BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LISTOPAD 2011 - GORĄCO ZAPRASZAM :)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #214822 przez aniaa_
Anyanka a co to ten dolargan ??

Właśnie przeczytałam, że on jakis narkotyczny jest, ja takich chciałabym uniknąć, bo wtedy dzidzia rodzi sie taka ospała i mniej pkt w skali Ap-gar dostaje, na szkole rodzenia mowili, ale jak nie bede dawala rady to nie bede iała pewnie wyjścia.
Temat został zablokowany.
13 lata 2 miesiąc temu #214825 przez vestusia
O, a ja myślałam, że wchodzenie po schodach może przyspieszyć poród, a nie schodzenie. Mnie się i tak gorzej schodzi, bo mnie noga napitala i nie wiem jak mam stawiać kroki :D Idę jak pokraka :D

Ja myślałam jedynie o tym żelu Dianatal, ale w tym momencie nie stać mnie na niego, więc chyba sobie odpuszczę. No i może pomyślicie, że jestem jakaś inna, ale ja tam się bólu nie boję :) Niech mnie naparza ile tam wlezie, byle się Zuzia urodziła zdrowa :)

Dorcia gofry?? Masakra.

Faworków tez nie umiem.

Ale właśnie jem lody. A co, niech się nie marnują :P
13 lata 2 miesiąc temu #214830 przez vestusia
aniaa_ napisał:

A pisała coś dzisiaj do Was może Ola??

Do mnie nic nie pisała. Jedynie Kima, że dziś wychodzi, ale to było po tym, jak Dorcia napisała to na Forum :)
13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #214831 przez aniaa_
Ja też chyba odpuszczam sobie ten żel, zresztą on nie działa przeciwbólowo, może jedynie nas uchronić przed pęknięciem lum nacięciem ;)

www.rodzicpoludzku.pl/Bol-porodowy/Niefa...lagodzenia-bolu.html
13 lata 2 miesiąc temu #214832 przez Doti
teraz to cwaniaka rżnę bo o żadnym znieczuleniu nawet nie myślę, ale jak przyjdzie co o czego to się pierwsza domagać będę ;p
13 lata 2 miesiąc temu #214837 przez anyanka
Aniaa a położna u Ciebie w szkole rodzenia nie mówiła np o gazie? nie pamiętam co on ma w sobie w tej chwili ale zaraz sprawdzę i on jest bezpieczny i dla rodzącej i dla dziecka bo nie przenika przez łożysko. Po za tym niektóre szpitale mogą też dać paracetamol dożylnie ale trza sie pytać o to czy coś takiego jest. W Pruszkowie to dają głównie dolargan i nawet gdybym nie chciała go to większość lekarzy na serio go podaje nie pytając się nawet (tak mi lekarka powiedziała w poniedziałek)

Dolargan (petydyna)
To najpopularniejszy środek przeciwbólowy stosowany w polskich szpitalach – z danych Fundacji Rodzić po Ludzku wynika, że używany jest w przynajmniej 17% porodów, przy czym w niektórych oddziałach nawet u 60% rodzących! Dolargan jest lekiem narkotycznym, pochodnym morfiny, działa przeciwbólowo i rozkurczowo. Podawany jest dożylnie lub domięśniowo. Ma wiele skutków ubocznych. U rodzącej może zwolnić akcję porodową, spowodować mdłości, zawroty głowy, zaburzenia orientacji, senność. Lek ten przechodzi przez barierę łożyskową, co oznacza, że przenika do krwi dziecka i niekorzystnie wpływa na jego stan. Maluch po porodzie jest senny, słabiej reaguje na bodźce, może mieć trudności w oddychaniu, słabsze napięcie mięśniowe i upośledzony odruch ssania, co jest przyczyną problemów laktacyjnych. Często konieczne jest podanie dziecku antidotum. Wyniki badań nad długofalowymi skutkami stosowania opiatów u dziecka podczas porodu nakazują ostrożność w ich używaniu, ze względu na ich możliwy wpływ na skłonność do uzależnienia od narkotyków w późniejszym życiu.
13 lata 2 miesiąc temu #214839 przez vestusia
Anula, właśnie dlatego chciałam ten żel, żeby wszystko szybciej trwało no i też mniejsze prawdopodobieństwo, że mnie coś rozerwie :)

Doti, może nie będzie tak źle i damy radę :)
13 lata 2 miesiąc temu #214843 przez aniaa_
Anyanka ona mówiła o relanium i jeszcze czyms narkotycznym co u nas dają ale tylko jak ktos chce (nie pamiętam nazw), znieczulenie dokręgowe, jakąś kroplówkę i jeszcze cos też bezpieczne dla dzidzi, ale o gazie to nie pamietam żeby coś mówiła.
13 lata 2 miesiąc temu #214844 przez anyanka
Ja będę próbowała rodzić bez znieczulenia a potem zobaczymy. Choć mam nadzieję że dam radę dla małego bez znieczulenia. Podobno wg nie których mam wysoki próg bólu ;) Czasami tego bólu sie boję że nie dam rady,itd
13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #214847 przez aniaa_
Ja to sie boje tego bólu, dlatego zaczęłam myśleć o tych znieczuleniach, bo jakby co to bede krzyczała, żeby mi cos dali, żeby za późno nie bylo, bo wiadomo tylko do pewnego momentu można podać znieczulenie.

ale to dokręgowe to mnie przeraża, bo to igłe w kręgosłup wbijają :ohmy: :ohmy: :ohmy: i nie mozna sie poruszyć przy tym :ohmy: :ohmy: :ohmy:
I jak tu skorzystać ze znieczulenia, jak samo znieczulanie mnie przeraża :ohmy: :ohmy: ;) ;) ;)
13 lata 2 miesiąc temu #214852 przez anyanka
chyba granicą do podania leków jest 7 cm tak?
13 lata 2 miesiąc temu #214854 przez aniaa_
Tak bo jak już jest 7 i wiecej to nie daja bo nie zdąrzy zadziałać
13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #214878 przez Dorciaition
U mnie w szpitalu nie ma znieczulenia, więc nawet o tym nie myślę. Żelu też nie chce, bo kosztuje kupe kasy, a z tego co słyszałam czasami jest już za późno na podanie go.

Oo, to dobra wiadomośc, że lepiej schodzić ze schodów :lol:

Dużo o tym gazie ostatnio mówią. Na to chyba bym się zdecydowała.

Kima jest już w domku. Leży na razie bo umęczona jest. Później postara sie wejśc na forum i napisać więcej. Nie ma jak w domku :)

Gofry to pikuś, bo gofrownicę mam. Tylko ukręcić jakieś ciasto i jest. A chruściki to dopiero masakra!

Alanek[*] :(
13 lata 2 miesiąc temu #214880 przez anyanka
acha dzięki :) no to mam jeszcze z 6 cm do zadecydowania :laugh:
Tak wg ksiazki w oczekiwaniu na dziecko to ja jestem juz w pierwszej fazie porodu...
Najczęstrzymi objawami w tej fazie są:

* bóle okolicy krzyżowej (stałe lub podczas każdego skurczu)
* bóle podbrzusza jak na okres
* niestrawność
* biegunka
* uczucie gorąśca w brzuchu
* krwista wydzielina z pochwy

Mogą byc wszystkie objawy lub tylko nie które.

Wczoraj miałam biegunkę zanim pojechałam na to ktg. Nawet sie wystraszyłam trochę. Bo na początku ciąży jak jeszcze o niej nie wiedziałam to miałam wirusa coś w stylu rotawirus, ale nie do końca. O mały włos wtedy by mi poleciała...
Niestrawność też mam choć co dziennie jem jabłko i dużo piję wody. Bóle brzucha jak na okres też są, o krzyżu to nawet nie wspomnę, no i to uczucie goraca mam w całym ciele. A co najlepsze to piszą że "całkowite zniknięcie szyjki macicy i jej rozwarcie do ok 3cm może nastąpić w ciągu dni, a nawet tygodni pod wpływem skurczów, które mogą być nie wyczuwalne lub bolesne, ale występują rzadko". Super - ta książka poprawiła mi humor...
13 lata 2 miesiąc temu #214883 przez anyanka
Fajnie ze Kima już w domu jest :)
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży