- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie marzec 2012
Mamusie marzec 2012
- gusiag
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- moja największa miłość
wolę nie ryzykować i nie stracić lotu..
no nic to zabiorę małą w foteliku
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
dodam ze moja siostra ma identyczny wozek co ja ( zdjecie wczesniej ) i z nim leciala
wozek to bagaz dziecka.
kurcze ja lece na 3 tygodnie i nie mam od kogo wozka pozyczyc jak cos
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
u nas noc spokojna Kingi i moja zasnela o 22.00, cycus o 2.00 i pobutka o 6.50
pierwszy raz mi tak rano sie wybudzila
- martyna123
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
- aliah85
- Wylogowany
- gaworzenie
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami pojawia się długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.
Po co noworodkowi ślina
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.
Kiedy śliny robi się jej więcej
Od trzeciego miesiąca życia dziecka gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.
Czemu to służy
Pięciomiesięczne dzieci bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki – ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.
Ślina jest potrzebna przy ząbkowaniu
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie dziecko ślini się dużo bardziej.
Co możesz zrobić, gdy dziecko mocno się ślini
1. Smaruj brodę i szyję kremem ochronnym lub maścią (np. Linomag, Bepanthen, Alantan), by zabezpieczyć ją przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
2. Pamiętaj o zabezpieczeniu buzi kremem przed wyjściem na dwór. Mokra (zaśliniona) skóra pod wpływem chłodu łatwiej ulega spierzchnięciu.
3. Zakładaj śliniaczek (nie tylko do jedzenia) i często go zmieniaj. Dzięki temu zabezpieczysz ubranko maluszka.
4. Porozmawiaj z lekarzem. Obfite, nie uzasadnione niczym ślinienie może być objawem zapalenia nagłośni.
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- gaabrysia
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Rączki malutkie,Ale chwycą Cię za serce na zawsze
Dzieciaki cudne musisz mieć wesoło
Ewa właśnie dlatego zamieściłam ten link
u nas z tymi nocami zamiast coraz lepiej robi się coraz gorzej dziś 3 razy ...
a co gorsza , pisałam wcześniej że nie daję smoka i młody nauczył się zasypiać przy cycku , co prawda na przemian ma dni,że ładnie leży w łóżku i guga do karuzeli aż w wkońcu "pada" a na drugi dyda i zasypia i go na śpiąco przekładam.
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- martyna123
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
Dziś mój smyk ma 4 miesiące ale ten czas leci nawet nie wiem kiedy przeleciały już 4 miesiące.
U mnie fatalnie po 23 dniach dostałam znowu okres leje się mnie masakrycznie słaba jestem nawet na spacer nie chce mi się iść ani sprzątać.
Po porodzie miałam reguralnie co 28 dni a teraz się coś popieprzyło no i nie wylatują mi włosy garściami od wczoraj dziwne to.
Miłego weekendu życze a i dziś dzień taty.
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
u nas noc meczaca Kinga sie ciagle wiercila i musialam ja zabrac do siebie, spala mi cala noc na klacie bo co ja odkladalam to znowu stekala i sie krecila
dobrze ze wstala z usmiechem
ale ten czas leci juz 4 miesiace
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
nie było mnie dwa dni a nasmarowałyście, ze hoho.
U nas po szczepieniu na szczescie spokojnie. Babcia myslała, ze nie szczepią dziecka bo wogołe nie płakała (a przypomne miała 3 zastrzyki plus doustną taka byłam z niej dumna . Bioderka tez już ok, w pełni zdrowe i prawidłowe. NAsza niunia wazy 6,700 i merzy 62cm
A wogóle dzisiaj wyjezdzamy na wieś az na 3 tygodnie i powim wam, ze normalnie przy dziecku to trzeba pól mieszkania zabrac. Ja nie wiem jak w samochód to wciśniemy
gabi - Adek tak szybko bedzie sztywno trzymał głowke, ze sama sie zdziwisz. Postepy robi z dnia na dzień
stranger - ale twój Bartek rośnie....i cały czas synus mamusi - taki podobny
gusiag, martyna- nie pomoge z samolotem, bo nie korzystam, wiec nie mam zielonego pojecia jak to jst z tymi wózkami....
emma - jak ty takie pyszne obiady gotujesz to ja sie wpraszam , bo umnie ostatnio brak weny na obiady i gotowanie - ile mozna jesc to samo.. niby wprowadzam nowe rzeczy, ale i tak w sumie jem nadal ten sam pakiet. Jakos boje sie ze mała cos uczuli - wiem, ze głupie myslenie, ale....
pisałyście coś o hemoroidach, mi lekarka poleciła czopki z kasztanowca lub maść. Do dzisiaj nic nie kupiłam bo mm dosć po ciązy wszelkich dowcipnych i nie tylko leków, globulek i tabletek. Ale widze ze macie jakies lepsze leki
martyna - mamy prawie taki sam wózek - my we fiolecie i jak Wam sie sprawdza? bo dla mnie zupelnie niefunkcjonalny kosz na zakupy - nijak nie mozna tam sie dostac i wlozyc wiekszych rzeczy, a poza tym nawet ok. Już stukneły wam 4 miesiace, a dopiero chodziłaś w ciązy
aliah - no nareszcie!!! piękna masz załoge w domu. wszyscy bardzo podbni do siebie
Z zasypianiem ja przestałam walczyc...u nas juz sie tak wyregulowało ze codziennie do 22 mała zasypia, albo przy piersi (najczesciej), albo jeszcze na raczkach (coraz mniej). Wazne ze spi, a pozniej bedziemy sie martwic w jaki sposób, moze jak bedzie wieksza to sama sie przestawi na samodzielne zasypianie. zobaczymy.
- marigra
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa mamuśka;)
- Tee
- Wylogowany
- budujemy zdania
Marigra- córcia śliczna, a jakie włoski ma długie, no i grzecznie leży u nas byłaby już awantura. Niestety dalej robi pingwinka i krzyczy. Niby wiem, że każde dzieciątko rozwija się w swoim własnym tempie, ale…
Martyna123 ja od porodu miałam dwa 4-dniowe „okresy” z tym że między jednym a drugim było około 40 dni różnicy – biorę cerazette, nie mam żadnych skutków ubocznych i wszystko jest Ok. Wcześniej miałam bardzo bolesne i „krwawe” miesiączki. Teraz to tylko takie delikatne plamienia. Za to strasznie wypadają mi włosy - są wszędzie, a najwięcej „ znajduje” Zuza. (czasem nawet w pieluszce).
Martyna polecałaś Emmie jogurt naturalny- a jak go stosujesz/stosowałaś? Mogłabyś mi (ciemniakowi) dokładnie wytłumaczyć, łącznie z dawkowaniem?
Aliah85- fajna gromadka, a najmłodszy synuś jaki pyzuś, naprawdę waży 7600g ??? spory kawaler
Emma a gdzie kupiliście taką fajną opaskę? Zuzakowi się spodobała
jako, że jestem nowa i słabo się orientuję to mam prośbę, mogłaby mi któraś z mam wyjaśnić gdzie wstawić link z suwaczka i który wybrać ??? tzn który będzie działał na tej stronie.
My dziś cały dzień na dworze, Zuza się „dotleniła” za wszystkie czasy, zwłaszcza że przez ostatnie 2 dni nie wychodziłyśmy bo ciągle padało…
- martyna123
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
Tee- jogurt możesz jeść lub smarować pipke. Jogurt ma żywę bakterie. ogólnie jeżeli się miało drożdzaki to mój lekarz zaleca jeść często jogurt naturlany np z czoskiem a najczyściej przed i po okresie albo stosować maść clotrimazoium. A poniżej masz opis do domowych sposobów na drożdzaki
Czosnek:
Eksperci sugerują, że silne właściwości przeciwgrzybicze czosnku mogą pomóc w niszczeniu drożdży, a tym samym łagodzić swędzenie pochwy. W tym celu należy zmiażdżyć ząbek czosnku i wymieszać z odrobiną wody. Mieszankę pić kilka razy dziennie przez kilka dni, aż objawy ustaną.
Jogurt:
Bakterie acidophilus i bifidus zawarte w jogurcie mogą pomóc w zabiciu drożdży dzięki czemu pochwa przestanie swędzieć. Za pomocą plastikowego tamponu lub palca należy rozprowadzić jogurt naturalny w swędzącym miejscu.
Maślanka:
Maślanka uważana jest za skuteczny środek ograniczający wzrost drożdży. To pomoże zwalczyć swędzenie pochwy. Są dwa sposoby a mianowicie smarowanie maślanką okolic zainfekowanych lub picie 2 szklanek maślanki dziennie.
marigra - co do wózka to mnie tak wkurza że masakara tyle kasy za niego dałam a on skrzypi jak by miał 10 lat na zimę idzie do gwarancji a później do sprzedania wogóle jak go zamawiałam bo szyli mi go na specialne zamówienie moje to oczywiście pomyli materiały i miał być jasniejszy ale w desperacji że była pogoda i już chciałam iść na spacer wziełam go i bardzo tego żałuje bo mi się nie podoba.
Ogólnie fajne dzieciaki wszystkie bo wkońcu nasze
DOBRANOC