BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

13 lata 3 miesiąc temu - 6 lata 8 miesiąc temu #235420 przez asiula2134
error

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 3 miesiąc temu #235428 przez gusiag
ja za łóżeczko plus 10 elementów typu pościel poszewki materacyk przewijak itp zapłaciłam 340zł.
A używane będę miała ubranka, wózek itd bo od siostry i od szwagierki :)
siostra mówiła mi, że materacyk kokos bardzo dobry jest.

13 lata 3 miesiąc temu #235518 przez martyna123
Cześć a ja się zastanawiam nad wyborem zestawu butelek i nie wiem jakie wybrać czy AVENT czy TOMMEE TIPPE te tommmee są made in china ale są lepiej wyposażone bo mają czujniki ?? a wy jak sadzicie ??

13 lata 3 miesiąc temu - 6 lata 8 miesiąc temu #235530 przez asiula2134
error

13 lata 3 miesiąc temu #235603 przez marigra
ufff to widze ze nie tylko mnie dopadaja biegunki... mysle ze nie sa po lekach, bo biore tylko żelazo, potas i magnez....wiec nie sądze, ale zapytam jeszze lekarza.

widzę, ze wy juz ostro gromadzicie wyprawkę. Ja materacyk, wózek, jakies ubranka i inne podstawowe rzeczy dostane od szwagierki - musimy jechac i sobie wybrac co tam sie przyda. Musimy kupic łózeczko, kosmetyki, pewnie jeszcze ubranka i butelki (jesli beda potrzebne)

13 lata 3 miesiąc temu #235605 przez marigra
asiula 2134 a gdzie dostałas takie fajne pakiety "Będę mamą", "Chłopiec czy dziewczynka" ?????
moze u mnie tez jest cos takiego?

13 lata 3 miesiąc temu #235640 przez asiula2134
Pakiety "Będę mamą" i "Chłopiec czy dziewczynka" można dostać od swojego lekarza ginekologa. Trzeba się upomnieć, może ma. Mi przywiózł mąż z przychodni, którą obsługuje w Warszawie (podobno tam te pakiety stoją w poczekalni ginekologicznej - tak nazywa to mój mąż. Wiem też, że takie pakiety rozdają w szkołach rodzenia. Jest jeszcze jeden "niebieski pudełko" chyba i o niego trzeba się upomnieć w szpitalu - tak powiedziała pielęgniarka

13 lata 3 miesiąc temu #235649 przez marigra
asiula2134 napisał:

Pakiety "Będę mamą" i "Chłopiec czy dziewczynka" można dostać od swojego lekarza ginekologa. Trzeba się upomnieć, może ma. Mi przywiózł mąż z przychodni, którą obsługuje w Warszawie (podobno tam te pakiety stoją w poczekalni ginekologicznej - tak nazywa to mój mąż. Wiem też, że takie pakiety rozdają w szkołach rodzenia. Jest jeszcze jeden "niebieski pudełko" chyba i o niego trzeba się upomnieć w szpitalu - tak powiedziała pielęgniarka

A no to widzisz u mnie nbic nie mówili. Zapytam przy nastepnej wizycie. W szpitalu to wiem, ze rozdaja u nas, ale o przychodni nic nie slyszalam....

13 lata 3 miesiąc temu #235743 przez georgette102
martyna123 napisał:

Cześć a ja się zastanawiam nad wyborem zestawu butelek i nie wiem jakie wybrać czy AVENT czy TOMMEE TIPPE te tommmee są made in china ale są lepiej wyposażone bo mają czujniki ?? a wy jak sadzicie ??

nie wiem, które są lepsze, ale ja jestem nastawiona na AVENT, bo te poleciły mi znajome mamuśki

13 lata 3 miesiąc temu #235753 przez emma
kompletowanie wyprawki... fajnie! ja nadal mam "na stanie" tylko 3-pack bodziakow ;). wczoraj zwrocilam w promodzie sweter za 189 zl i poszlam sobie do mothercare obejrzec spiworki, takie z miejscem na raczki do wozka albo lozeczka i byly sliczne: za 169 zl, pajacyki rozpinane tez byly: 110 zl za 3 sztuki i sliczny kaftanik: jedyne 69 zl, gdybym sie zdecydowala, musialabym zostawic tam prawie 400 zl, wiec wyszlam kompletnie zdolowana i postanowilam czekac na zimowa wyprzedaz, mam nadzieje, ze Zośka az tak sie nie pospieszy ;). masakra z tymi cenami! i w ogole, jaki macie patent na rozmiary?!?! kupujecie cokolwiek w najmniejszym rozmiarze, czy od razu w tym troszke wiekszym, ja mocno zastanawiam sie nad ta druga opcja...

co do butelek, to powiem wam szczerze, ze odradzam wszystkie. jesli koniecznie musicie, kupcie jedna z nadzieja, ze w ogole sie nie przyda i, jesli bedzie to oczywiscie mozliwe, postawcie na karmienie naturalne. karmienie butelka na starcie ksztaltuje u maluchow nieprawidlowe wzorce ssania, co pozniej przyczynia sie do niemal wszystkich wad zgryzu i wymowy :/.

13 lata 3 miesiąc temu #236141 przez gaabrysia
ja jeszcze nie wpadłam w wir zakupów.. wszystko co mam dostałam od kolezanki która miała sporo nowych bo do 5mc myślała,że ma chłopca i brała ślub w ciąży i zamiast kwiatów prosili cos dla dziecka,tatuś ledwo je doniósł więc jestem bardzo zadowolona :) i nie ukrywam ,że już bym chciała je zakładać ;)

wczoraj na usg u pani doktor pow że jest ułożony główką w dół i że jest zgięty bo juz nie ma miejsca,wiec niewiem jak to jest z tym ułożeniem.. chociaż wydaję mi się że jeszcze szmat czasu na jego obkręcanie jest zdrowy :) glukoza i badania też ok , nawet morfologia niewiele ponad norme przez żelazo się podniosła ;) oby tak dalej!

butelki będę kupować po jednej z pensji żeby jakoś sobie rozłożyć te wydatki, smoczków nie!! moje 2 siostrzenice niewiedziały nawet co to jest (to tylko wygoda rodziców) jak dostała starsza lalke która miała smoczek, to była bardzo zdziwiona ;)

13 lata 3 miesiąc temu #236197 przez marigra
witajcie,!!!!

ja jak pisałam duzo rzeczy dostane, ale pozostałych tez jeszcze nie kupuje. Mysle ze poczekam na wyprzedaze...

Co do butelek - ja wrecz oddalam od siebei mysli o ich kupnie,bo jestem barzo zmotywowana do karmienia piersia i mam nadzieje ze to sie uda. Pewnie w zapasie kupie jedna butelke, a jesli juz beda potrzebne to dopeiro etedy bede myslec intensywniej.

Co do smoczków ja sama wychowywałam sie podobno bez niego i nie bylo z nim problemu, sama tez tak bym chciała, natomiast zdania są podzielone. Wiekszosc rodzin "napiera" ze smoczek to podstawa, ze bez niego nie da sie uspokoic dziecka itp itd, ja chcialabym wychowywac moje dziecko podobnie jak ja sie rozwijałam. Słyszalam jednak ze juz na oddziale polozniczym pielegniarki wymagaja smoczka i boje sie wlasnie ze ja moze sobie dam rade bez, ale wszyscy dookola beda go wciskać....

13 lata 3 miesiąc temu #236214 przez gaabrysia
ja również zamierzam karmić piersią, ale nigdy nie wiesz co się może wydarzyć jakaś choroba, a nawet grypa żołądkowa i już pierś odpada.. więc uważam,żę warto mieć jak nie na początku to napewno później się przydadzą chociażby do herbatki.
co do smoczka to myślę,że jeżeli powiesz że nie chcesz to nie podadzą. pozatym okres w szpitalu jest krótki więc wątpie że zdąży sie przyzwyczaić. w domu jak mieć ich nie bedziesz to nikt bez Twojej zgody wkładać nie bedzie..

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #236225 przez marigra
gaabrysia napisał:

ja również zamierzam karmić piersią, ale nigdy nie wiesz co się może wydarzyć jakaś choroba, a nawet grypa żołądkowa i już pierś odpada.. więc uważam,żę warto mieć jak nie na początku to napewno później się przydadzą chociażby do herbatki.

tzn ja nie móie ze wogóle nie kupie, oczywiscie beda miala jakas w zapasie, tak na wszelki wypadek. Jestem swiadoma, ze mimo szczerych checi nie zawsze sie da karmic...
[qoute]co do smoczka to myślę,że jeżeli powiesz że nie chcesz to nie podadzą. pozatym okres w szpitalu jest krótki więc wątpie że zdąży sie przyzwyczaić. w domu jak mieć ich nie bedziesz to nikt bez Twojej zgody wkładać nie bedzie..[/quote]

no i niesttey u nas tak jest ze babcia sie nie slucha. Mam w rodzinie malucha i mimo prosb i grozb rodziców babcia wklada smoczek, nosi na rekach, pozwala na wszystko, wiec juz sie tego boje.... najbardziej boje sie tego, ze nawet jak nie dam smoczka to babcia po kryjomu kupi i bedzie dawac...

13 lata 3 miesiąc temu #236253 przez gaabrysia
oj joj .. no to faktycznie nieźle. babcia w końcu jest od rozpieszczania ;) ale pozniej rodzice maja niewielkie szanse na walkę ze złymi przyzwyczajeniami.

ja mam tylko jednych dziadków od str tatusia niestety :( którzy mieszkają przystanek od nas więc też się troche obawiam bo to w końcu pierwszy wnuczek będzie, ale babcia jest nianią więc może nie będzie aż tak źle ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka