BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 1 miesiąc temu #452680 przez dziewczyna84

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #452708 przez KAMI

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

u nas zębów nie ma, stópki dla Maksia nie istnieją, rehabilitacja na pewno jeszcze do stycznia

okresu też nie mam ale cały czas Maksio tylko na piersi, sporadycznie kaszkę dostanie z butli i jak ma humor to wypije

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #452935 przez beadka7
Cześć dziewczyny ;)

u nas w miarę jakoś leci.. mały już zdrowy, bo znów miar niezły katarek- mąż go zaraził, bo przez tydzień był chory. Ale jest już ok. Ja na szczęście nie zachorowałam.. chociaż może to jeszcze przede mną.. ?hmm

Pierwszy okres dostałam w czwartek więc nie mogę nic powiedzieć na temat regularności, jednak prawdą jest, że po porodzie okres jest mniej bolesny- przynajmniej u mnie, praktycznie bez bólu.

Mały zaczyna łapać nóżki, ale głównie w momencie kiedy go przebieram, albo ubieram i mu te nogi poprostu pokażę, a tak, żeby samemu to ni bardzo. Nie przewraca się też na brzuszek, nawet nie próbuje.. przestał nawet sie przewracać na boczki.. nie wiem, ale się martwię, bo Wasze maluchy już się przewracają w tą i z powrotem.. ząbków też brak, ale to akurat mnie nie martwi.

Kami bardzo dobrze, że się od razu bierzecie za terapię męża.. taki uraz później mógłby wrócić ze zdwojoną siłą. Jeszcze raz zdrówka dla Twojego męża!! :*

A łóżeczko turystyczne też planuję kupić, ale to jak mały zacznie próbować raczkować, bo teraz to jest bez sensu, wszędzie go mogę położyć, bo przecież się nie kula, nie obraca ani nic..

Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #452972 przez KAMI
Beadka ale Krzyś ma śliczne ciemne oczka :)

12 lata 1 miesiąc temu #452976 przez aga2+1
beadka no ja mojej nie mogę zostawić bez nadzoru, bo to jest moment i już leży na podłodze zamiast na swojej macie hehe. Jakos tak nogami i tyłkiem sie przesuwa mała spryciula i łazi po macie po podłodze no i co chwile na brzuch sie przewraca, ale nie potrafi przekręcić się z powrotem na plecy i tu jest problem :lol: Ostatnio jak lezała na brzuchu to pupe podniosła jak do raczkowania tylko przód nie poszedł w górę hehe bo ręce na boki rozłozyła :lol: Czasami to mam stracha nawet do wc pójść , bo nie wiem co zrobi łobuziak.
karolina ja wiem , ze są lepiej wypasione te łóżeczka, ale to już jest wersja dla malucha z przewijakiem i podwieszanym poziomem, bo nasze maluchy już są za duże i za ciężkie. Niby do 9 kg jest to podwieszenie, ale jak rozmawiałam ze sprzedawcą w sklepie to powiedział, że tak do 4 miesiąca jest to bezpieczne później już nie. A poza tym te zwykłe są dużo tańsze allegro.pl/lozeczko-turystyczne-babyono-...285-i2665406512.html
allegro.pl/lozeczko-turystyczne-medio-sa...ero-i2710653098.html
allegro.pl/lozeczko-kojec-baby-design-dr...wyt-i2710722502.html

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #452998 przez beadka7
Kami- dzięki ;)

Aga widzisz, Twoja mała ruchliwa taka, a mój nic.. czy nie powinnam się martwić ?? ..

12 lata 1 miesiąc temu #453021 przez aga2+1
Beadka każde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Poza tym Tosia troszkę starsza jest od Krzysia, a u dzieci nawet tydzień róznicy to dużo. Moja nie nie trzymała główki jak podciągalismy ją za rączki, nie podnosiła się na rączkach i nie słabo trzymała główkę przy leżeniu na brzuszku a inne dzieci już dawno to robiły. Okazało się, że ma za małe napiecie mięśniowe teraz po kilku ćwiczeniach (rehabilitacja) zrobiła duży postęp.

12 lata 1 miesiąc temu #453134 przez misia88
IngridAle fajnie Arturek nóżki zajada. Zmienia się bardzo, już fajnie włoski mu rosną. :)

AgaJa kupiłam na allegro łóżeczko turystyczne za 120 zł :P Jak na wyjazdy w sam raz, nie połamało się ani nic się z nim nie stało. :)

dziewczynaGratuluję ząbków! :)

beadka Śliczny ten Twój Krzyś!
Ja bym tam się nie martwiła niczym, tak jak pisze aga. Moja Lila dopiero teraz zaczyna się przewracać z pleców na brzuszek i odwrotnie, kiedy już wiele dzieci dawno to robi. Każde dziecko ma swoje tempo rozwoju.

A propos obracania. Dzisiaj zostawiłam Lili w pokoju na kocyku na pleckach. Wracam za kilka minut, a ona leży na brzuszku i się bawi! Pierwszy raz tak się zdarzyło :D
Dzisiaj jadłyśmy jabłuszko i troszkę zupki z glutenem i żółtkiem. Kuuupa była niezła :D

Jeśli chodzi o miesiączkę to ja jeszcze nie miałam od porodu. Karmię nadal cycem. Zobaczymy czy uda się jeszcze do roku, bo mam zjazdy co 2 tygodnie i nie ma mnie 2 dni. Po ostatnim zjeździe nie było problemów z karmieniem piersią.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #453144 przez ruzyczka18
dokładnie różnie się rozwijają dzieciaczki moja Małgosia ma już 2 zęby duże i próbuje już raczkować a ma 5 mieś i 15 dni jest z 8 maja

tylko trochę ząbki ją denerwują

12 lata 1 miesiąc temu #453158 przez misia88
ruzyczkaale silna z niej dziewczynka. Moja Lili próbuje się czołgać powoli, ale nie podnosi jeszcze tak wysoko pupy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #453180 przez Ingrid29
Misia dzięki, no ślicznie mu zaczęły rosnąć włoski-no i chyba będą lekko kręcone po tatusiu.

ruzycka18 Małgosia jaka sprytna dziewczynka i śliczna oczywiście.

beadka 7 nie przejmuj się mój Arturek szybciej się rozwija bo chodzimy od września na rehabilitacje związaną z asymetrią ułożeniową i słabszym napięciem mięśniowym. Wczoraj Arturek obrócił się na boczek na który się jeszcze nie obracał-yupiii mamusia jest bardzo dumna.

12 lata 1 miesiąc temu #453205 przez beadka7
Misia dziękujemy za komplement ;)

ruzyczka niesamowite jak mała pupę podnosi i próbuje iść :P kiedy mój tak zacznie..

Ja się jednak trochę martwię, bo mój nawet nie próbuje się obracać.. nie wiem czy taki leniwy czy coś jest nie tak. Niby na badaniach zawsze wychodzi ok, ale nie była u neurologa z małym tylko u internisty. Może powinnam iść ? Bo tak jak mówicie Ingrid i aga Wasi synowie robią postępy dzięki rehabilitacji. A ja mam wrażenie, że mój stoi w miejscu.

Zmieniając temat- zaczęłam dietę, bo zaczęłam tyć (+3 kg)- więc teraz się za siebie wzięłam.. chodzę na Zumbę i VacuWell i mój cel póki co to -6 kg do świąt. Szkoda, że kg nie spadają tak jak od razu po porodzie gdzie zgubiłam ok 20 kg w miesiąc praktycznie :P

A jeszcze jakaś masakra, bo zapalenie ucha wróciło i od nocy się męczmy, synek ciągle płacze i tylko by na rękach siedział. Wiem, że to coś z uszkiem, bo jak szukałam przyczyny to dotknęłam jedno i drugie uszko i na lewe zareagował płaczem, tak samo nie chciał się obrócić na lewy boczek do spania bo go bolało. Mam jeszcze kropelki, których używałam poprzednio i mu zakropliłam, ale jak się nic nie poprawi to do lekarza...
Teraz biedaczek zasnął ululany w wózku (to nasza tajna broń na czarną godzinę :P )

No i jutro mamy 3 szczepienie, ale nie wiem czy jak ma coś z tym uszkiem to czy można iść... ?

12 lata 1 miesiąc temu #453231 przez Ingrid29
beadka mnie do neurologa skierowała pediatra, bo Arturek nie ciągnął główki, jak się go za rączki ciągnęło (tak pediatra sprawdza prawidłowość odruchów).

Ja to mam na odwrót chciałabym z 2kg. przytyć, bo w tej chwili ważę 51kg (schudłam po ciąży 18kg, z czego w samej ciąży przytyłam 9kg, tuż przed porodem ważyłam 69kg)

12 lata 1 miesiąc temu #453264 przez dziewczyna84
ingrid woooow. ale spadek wagi. A ile masz wzrostu?
to straszna chudzina się z ciebie zrobiła teraz. najgorsza to jest kosztowo wymiana ciuchów, bo poza tym to przyjemne dla nas kobiet ;)

beadka przystojniak z niego. i nie przejmuj się, jak śmignie to ze wszysstkim na raz. mój tez np. nogami nie jest zainteresowany. smieje sie jak mu je podtykam, ale sam ich nie ma ochoty łapać. nie bawi go to jeszcze.

ruzyczka - slicznie podnosi tyleczek. super. moj jak chce isc do przodu to podnosi lekko tylek ale podpiera sie na glowie i szoruje nosem po podlodze czy lozku i tak sie nogami odpycha. pare cm mu sie udaje ale to nie tak ma wyglądac ;)
bo do raczkowania uzywa wyprostowanych rąk.

12 lata 1 miesiąc temu #453314 przez ruzyczka18
no widzicie a ja nie mogę się pozbyć kg chociaż ciągle na mleku.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka