BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

12 lata 9 miesiąc temu #342599 przez milibryl
aisod napisał:

Hej Mamuśki!

W końcu mam chwilę, żeby napisać. Dnia 30.03.2012 urodził się mój synek Michaś miał 3700g i 56cm. Także moja doktorka trochę nad wyrost się bała o jego wielkość ;)
Poród miałam zabawny :P Jak kolejne tak będą wyglądać to mogę rodzić nawet co tydzień ;) Wszystko trwało niecałe 5 godzin.
W szpitalu musieliśmy pobyć 5 dni, bo mały dostawał antybiotyk, bo wody płodowe okazały się zielone.
Teraz jesteśmy w domu i walczymy z cycem ;P Trochę mam mało pokarmu i się nie najada, ale zobaczymy co powie mi położna. Wizyta dopiero po świętach.
Postaram się niedługo wszystko nadrobić... Jak tylko znajdę chwilkę ;)

Pozdrawiam wszystkie mamuśki i dzieciaczki :) Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!

Gratulacje kochana ślicznego i zdrowego synka !!!!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu #342616 przez georgette102
cześć dziewczyny,

widzę, że problemy brzuszkowe nie są wam obce, u nas też jest tak, że mała strasznie się pręży i stęka ale nie ma zaparć ani wzdęć i widocznie taka uroda maluszków

aisod serdeczne gratulacje!!!

milibryl jeśli chodzi o bebilon to w pierwszym miesiącu można podawać 7 razy na dobę 90-120g a w 2 i 3 m-cu 6 razy 120g (informacja z opakowania) , sztuczne mleka są dość kaloryczne, więc myślę, ze dziecko nie powinno się częściej domagać

dziewczyny życzę wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych

12 lata 9 miesiąc temu #342640 przez gaabrysia
aisod gratuluje ;) załapałaś się jeszcze na marcówki ;D A porodu tylko pozazdrościć.. ja jak narazie w traumie nie planuje następnych :dry:

Wesołych Świąt mamuśki :laugh:

12 lata 9 miesiąc temu #342642 przez emma
asiod, ja tez ci gratuluje i fajnie, ze zostalas jednak marcowka :)

gabi, no ja po cc tez w traumie i nie planuje. ostatnio tesciowa bredzila cos, ze jak moj M. bedzie mial drugie dziecko to costam costam... ja na to, ze jak bedzie mial, to raczej nie ze mna :silly:.

jeszcze raz wesolych dla wszystkich! :kiss:

12 lata 9 miesiąc temu #342648 przez milibryl
Również życzę wszystkim mamusiom wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt !!!

12 lata 9 miesiąc temu #342679 przez strangerwold
Emma- ja wybrałam te panstwowe szczepionki poki co;)Ja już na porodowce mialam mysli ze jak mam rodzić tak jak teraz to moge miec mnostwo dzieci;D
aisod- wielkie gratulacje !:))

Wesolego Alleluja i smacznego zimowego jajka:D

12 lata 9 miesiąc temu #342681 przez milibryl
Jeszcze się pochwalę Zuzią :)

12 lata 9 miesiąc temu - 6 lata 6 miesiąc temu #342682 przez asiula2134
.

12 lata 9 miesiąc temu #342683 przez milibryl
jeszcze raz
Załączniki:

12 lata 9 miesiąc temu #342684 przez asiula2134
chciałam przesłać zdjęcie Kacpra ale nie mogę...

12 lata 9 miesiąc temu #342687 przez milibryl
asiula2134 napisał:

aisod- gratulacje!!!

U nas sytuacja z karmieniem prawie się unormowała. Nie dałam za wygraną i po licznych "awanturach" i próbach płaczu podczas karmienia chyba się udało - pije z piersi!!!! są momenty, że przypomina sobie o płaczu i popłakuje chwilę i zaraz znowu ciągnie :) Zawsze jednak musi być coś i jemy praktycznie tylko na leżąco....

Dołączamy do maluchów z krostkami. Dzisiaj wstał o 2.30 i całą buźkę miał w krostkach, ale tylko z jednej strony. Wczoraj na kolację wcinałam jajka i zastanawiam się czy to nie to... A może jakoś tak spał i na buzi ma potówki. A może to uczulenie jakieś na proszek, albo mój kosmetyk. Sama nie wiem.

Pępowina nadal siedzi tam gdzie siedziała i jakoś nie zapowiada się na wyprowadzkę. Dziewczyny pomóżcie jak go pielęgnować???

A tak poza tym Wesołych, spokojnych świąt :)

asiula - no przekichane z tymi krostami :dry: , co do pępka to ja od samego początku psikałam octaniseptem i po tygodniu sam odpadł, może spróbuj?

12 lata 9 miesiąc temu #342688 przez milibryl
asiula2134 napisał:

chciałam przesłać zdjęcie Kacpra ale nie mogę...

spróbuj zmniejszyć zdjęcie

12 lata 9 miesiąc temu #342743 przez gaabrysia
nie polecała bym psikania bo strasznie wysusza skóre i nie dociera tam gdzie powinien..
jezeli juz to do koreczka na patyczek do uszu i nim w srodku, a najlepiej zwykłym spirytusem rozcieńczonym z woda skoro tyle czasu sie trzyma.

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #342753 przez emma
hej, mamusie :) walczace z krostkami :angry:!

wejdzcie koniecznie w te dwa linki i poczytajcie!

pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C4%85dzik_niemowl%C4%99cy

www.babyboom.pl/niemowleta/pielegnacja/t...znic_i_zwalczyc.html

ja po dokladnych obserwacjach (u nas krostki pojawily sie juz 10 dni temu, najpierw stopniowo, teraz sa juz na calej twarzy i uszach) jestem pewna, ze nie jest to zadna alergia kontaktowa, jak stwierdzila moja pediatra (od 4 dni kladziemy mala tylko na miekkiej pieluszce tetrowej wypranej w jej proszku, nie dotyka nawet do naszej skory, nawet podczas karmienia jej podkladam - poprawy nie ma) ani skaza bialkowa (od tygodnia nie jadlam nic bialkowego, dzisiaj powrocilam do kakao, bo ewidentnie skaza to nie byla :dry:). stawiam na tradzik niemowlecy, ktory podobno zwykle pojawia sie ok. 3-4 tyg. zycia (u nas w 4. tyg.), nie ma ustalonej przyczyny i z czasem sam ustepuje. w sieci az roi sie od mam, ktore opisuja podobne objawy, martwia sie, co to jest i biegaja po lekarzach - a niestety rzadko trafiaja na dobrych (tez chcialam zapisac mala do poradni dermatologicznej dla niemowlat, ale po przeczytaniu opinii o pracujacych tam lekarzach nigdzie juz nie pojde - wystarczylo mi dwoch lokalnych pediatrow :dry: - ponoc miesiace terapii jakimis masciami i lekami tylko pogorszaly sprawe :ohmy:), czyli to dosc powszechna zmora noworodkow i nie ma sie co martwic na zapas. poczytajcie dokladnie, poobserwujcie i nie dajcie sie namowic na zadne masci i nie szalejcie w rozpoznawaniu alergenow - tak jak my ;). u nas objawy pasuja idealnie - jak mala lezy na boczku, krostki robia sie bardziej widoczne i czerwone, a tam, gdzie ucisku brak - sa w kolorze skory, niemal niewidoczne. teraz musimy tylko cierpliwie czekac, az zejdzie. sciskamy! :kiss:

12 lata 9 miesiąc temu #342789 przez natmur11
emma jesli to tradzik niemowlecy to mojej corci pomogl dermol 500. smarowalam po kapieli buzke i rano. po kilku dniach minelo

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka