BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 6 miesiąc temu #391944 przez anszka
Słoneczko - a jakie ciasta Cię interesują, może na początek jakieś proste? biszkopt z galaretką, szarlotka? mogę podrzucić sprawdzone przepisy.

Na początku ubolewałam nad brakiem tego grafiku sprzątania, bo ciągle miałam wrażenie, że jest brudno i moja kolej, ale teraz już się przyzwyczaiłam :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #391945 przez chłopek
jeszcze jedno :)
4 jajka(całe) ubić ze szklanka cukru ( mikserem) nastepnie dodać 15 dkg roztopionego masła,
w miseczce zmieszać 20 dkg maki tortowej 2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyzeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyzeczki kurkumy ( niekoniecznie0, szczypta soli. Wszystko wymieszać dodac do jajek i delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia . Obrac 8-10 jabłek wycic srodki i w całosci układac na ciasto. piec w wygranym piekarniku 180stopni C około 1 godz.

12 lata 6 miesiąc temu #391946 przez słoneczko
chłopek - dziekuje , chetnie skorzystam z przepisiku bo niegdy takiej babki nie jadłam

anszka - najlepiej jakies proste i sprawdzone bo w necie jest tyle ich z niewiadomo czy którys z tych przepisów jest dobry bo kazdy jest inny

olga - to przeslij mi przepis na 3 bita jak mozesz

12 lata 6 miesiąc temu #391949 przez Olga
słonczko spróbuj,bardzo proste,moja córka ma 16 lat,a robi to już od roku.

3bit

kolejność:
-herbatniki
-masa budyniowa
-masa krówkowa
-herbatniki
-bita śmietana
składniki:
3 paczki herbatników z Biedronki
kostkę kasi
masa krówka(500ml)
1 kostka masła prawdziwego
śmietana 36% 0,5l
fix gellwe
czekolada gorzka

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
budyń śmietankowy
2 łyżeczki mąki
2 łyżki cukru

to ugotować jak ostygnie zmiksować z 1 kostką Kasi.

Masę krówkowa zmiksowć z 1 kostką masła

Śmietanę 36% zmiksować z fix gellwe (2 paczuszki )

Na wierzch zetrzeć czekoladę na bitą śmietanę.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 6 miesiąc temu #391950 przez słoneczko
chłopek - wielkie dzieki, juz sobie kopiuje przepisiki i wkleje do folderu zebym miała :)

12 lata 6 miesiąc temu #391951 przez słoneczko
olga dziekuje, co ja bym bez was zrobiła :) jak ja sie ciesze ze moge z wami troche popisac :) bo juz dostawalam na głowe sama w domu :(

12 lata 6 miesiąc temu #391953 przez słoneczko
olga - a ten fix gellwe co to jest ?

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #391954 przez Olga
Tu zawsze czas zleci,ja pamiętam swój pierwszy dzień na forum w sylwestra,a tutaj zaraz finał.Jejkuś jak to zleciało :laugh:

To są takie male torebki jak proszek do pieczenia i jak się śmietanę ubija,to razem z tym,wtedy się sztywno ubije.W każdym spożywczym to dostaniesz,może być z innej firmy,nie musi być Geelwe :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 6 miesiąc temu #391955 przez anszka
Słoneczko - szkoda, że wcześniej nas nie znalazłaś :)
Szarlotka

0,5 kg mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
0,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany (ja daję 12%)

Składniki posiekać lub zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie wysmarować blachę tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Pierwszą część (2/3) wkruszyć na blachę i odpiec 10 minut w piekarniku (160-180 stopni). Ciasto wyjąć i posypać obficie bułką tartą. Na to wyłożyć jabłka (daję gotowe ze słoika-prażone) i pokruszyć pozostałą część ciasta (można zetrzeć na tarce, ale tak się pięknie kruszy, że nie ma takiej potrzeby). Piec ok. 1 godz. w temp. 160-180 stopni (mniejszą porcję pieczemy 45 min).

Można jeść od razu :)

PS Składniki są podane na zwykłą blachę, ja jednak zawsze robię w tortownicy i wtedy daję połowę porcji.

12 lata 6 miesiąc temu #391960 przez anszka
Ciasto z galaretką (łatwiutkie :))
Biszkopt:

1,5 szkl. cukru (1 szkl)
1 szkl. kartoflanki (3/4 szkl)
0,5 szkl mąki tortowej (1/3 szkl)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
6 jaj (4 szt)
3 łyżki wody (2 łyżki)
białka + cukier ubić na sztywno, dodać żółtka dalej ubijać , dodać wodę na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec 20 min w temp. 180 - 200 st.
......................................................................................
Kremówka – 0,5 litra
Galaretka brzoskwiniowa – 3 sztuki
Puszka brzoskwiń

2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody i ostudzić aż zaczną lekko tężeć. Kremówkę ubić i dodać na końcu tężejącą galaretkę. Do masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki i po całkowitym stężeniu rozłożyć cienkie plasterki z połówki jednej odłożonej brzoskwini i zalać to galaretką rozpuszczoną w 1 i3/4 szklanki wody (oczywiście, galaretka musi być też lekko stężała).

Wstawić do lodówki.

PS Można użyć biszkoptów lub kupić gotowe krążki biszkoptowe (to skraca czas).
Składniki biszkoptu podane w nawiasie są na tortownicę lub na zwykłą blachę, jeśli nie zależy nam na robieniu warstw z biszkoptu. Generalnie, ja zawsze daję tę mniejszą porcję.

12 lata 6 miesiąc temu #391961 przez słoneczko
anszka - dzieki :) ja was znalazłam przypadkiem i z pewnościa tu długo pozostane :)

olga - juz wiem co to jest :laugh:

12 lata 6 miesiąc temu #392004 przez Kamyczka
Ale kopalnia słodkich przepisów :) ja zjadłam loda,duszno u nas :(

12 lata 6 miesiąc temu #392015 przez maksiu
He he dziewczyny ja oba mialam lekkie wiec moge za was rodzic :blink: :blink:
No Blazej wykompany najedzony spi ja zjadlam chyba ze 3 nalesniki, i tez sie wykompalam ale na nowo ze nie leci masakra jakas zaraz przerobie suwaczki:)

12 lata 6 miesiąc temu #392016 przez chłopek
Kamyczka u nas tez duszno, a była burza
mam nadzije ze jutro bedzie chłodniej i wyjde na pole z Seba

12 lata 6 miesiąc temu #392033 przez bidol
kejtin napisał:

hej...
a ja sie nie odzywam bo mi smutno... i liste moge troche wam odwrocic...
Bylam dzis na usg i lekarz podejrzewa u malej hipotrofię:( czyli ze mala przestala rosnac i wg wymiarow jest to 34tg a wg okresu 37...
Co dziwne mala przytyla do 2300g ale w "dlugosci" nawet cventymetra... i smutno mi...
W poniedzialek wizyta u gin. Powiedzieli ze moze sie zdarzyc tak ze pojde do szpitala na cc zaraz po wizycie u gin... a chcialam rodzic naturalnie... Na szczescie pozostale funkcje malej sa ok, serduszko, plyn owodniowy ok, a lozysko w II/III stopniu dojrzalosci...
:(

Kejtin - kochana - nie martw się - wszystko będzie dobrze :kiss: :kiss: a z listy nie mam mowy o wykreślaniu :angry: :angry: musisz być teraz dobrej myśli :kiss: :kiss: :kiss: wiem że do poniedziałku kawał czasu - ale nie możesz się teraz zamartwiać :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: jestem z Tobą myślami :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Anszka - mi już do porodu się nie spiszy - dziękuję za tą wątpliwą przyjemność :silly:

M_M - super że mieszkanko już macie :lol: szkoda że kaucja wysoka - a jak to jest ta kaucja jest zwrotna :unsure: a i czuję że na dniach urodzisz :laugh:

Olga - o jak super rozwarcie postępuje :cheer: :cheer: :cheer: :cheer: będzie dobrze :kiss: :kiss: :kiss:

Maksiu - zazdroszczę porodu- też taki chcę :cheer: :kiss: :kiss:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka