadziejna pogoda, że z pacjentami krucho ;)

12 lata 7 miesiąc temu #426653 przez Rika
Różyczko ona dostaje normalna kolację i sok w butli bo wieczorem jak idzie spać to z sokiem zasypia. Mleka nie pije w ogóle ani kropli od kiedy skończyła rok, czasem cycka ściągnęła jak już Ola była i tyle.

Aniaw uczyłam się do matury 2 dni przed, właściwie to miałam sobie tylko przypomnieć wszystko... szczerze mówiąc już mam w d.. tą maturę.

Różyczko ale ja też jak chodziłam do szkoły to siedziałam do późna i miałam ciężko rano wstac dopiero jak w Orzyszu zaczęłam się uczyć to wstawałam o 4 żeby pobiegac, poćwiczyć, wziąć prysznic, i być gotowa na autobus o 6.20 :) nie wiem jak ja to robiłam, zawsze byłam wyspana i było ok, kładłam się spać o 22-23 po wcześniejszym bieganiu oczywiście i ćwiczeniu,
Później jak mieszkałam w Orzyszu to zaczęło się balować do 4 rano a jak miałam na 8 to wstawałam o 7.40 :D

12 lata 7 miesiąc temu #426809 przez hoborr
DOBRY!

Różyczko teraz zakumałam o co cho:) Pisałąm taki dokument bo pedagog mnie prosiła. No ale ona powinna to była zrobić - tak mi dyro powiedział:) A w zespole byłam bo miałam być wychowawczynią tej dziewczynki - ale poszła do szkoły specjalnej. A teraz mam jedno dziecko z ożeczeniam i też coś mi już pedagog gadała że tzreba zrobić. A ja w sumie przepisałam w te druki z ożeczenia i od jakiegos innego uczniaka:0
A i pocieszę cię bo ada tez pije w nocy - czasem 2 razy! I też jestem zadania że im szybciej pójdzie spać - tym lepeij:) Zawsze to więcej czasu dla siebie:)
Asiu i cała reszto fajne to uczucie jak kogoś nie ma - a tu tak o mni epamiętacie:)

Oposku z tym katowaniem dzieci to jakaś jasnpwidzka jesteś:) :S

Rika o rany! Oświadczłs ię?:) A wie że masz męża i dzieci??????
No a co u tego hiszpana dzis słychać???

MAsuska uroczy awatarek:) Rika super Ci w czarnych włosach!!

OPOsku gratulację dla chodzącego kawalera:)

Kurdę już zapomniałam co miałąm napisać.
Aga, Natimp, Basba, Przyszła Mamo - pozdrawiam:)

A ja miałam taki zapriedziel że mi tak wczoraj w dyni szumiało że aż się zrzygałam:(
Ada wariuje, ja kończe plany wynikowe, plan wychowawczy, program zajęć artystycznych i pae innych szmatławych dokumentów - które mi - przysięgam bokiem wyszły! Jutro oddaję to cholerstwo i mam to w d.
Ktos tu pytał o mleko - mi od marca jak nacicne dalej leci. Ale teraz już nie wiem czy to przez ciąże czy jak. Z Adą nigy i siara nielaciała.. No dopiero po porodzie.

12 lata 7 miesiąc temu #426830 przez Rika
Hoborr wie że mam męża i dzieci i mu to nie przeszkadza. Już pochwaliłam się koleżance z Hiszpanii i ona też zaprosiła nas do siebie :D kurcze nie nie nie, nie może to tak daleko pójść... Mogę pisać, rozmawiać ale tak w realu coś więcej? hmm nie bardzo. Ale jest boski.

Co do włosów to dziękuję ale nigdy więcej czarnych :D

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka