BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 10 miesiąc temu #316573 przez emma
hej, dziewczyny! :)
u mnie dzisiaj dziwacznie... spalam od 22 do 3, potem siku, baaardzo dlugi, bo kilkugodzinny bol przypominajacy miesiaczkowy i krecenie sie do 6, a potem jeszcze spanie do 10 (z korkami w uszach :))... o 10 wstalam, bo obudzilo mnie zimno. okazalo sie, ze na rondzie starzynskiego pekly rury i cala praga polnoc nie ma ogrzewania - tak bedzie az do polnocy. siedze w welnianych skarpetach do kolan, 2 swetrach, wielkim szaliku i dogrzewam sie farelka... mam nadzieje, ze sie nie przeziebimy przez to wszystko na samym finiszu...

bylismy wczoraj w kinie na "Artyscie" i jesli ktos sie wahal - bardzo polecam, napeawde kino z klasa! :laugh:

martyna, mi prof. powiedzial wczoraj, zeby przyjezdzac do szpitala dopiero jak skurcze powtarzaja sie co co najmniej 5 minut, a jesli sa co np. 15 min, zeby sie polozyc, sprobowac pozmieniac pozycje, bo to jeszcze potrwa i lepiej w domu, chyba ze odejda wody, wtedy nie ma co sie zastanawiac, wiec obserwuj siebie i mierz czas miedzy skurczami! bedzie dobrze! :)

aliah, ja tez mam czekac na termin, a jelsli do tego czasu nic sie nie wydarzy, mam przyjechac 1-2 dni po terminie juz na izbe przyjec, zeby wyjeli mi dziecko z brzucha :).

strangerwold, jak po wizycie? ja mam ostatnie usg w poniedzialek i jestem bardzo ciekawa, ile dzidzius wazy, jak sie miewa i czy ma zamiar wyjsc :blink: .

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #316592 przez strangerwold
Witajcie !
Nie mogłam tu wjeść bo tez niby jakiś wirus ale na 10 min wyłączyłam avast'a żeby do was napisać i przeczytać co naskrobałyście;)
Czuję się jakby mnie ktoś skopał głownie w tyłek wczoraj miałam wrażenie że mam skurcz w tyłku :D haha
No więc wyniki mam dobre ,wymaz z pochwy i odbytu też dobrze. Ważę 73kg:D 2 kg w ciągu 2 tygodniu no ładnie się objadam ładnie !
A więc przejdźmy do głębszych badań:)
Mały jest już nisko jak to lekarz stwierdził że już mogę rodzić ale rozwarcia nie ma;)
A czułam że mały jest nisko! Cały czas czuję.
No i waży 2900 czyli waga w sam raz na poród:)

No ale o wyjezdzie na weekend nie ma mowy bo mogę urodzić w każdej chwili..trudno się mówi jak mus to mus;)

A następną wizytę mam na 08.03 hehe na dzień kobiet :laugh:

12 lata 10 miesiąc temu #316594 przez strangerwold
Witajcie !
Nie mogłam tu wjeść bo tez niby jakiś wirus ale na 10 min wyłączyłam avast'a żeby do was napisać i przeczytać co naskrobałyście;)
Czuję się jakby mnie ktoś skopał głownie w tyłek wczoraj miałam wrażenie że mam skurcz w tyłku :D haha
No więc wyniki mam dobre ,wymaz z pochwy i odbytu też dobrze. Ważę 73kg:D 2 kg w ciągu 2 tygodniu no ładnie się objadam ładnie !
A więc przejdźmy do głębszych badań:)
Mały jest już nisko jak to lekarz stwierdził że już mogę rodzić ale rozwarcia nie ma;)
A czułam że mały jest nisko! Cały czas czuję.
No i waży 2900 czyli waga w sam raz na poród:)

No ale o wyjezdzie na weekend nie ma mowy bo mogę urodzić w każdej chwili..trudno się mówi jak mus to mus;)

A następną wizytę mam na 08.03 hehe na dzień kobiet :laugh:

12 lata 10 miesiąc temu #316704 przez emma
strangerwold, jesli u mnie do terminu nie pojawia sie skurcze, jade na porodowke 08.03! :) a na razie wszystko na to wskazuje, bo moje skurcze przepowiadajace sa smiesznie rzadkie i malo bolesne...

martyna, wlasnie zajrzalam do notatek ze szkoly rodzenia i wyczytalam, ze wymioty i beigunka (jesli nie sa objawem zatrucia), tez moga zwiastowac nadchodzacy porod, zwykle pojawiaja sie na dzien przed! uwazaj! :ohmy:

czy komus odszedl juz czop sluzowy? zastanawiam sie, jak duzo tego bedzie... :unsure:

na szczescie pogoda sie troche poprawila, a z nia moj humor, wiec zamierzam poprasowac! :D a potem obiadek!

gucha, przywoluje cie do porzadku! daj chociaz znac z komorki, ze wszystko u was ok! martwimy sie! :kiss:

12 lata 10 miesiąc temu #316719 przez Karola1990
ten czop sluzowy to wstetna sprawa z ciekawości sprawdziłam jak to wygląda i teraz żałuje bo wolałabym tego nie widzieć. wygląda jak tampon ze sznurkiem w formie meduzy ... blee

12 lata 10 miesiąc temu #316720 przez marigra
ja mam ciągle problem z tym wirusem :angry: też macie coś takiego?

martyna - ja tez słyszałam o tym, ze biegunka jest zwiastunem porodu.... wiec wazaj na siebie, a jak sie bardzo zle czujesz to moze zadzwon do lekarza i zapytaj.....a kiedy masz nastepną wizytę

emma - mi czop jeszcze nie odszedl i tez ciagle zastanawiam sie nad jego wygladem konsystencja i ilością. Powiem ci ze czasem to juz mam schizy bo nie dosc ze zawsze w wc szukam tego czopa to ciagle sie boje ze mi wody odejda :silly:

12 lata 10 miesiąc temu #316721 przez mariola2041
hej dziewczyny...no ja po porodzie przesalam krwawić jakiś tydzień temu i teraz znowu zaczęłam ale to normalne jest do 8 tygodni;p
a zosia waży już 1980 i dzis zjadla z butelki 70 gram

[url=http://

[url=http://

[url=

12 lata 10 miesiąc temu #316724 przez emma
marigra, ale mnie rozbawilas tym szukaniem czopa w wc! :lol: wyobrazilam sobie jak miotasz sie przy muszli w jego poszukiwaniu... :blink: niestety z wirusem nie pomoge, u mnie wszystko dziala mniej wiecej ok, mniej wiecej, bo nie moge wchodzic na niektore watki: kilkakrotnie chcialam np. sprawdzic, co u Dorciation w listopadowkach, ale nie ma wala, nie dam rady tam wejsc, bo mnie wywala, czyli cos jest na rzeczy... :dry:

karola, wspanialy opis czopa, gratulacje! :side: najpierw sie usmialam, a potem zebralo mi sie na mdlosci! :lol: w takim razie na pewno tego nie przegapie - jak tylko na moich gaciach pojawi sie mala meduza - dam znac! :silly:

dobra, spadam prasowac, bo wyda sie, ze nie dosc, ze jestem teraz gruba i brzydka, to jeszcze leniwa... ;)

12 lata 10 miesiąc temu #316726 przez gaabrysia
ho ho to i ja od wczoraj na kibelku siedze :/ w porównaniu z całą ciąża , myślałam że nadrabiam...

Emma też własnie się zastanawiam co i jak z tym czopem, chociaż słyszałam że i on i wody mogą odejść nawet przy porodzie. a czop nawet 3 tyg przed.. i weź tu bądź mądry ..

Ja też dla odmiany prasuje .. siostra mnie uraczyła kolejnymi ciuszkami. co prawda nie wiem czy tyle to mu założę, ale ona twierdzi że tak bo tu kupka, siusiu się uleje..

Pogoda zaskakuje, z rana deszcz i dobrze bo okna mi sporo przejaśniały dzięki czemu teraz mogę podziwiać to piękne słonko Czuję wiosnę ;D i już marzę o siedzeniu w parku z książka ze śpiącym Adriankiem :silly: pomijając to ,że marzę też o sprawności, figurze z przed ciąży..

Gucha faktycznie już długo milczy.. a ostatnio jak byla to narzekała na samopoczucie.. Daj znać czy ok.

12 lata 10 miesiąc temu #316732 przez emma
gaabrysia napisał:

Emma też własnie się zastanawiam co i jak z tym czopem, chociaż słyszałam że i on i wody mogą odejść nawet przy porodzie. a czop nawet 3 tyg przed.. i weź tu bądź mądry ..

gabi, polozne z inflanckiej mowily, ze czop odchodzi na ok. 3 DNI przed porodem. :blink: cos sie nie zgadza... ;) (ps. mnie tu nie ma, prasuje! :silly:)

12 lata 10 miesiąc temu #316737 przez gaabrysia
hmmm no to faktycznie się nie zgadza! :/ to już zgłupiałam całkiem. wiem ,że mojej koleżance w dzień porodu wypadł..

ja też już prasuje :blink:

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #316742 przez gaabrysia
Czop z tego co mówi wujek google

...Przed rozpoczęciem porodu szyjka macicy jest zwykle mocno zaciśnięta i zamknięta czopem śluzowym. Gdy szyjka uzyska gotowość do otwarcia podczas porodu, czop śluzowy zostanie wydalony. Może to nastąpić w różnych momentach (na kilka godzin przed rozpoczęciem porodu, na kilka dni, a nawet na tygodnie przed porodem).

Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy. Zdarza się, że odpada równocześnie z odpłynięciem wód płodowych...

i

..Wydalenie czopa śluzowego
Korek z gęstego śluzu w okresie ciąży chronił maleństwo przed infekcjami. Teraz, przed porodem, śluzowy czop zostaje wypchnięty z szyjki macicy, by zrobić miejsce rodzącemu się dziecku. Na bieliźnie możesz zaobserwować galaretowatą, bezwonną kulkę, przezroczystą lub lekko różową. Odejście czopa śluzowego oznacza, że szyjka macicy się rozwiera, jednak pamiętaj, że to indywidualna sprawa każdej kobiety, jak długo potrwa u niej ten proces. Może kilka godzin, ale też może ciągnąć się nawet dwa tygodnie. Od chwili wydalenia czopa lepiej powstrzymać się od stosunków z mężem, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo infekcji. O odejściu czopa powiedz swojemu lekarzowi – być może on zadecyduje o zaaplikowaniu Ci antybiotyków....

12 lata 10 miesiąc temu #316755 przez gaabrysia
a teraz wyczytałam ,że jak jest podbarwiony krwią to poród nastąpi w przeciągu 24h jezeli nie to kilku dni. każda z nas inna więc wyjdzie w "praniu" ..
a teraz już naprawdę prasuję ;D

12 lata 10 miesiąc temu #316767 przez gusiag
Dziewczynki poniewaz dzis konczy mi sie internet w komorce to do czasu wyjscia ze szpitala nie bede tu zagladac. Trzymam mocno za Was kciuki i podejrzewam ze jak wyjde i bede nadrabiala forumowe zaleglosci kilka z was bedzie mamusiami :D sciskam was mocno. Nie myslcie za duzo o porodzie ale o tym jak cudnie miec juz przy sobie to malenstwo. Niesamowite uczucie.. Buziaki dla was wszystkich :*

12 lata 10 miesiąc temu #316772 przez marigra
emma napisał:

marigra, ale mnie rozbawilas tym szukaniem czopa w wc! :lol: wyobrazilam sobie jak miotasz sie przy muszli w jego poszukiwaniu... :blink: \ ;)

no może to aż tak strasznie nie wygląda jak myślisz, ale czasami faktycznie obserwuje.
zobaczymy jak to bedzie u nas , bo wiadomo kazda ciąża inna, wiec poród i objawy z nim zwiazane tez

gusiag- to uwazajcie na siebie i wracajcie szybko do domciu :)

mariola - widzisz jak malutka szybko sie rozwija, jeszcze troche i bedzie siedzieci i biegac.

Dziewczyny wy to jak nie prasujecie, to sprzatacie, albo gotujecie... Ja to mam takieg lenia, ze z wielkimi oporami coś robie ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka