BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 5 miesiąc temu #144945 przez aska27
pochwalę się,że łóżeczko do mojego synka juz jest gotowe :) Ubrałąm pościel i jest pięknie.. jak zrobię fotkę na pewno podzielę się z Wami :) ach, mała rzecz a jak cieszy :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 miesiąc temu #144953 przez Oposek
aska27 to czekamy na zdjęcia łóżeczka:) Ja mam łóżeczko 120 na 60 cm, ale wdaje mi się, że kołderka za duża i denewuje mnie to. Chyba poszukam jakiejś mniejszej...

13 lata 5 miesiąc temu #144954 przez różyczka
No własnie ja tez mam lóżeczko 120x60 a kołderke 130x100 i wydaje sie wielka :S Ale z druiej strony dzieciaczki szybko rosną wiec moze na zimę już będzie akurat.

A mam pytanko co sie wklada do wózka pod spód i do przykrycia?

I jeszcze jedno napiszcie prosze dziewczyny co dokładnie bierzecie do szpitala dla dziecka?
I co to jest KOSZULKA :unsure:

Aska dawaj fotke :)

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 5 miesiąc temu #144961 przez Oposek
Ja będę rodzić na Madalińskiego (przynajmniej mam nadzieję)
i dla synka spakowałam:
- 3 x body z krótkim rękawem 56 cm
- 3 x body z długim rękawem 56 cm (bo nie wiedziałam jakie i jaka będzie pogoda)
- 3 x pajacyk 56 cm
- 3 x czapeczka
- 2 x skarpetki
- rękawiczki- niedrapki
- 1 x body 62 cm, 1x pajacyk 62 cm (jakby urodził się większy;) )
- ręcznik z kapturkiem
- 5 pieluszek tetrowych
- kocyk (zastanawiam się jeszcze nad rożkiem albo otulaczkiem)

Tam kosmetyki mają swoje, więc trzeba mieć tylko pieluszki w najmniejszym rozmiarze (których jeszcze nie kupiłam)

Do wózka dostałam prześcieradło na materacyk, ale na spód będę chyba wkładać po prostu pieluszkę flanelową, a do przykrycia póki jest ciepło kocyk. Są też takie specjalne komplety pościeli do wózków (kołderka i poduszka) np na allegro, ale ja nie kupiłam.

13 lata 5 miesiąc temu #144962 przez Oposek
Koszulka to chyba nic innego, jak kaftanik (taki pod śpiochy) z krótkim rękawem. Ale ja mam zamiast tego body, mam nadzieję, że też będzie dobre.

Nas na studiach uczyli, że noworodka lepiej kłaść do łóżeczka w kocyku albo rożku, ew żeby kołderkę zawijać pod materacyk, a dziecko kłaść nóżkami jak najbliżej szczebelków (żeby nie wsunęło główki pod kołderkę).
Ja kołderkę kupiłam i ubrałam, więc na razie leży. Też mam nadzieję, że do zimy się przyda;)

13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #144964 przez różyczka
dziękuje Ci Oposku :)
A to może do tego łóżeczka rzeczywiście ten spiworek by sie przydał...choć ja nie chciałam kupować bo mi się wydaje, ze to krepuje ruchy dziecka podczas snu, tzn. ja bym sie źle czuła gdyby ktoś mnie zamknął w spiworze, no ale teraz jak mysle o tym wsuwaniu głowy pod koldrę :huh:

No okay - czyli Ty będziesz ubierać body z krótkim lub długim ręk. a na to pajacyk, tak?

Madalińskiego powiadasz... :) hmmmm nic mi to nie mówi, bo nie wiem skad jesteś :)

13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #144977 przez Oposek
Różyczka nie ma za co:)

Jestem z Warszawy:)
Co prawda nie jest to najbliższy szpital od miejsca, gdzie mieszkam (dopiero się przeprowadziliśmy), ale
słyszałam dobre opinie o szpitalu, mają tam pojedyńcze darmowe sale do porodów rodzinnych i chodziłam tam do szkoły rodzenia. Zobaczymy, jak będzie...

Podobno zasada generalnie jest taka, że noworodkowi powinno się zakładać jedną warstwę ciuszków więcej niż sobie. Czyli body i pajacyk powinno być ok, choć jak będzie 30 stopni to pewnie body, skarpetki i coś do przykrycia wystarczy...
Mnie też się tak wydawało z tym śpiworkiem, ale potem znajome mi opowiadały, że maluszek lubi być ciasno zawinięty na początku, bo tak miał w macicy. Zobaczymy, ile w tym prawdy...

13 lata 5 miesiąc temu #144979 przez masuska
Kurczę martwię się o Kamilkę, ale wiecie była dziś i nic nie napisała.
Apeluję zatem napisz coś do nas:)

Zastanawiam się czy nie przepakować ciuszków, bo jak już podrośnięty taki, ma tez około 51,5 cm to może te mniejsze wymienić, jutro posiedzę nad tym.

Różyczko fajna sprawa z takim albumem, mój mi strasznie marudził żebym zrobiła coś takiego, więc jutro posiedzę, dziś robiłam ale mi się skasowało niechcący i godzina w plecy.

Jest news na blogu Rity skrawkisnow.blogspot.com/ . Jeszcze nie przeczytałam.

13 lata 5 miesiąc temu #144983 przez Oposek
Śliczne te dzidzie Rity. I dobrze, że wszystko już z Nimi w porządku, jakoś mi się wydawało, że 5 tygodni wcześniej jak na bliźniaki to nie taki dramat, a tu jeden miał takie problemy ze zdrówkiem...

Masuska, może Kamilka gdzieś zabalowała i odezwie się do nas wieczorem;)

13 lata 5 miesiąc temu #144985 przez masuska
No mam nadzieję Oposku, bo już myślałam że na porodówce, a jednak nie. No czekamy:)

Już tyle dziewczyn przytula swoje skarby. Ech jeszcze troszkę trzeba poczekać.

Agito widziałam że tez jeszcze w dwupaku. Ja mam jak coś to 01.07 dostać skierowanie, nie wiem czemu tak szybko, ale niech już się dzieje, bo Mąż osiwieje, a ja zgłupieje przez to czekanie. Z drugiej strony zawsze lubiłam punktualnych, więc mój skarb ma jeszcze czas:)

13 lata 5 miesiąc temu #144991 przez różyczka
No to mamy już potwierdzone 3 sliczne chlopaki - 2 Rity i 1 Aniw :laugh:

nadal niewiadomo co z Riką i Hobborr :unsure: tzn. raczej na pewno już sa PO tylko nie mamy wiesci...

Masuska a co Ty bierzesz dla Piotrka do ubrania?

13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #144994 przez różyczka
Oposek napisał:

Różyczka nie ma za co:)

Jestem z Warszawy:)
Co prawda nie jest to najbliższy szpital od miejsca, gdzie mieszkam (dopiero się przeprowadziliśmy), ale
słyszałam dobre opinie o szpitalu, mają tam pojedyńcze darmowe sale do porodów rodzinnych i chodziłam tam do szkoły rodzenia. Zobaczymy, jak będzie...

Podobno zasada generalnie jest taka, że noworodkowi powinno się zakładać jedną warstwę ciuszków więcej niż sobie. Czyli body i pajacyk powinno być ok, choć jak będzie 30 stopni to pewnie body, skarpetki i coś do przykrycia wystarczy...
Mnie też się tak wydawało z tym śpiworkiem, ale potem znajome mi opowiadały, że maluszek lubi być ciasno zawinięty na początku, bo tak miał w macicy. Zobaczymy, ile w tym prawdy...

No ja też jesli Mała się w końcu łaskawie odwróci glówką do dołu to zamierzam rodzić w oddalonym o 30 pare km szpitalu za względu na warunki, min. te sale takie jak piszesz i ZZO, natomiast jesli się nie odwróci to cc zrobi mi lekarz, do którego chodze prywatnie a pracuje w porodówce w moim miescie, której naparwde duuuużo brakuje do porodówki marzeń, no ale tak się z nim ugadałam, bo w innym szpitalu nie zrobią mi cc, tylko musiałabym rodzić posladkowo :dry:

Oposku a Ty kupowałaś ten spiworek do spania?

Dziewczyny mam pytanie: czy ktoraś z Was kupowała moze monitor/detektor oddechu dla dziecka?

13 lata 5 miesiąc temu #144996 przez agito11
masuska niestety nadal ;-(
Jeśli do 6 lipca nie urodzę to 7 mam wstawić się do szpitala.
U Ciebie coś szybko biorą się za wywołanie porodu.
Dziś z córcia poskakałam sobie delikatnie na trampolinie, ciekawe czy coś się będzie działo.
Jak na razie to mi bardzo często brzuchol się napina :)
Mam niby jeszcze czas do terminu;-)

url=http://slub-wesele.pl/] [/url]

13 lata 5 miesiąc temu #145009 przez masuska
Agito11 bo mnie będzie kierował ordynator i wiadomo jak to jest. Z reszta świetny lekarz!

Różyczka ja biorę:
Pampersy (8xdobę)x3, bo paczka mi nie wejdzie:P
4 podkłady do przewijania
paczkę chusteczek
3 x śpiochy
2 x body
3 x kaftanik
1 rampers na wyjście
3 x czapeczki
3 x skarpetki
3 x niedrapki
pielucha flanelowa
3 pieluchy tetrowe
Taki fajny bawełniany kocyk - otulacz:)
i chyba to wsio:P

Dołożę ze 2 body (aż torbę rozpakowałam) a i biorę krem na wyjście na każdą pogodę.

13 lata 5 miesiąc temu #145012 przez różyczka
Czyli Ty Masusko nie bierzesz żadnych pajacyków?

Wiem, ze to głupie pytanie :blush: ale jak bedziesz ubierać Piotrusia? Tzn. body a na to kaftanik i spiochy?
No własnie teraz nie wiem czy brac kocyk czy rożek :unsure:
ja juz zaczynam fisiować chyba :cheer:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka