BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 6 miesiąc temu #135638 przez olka1730
Rika no a.... Ola to nie jest zdrobnienie od Aleksandra własnie? Bo wszystkie Ole jakie znam /a mam kilka kolezanek/ to sa własnie Aleksandry w dowodzie

Dokładniejestem Aleksandra zwana Olą ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 6 miesiąc temu #135647 przez dorotas29
Rika- jedz tą parówkę i pisz!!! :)

13 lata 6 miesiąc temu #135653 przez Rika
Więc lekarz po badaniu na samolocie stwierdził, że rozwarcie zaczyna robić się od wyjścia czyli nie od strony główki bo tam szyjka dzielnie trzyma i że robi mi się od tej strony to dlatego czop zaczął wychodzić. Powiedział żebym nie nastawiała się na wcześniejszy poród chociaż podkreślił ze z babami to nigdy nie wiadomo :) i że JEST PEWNY że spotkamy się na wizycie za 2 tygodnie :)
Później miałam KTG. Po tym badaniu lekarz zdziwił się że mam takie mocne skurcze (powiedziałam że w domu jest gorzej) i kilka z nich dochodziło do 100 na skali więc powiedział że są porządne... :) i ze cofa wszystko co powiedział wcześniej i że MA NADZIEJĘ że dotrwam do kolejnego KTG za tydzień :)

A to ze skurcze mam częste to chodzi o napinanie się brzucha... Jest częste i coraz bardziej nieprzyjemne i odczuwalne...

Już jestem spokojna. Dotrwałam do matury, dotrwałam do wizyty u gina, dotrwałam do przyjścia paczki z zamówionymi rzeczami więc mogę rodzić... a Zuzy urodzinki? No cóż... Ola i tak sama zdecyduje kiedy chce wyjść i mimo jej tak młodego wieku ja jako matka nie mam wpływu na tą decyzję... :blink:

Co ma być to będzie. Ciąża donoszona, zaraz spakuję torbę i nic nam nie zostaje tylko wyluzować się i czekać :)

13 lata 6 miesiąc temu #135667 przez dorotas29
Rika-wzruszyłam się na serio. Podziwiam Cię, bo mimo twojego młodego wieku jesteś bardzo dojrzała emocjonalnie, wiele młodych kobiet może czerpać z Twojego podchodzenia do życia przykład.....-tak mnie naszło :laugh:

A więc pakuj torbę i czekaj, co ma być , to będzie, niczego nie jesteśmy w stanie przewidzieć, trzymam kciuki!!!

13 lata 6 miesiąc temu #135680 przez masuska
Dziewczyny nie marudzić, ja też moge sobie pomarzyć o miniówce i powrocie do figury, w dniu dzisiejszym mam 17 kilo na plusie:P

RIKA Ja miałam przy przyjęciu do szpitala podobne skurcze, jak brali mnie na Fenoterol to były koło 50-60%. teraz brzuch się stawia jak wcześniej, więc może być i tak że się nie długo zacznie. Dodatkowo odpuściłam sobie dziś leżenie i zabrałam się za torbę do szpitala i trochę po dorzucałam, finał jest taki że jestem spakowana w dwie torby. A APARAT właśnie się ładuję.

Zaraz pójdę się położyć bo coś mnie kuje w środeczku i podbrzusze pobolewa, ale czuję się świetnie, mogłabym góry przenosić:)

Dziewczyny pamiętajcie o reklamówce na ciuchy te w których przyjedziecie do szpitala. W żaden wór szpitalny nie dam wsadzić.

A Rika z tym zapłodnieniem to nic przyjemnego, ANIAW może opisać, ja chciałabym zapomnieć:P

Mam jeszcze pytanie, jakie ciuszki szykujecie na wyście? długi, krótki rękaw, pajac czy co?
Ja wzięłam takiego pajaca na krótki rękaw, bez "stópek", skarpetki i czapkę. Myślę żeby syna zapakować w kocyk, lub becik. Chyba starczy, a jak będzie zimno, to mam jeszcze jednego pajaca, ale zabudowanego całego.

13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #135684 przez masuska
A buziaki to fotka z zaręczyn, sylwester 2o1o:)

Właśnie sobie oglądam:

www.mamazone.pl/kalendarz-ciazy/trzeci-trymestr/tydzien-38.aspx

13 lata 6 miesiąc temu #135694 przez aniaw
A u nas dziś na obiadek paluszki rybne(ba ja to w piątki nie jadam mięsa) + ziemniaczki lub frytki do wyboru i mój M chciał kapustę kwaszoną (choć jakoś za bardzo mi nie pasuje, ale może to on jest w ciąży :laugh: )

A tak serio to zauważyłam że mój facet szczególnie wieczorami ma różne zachcianki co do wymyślania potraw i podjada sobie jakby był jakimś śmietnikiem :P Cały czas się śmiejemy, że to on jest w ciąży, bo u mnie takich zachowań o dziwo brak :blink:

Co do tego zapłodnienia to faktycznie dla niewtajemniczonych obserwatorów może być delikatnie mówiąc nieprzyjemny widok :ohmy: :silly: Ale każdy na studiach musi odbyć takie zajęcia :lol: Ja teraz zajmuje się małymi zwierzaczkami, więc zupełnie już o tym zapomniałam :)
Nie ma o czym gadać szczególnie przed obiadkiem :P

Rika a więc to już Twoja ostatnia prosta :) Trzymamy kciuki, więc pakuj torbę :blink:

Co do urlopu dla faceta po narodzinach dziecka to przysługuje mu 2 dni okolicznościowego i tydzień ojcowskiego. Tylko z tym ojcowskim jest tak, że można go dostać dopiero po okazaniu aktu urodzenia. Przynajmniej u mojego tak wymagali w pracy. Tak było w zeszłym roku. ten ojcowski mieli powiększyć o jeszcze jeden tydzień, ale nie wiem czy od tego roku. Muszę poszukać i jak coś znajdę to wrzucę linka :)

Ja na wyjście biorę ceniutki pajacyk a jak będzie trzeba to przykryję maluszka kocykiem. Jak będzie bardzo gorąco to zostanie tylko w bodziaczku albo w rampersiku i ewentualnie nakryję pieluszką tetrową. To wszystko zależy przecież od pogody :)

13 lata 6 miesiąc temu #135719 przez masuska
zaczerpnęłam trochę wiedzy i się okazało że to co przygotowałam do wyjścia to też rampers.
Aniaw mój też ma zachcianki, gorsze ode mnie. Szkoda że dałam mu posmakować bagietki z masłem czosnkowym. Teraz jak robiłam sobie jedną to muszę robić 2, albo i czasem 3. I coś słodkiego i plater szynki na koniec:) dobre było jak karpatke mu się chciało:)

13 lata 6 miesiąc temu #135771 przez różyczka
Oh laseczki...pospałam własnie błogo prawie 3 godz. :laugh: czuję sie taka skołowana, że sama nie wiem czy lepiej było przed czy teraz- po drzemce...

Aniaw ide robić rybe, mam zamrożone jakie filety z mintaja czy coś takiego, usmażę w panierce bo narobiłas mi smaka :silly:

Rika natchnęło mnie podczas drzemki co do Twojej osoby i ....tylko nie strzelaj! :) i...studiów :) Pomyślałam, że jak już sie namyślisz kiedyś w końcu co do studiów jednak :lol: to pedagogika - specjalność wychowanie przedszkolne np. i ... otwierasz przedszkole/albo żłobek, teraz przepisy bardzo sie zmieniły i jest to proste jak barszcz/ i wtedy....bedziesz poświecać sie temu CO LUBISZ ROBIĆ NAJBARDZIEJ (tak kiedyś napisałaś) i myslę, ze jednoczesnie masz do tego wspaniałe predyspozycje :lol: I bedziesz uczyć tam maluchy jak sie sprzata zabawki np., jak sie pokazuje "mniam, mniam" :) (Zuza na filmiku) a Twoje córki/albo dzieci własne będa sie tam kręcić przy Tobie i bedziesz jednoczesnie zarabiała kasę/a to każdemu się przydaje :)
I tylko mi nie pisz, ze ZA CO? Bo ja całe studia na stypendium przeleciałam - naukowym bo starałam się mieć odpowiednią srednią + socjalnym bo o takie tez można na uczelniach sie starać, 3 lata szybko zlecą a po licencjacie już masz wykszt. wyższe zawodowe, a kase na przedszkole/żłobek/akademię krasnoludków itd. dostaniesz z PUP przy otwieraniu działalnosci - moja kumpelka zgarnęła w sumie 28 tyś. - raz 14 tyś. na rozpoczęcie działalnosci a potem następne 14 tyś. na rozszerzenie jak zatrudniła osobę do pomocy :)To jest bezzwrotna "pożyczka" - taka dotacja.
Ufff, ale sie rozpisałam hehe :) Rika tylko nie bij :lol:

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 6 miesiąc temu #135778 przez Rika
He he Różyczka widzę że chcesz mnie ustawić? :) No wiesz, tutaj przydałoby się przedszkole czy żłobek nawet dla maluchów bo żłobka nie ma żadnego a do przedszkola ciężko się dostać. A ostatnio nawet śmiałam się do męża że jak tak dalej pójdzie to będziemy musieli otworzyć jakieś przedszkole domowe :)
Za dużo o mnie myślisz :D

Idę wyprać nowe rzeczy które przyszły bo śmierdzą mi "nowością" :dry:

A taką dotację właśnie moja mama dostała na otwarcie sklepu :)

13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #135798 przez różyczka
Rika..."ustawić"...no co Ty? :) Ciebie sie nijak nie da ustawić :lol:
Dobra, to już koncze temat :)

Masuska ogladałam własnie ten 38 tydz. - jejkuuu jak ja Ci zazdroszczę! Że to już tak blisko :) A co było z ta karpatką?

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 6 miesiąc temu #135807 przez Rika
Różyczka ale ja się przecież nie gniewam :) odchowam dzieci i zastanowię się nad tym :)

13 lata 6 miesiąc temu #135832 przez olka1730
Dzięki Rózyczka już wszystkie dokumenty ściągnęłam do becikowego i już nawet wypisała na kompie,teraz czekać dodać imię i pesel dzidziusia i mąż ma gotowce do zaniesienia do urzędu ;)u nas tak już jest ze pisma załatwiam Ja :silly:

ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE
potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od
10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka1) tez już wypisałam poprosze panią doktor aby Mi już wypełniła,po porodzie jak znalazł,a u pani doktor zawsze dużo ludzi i dojeżdżam do niej 30 km w jedna stronę...no chyba ze się nie zgodzi przed narodzinami :huh: a wizytę mam 15 czerwca :)

O te badania na paciorkowca podpytam :blink: bo Ja nie miałam

13 lata 6 miesiąc temu #135835 przez Rika
Już nie trzeba być pod opieką lekarza do 10 tygodnia. Wystarczy że masz zaświadczenie że chociaż raz byłaś u lekarza w ciąży :)

cholera zapomniałam o tym badaniu na paciorkowca!!! :(

13 lata 6 miesiąc temu #135839 przez olka1730
ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE
potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od
10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka

nie wiedziałam,ale na stornie podają ze ma być,poza tym lepiej jeden papierek za dużo niż o jeden za mało ;) wiesz wtedy jak ciebie przeciągną w urzędzie babsztyle :angry:

zmykam na Klan :silly: serialowa jeszcze jestem hehe

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka