BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LISTOPAD 2011 - GORĄCO ZAPRASZAM :)

12 lata 9 miesiąc temu #323291 przez kima
Całuski dla Nadulki i Natalci od Cioci i Kubunia :kiss:

Vestusia powodzenia w załatwieniach ze żłobkiem :kiss: A Twoja "kluseczka śląska" cudna! i cała Ty :lol:

Dorcia :kiss: zdrówka i zdrowego uszka, niestety miałam "przyjemność" zasmakować bólu ucha, nie polecam!

Malina ja bym chyba padła normalnie!
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

My daliśmy 200zł na chrzest. To wg mnie górna granica, bo wiadomo, że i tak wiąże się to z dużymi kosztami. My robiliśmy w domku, było 16 osób i rzeczywiście nam się zwróciło :)

Ja mam dzisiaj podły nastrój,
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Więc miłego dnia Babuszki moje Kochane :kiss:
Temat został zablokowany.
12 lata 9 miesiąc temu #323294 przez kima
Aha no Iva trzymam kciukasy, żeby małej powrócił dobry nastrój. Ale rzeczywiście może to być skok rozwojowy, ja też przeżywałam coś takiego z Kubuniem. Pisałam Wam, że wył (nie płakał) do 12 w nocy i nie była to kolka i też mniej więcej gdzieś przez 4 miechem to było. Będzie dobrze :kiss:

Malinka mam pytanie do Ciebie bo Tyś dobra w takie klocki B) Popękały mi krwinki na nodze na samej górze na łydce, wygląda to troche jak siniak. Miałam to już dawno, ale w ciąży mi się nasiliło. Co z tym robić, smarować czymś?

Ok lecę pichcić jakiś obiadek póki mały śpi :)
12 lata 9 miesiąc temu #323299 przez Dorciaition
No, załatwiłam już tabletki i weterynarza ;)

Luśka w Anglii dużo tańsze te żyrafki. Moi mi taką kupili za 12 funtów. Za 2 tygodnie przywiozą Lence :)

Kima wygadaj się, to pomaga.

Alanek[*] :(
12 lata 9 miesiąc temu #323312 przez anakol

Buziaki dla Nadusi i Natalki z okazji 4 miesiąca :laugh:

Mia, Kacperek śliczny no i jak szybko ząbkuje! Pierwszy forumowy ząbek :blink:

Vestusia, Zuzia przekochana :)
Jej, współczuję Ci że musisz oddać Zuzię do żłobka. Chyba bym się zapłakała. Chociaż jak tak trzeba powalczyć o miejsce, to człowiekowi od razu ten żłobek się wydaje bardziej atrakcyjny ;)

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #323337 przez Malina86
kima kup sobie w aptece np. lioven- on jest i w masci i w tabletach- uszczelnia naczynia krwionosne. Jesli masz sklonnosc do pekajacych naczynek (np. mama ma) to mozesz profilaktycznie lykac cos z diosmina lub rutyna dla wzmocnienia naczym krwionosnych, a tego siniaka, ktorego masz dodatkowo smaruj mascia. Warto oto zadbac, bo nastepstwem sa zylaki. Popytaj w aptece o jakis dobry srodek, bo jest tego troche.

Ja tez chyba bede musiala roboty szukac, ale serce mi sie kroi jak pomysle, ze Misie mam oddac, choc i tak mam chyba latwiej, bo Misia bedzie miala babcie w zlobku :) Moj nawet nie chce slyszec o tym, ze Michaska pojdzie do zlobka szybciej niz po skonczeniu roku, no, ale jakos nie wiem czemu nie chce zarabiac z 10 tys. miesiecznie, zebym sobie mogla w domu siedziec i sobie pozwalac na wszystko :silly:

Echs zapomnialam, ze dzisiaj w totka wygrywam i moje problemy sie koncza :lol:
12 lata 9 miesiąc temu #323344 przez iva 20
hejcia
ja mam znowu zle wiesci przebieralam dupke moejej malej i wiecie co znalazlam na szyji za uszkiem mala ma kuleczke bylam u pielegniarki powiedziala ze to jest wezel chlonny i ze sam zniknie ale jak sie powiekszy to mam przyjsc jeszzce raz , a to jest od tego cholernego katarku na zabki !!! juz tyle czasu go !!
Nie bede wychodzic na dwor teraz wogole i zobaczymy czy jest poprawa :unsure: wiecie moze na temat wiezlow czy to nie grozne ???

Co do wysypki to dostala od mleka NAN !!
12 lata 9 miesiąc temu #323351 przez [email protected]
dziewuszki moje najmilejsze ja nie mam czasu nawet porządnie piernąć a co dopiero Was czytać i do Was pisać:(
może uda mi się dziś wieczorem-tesknie za Wami i musze popisać trodsze i odpisac tez:)

widziłamk foteczki- no cudeńka małe z tych naszych dzieciaczków:)
Olo zupełnie inny:bez włosów" szymcio też jaki piękny i wyrażny, a Zuzanka to już bije samą siebie- tak pięknie butelke trzyma!!!

Emka ja tu dla Ciebie teraz weszłam. na FB poczta mi sie cos nie ładuje. spisałam moje ulubione przepisy na babeczki i tu Ci je wklejam
SMACZNEGO!!!

KAKOWE Z BUDYNIEM :)

Składniki: na 20 sztuk
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jaja
1/3 szklanki oleju
4 łyżeczki kakao
olejek śmietankowy
ulubiony budyń

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche składniki czyli cukier, proszek do pieczenia, kakao.
Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej, jaja i kilka kropelek olejku śmietankowego.
Mokre składniki mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy je do suchych i mieszamy.

Przygotowujemy budyń według wskazań na opakowaniu.

Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy łyżką masy, na to jedna łyżka budyniu i znowu łyżka masy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już suche.
Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i ostudzimy.
Smacznego!

ŁACIATE

Składniki: na 18 sztuk
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jaja
szczypta soli
cukier waniliowy
1/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche składniki czyli cukier, proszek do pieczenia, sól.
Do drugiej miski wlewamy śmietanę, olej, jaja.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich na przemian jasnym i ciemnym ciastem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest juz suche.
Smacznego!

OWSIANE Z PISTACJAMI

Składniki: na 15 sztuk
150g mąki
100g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g cukru
½ łyżeczki soli
2 jaja
125ml oleju roślinnego
125ml jogurtu naturalnego
100g obranych pistacji solonych
kilka kropli olejku waniliowego

Przygotowanie:
Pistacje obieramy z łupinek i rozdrabniamy na mniejsze części. Przesiewamy mąkę, wsypujemy płatki owsiane, proszek, cukier, pistacje i sól do miski. Następnie dodajemy jaja, olej, jogurt, olejek waniliowy i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich.
Pieczemy w 185 stopniach przez 20 minut, aż będą złotobrązowe.
Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smacznego!

BANANOWE Z CZEKOLADA

Składniki: na 12 sztuk
3 bardzo dojrzałe banany
250g szklanki mąki
100g cukru ( może być brązowy )
szczypta soli
2 jaja
125ml oleju roślinnego
150g pokrojonej na małe kawałki czekolady

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W miseczce rozgniatamy banany na gładką masę, dodajemy jaja, olej, używając trzepaczki. Mokre składniki mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy je do suchych i mieszamy. Na końcu dodajemy czekoladę i mieszamy. Nie używamy miksera!
Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe.
Smacznego!
12 lata 9 miesiąc temu #323353 przez [email protected]
MUFFINY KOKOSANKI

Składniki: na 15 sztuk
200g mąki
100g cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
200ml śmietanki kokosowej
2 jaja
100g masła
2 łyżki Malibu

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche składniki czyli cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe.
Do drugiej miski wlewamy śmietankę kokosową, rozpuszczone masło, jaja i Malibu.

Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Muffinki posypujemy sporą ilością wiórków kokosowych.

Pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już suche.
Smacznego!

MUFFINY OWSIANE Z ZURAWINA

Składniki: na 24 sztuki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 jaja
½ szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki suszonej żurawiny
olejek migdałowy
szczypta soli

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski, dodajemy płatki owsiane i suszoną żurawinę.
W małej misce łączymy jaja, jogurt i olej, używając trzepaczki.
Mokre składniki mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy je do suchych i mieszamy. Nie używamy miksera!

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe.

Smacznego!

MUFFINY MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI

Składniki: na 16 sztuk
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jaja
1 szklanka oleju
½ szklanki jogurtu naturalnego
3 spore marchewki
garść grubo posiekanych orzechów
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą, dodać cukier, wymieszać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Roztrzepane jaja, olej, jogurt wymieszać, mokre składniki dodać do suchych, wsypać marchewkę i orzechy, dobrze wymieszać.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już suche.
Smacznego!
12 lata 9 miesiąc temu #323355 przez [email protected]
te owsiane z zurawiną to moje najmniej ulubione z tych wszystkich alew tez sa fajne

i na koniec pyszne ciasto takie szybkie jak chciałaś:)

ciasto serowe z polewą miodową:

Składniki:
200g zmielonego twarogu
350g mąki pszennej
100g cukru
2 jaja
2 białka
½ szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 i ½ łyżeczki sody

na polewę:
1/3 szklanki mleka
½ szklanki miodu
2 łyżki masła
2 żółtka
orzechy włoskie i laskowe

Mąkę przesiewamy z sodą. Twaróg ucieramy z jajami, cukrem i mlekiem, po trochę dosypujemy mąkę, dolewamy olej i dalej ucieramy.
Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Przygotowujemy polewę – gotujemy mleko, wlewamy miód i mieszamy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej masy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, następnie po jednym żółtku, starannie roztrzepując polewę.
Na ostudzone ciasto wylewamy polewę tak, aby ściekała po brzegach.
Posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Smacznego!
12 lata 9 miesiąc temu #323357 przez [email protected]
zajebiste wrazenie robi jeszcze orzechwy sernik!!!
sernik robisz jak każdy inny sernik a orzechy włoskie z miodem "ugoruj". wyłożyć nimi forme okrągłą ale spód i ścianki i to zapiec potem to tego wlewasz senik a na góre dajesz owoce- polecam najbardziej maliny!!!!! jest pyszny

miłe wrazenie robi również szarlotka podana na ciepło zze smietankowymi lodami!
ok nie mam ani chwili więcej musze lecieć niestety!!!

buziaczki
kocham Was :D
papap
12 lata 9 miesiąc temu #323359 przez Malina86
Hahaha KAKOWE z budyniem pewnie są pycha ;-)
12 lata 9 miesiąc temu #323396 przez Dorciaition
Ha ha Malina, ja 3 razy to czytałam zanim skumałam o co Tobie chodzi ;) Ale czujna jesteś ;)

Alanek[*] :(
12 lata 9 miesiąc temu #323404 przez katka
Witajcie dziewczynki
wybaczcie czytam was ale nie odpisuje bo ostatnio mam jakiegos dola
zdjecia super
u nas bez zmian
ide bo mi Olinka płacze
12 lata 9 miesiąc temu #323406 przez mia1082
Malina hehehe a myslalam ze dasz rade :silly:

Luska Kacperek dostal ja od mojej mamy placila za nia 55 zl na allegro :laugh: pierwszy wnuczek to poszalala :lol:

sarna ale mi smaka narobilas kobitko trzabylo gotowe na forum wlepic dla kazdej po jednej :laugh:

Dziewczeta mam pytanie moze i blondynki ale to co. Zwracam sie do posiadaczek ekspresow dolce gusto. Dziewczeta nie mam do niego instrukcji obslugi i nie moge znalezc a na czuja boje sie ze cos popsuje ;) czy ekspres po wlaczeniu jest odrazu gotowy do parzenia kawy czy trzeba odczekac jakis czas??? No i jak z np. latte czy najpierw wlozyc mleczko czy kawe :unsure: Z gory dziekuje za odpowiedzi :kiss: :lol:
12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #323423 przez [email protected]
mia-kazda kawa ma na pudelku narysowane co najpierw dac (mleko czy kawe-w latte najpierw mleko:))
a expres gotowy do uzycia jak wlaznik bedzie swiecil na zielono a nie na czerwono

malina-oj czepiasz sie... :P
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka