BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 2 miesiąc temu #439906 przez dziewczyna84
AGA Maciuś waży już 6930g. I miał szczepionkę 6 w 1 + pneumokoki. Nie gorączkuje na szczęście i jest troszkę marudny wieczorem. wczoraj chwilę popłakał, dziś właśnie poszedł spać, nie chciał się bawić po spacerze. Ale pani doktor mówiła że jutro będzie ok. Tak więc obyło się bez faszerowania go czymkolwiek :).

Ingrid- głos oddany, i zaraz oddam na resztę na FB.

Misia mi nie przeszkadzają tutaj linki, to zawsze przypomnienie. Myślę, że to jak z koleżankami "stacjonarnymi" jak mi powie w domu lub na dworze żebym zagłosowała na jej szkraba to się na nią nie obrażę, że nie powiedziała mi tego w przedpokoju bo tak się umawiałyśmy ;)) . Przecież to nie wirus.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #439908 przez Brzuszek
Byłyśmy dziś z Basią na szczepieniu. Oczywiście strasznie płakała, ale krócej niż ostatnio, więc jest postęp :)
Basia waży 6600g i mierzy 64cm, rośnie wzorcowo i jest okazem zdrowia.

Mamusie karmiące mm, jak wygląda dzienne menu Waszych pociech? Jakoś nie mogę się odnaleźć w rozszerzaniu diety. Póki co Basia zjadła już marchewkę i jabłuszko, teraz po trochu próbujemy wszystkiego, ale nie wiem które mleczne posiłki wyeliminować na rzecz zupek, deserków i kaszek.
Bardzo proszę o wskazówki!

12 lata 2 miesiąc temu #439910 przez dziewczyna84
brzuszek, ja jeszcze nie podaje dodatkowych posiłków, ale mogę ci polecić zapisanie się na stronie Bobovita - prośbę o bezpłatną próbkę. Własnie mi wczoraj przesłali - słoiczek jeden i świetny poradnik żywienia małego dziecka. Są tam tabele co i jak, kiedy z czym i co czym jest. Polecam.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #439966 przez aga2+1
brzuszek u mnie jest tak: nocne karmienie samym mm ok. 3-4 potem samo mm ok. 8-9. Mleko z kaszka smakową podaję ok. 10.30 ( samo mm nic już nam nie daje to tak jak by się herbaty napiła hehe) i młoda idzie spać ( tak na 30 minut niestety). Po 3 godzinach po kaszce podaję zupkę cały słoiczek niestety przez butelkę, bo łyżeczką nie chce jeść. Czyli ok. 13- 13.30 jest ten obiadek bezmleczny. Po 15 dostaje samo mm, a tak po godzince deserek jabłuszko lub bananka (zjada kilka łyżeczek). Potem ok. 17.00-17.30 mm z kaszką no i po 19 butla na noc mm z kaszką. Wypada 7 posiłków + deserek :lol:
dziewczyna ja szczepiłam też 6w1 i na rotawirus, a na pneumokoki dopiero w nowym roku jak będzie miała iść do żłobka.
Dziewczyny jaki obwód głowy mają Wasze dzieciaczki? Dużo główki urosły przez te kilka tygodni (od ostatniej wizyty u pediatry przy szczepieniu)?

12 lata 2 miesiąc temu #440071 przez beadka7
akciak Arturek jest słodki i te rozkoszne pulchniutki rączki ;) Krzysio robi tak samo ze smokiem, a często i gęsto ostatnio w zamian za smoka wręcz próbuje zjeść swoje całe ręce :)

Dziewczyna super info na tej stronie, też wysłałam zgłoszenie o próbkę :)

Misia super sprawa z tymi odwiedzinami, jeszcze lot samolotem z małą, nie denerwujesz się trochę ??

Brzuszek u nas to wygląda tak:
-ok 20-21 nocne karmienie mm+ kleik
-ok 2-3 samo mm
-ok 6-7 samo mm
-ok 10-11 samo mm
-ok 14-15 obiadek- cały mały słoiczek zwykle wsunie
-ok 17-18 deserek lub samo mm

A po ile ml dajecie w butli ?? Ja podaję mleko Hipp i tutaj na puszce jest napisane, że po 4 miesiącu powinien zjadać 5x po 235 ml (210 wody + 7 miarek mm)- ale ja robię zwykle 200 ml (180 wody+6 miarek+ a na noc 5 miarek mm i 2-3 miarki kaszki) i mały zwykle jeszcze zostawia ok 20-30 ml- rzadko się zdarza, żeby wypił wszystko do końca i jeszcze chciał. No ale nie będę chyba dziecku na siłę wpychać, bo jak próbowałam jakiś czas temu zająć go czymś, żeby wypił wszystko do końca to potem mi wymiotował. więc teraz jak nie chce to nie i już.

A my dzisiaj po pierwszej podróży pociągiem, prawie 2-godzinnej, jechaliśmy w odwiedziny do mojej koleżanki, małemu się zapewne spodobało, bo fajnie trzęsło i łądnie spał cały czas :) jednak nasze Polskie perony przynajmniej tutaj w 3mieście pozostawiają dużo do życzenia w kwestii udogodnień dla wózków- nie powiem, na centralnych stacjach to jeszcze ok, jakaś winda czy podjazd, ale na reszcie to jakaś masakra, musiałam się prosić o pomoc z wózkiem, a jak już był podjazd to schody takie strome, że ledwo dałam radę!!

12 lata 2 miesiąc temu #440074 przez aga2+1
beadka no to dużo dajesz jedzonka ponad 200 ml. Tośka je max 160 ml

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #440077 przez beadka7
Nie właśnie Aga mówię, że robię po 200ml, a zwykle zostawia ok 20-30 ml. Zastanawiałam się poprostu jak z tym u Was.

Dla porównania- mam jeszcze puszkę mleka Nan PRO i tam jest napisane, że po 4 m-cu 150 ml wody + 5 miarek mm. Czyli całkiem inaczej niż na puszce Hippa.. dlatego zgłupiałąm... może jedno mleko jest bardziej treściwe a drugie mniej więc jednego więcej trzeba zrobić a innego mniej.

12 lata 2 miesiąc temu #440079 przez aga2+1
już chyba zmeczona za bardzo jestem, bo nie wiem co czytam:( No tak, a ja robię 160 ml wody + 5 miarek mleka + 2 miarki kaszki. Czasami zje wszystko i jej mało, a czasami zostawi 20-30 ml. Tak jak pisałam wcześniej mamy 7 posiłków w tym 6 mlecznych.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #440085 przez beadka7
To Ty śmigaj już kochana spać :) ja też lecę, bo padam z nóg.. dobrej nocki mamusiom wszystkim :)

a tu Krzysio ze swoim kuzynostwem (z dziećmi mojej siorki)- Amelka urodzona tak jak Krzyś 28 maja tylko 2 lata wcześniej :) i Wojtek lat 5 :) u babci na podwórku :)
Załączniki:

12 lata 2 miesiąc temu #440103 przez dziewczyna84
Ja podaję już od wczoraj 180 ml+ 6 miarek, ale nie zjada jeszcze wszystkiego. Jak podawałam 150 to też zostawiał, nawet 50 ml czasem, ale rzadko. Raczej zostawiał po 10, 20 ml.

beadka ale fajnie wygląda porównanie z innymi dziećmi - taki mały szkrab.
Ja właśnie z mężem dziś rano (dla 99% znajomych to jeszcze noc ;) ale mąż przed 5 do pracy zawsze wychodzi) śmieliśmy się, że jak Maciuś był MAŁY to tak śmiesznie cyca szukał machając tą buźką...(Tak jakby już z niego WIELKI CHŁOP BYł. hihi - "jak był Mały" :D )

12 lata 2 miesiąc temu #440105 przez labelo
Milusiego dzionka Dziewczyny!!!
mialysmy z wiki dzis ciezka nocke, budzila sie co 1,5-2h:(, biedactwo, nadrabia czas, w ktorym mam jest w pracy:(

oks,lece, mam nadzije,ze jakos bede dzis funkcjonowac w pracy:P:P

12 lata 2 miesiąc temu #440112 przez Ingrid29
aga2+1 napisał:
[
Dziewczyny jaki obwód głowy mają Wasze dzieciaczki? Dużo główki urosły przez te kilka tygodni (od ostatniej wizyty u pediatry przy szczepieniu)?[/quote]

Mojemu Arturkowi główka urosła o 2 cm, poprzednio miał 40 cm w 3 miesiącu, a teraz ma 42 cm w 4 i pół miesiącu. A jak u Ciebie? A poza tym napisz co i jak na rehabilitacji? i jak Tosia lubi ćwiczyć?

Ja na razie podaje 150ml wody + 5 miarek mm (a tak poza tym to teraz jesteśmy na Bebilon pepti przez 2 tygodnie i jeśli zejdą wszystkie krostki, to dostaniemy receptę na mleko i 50% zniżki)

Beadka Krysio to mały przystojniak :kiss:

Dziewczyny, czy Wasze pociechy też tak się rwą do siadania? Mój kiedyś siedział na kolanach ta jak w leżaczku w pozycji pół- leżącej. A teraz jak siedzi u mnie na kolanach to od razu do przodu się rwie, nawet go za rączki ni trzymam, tylko sam idzie , obejmuje go w pasie, żeby się nie gibną do przodu.

Jutro mój mąż wyjeżdża na 3-tygodniową delegacje na Ukrainę i zostaniemy sami-buuu :(

12 lata 2 miesiąc temu #440116 przez KAMI
Helo mamuśki :)
u nas zmiany, mąż jescze w szpitalu, tomografia ujawniła obrzęk mózgu także drżymy strasznie! W zwiazku z tym Maksio zaczął jeść kaszke na mm, moja mama przyjeżdzą codziennie ok 10,00 i ja wtedy jadę do Misia, czasem tak jak np wczoraj kiedy go przenosili na inny oddział musze zostać w szpitalu dłużej i wtedy Młody dostaje od babci sztuczne jedzonko, cieszy mnie, że butlę fajnie wciąga, bez problemów i bez plucia. Jednak wolę jak je wtedy kaszkę, niech samo mleko mu się tylko z cycem póki co kojarzy. Po południu u męża albo koledzy siedzą albo moi rodzice jak wracają ode mnie. Musze też przyznać, że babcia się sprawdziła w tej kryzysowej sytuacji, kupe już przewinęła i nie marudzi w ogóle! Obyśmy w poniedziałek mieli dobre wieści od lekarza!

Moje drogie mi też nie przeszkadzają linki tutaj, na wszystkie pociechy już zagłosowałam !

Misia
super, że się spotykacie z mężem, podziwiam Cię ogromnie, mojego nie ma od wtorku w domu i mimo, że widzę go codziennie tęsknię strasznie !

beadka takie małe dzieci strasznie lubią dzidziusie prawda ? ja wiecznie tak mam jak spaceruję z Maksiem albo jak jesteśmy gdzieś np na ulicy takie parolatki zawsze zaglądają do wózka i chcą Maksia głaskać hahaha

labelo dajesz radę kochana !

Ingrid zapytaj swojego rehabilitanta, mój abronił pomagać Maksiowi w siadaniu i eliminować takie próby i sytuacje

12 lata 2 miesiąc temu #440117 przez KAMI
Ewel a ciebie też znalazłam w konkursie mothrcare :)

12 lata 2 miesiąc temu #440139 przez katiuszka
Kami mocno trzymamy kciuki za Twojego męża! Pozdrów go od Nas:) Dzielna z Ciebie kobietka. Oby wszytsko wróciło do normy. A Maksiu da radę, ja też czasem jak nie mam mocy odciągnąć mleczka kiedy idę do szkoły to Sonia dostaje mm. Też mi było troszkę przykro ale siła wyższa:)
Mi też nie przeszkadzają Wasze linki, dla mnie to dobre przypomnienie bo na fb nie często zaglądam i mogłabym zapomnieć a wiem że Wam zależy:* Więc no problem kochane.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka