- Posty: 1654
- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE LIPIEC 2012:)
MAMUSIE LIPIEC 2012:)
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Na początku ubolewałam nad brakiem tego grafiku sprzątania, bo ciągle miałam wrażenie, że jest brudno i moja kolej, ale teraz już się przyzwyczaiłam
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
- Posty: 8750
- Otrzymane podziękowania: 1
4 jajka(całe) ubić ze szklanka cukru ( mikserem) nastepnie dodać 15 dkg roztopionego masła,
w miseczce zmieszać 20 dkg maki tortowej 2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyzeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyzeczki kurkumy ( niekoniecznie0, szczypta soli. Wszystko wymieszać dodac do jajek i delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia . Obrac 8-10 jabłek wycic srodki i w całosci układac na ciasto. piec w wygranym piekarniku 180stopni C około 1 godz.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- słoneczko
- Wylogowany
- gadatliwa
- Szczęśliwa mamusia :)
- Posty: 915
- Otrzymane podziękowania: 0
anszka - najlepiej jakies proste i sprawdzone bo w necie jest tyle ich z niewiadomo czy którys z tych przepisów jest dobry bo kazdy jest inny
olga - to przeslij mi przepis na 3 bita jak mozesz
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
3bit
kolejność:
-herbatniki
-masa budyniowa
-masa krówkowa
-herbatniki
-bita śmietana
składniki:
3 paczki herbatników z Biedronki
kostkę kasi
masa krówka(500ml)
1 kostka masła prawdziwego
śmietana 36% 0,5l
fix gellwe
czekolada gorzka
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
budyń śmietankowy
2 łyżeczki mąki
2 łyżki cukru
to ugotować jak ostygnie zmiksować z 1 kostką Kasi.
Masę krówkowa zmiksowć z 1 kostką masła
Śmietanę 36% zmiksować z fix gellwe (2 paczuszki )
Na wierzch zetrzeć czekoladę na bitą śmietanę.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- słoneczko
- Wylogowany
- gadatliwa
- Szczęśliwa mamusia :)
- Posty: 915
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- słoneczko
- Wylogowany
- gadatliwa
- Szczęśliwa mamusia :)
- Posty: 915
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- słoneczko
- Wylogowany
- gadatliwa
- Szczęśliwa mamusia :)
- Posty: 915
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
To są takie male torebki jak proszek do pieczenia i jak się śmietanę ubija,to razem z tym,wtedy się sztywno ubije.W każdym spożywczym to dostaniesz,może być z innej firmy,nie musi być Geelwe
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Posty: 1654
- Otrzymane podziękowania: 1
Szarlotka
0,5 kg mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
0,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany (ja daję 12%)
Składniki posiekać lub zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie wysmarować blachę tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Pierwszą część (2/3) wkruszyć na blachę i odpiec 10 minut w piekarniku (160-180 stopni). Ciasto wyjąć i posypać obficie bułką tartą. Na to wyłożyć jabłka (daję gotowe ze słoika-prażone) i pokruszyć pozostałą część ciasta (można zetrzeć na tarce, ale tak się pięknie kruszy, że nie ma takiej potrzeby). Piec ok. 1 godz. w temp. 160-180 stopni (mniejszą porcję pieczemy 45 min).
Można jeść od razu
PS Składniki są podane na zwykłą blachę, ja jednak zawsze robię w tortownicy i wtedy daję połowę porcji.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Posty: 1654
- Otrzymane podziękowania: 1
Biszkopt:
1,5 szkl. cukru (1 szkl)
1 szkl. kartoflanki (3/4 szkl)
0,5 szkl mąki tortowej (1/3 szkl)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
6 jaj (4 szt)
3 łyżki wody (2 łyżki)
białka + cukier ubić na sztywno, dodać żółtka dalej ubijać , dodać wodę na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec 20 min w temp. 180 - 200 st.
......................................................................................
Kremówka – 0,5 litra
Galaretka brzoskwiniowa – 3 sztuki
Puszka brzoskwiń
2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody i ostudzić aż zaczną lekko tężeć. Kremówkę ubić i dodać na końcu tężejącą galaretkę. Do masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki i po całkowitym stężeniu rozłożyć cienkie plasterki z połówki jednej odłożonej brzoskwini i zalać to galaretką rozpuszczoną w 1 i3/4 szklanki wody (oczywiście, galaretka musi być też lekko stężała).
Wstawić do lodówki.
PS Można użyć biszkoptów lub kupić gotowe krążki biszkoptowe (to skraca czas).
Składniki biszkoptu podane w nawiasie są na tortownicę lub na zwykłą blachę, jeśli nie zależy nam na robieniu warstw z biszkoptu. Generalnie, ja zawsze daję tę mniejszą porcję.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- słoneczko
- Wylogowany
- gadatliwa
- Szczęśliwa mamusia :)
- Posty: 915
- Otrzymane podziękowania: 0
olga - juz wiem co to jest
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Kamyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jesteś już z nami Dominiczku!
- Posty: 3096
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- maksiu
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Szczesliwa mama 2 skarbow Maksa i Blazeja
- Posty: 1104
- Otrzymane podziękowania: 0
No Blazej wykompany najedzony spi ja zjadlam chyba ze 3 nalesniki, i tez sie wykompalam ale na nowo ze nie leci masakra jakas zaraz przerobie suwaczki:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
- Posty: 8750
- Otrzymane podziękowania: 1
mam nadzije ze jutro bedzie chłodniej i wyjde na pole z Seba
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- bidol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Posty: 2912
- Otrzymane podziękowania: 5
hej...
a ja sie nie odzywam bo mi smutno... i liste moge troche wam odwrocic...
Bylam dzis na usg i lekarz podejrzewa u malej hipotrofię czyli ze mala przestala rosnac i wg wymiarow jest to 34tg a wg okresu 37...
Co dziwne mala przytyla do 2300g ale w "dlugosci" nawet cventymetra... i smutno mi...
W poniedzialek wizyta u gin. Powiedzieli ze moze sie zdarzyc tak ze pojde do szpitala na cc zaraz po wizycie u gin... a chcialam rodzic naturalnie... Na szczescie pozostale funkcje malej sa ok, serduszko, plyn owodniowy ok, a lozysko w II/III stopniu dojrzalosci...
Kejtin - kochana - nie martw się - wszystko będzie dobrze a z listy nie mam mowy o wykreślaniu musisz być teraz dobrej myśli wiem że do poniedziałku kawał czasu - ale nie możesz się teraz zamartwiać jestem z Tobą myślami
Anszka - mi już do porodu się nie spiszy - dziękuję za tą wątpliwą przyjemność
M_M - super że mieszkanko już macie szkoda że kaucja wysoka - a jak to jest ta kaucja jest zwrotna a i czuję że na dniach urodzisz
Olga - o jak super rozwarcie postępuje będzie dobrze
Maksiu - zazdroszczę porodu- też taki chcę
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.