BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 2 miesiąc temu #450521 przez bidol
Hahaha - Olga - popieram :)

Mysle ze Kamili tez nic sie nie stanie po oblizaniu łyzeczki 2 tygodnie przed podawanym terminem. Mi pediatra wrecz polecila ze wzgledu na przeziebienie Kamilki ( ma kiepski apetyt od 2 tyg nie przybrala na wadze a jabuszko to zawsze cos nowego no i witaminki). Ale.dziekujemy za doprowadzenie do pionu :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450523 przez Anna77
Julka mi też pediatra powiedziała, że jeśli cokolwiek to dopiero jak skończy 4 miesiąc i w żadnym wypadku nic wcześniej, zwłaszcza na piersi. Tylko że to sprawa każdej mamusi - każda z nas zna tzw. standardy czy zalecenia, decyzja należy do każdej mamy z osobna.Mnie się nie spieszy. Poza tym karmię tylko piersią, więc wszystko będzie w sumie m-c później. Ale tak jak pisze Olga, chyba rzadko zdarza się by pół roku dziecko było wyłącznie na piersi. To moje trzecie dziecko. Z pierwszym nie pamiętam, ale drugiemu musiałam wprowadzić kaszkę pod koniec 5 miesiąca - dłużej by nie wytrzymał, a karmiłam rok - sam zrezygnował. A o żurku nic nie czytałam :cheer: chyba że coś przeoczyłam. No i życzę oczywiście samych pięknych chwil przez te "zaokrąglone" miesiące :)

Bidolku śliczna Panna Ci rośnie. Ucałuj ją na zdrówko :kiss:

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450529 przez Olga
U mnie nie da sie niestety karmić tylko piersią,chociaż będę to robiła pewnie przez najbliższe dwa lata ha ha,ale niestety czym więcej dzieci,tym więcej obowiazków,a to wywiadówka,a to trzeba odebrać córkę z basenu,a babcia nie ma cycolka,wiec muszę przyzwyczaić małego to innych pokarmów,a trzeba to robić po mału,więc zaczęłam,bo możliwe że mleczka nie będzie chciał,to chociaż słoiczek zje.Anna ciekawe czy Ignasiowi to mleczko Nan zasmakuje,a może będę musiala łyżeczką wiosłować ha ha :lol:

Myju,paciorek i spać :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603
Załączniki:

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450556 przez Majowka
mloda_mamuska napisał:

MAjowka Lukas to ma z Wami dobrze ;D

co do wózka i fotelika to tak :
wozek mozna za darmo zabrac mi na lotnisku w anglii zabarali wozek od razu przy bagazu duzym. musialam go zlozyc oni podpieli te naklejki i w dokumentach opisywali z 10 minut caly wozek co i jak. no i odebralam w polsce wozek razem z duzym bagazem.
a jak lecialam z polskie do anglii to moglam miec wozek ze sobą i dopiero kolo samolotu samego mi zabrali tylko musialam sama tam zlozyc. ;)
dalam rade,ale zawsze na szczescie ktos mi pomagal przytrzymac malego albo ja trzymalam malego a jakis mily pan :laugh: pomogl mi sciagnac wielki bagaz i wozek z tej linii ;)
co do fotelika niestety do samolotu nie mozna go zabrac. mozna jako dodatkowy 'inny' bagaz u nas za 10 funtow . ale ja nie bralam mialam znajomej od x-landera w polsce ;)

niestety rączka od wózka mocno mi sie porysowala i chyba bede musiala nową kupic i bede kupowala na nastepny lot specjalna torbe na wózek,zebym tam spakowala go i sie nei zniszczy.niestety moj jest zbyt delikatny na takie 'rzucanie' nim na tą linię ;/ no i ubrudzili mi mocno tapicerke,wiec musiaalam prac.

Dzieki M-M, ciekawe jak to bedzie u nas. Zapytam znajomej stewardessy czy mozna zabrac fotelik I wozek na poklad. Tak by bylo najlepiej. Kupilismy tez super nosidelko baby Bjorne. Przyda sie na lotnisku. Lucas w tym nosidelku jest lekki jak piorko, super sprawa!

Ile nowych fotek!!! Sliczne Wasze dzieciaczki!!!!! :kiss:

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450572 przez Daria23
Hej Laseczki witam sie i ja....no no ale nas tu koleżanka poskromiła ale ja jestem zdania Bidola i myśle że dwie łyżeczki marchewki dwa tyg przed 4 miesiącem nic nie zaszkodzi małemu a pozna przy okazji smak potraw które za dwa tyg będzie wciągał regularnie Tymek jest tylko na mleku modyfikowanym wiec odrobina witaminy nie zaszkodzi poza tym chce wychowywać dziecko tak jak Olga-nie chce latać z talerzem za małym....przecież to łyżeczka czy dwie a nie cały słoik....ale ile kobiet tyle opini

Bidol-Kamilka słodka:)

Olga-ale ci ten Ignaś rośnie fajny chłopczyk z niego:):):)

12 lata 2 miesiąc temu #450597 przez mloda_mamuska
Witam się i ja ! tęskniłam za Wami od wczoraj :laugh:

julka
jak nie mialam dziecka i bylam w ciazy tez mowilam różne rzeczy a w praniu wyszlo oczywiscie na odwrót :laugh: poza tym znam wiele dzieciaczków ,które od 3 miesiaca jadly juz stale inne posilki niz mleko i mają się super,są zdrowe i nie chorują. Moja znajoma ma 6 dzieciaków z których pierwsze bylo książkowo wychowywane , inne posilki mialo wprowadzzane po 6 miesiącu a cala reszta od 3 i moze to przypadek,ale pierwsze ciagle lap[ie jakies wirusy ,jest jednym wielkim wieszakiem,bo w ogole nie lubi niczego jesc a reeszta wyglada zdrowo i normalnie, moze to przypadek,ale tak jak napisalam znam wiele dzieciakow i wszytskie sa cale i zdrowe i nic im nie jest ........
i uwazam jak dziewczyny od oblizania łyżeczki do zjedzenia talerza zupy jest przepasc ......i od wylizania lyzeczki nic maluchowi nie bedzie...a talerzem zuypu nie częstujemy swoich dzieci......
Poza tym są tu mamusie ,które już mają po 2,3 dzieciaczków i uważam,że wiedzą co robią..... :)

bidol Kamilutek to taki istny anioleczek :kiss: :kiss: :kiss: wygląda na bardzo grzeczną niunię :laugh: a zdjęcie mamy z Kamilką??? do kogo jest bardziej podobna?:)

Olga ignaś to wielki facet juz;D

Majowka
dzieki ,ze napisalas o nosidelku bo tez chcemy kupic i myslelismy o stokke ,ale mega drogie jest zobacze po ile u nas te baby Bjorne :) i wtedy któreś wybierzemy :)

Daria dokladnie ...nie ma co panikować .. :))) dwie lyzeczki to nie dramat ;)

a MY Z Naszym Szkrabem mielismy ciężką nockę...... Maly spal z Nami,bo ostatnio w nocy jest marudny a wczoraj to juz przeszedl samegos siebie,ciagle jęczał i marudził nie mogl chyba zasnąć ..ale całą noc tak marudził..smoczek nas ratowal ale co minute mu wypadal........... nie wiem dlaczego on taki marudny ;/

zaraz wpakuje Go do wozka niech odsypia nockę ;) a ja bede piła kawusię .
wczoraj pojechalismy po plaszczyk na jesien i kupilam ale w sumie malo cieply tyle,ze fajnie wygląda ;D ... i coś czuję,że za miesiąc będę musiała kupić jeszcze jeden juz bardziej zimowy i ciepły . :)

bidolku
Kochana powiedz mi jak jest napisane na bebiko, ile porcji dziennie dziecko powinno zjadac?
oliwier je co 3 godziny po 120 ,czyli 8 porcji. Mąż mowi,ze on za duzo je i brzuch Go boli i sie meczy,bo faktycznie ostatnio przy bąkach męczy się ,ale kupy robi ...On moglby jesc co 1,5 godziny ale oczywiscie daje mu co 3 ;) no i jakbym zrobila 150ml to by wychlał ;P ale do 4 miesiaca jest chyba 120 ml ? :) ja mam tylko te sreberka i nie mam opakowan,bo rozpakowal wszystkie,zeby do torby mi sie zmiescily. i terzaz nie pamietam ile powinien zjadac :huh:

12 lata 2 miesiąc temu #450601 przez Kamyczka
Hejka mamusie :)
Kamilka słodka :kiss: :kiss: :kiss:
U nas piękna pogoda :)

12 lata 2 miesiąc temu #450602 przez Daria23
m-m- mój mały pije bebiko i to co 3-3,5 godz 160ml a nieraz co 4 to juz 180ml mam wrażenie że te mleko pomału mu sie za mało syte robi bo kiedys mu wystarczało a teraz im większy to wiecej może wypić ale wsumie w dzień mało śpi duzo wierzga tymi rączkami rusza się to może spala te mleczko a po dworku pochodzimy świeże powietrze też wyciąga

12 lata 2 miesiąc temu #450604 przez Daria23
M_m- co 3 godz to jest ok bo w nocy co ile ci pije?mój w nocy wypija jedna butle więc jak całą dobe zlicze to pasuje liczba porcji

12 lata 2 miesiąc temu #450616 przez nataleczka_92
No to i ja się wtrące. Julka hm jesteś pielęgniarka... Jak byłam z moim synkiem na szczepieniu miał 3miesiące 2tyg i 4dni ,pediatra pozwolił nam wprowadzać nowości. Oczywiście stopniowo. Większość dzieci tutaj skończyło 3miesiące-zaczęło 4!!! A dzieci na wsi- szczególnie w rodzinach wielodzietnych-nikt tam nie kupuje żadnych sloiczków tylko podają to co mają na obiad i dzieci żyją! Albo tak jak pisała Olga -młodszym dzieciom podają mleko krowie. Oczywiście nikt tu tak nie robi co to sytuacja patologiczna ale myślę że niema co wjeżdżać na koleżanki o podanie dwóch łyżeczek parę dni przed czasem!

12 lata 2 miesiąc temu #450620 przez słoneczko
witam mamusie

nie odzywałam sie bo mój mały jest chory i pozatym jeździłam po lekarzach z nim i w szpitalu byliśmy.

Pisałysie o kaszce ? ja mojemu malemu juz dodaje do mleka kleik ryżowy 1 łyzeczke czasem dodaje łyzke kaszki , musze mu dawac bo on jest wiecznie głodny , nie dojada sie.Daje mu 150ml mleka a on za godz krzyczy i placze bo jest głodny, odkad daje mu kleik lub kaszke to jest bardziej najedzony i daje mu mleko co 3,5 - 4 godz.

byłam wczoraj u pediatry powiedziala ze moj maly wyglada jakby mial 6 m-cy.ze sporo wazy jak na swoje 3 miesiace i 10 dni. Mówiła sama zebym dodawala kaszke mu i ze kazde mleko jest takie same, bo chcialam zmienic bo sie niedojada Pawcio. Malenstwo moje wazy 7500 i nie sadze zeby duzo wazyl, jak bedzie juz chodzil to duzo bedzie spalał.

co do słioczków to ja jeszcze niedałam ale dzis planuje dac mu troche jabłuszka:)

Pawełek jest podziebiony ma katarek i kaszelek, Wnocy masakra prawie nie spi, juz 5 nocke nie spałam:(

Pediatr mowila mi zebym nierobila malemu noska gruszka ani aspiratorkiem bo doprowadzilam do spuchnietych sluzówek, musze lu na róg gazika psikac troche wody morskiej i wkladac delikatnie do noska na 3 sekundy i wyciagnac. Powiem wam ze mu troche pomaga:)

Bidol sliczna Kamilka :) jak sie czuje Twoja iskierka?

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #450621 przez mloda_mamuska
daria wlasnie w nocy tez sue zaczal od kilku dni budzic co 3 godziny i jak z zegarkiem w reku rowno co 3 godziny pije. my mu robimy 120 ostatnio zrobilam 150 bo konczylo mi sie mleko-paczuszk i z tego co pamietam to jest 5 miarek na 150 i tak zrobilam i wychlal i jeszcze ciągnął... ale mąż mnie ochrzanil,ze za duzo maly pije..... a pozniej go brzuch boli.

nataleczka ta moja znajoma co ma 6 dzieci to wlasnie z wioskki jest i od 3 miesiaca dawala inne jedzenie,ktore sama robila,bo nie stac ją było na sloiczki ani modyfikowane;)
a dzieci zyja,maja sie swietnie;)

sloneczko a jak Twoj pawelek sie czuje,jak serduszko? bo jesli dobrze pamietam to mial problemy? no i pieknie wazy! Moj Oliwierek teraz troche przytyl,bo on ponad tydzien po szczepieniu nic nie chcial jesc i w ogole nie przybieral:) no i nie daje zadnych kleikow,bo boje sie zatwardzenia:(

12 lata 2 miesiąc temu #450623 przez słoneczko
młoda mamuska - ja daje 150ml + łyzka kaszki lub kleiku, a to 120ml to jest za mało co dajesz, moze on płacze bo sie niedojada, ja z moim mialam identycznie myslałam ze go brzuszek boli bo plakał a on był głodny. teraz jest spokojniejszy.

zapomnialam wam napisac ze moje maleństwo ma zabka i juz go nawet widac :)

12 lata 2 miesiąc temu #450626 przez mloda_mamuska
sloneczko to gratulacje z okazji ząbka!!! a ktory Mu wyszedł? mi sie wydaje,ze oliwier ma ząbka ale pewna nie jestem,bo od 3 czy 4 dni go widzialam,ale jest male .mala biala plamka i nie wiem czy to ząbek czy jakaś afta na dziąśle?:P

to jak Wy dajecie bebiko? moze faktycznie za malo mu daje... :(
ile miarek mleka na 150ml wody?

12 lata 2 miesiąc temu #450627 przez słoneczko
młoda mamuska - ja daje 5 miarek na 150ml , co do zabka to moj mały mial biala plamke na poczatku tak jak by była plesniawka a to zabek był, strasznie sie slini i czasem marudzi.

kiedys pisalam wam ze moj maly niespi w dzien odkad daje mu kleik to wkoncu spi w dzien

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka